Inför val i Vitryssland

STOCKHOLM: Den 19 december är det presidentval i Vitryssland, och i samband med detta kommer Vladimir Neklajev i dag på besök till Stockholm och till mig.

Vladimir Neklajev är en av de två tyngre kandidater som ställer upp från oppositionens sida mot regerande presidenten Lukashenko. Totalt är det tio kandidater som deltar i presidentvalets första omgång.

Förhoppningarna om att detta kommer att bli fria och rättvisa val i vår mening skall nog dessvärre inte vara för höga. Den demokratiska oppoositionen lider av betydande mängder av restriktioner.

Men president Lukasjenko har dock accepterat att bjuda in internationella observatörer från bl a ODHIR, och Sverige sänder inom den ramen två långtids- och åtta korttidsobservatörer till vilket sedan skall läggas ett antal ledamöter från Sveriges Riksdag.

De rapporter som dessa kommer med kommer självfallet att bli av stor betydelse när det gäller att bedöma de fortsatta möjligheterna till samarbete mellan Vitrysslaand och EU.

Utvecklingen i Vitryssland är viktig inte bara från det vidare europeiska perspektivet utan också ur det mer omedelbart regionala. Det är en bakgrund till att vi ger ett omfattande bilateralt stöd som koncentreras till de tre sektorerna demokratiutveckkling, miljöskydd och stärkandet av marknadsekonomin.

Så jag ser fram emot att höra vad Vladimir Neklajev har att säga om sin bedömning av utvecklingen inför valets första omgång den 19 december.

Skulle ingen av kandidaterna få 50 % i den omgången går det vidare till en andra omgång mellan de två ledande kandidaterna. Och om så blir fallet kan det bli påtagligt spännande.

3 Responses to Inför val i Vitryssland

 1. thesecondopinion skriver:

  Det är synnerligen viktigt att Sverige satsar på bistånd av Vitryssland och inte minst på miljöskyddets område, bara med hänvisning till Cancun och Östersjön, där även Vitrysslands avfall och dess förminskande spelar en viktig roll.

  Om det än så länge inte är så väldigt bra läge för demokratin i Vitryssland, är man emellertid på rätt väg. Med detta arbete ska man fortsätta och en del i detta arbete är Neklajevs visit i Sverige. Samtidigt är det viktigt att följa utvecklingen i Ukraina.

  Men denna vecka blir det nog mest om Wikileaks, synd om Cancuns möte. Och sedan har vi det spända läget i Korea-halvön därtill.

  Jouni Pulli
  Femkanten i Helsingfors

 2. utrat skriver:

  Lukashenka vinner förstås för att han fortfarande har folkets stöd. Det är det konstiga med demokratier idag att folk inte röstar ”rätt”. Och i Israel sitter Liebermann som utrikesminster, folkligt vald. Och österrike och så vidare. Får vi ingen efterföljare till Tingstens klassiska ”Demokratins problem”?

 3. […] Uladzimir Njekljajeu, har idag varit på besök i Sverige, och bland annat träffat utrikesminister Carl Bildt. Ett av budskapen till Bildt lär ha varit att EU inte bör låta sig luras av den belarusiska […]

%d bloggare gillar detta: