Farofylld regim

STOCKHOLM: Denna morgon kommer att börja på TV med diskussioner om utvecklingen på den koreanska halvön.

Den totalitära regimen i Pyongyang utgör tveklöst ett av de största säkerhetshoten i dagens värld. Förutom de faror den representerar på den koreanska halvön självt kommer det faktum att den spritt olika typer av raket- och massförstörelseteknologer till andra regimer.

Och till detta skall läggas den fara den dagligen utgör för sin egen befolkning. Uppgifter tyder på att det redan hårt drabbade landet står inför ännu en massvält som kan komma att drabba miljoner människor.

Med undantag för Kina har regimen knappast några betydande kontakter i omvärlden.

Även om den kinesiska inställningen till regimen med all säkerhet har många bottnar är det därför Peking som i dag har de största möjligheterna att påverka politiken i Pyongyang.

Kina har inget intresse av ökad spänning eller öppen konflikt på den koreanska halvön. Jag skulle tro att man fruktar att en sådan kunde leda till en regimkollaps som skulle kunna få allvarliga konsekvenser för Kina i en rad avseenden.

Vi har all anledning att fortsätta att följa utvecklingen så nära vi kan.

Sverige har traditionellt goda förbindelser med Sydkorea – en öppen demokrati och en vital ekonomi – men har ju också en ambassad i Pyongyang. Till detta kommer att vi tillhör den kommission som har att övervaka vapenvilan på halvön.

11 Responses to Farofylld regim

 1. […] har en ambassad i Nordkorea. Bildt skriver: Sverige har traditionellt goda förbindelser med Sydkorea – en öppen demokrati och en vital […]

 2. hultabultan skriver:

  Kina-N Korea=USA-Israel!

  Likheten är slående mellan Kinas förhållande till N Korea, och USAs till Israel.
  Vad än Israel eller N Korea hittar på för jävelskap, så tar deras beskyddarmakter USA och Kina länderna i försvar, och försöker att förringa det inträffade.
  Detta kan gälla såväl att skaffa kärnvapen, som att anfalla omgivande länder, eller hitta på annat jävelskap.

 3. kanobin skriver:

  Om det är så att Kina är den supermakt som kan kallas storebror och har som enda land insyn i Nordkorea så är det ju utmärkt. Genom flera länders goda förbindelser med Kina så kan de i sin tur påverka denna ”storebror” genom goda råd och påtryckningar. Nu är det väl så att Kina har ett eget intresse i att det är stabilitet i området, så de ordnar nog upp situationen bättre än vad ovan nämda länder lyckas med i mellanöstern.

  Andra reflektioner är att det råder kaos inne i Nordkorea och det är en regim i obalans som greppar efter olika halmstrån för att visa sina medborgare att övriga världen är fortsatt ond. Detta scenario är nog troligt, då regimen kan visa på Nordkoreanska dödsoffer i statlig tv och media. Syftet är att visa en Sydkoreansk aggretion mot Nordkorea. Allt för att vinna sympatier hos det egna folket.

 4. nubbe skriver:

  När ska du ta upp denna fråga i internationella sammanhang. Det pågår ett systematisk utrensning av de kristna i mellanöstern likt den som skedde i Turkiet för nästan 100 år sen. Jag uppmanar alla dina läsare att ta situationen på allvar. För de flesta kristna från mellan östern hamnar i Sverige och Södertälje framförallt. Detta skapar även problem som relaterar till frågor angående integration. En frizon så som kurder har fått bör även erbjudas de kristna i mellan östern. Denna fråga har även Riksdagsledamoten Yilmaz Kerimo tagit upp med dig.

  Dödliga attacker fortsätter i Irak
  VÄRLDEN Under måndagen mördades tre assyrier i staden Mosul i norra Irak i vad som är de senaste attackerna mot kristna i landet. Irakisk polis uppger att de döda är två bröder samt en äldre kvinna.
  I den ena attacken mördades två bröder av beväpnade attentatsmän som bröt sig in på deras arbetsplats i ett industriområde och sköt dem. Bröderna var svetsare och ägde svetsboden de mördades i.

  På måndagskvällen fann polisen också en kvinna strypt till döds i hennes hem i central Mosul.

  Massakern i kyrkan i Bagdad den 31 oktober framstår alltmer som ett startskott för en mer omfattande kampanj för att driva den kristna assyriska urbefolkningen ut ur Irak. Sedan attacken mot kyrkan har flera bilbomber riktade mot kristna sprängts, bland annat i förra veckan i Mosul då en kristen man och hans son dog till följd av skadorna.

  Internationella siffror talade om 1,4 miljoner kristna i Irak vid tiden för den amerikanskledda invasionen 2003. Idag beräknas gruppen bestå av förhållandevis låga 500 000 personer eftersom många flytt undan terror och förföljelse. Ledare för kristna grupper i landet har i samtal med internationell media givit uttryck för att denna nedgång kan vara en varningssignal om slutet för kristenheten i Irak.

 5. joakimekstrom skriver:

  Inte för att ‘måla fan på väggen’, men jag tror realiteten är den att det är lika bra att ställa in sig och vänja sig vid att Nordkorea är en kärnvapenmakt som kan tvinga till sig vad som helst genom att hålla den globala ekonomin och stabiliteten gisslan. Västvärlden får helt enkelt budgetera med 5% pizzo. Korea kommer aldrig återförenas på det sätt Tyskland gjorde. Eller Vietnam för den delen.

 6. Rulle skriver:

  hultabultan,
  Vilken logik Du har. Israel har ALDRIG oprovocerat anfallit något av sina grannländer! Nu är Gaza inte ett land, men senaste tillrättavisning med militära medel, var synnerligen befogad och nödvändigt. Efter åratal av raketbeskjutningar in över Israel och ständiga varningar sa deras dåvarande kvinnliga utrikesminister, Tzipi Livni att ”Enough is enough”. Att anfallen var mer än berättigade visar det faktum att det nu är färre raketbeskjutningar per månad än vad det tidigare var per dag.

 7. leewanta skriver:

  Utvecklingen följer Rand Corp/CFR/Zbig´s djupaste förhoppningar i området, det vore rena paradiset för dem om Nord/Syd Korea gick in fullskaligt krig – om det drar in Kina med Nord emot Syd – och sedan engagerar Ryssland emot Kina – alternativt kombinerat med FN´s ”insatser”.

  Avsikten är bland annat att knäcka SCOs möjligheter till hegemoni.

  Detta scenario är Zbig klanen & Trilateral-finansens dröm i ett nötskal.

 8. claudius49 skriver:

  leewanta: Med Dina överlägsna kunskaper och insikter i maktspelens högre sfärer väntar Du kanske snart ett erbjudande från UD att få bli seniorkonsult där?

 9. hultabultan skriver:

  Rulle
  Israel och N Korea
  Det jag vill komma fram till är inte att jämföra länderna Israel och N Korea.
  Det är ländernas förhållande till en stormakt, som är poängen i mitt resonemang.

 10. un2here skriver:

  hultabultan skriver: – Det jag vill komma fram till är inte att jämföra länderna Israel och N Korea

  Fast just i det här fallet råkar Nord Koreas resonerande runt anfallet mot Syd Korea – av en händelse? – vara identisk med Israels resonerande runt anfallet mot Egypten i -67

 11. mrmhalland01 skriver:

  :-)

  Visst känns det lite gulligt att läsa konspirationsteoretikernas våta drömmar ?

  Ligger CIA bakom detta också ?
  Kanske har det beslutats på ett Bildergberg-möte ? :-)

%d bloggare gillar detta: