Välkommet om Ryssland och WTO

STOCKHOLM: Att man nu lyckats att avsluta förhandlingarna mellan Ryssland och EU om villkoren gör landets inträde i världshandelsorganisationen WTO är självfallet mycket positivt.

Detta innebär inte att alla frågor är i hamn, men det innebär att ett stort och viktig steg framåt tagits.

Dessa förhandling har trots allt pågått i en bra bit mer än ett decennium, och inte sällan har man fått intrycket att det varit de mer protektionistiska och monopolistiska krafterna i Ryssland som bromsat landets politik.

Talet om modernisering i Ryssland har inte sällan ett drag av politisk poesi över sig, men om man nu verkligen blir medlem i WTO så innebär det att ett steg av vikt för landets modernisering faktiskt tagits.

Och det har vi många anledningar att välkomna.

4 Responses to Välkommet om Ryssland och WTO

 1. leewanta skriver:

  Svammel, rök och speglar, ifrån agenten av främmande subversiva intressen, Carl Bildt.

  WTO = Amerikas ekonomi -> 2012 (krasch)
  WTO = EU´s ekonomi -> 2012 (krasch)
  WTO = Ökat fattigdom i tredje världen (död)

  WTO är en bedrövelse innan och utan, endast en byfåne tar det där subversiva gänget av megalomaniska svindlare på allvar. Allt de skickade in var ligister som rånade länder via hävstångbaserade buyouts per junk obligationer, och lämnade över den accelererande skuldbördan av krossade rester på staterna. Maffia.

  När USA har passerat alla smärtgränser i kriserna sparkar de med betydande sannolikhet ut WTO dyngan, med Pentagons hjälp om det nödgas.

 2. nolies skriver:

  Andra förhandlingar av vikt att nämna i rysslands modernisering kan vara detta:
  St. Petersburg, Russia – China and Russia have decided to renounce the US dollar and resort to using their own currencies for bilateral trade, Premier Wen Jiabao and his Russian counterpart Vladimir Putin announced late on Tuesday.
  Källa: http://www.chinadaily.com.cn/china/2010-11/24/content_11599087.htm

 3. […] Men nu till en aktuell fråga. Ryssland och EU har länge förhandlat om förutsättningarna för ett ryskt medlemskap i Världshandelsorganisationen (WTO). I samband med dessa förhandlingar har Ryssland gått med på kraftigt sänkta tullar på virke. Frågan är viktig inte minst för den svenska och finska skogsindustrin. Handelsminister Ewa Björling intervjuades om detta i Ekot i morse. När Ryssland sedan kan bli medlem i WTO återstår att se. […]

 4. hultabultan skriver:

  Ryska exporttullar på virke
  De ryska exporttullarna på virke har hittills varit mest positivt för Sverige. I Ryssland fungerar det så att den ryske exportören måste betala exporttull till staten. Staten betalar sedan ca 60% av tullen till kommunen där avverkningen skedde. Detta system har gjort det praktiskt omöjligt att exportera annat än en rotpost. Om ryssarna upphör med sina exporttullar, så kommer definitivt den svenska skogsindustrin snart att få konkurrens från ryska exportörer, på såväl sågat virke som pappersmassa.

%d bloggare gillar detta: