Den verkliga krisen

STOCKHOLM: Jag var i kvällens Agenda i SVT för att diskutera Yemen och terrorism, men det säger sig självt att det var socialdemokratins kris efter Mona Sahlins besked om sin avgång som kom att dominera sändningen.

Mycket kommer nu att handla om personer – men socialdemokratins egentliga kris handlar inte om kortsiktiga personfrågor utan om mer långsiktiga politiska trender och tendenser.

Jag tillhör dem som tycker att Mona Sahlin som person under mycket svåra förhållanden gjorde en riktigt hygglig valrörelse.

Niklas Nordström gjorde i Agenda det alldeles riktiga och mycket centrala påpekandet att partiet på några decennier gått från ett 45%-parti till ett 30%-parti.

Samhället har förändrats, men socialdemokratin har inte förmått att hänga med, och har framstått som en allt mer steril och allt mer bromsande kraft.

Någon ny idé har de knappast kommit med sedan de hittade på det där med löntagarfonder, och på sitt sätt var det den som blev inledningen i krisen. I ett och ett halvt decennium stred man för en idé som samtliga sedan dess fått medge att de egentligen aldrig trodde på.

Och sedan dess har det egentligen varit tyst. Kraften verkar ha sinat.

En gång var det nog naturligt att en mycket betydande del av de som arbetade – i det gamla samhället fanns en bred och stark arbetarklass – röstade på socialdemokratin.

Men det var nu rätt länge sedan.

Dagens Sverige bärs upp av den arbetande, ambitiösa och ansvarskännande medelklassen, och till den har socialdemokraterna egentligen inte haft så värst mycket mer att säga än att den har fel i sina strävanden.

Så har det också gått som det gått. I årets val var det bara ca 20% av de som arbetade som röstade på socialdemokraterna.

Brutalare än så kan knappast krisen beskrivas.

Den spännande frågan – också från vidare utgångspunkter – under de kommande månader blir självfallet om det är dessa frågor som kommer att dominera – eller om allt faller ner i person- och fraktionsstrider.

11 Responses to Den verkliga krisen

 1. mrmhalland01 skriver:

  Så är det då ett faktum, det vi alla insåg redan 2006.
  Det har ju sedan första timman varit självklart att inte detta kunde fungera !

  Men..en kvinna skulle det vara.
  Alliansen skulle inte klara att regera Sverige, så det spelade inte så stor roll vem det blev.

  För att visa att man i ”rörelsen” hade högt i tak valde man Mona, efter att alla andra kvinnor tackat nej (de kanske ansåg att ideologin var viktig?).

  Man valde en ledare som inte kan föra sig bland andra ledare och framför allt inte i offentliga rum.

  Detta är illa nog, men när jag nu läser om vissa ”motståndare” som vittnar om hennes skicklighet som politiker mår jag illa !

  Har inte skicklighet och framgång något gemensamt ?
  Framgång har Mona Sahlin inte haft !

  Under ett helt liv som socialdemokratisk politiker har Mona Sahlin fattat ETT korrekt politiskt beslut, nämligen det som vi idag har tagit del av !

 2. […] till Mona. Precis som hon skriver, tycker jag det är rätt att lämna, och därtill starkt gjort. Carl Bildt satt i kvällens Agenda och uttryckte som vanligt sunda åsikter, låt vara att många har svårt […]

 3. Rulle skriver:

  Vore det inte enklast att ändra namn på Socialdemokratiska partiet? Om man skall ändra politikens innehåll och frångå bidragslinjen så är det väl inte längre ett sosse-parti. Är det en makt- strävan för namnet ”Socialdemokraterna” även om innehållet ändras till ett ”Nya Arbetarnas Centerparti”?
  Nu måste någon ur Gruv 12-an rycka ut och stötta gruppen ”medelklassen”. Broilers från Mälardalen vet inget om verklighetens folk.

 4. Kachina skriver:

  ”….som självaste Niklas Nordström inbjuden till Agendapanelen också sade, det räcker inte med att byta ut ett ansikte om det inte finns en politik bakom det.”

 5. oppti skriver:

  Det finns ett parti som har funnit de röster sociala demokraterna förlorade.
  Det finns en politik som kan få dessa röster åter till socialdemokraterna.
  Demokrati kommer från folkviljan!

 6. […] Svensson1,2, Helena Duroj, Jonas Wikström, HAX, Jinge1,2,3,4,5, Lasse Strömberg,Opassande, Bildt, Jens Holm, Lena Sommestad, Ulf Bjereld, Fotolasse, Ilona Szatmari Waldau, Stefan Stenudd, […]

 7. […] Bildt, Tokmoderaten, Kent Persson samt Annie Johansson. var addthis_pub = 'gunnarhokmark'; var […]

 8. Rulle skriver:

  Avskyvärt att somliga, à huvudets vägnar, krymplingar skall åka snålskjuts på denna blog genom att gömma sig bakom länkar till egen smörja.
  Skriv i eget namn eller shut up.

 9. […] om socialdemokratins kris Av Claes Leo Lindwall 2010-11-15 19:54 Den verkliga krisen Carl Bildt om S i bloggen Alla dessa dagar 2010-11-14 S kris är hela Sveriges kris Olle Wästberg […]

 10. mkpictor skriver:

  Mona Sahlin borde inte ha valts från början, men då fanns det lika lite som nu några självklara kandidater, så hon blev ett kompromissval. Det rådde en tämligen drängig atmosfär i partiet efter Göran Perssons välde, och samma betonghäckar som då är åter aktuella namn i kampen om partiledarposten.
  Carl Bildts åsikt ovan att (S) inte har haft några nya idéer sedan löntagarfonderna är lite väl elak – tiden går fort och det börjar bli för gammalt nu med slogans från valrörelsen.
  Mycket av alliansens framgång beror på att breda grupper har köpts med skattesänkningar – se där något för (S) att ta efter. Men det går faktiskt att uppnå det utan att göra sjukdom, arbetslöshet och fattigdom till en direkt social skam, vilket alliansen har lyckats med. Se där något för dem att lära av (S).
  Socialdemokraternas uppgift är att göra sig kvitt flumstämpeln och det där luddigt konturlösa som ger väljare en fadd smak i munnen.
  Det kan åstadkommas genom att byta ut alla gamla pampansikten som förknippas med fixa, föråldrade, socialdemokratiska idéer, och genom att ta klar ställning – att säga ja och nej till saker tydligt och kompromisslöst. Det är självmord för (S) att befatta sig vidare med kommunister och miljöhippies. Låt Ohly sjunka ner under 4%-spärren ensam och i frid utan att dra med sig någon.
  Om man till varje pris måste ha en kvinna på posten (det borde handla om kompetens, inte om vad folk råkar ha i byxorna) kan man tycka att Ylva Johansson har varit rak och stringent under valrörelsen. Om Morgan Johansson inte var så mycket vänster hade han väl kunnat vara tänkbar. Margot Wallström har fått smaka för mycket på den stora världen (liksom somliga andra) för att vilja slå sig till ro med lilla Sverige.
  Låt oss glädjas över att vi slipper ha med processen att göra.
  MKp

 11. bestofmankind skriver:

  Den verkligen krisen är den anonyma källan/ormen som finns i Sveavvägen 68 som gömmer sig bakom källskydd.

  Källskyddet som expressen erbjuder alla som fick mejl om tips och scoop från partiet. Kanske samma anonym källan som läckte uppgiften till Expressen om Mona Sahlins avgång 5 minuter innan presskonferensen.

  In fairness till Stefan Stern som dementerar anklagelsen vill jag posta här hans uttalande:

  ””I artikeln påstås att jag försöker offra flera personer i partiledningen. Det kunde inte vara mer fel. Jag vill därför vara tydlig: jag är ingen källa till de senaste dagarnas angrepp på personer i den socialdemokratiska partiledningen. Eftersom jag inte är någon källa, gömmer jag mig inte bakom något källskydd. Därför ger jag varje journalist mitt medgivande att berätta om jag till dem den senaste tiden angripit eller spridit negativa uppgifter om personer i mitt parti.”

  Expressen hävdar vidare att Stern försökt undandra sig ansvar för S-utspelet i valet om en butler i tunnelbanan och att Stern låg bakom läckan som pressade fram Pär Nuders avgång som ekonomiskpolitisk talesperson.
  ”Jag har varit delaktig i många politiska processer men hade absolut inte någonting att göra med förslaget om Butler i tunnelbanan. Jag kände inte till förslaget och läste inte texten förrän artikeln publicerades. Vad gäller Nuders avgång har Lena Mellin på Aftonbladet, som var först med nyheten, sedan länge dementerat att det var jag som var Aftonbladets källa”, skriver Stefan Stern.”

  http://www.aip.nu/default.aspx?page=3&nyhet=41326

  Uttalandet som inte nådde (via email) till någon S-medlem.

  Jag har mina intuitioner vem ormen är men jag låter Mona Sahlin ta hand om den.

  Mona Sahlin är trots allt fortfarande partiledare.

%d bloggare gillar detta: