Viktigt och välkommet

STOCKHOLM: Till talen som hållits i dag skall också räknas Georgiens president Saakashvilis framträdande inför Europaparlamentet i Strasbourg.

Talet var betydelsefullt i och med att det innehåll ett klart åtagande om att bara använda fredliga medel i strävan att återupprätta Georgiens territoriella integritet.

Frånvaron av ett sådant uttalande har ibland från rysk sida framhållits i deras argumentation för sin linje i denna konflikt. Mot den bakgrunden är president Saakhasvilis uttalande i dag tveklöst av vidare betydelse.

Och vi har all anledning att välkomna det.

4 Responses to Viktigt och välkommet

 1. Kachina skriver:

  Med tanke på Obama/Medvedevs avsikter, är åtagandet av MYCKET stor betydelse för den fortsatta utvecklingen.

 2. mrmhalland01 skriver:

  Kachina,
  Vilka avsikter tänker du på ?
  Jag måste ha missat något.

 3. villagestream skriver:

  Synd bara att det inte gjordes klart för Sakhasvilis att när han försökte med militära medel att det var totalt förkastligt, synd att Sverige då valde att relativt ensidigt placera hundhuvudet i knät på Ryssland. Har mycket svårt att lita på Sakhisvilis, han har ett uselt track record bl.a. när det gäller inskränkningar i de mänskliga rättigheterna, oegentligheter i val. Att han valde att angripa Sydosetien pekar om nåt dock på hur skrupelfri den mannen är. Han är beredd att på ett mycket oansvarigt sätt satsa mycket, för inte tusan trodde att han att de ryska styrkorna placerade i sydosetien bara skulle titta på och inte tusan trodde han att Georgien kunde vinna militärt. Däremot kunde han polarisera öst och väst ytterligare och på det sättet vinna ökat militärt stöd för Georgien. Otroligt ansvarslöst och skrupelfritt agerat.

  Sedan blir jag fundersam, på vilket sätt ska den territoriella integriteten återupprättas? Vad tycker egentligen Bildt om sydossetiens aspirationer på självständighet? självstyrande har dom varit i relativt hög grad men kan det finnas en rätt för dem att bli självständiga? Det fanns det när det gällde Kroatien Slovenien Bosnien och nu senast Kosovo… eller spelar det bara roll om vem av Ryssland och USA som vinner i ”nollsummespelet”?

 4. Kachina skriver:

  mrmhalland01

  Planerna på ett gemensamt robotförsvar för Europa, efter insikten att ingen av dem är ett hot mot den andre.

%d bloggare gillar detta: