Det ofria valet i Burma

RUB AL KHALI: Denna söndag är också viktig valdag i länder så skilda som Grekland, Azerbaijan och Burma.

I Grekland är det lokalval, och det sker självfallet i skuggan av regeringen Papandreos hantering av den djupa ekonomiska krisen. Hitintills har regeringen kunnat åtnjuta ett anmärkningsvärt starkt stöd även för smärtsamma ekonomiska åtgärder. Ansvarstagande har uppskattats.

Att valen i Grekland är fria och rättvisa är en självklarhet både för oss och grekerna.

Men i såväl Azerbaijan som Burma är det annorlunda med den saken.

Valen i Burma är de första på två decennier och en del av den övergång till en annan regim som ingår i militärregimens planer.

Tyvärr kommer det inte att kunna gå att beskriva detta val som fritt och rättvist.

Omkring 2 10o personer sitter fortfarande fängslade för sina politiska åsikter – bland dem Aung San Suu Kyi – och det stora oppositionspartiet NLD beslutade sig för att inte delta i valet mot bakgrund av mängden av olika inskräkningar.

Även om valet förvisso inte är fritt och rättvist inleds nu ett nytt skede i den burmesiska regimens utveckling. En ny författning ger en stark roll till militären, men sägs ändå vara avsedd att underlätta en gradvis övergång till civilt styre.

Vi kommer självfallet att ha all anledning att nära följa utvecklingen.

Aung San Suu Kyi bör omedelbart frisläppas, och sker så vore det självfallet ett mycket viktigt steg. Viktigt är också hur landets olika etniska konflikter utvecklas.

Ett öppnare politiskt system borde skapa bättre möjligheter att lösa också dem. Men dit förefaller vägen tyvärr att vara lång.

 

5 Responses to Det ofria valet i Burma

 1. leewanta skriver:

  Om det visar sig att kanoner börjar avfyras i samband med Taj Mahal mötet i Indien, så tar Sverige ingen ställning till vad som uppenbart må vara ett desperat och förstulet angrepp under falska förespeglingar, och kommer heller inte att skicka en enda svensk till härdar av följdeffekterna, samt icke acceptera ett FNs carte blanche för intervention i utvecklade riskområden.

  Man tar avvaktande avstånd ifrån officiella utsagor om vem som må ha gjort vad, och ger sig inte in med någon dumknopf hejarklack, som förra gången.

  Geopolitiska brott ska naturligtvis inte löna sig, och vi är icke intresserade av att underhålla agenter för dessa nonsens tripper inom vår nation.

 2. Bo W. Höglund skriver:

  ”Härdar av följdeffekterna”?
  Dessa avhärdas bäst av lite följdexport av Excalibur till Bofors gamla 155mm haubitser – kan även användas som efterföljande krigsbyte av Pakistan!!

 3. Bo W. Höglund skriver:

  Sorry, jag SKULLE ju inte – men ibland är det ju så dumt att jag inte kan låta bli!!
  mbst
  bwh

 4. gubbstut skriver:

  Har det inte varit för en tokig amerikan, så hade Aung San Suu Kyi säkert varit fri idag.

 5. Rulle skriver:

  ”Gilad Shalit bör omedelbart frisläppas, och om så sker så vore det självfallet ett mycket viktigt steg”, menar Du väl Carl Bildt.

%d bloggare gillar detta: