Lite helg skadar inte

BERLIN: Planet till Stockholm är försenat, så det blir lite mer tid på Tegel att också läsa igenom dagens tyska tidningar.

Även om det förvisso går påtagligt bra i den tyska ekonomin hänger frågetecknen om den vidare europeiska ekonomi tunga över den tyska debatten.

Det finns en farhåga för att det kommer att bli Tysklands skattebetalare som får betala för andras synder och försummelser.

Våra bilaterala förbindelser kunde knappast vara bättre, och i viktiga utrikespolitiska frågor har vi också en betydande och viktig samsyn.

Med utrikesminister Westerwelle i dag handlade mycket om EU:s fortsatta utvidgning, om Balkan och om de olika utmaningarna i det östliga partnerskapets olika länder. Men också Mellersta Östern och Afghanistan är självfallet frågor vi haft anledning att diskutera här.

Jag hann också med att alltför kort besöka den omskrivna utställningen om Hitler och det tyska folket – Hitler und die Deutschen; Volksgemeinschaft und Verbrechen – på Deutsches Historisches Museum.

Det är första gången man i Tyskland självt gjort en utställning på detta alls inte okomplicerade tema. Besökarströmmen vittnade om intresset.

Jag hoppas att jag en gång kan åka till Moskva och se en motsvarande utställning om Stalin, hans tid och hans terror. Där är vi inte riktigt ännu.

Men nu bär det hem till helg med familjen. Som sagt – lite helg skadar inte.

9 Responses to Lite helg skadar inte

 1. christianpersson skriver:

  Hur ser marknadsekonomin ut i asien när nordkorea skramlar med vapen. Hur och var flyttar sig kapitalet när hoten ökar?

 2. Bo W. Höglund skriver:

  Vi kan väl hoppas på en motsvarande utställning om Stalin – den lär väl knappast äga rum så länge som en inte obetydlig minoritet av det ryska folket anser att han var deras räddare i nödens tid?

  En given vernissagebiljett för en sådan utställning borde iaf. ställas till Sverige fvb. till Ohlygarken så att han kunde få träffa några likasinnade – de börjar ju blite tunnsådda i hemlandet.

  Funderingar av en som är så gammal att han minns sitt första besök i Moskva när Tituli Lenin och Stalin låg sida vid sida i mausoleet på Röda Torget!

 3. nubbe skriver:

  Här har du lite mer att tänka på när ni diskuterar mellan östern. Dags att ta detta på allvar??

  Dödliga attacker fortsätter i Irak
  VÄRLDEN Under måndagen mördades tre assyrier i staden Mosul i norra Irak i vad som är de senaste attackerna mot kristna i landet. Irakisk polis uppger att de döda är två bröder samt en äldre kvinna.
  I den ena attacken mördades två bröder av beväpnade attentatsmän som bröt sig in på deras arbetsplats i ett industriområde och sköt dem. Bröderna var svetsare och ägde svetsboden de mördades i.

  På måndagskvällen fann polisen också en kvinna strypt till döds i hennes hem i central Mosul.

  Massakern i kyrkan i Bagdad den 31 oktober framstår alltmer som ett startskott för en mer omfattande kampanj för att driva den kristna assyriska urbefolkningen ut ur Irak. Sedan attacken mot kyrkan har flera bilbomber riktade mot kristna sprängts, bland annat i förra veckan i Mosul då en kristen man och hans son dog till följd av skadorna.

  Internationella siffror talade om 1,4 miljoner kristna i Irak vid tiden för den amerikanskledda invasionen 2003. Idag beräknas gruppen bestå av förhållandevis låga 500 000 personer eftersom många flytt undan terror och förföljelse. Ledare för kristna grupper i landet har i samtal med internationell media givit uttryck för att denna nedgång kan vara en varningssignal om slutet för kristenheten i Irak.

 4. Kachina skriver:

  Kanske du och Westerwelle kan utveckla tanken om att stanna upp och konsolidera ställningarna.

 5. bildterberg skriver:

  Kanske rubriken på detta inlägg borde ändras till
  ”Lite censur skadar inte”.
  Gå in på bildterberg.wordpress.com så förstår ni varför.

 6. nolies skriver:

  Tråkigt att en saklig debatt av Nigel Farage från det Europeiska rådet och kommissionen blir cecurerad här. Detta är väl ändå en politisk blogg?
  Bekräftar måhända tesen av Ron Paul: Truth is treason in the empire of lies.

 7. bestofmankind skriver:

  Lite respekt för öppenhet skadar inte heller, men den Moderatledda regeringen nu med stöd från Sverigedemokraterna vägrar fortfarande att redovisa hemliga partibidrag:

  ”Trots att det finns en majoritet i riksdagen för en lagreglering valde Folkpartiet och Centerpartiet att gå på Moderaternas och
  Kristdemokraternas linje när KU diskuterade frågan på torsdagen.

  M och KD anser att det räcker med den frivilliga överenskommelse som finns.

  Genom att Sverigedemokraterna också säger nej till lagreglering, vinner den linjen i riksdagen.

  Peter Eriksson: Ser illa ut
  -Jag tycker att det ser väldigt illa ut att regeringen gör upp med Sverigedemokraterna just i den här frågan om att hemlighålla saker och inte klarar av transparensen, trots all kritik Sverige har fått och trots att vi i valrörelsen hade en bred majoritet för lagstiftning, sade KU:s ordförande Peter Eriksson efter sammanträdet.
  Frågan justeras formellt på tisdag i nästa vecka i utskottet.”

  http://svt.se/2.22620/1.2246111/ingen_reglering_av_partibidrag&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Inrikesnyheter+%28svt.se+-+Inrikesnyheter%29

  Pengar är makt, men inte enligt Alliansen och Sd. De indirekt förklarade sig själva omutbara som kungen.

 8. Kachina skriver:

  ”Pengar är makt, ,…..”

  Ordet är makt, så länge vi kan tänka och tala fritt har vi makt. Om vi inte längre kan tala fritt, kan ingen besegra tanken. Se bara på Kina, de försöker tysta ordet, men tanken kommer de aldrig åt.

 9. Kachina skriver:

  Carl Bildt

  På tal om ingenting, Underskatta inte det ryska folkets allmänbildning. Den misslyckade kommunismen i Ryssland och Kuba lyckades bättre än väst i två områden bland den breda massn, i allmänbildningen och sjukvården.

  Underskatta inte Medvedevs betydelse i de breda folklagren. Han är en ”pathfinder” och är värd allt stöd som kan uppbringas.

%d bloggare gillar detta: