Kommande veckans utmaningar

STOCKHOLM: Sakta sig vintermörkret utanför efter en söndag då man börjat att förnimma julhelgens ankomst. Första advent är alltid första advent.

Nu handlar det också om att få lite överblick över den kommande veckans olika utmaningar.

Efter en måndag i Stockholm ger jag mig ytterligt arla tisdag morgon iväg för att bege mig till Astana i Kazakstan och det toppmöte med den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSCE som kommer att äga rum där.

Innan dess är det dock toppmöte i Tripoli i Libyen mellan EU och den Afrikanska Unionens olika länder, men det blir Gunilla Carlsson som representerar Sverige där. Gunilla var också med på der tidigare toppmötet med AU i Lissabon för två år sedan.

Vad som kommer att åstadkommas i Astana återstår att se. Jag tror att det är mycket klokt att ha påfallande lågt ställda förväntningar på mer konkreta resultat från mötet.

Det är t o m möjligt att vi får inrikta våra diplomatiska ansträngningar på att försöka att förhindra att mötet leder till att tidigare viktiga principer devalveras eller urvattnas.

Det får inte ske.

Efter tre kvällar i mer kyliga Astana trocklar jag mig så till betydligt varmare Manama i Bahrain – inte alldeles enkelt – för det årliga säkerhetsmöte där som IISS står för.

Där kommer i år att finnas bl a min amerikanska, brittiska, afghanska, iranska och pakistanska kollega förutom många från den omedelbara regionen självt. Dessa möten har under åren kommit att bli allt mer välbesökta och erbjuder goda möjligheter också för mer informella samtal i olika frågor.

Jag misstänker dock att åtskilligt mediautrymme under de kommande dagarna kommer att konsumeras av det omfattande läckage av telegram från amerikanska State Departement som tydligen skett.

Att detta varit möjligt är i sig höggradigt anmärkningsvärt och kommer att ha påtagligt negativa konsekvenser allra främst för USA.

Det är nödvändigt för stater att ha en möjlighet att tala mer förtroligt med varandra, och bortfaller denna handlar det faktiskt om en utveckling som kommer att göra vår värld mindre säker.

Krishantering och konfliktlösning förutsätter ofta förtrolig kommunikation.

Att det sedan säkert kommer att publiceras sådant som ter sig pikant eller pinsamt är en annan sak. Diplomatiska telegram kan innehålla åtskilligt av den varan.

Sådant kan alla överleva.

Men det är långt värre om vi står inför en situation där vi inte längre kommer att ha samma möjlighet till förtrolig kommunikation mellan stater.

Då blir världen mer osäker.

5 Responses to Kommande veckans utmaningar

 1. utrat skriver:

  En fråga från gräsrotsnivå: Varför så komplicerat att få visum till Kazakstan? Man ska personligen infinna sig och det i Bryssel eller London. Förr gjorde man det i Stockholm. Ska sådana saker vara så svårt att fixa?

 2. leewanta skriver:

  En medveten läcka givetvis. Det finns ingen som ”läcker” tusentals dokument, det har aldrig existerat.

  Ska bli mysigt att se vilka de vill positionera denna gång, även om man inte behöver vara Einstein för att förmoda.

  Neocon dårarna verkar försöka sätta Nicaragua på kartan igen för övrigt, med ett ”Kontra Krig II”, ledande upp till nästa års November val.

  Och då behövs som vanligt lite fabricerad båg intelligens för att piska upp nicke-dockorna. För magiskt nog har/kommer Hamas och Hisbollah jeppar hamna omkring Sandinisterna i landet (IISSs uber-strateger är i farten). Antagligen kommer man försöka trycka på den lögnbaserade propagandan att Iran har någon ”mega amabassad” i Nicaragua som tränar operativa terrorister. Lögner fabricerade vid bl a American Enterprise Institute och Heritage Foundation vilka fick strunpratet tryckt i Washington Post förra året.

  Men om neocon fraktionens aktioner och aktiviteter går igenom kommer gerilla krig att lanseras i god tid innan valet inom området, med hotspots sedimenterade i Costa Rica och södra Honduras.

  IISS = ”sir bancor -” klädd för geopolitisk subversion, iförd buttricks kostymer.

  Det som gör världen osäker är den gamla anglosaxiska imperiella sjukan, de smittade fårskallar som tror att de ska rita om kartor åt andra. Dessvärre har Sverige fått del av denna gamla mjältbrand. Ytterst pinsamt.

 3. leewanta skriver:

  Som väntat är Wiki uppgifterna en taktisk löjeväckande placebo effekt, det är som någon som medvetet talar för högt i telefonluren för att den som lyssnar ska gå på niten.

  ‘Vi deklarerar vår geopolitik i form av en ”läcka” så går drönarna på det hela och tänker att då måste det vara rätt’: ”bomba iran, bomba nordkorea, bu för tyskarnas egna vilja, bu för turkarna som inte spelar med oss längre, etc”

  Sedan spelar man allan offentligt och ojar sig över det krisartade släppet som de själva drog ur bajjelådan, ett patetiskt dubbelspel på förstulen information, och en riktigt usel psykologisk operation därtill.

  Den sämsta disinformation kampanj jag har stött på hittills.

 4. bildterberg skriver:

  Ett av delmålen med denna desperata desinformationskampanj
  kan vara att skapa incitament för att minska graden
  av yttrandefrihet på Internet.

 5. Karl H. skriver:

  Lite märkligt det där. När förhållandet är det omvända – att staten har tillgång till medborgarnas ”förtroliga” kommunikation, då heter det alltid att den som har rent mjöl i påsen inte har något att frukta.

%d bloggare gillar detta: