Löjligt igen

REYKJAVIK: Efter det att det inte blev något med allt ståhej kring Sofia Arkelsten är det nu Mona Sahlin som hängs ut som misstänkt mutkolv för att hon gått gratis med sin son på Stockholm Open.

Någon rättsvårdande person skall nu tydligen undersöka om det är mutbrott.

Det kommer i så fall att bli ett tämligen så omfattande arbete.

Jag skulle tro att jag själv i just detta fall knappast kommer att beröras, men listan på riksdagsledamöter, statsråd, statsministrar, kommunalråd och annart som blivit inbjudna till och gått på idrottsarrangemang genom åren är magnifikt omfattande. Det kan inte ens uteslutas att Kungen varit bjuden någon gång…

Antalet förundersökningar som skulle behöva dras igång skulle sannolikt inte ligga under tusentalet…

Men självfallet skulle detta bara illustera hur löjlig hela denna hysteri är.

Snart är det väl inte möjligt att acceptera en middagsinbjudan från någon utan att bli anklagad för att vara mutad.

För ordningens skulle ber jag att få meddela att jag i kväll kommer att äta gratis mat i Reykjavik. Och jag är dessutom hungrig.

Förundersökare – kör igång!

 

 

28 Responses to Löjligt igen

 1. leewanta skriver:

  Blotta tanken på att jag på något vis finansierar denna måltid knottrar huden. Det är förvisso inte en fråga om missunsamhet, utan en fråga om preferens.

  Biografi giver döden en ny terror.

 2. mrmhalland01 skriver:

  Visst är det löjligt även denna gång, men, med tanke på Sahlins moralpredikan när det gällde Sofia Arkelsten, har det ju ett visst underhållningsvärde :-)

 3. swese skriver:

  I alla nivåer bjuds de på underhållning, från dagis till riksdagen. Inget ont om dess arbete men lite vuxendagis är det allt ibland.

 4. Visionären skriver:

  Ännu en dag i en mediekritisk medborgares liv.

  Media i detta land har på senare tid tagit sig för, att högt uppsatta på sina höga hästar som de uppenbarligen anser sig vara, se ner över folket och peka ut dem är klandervärda på ett eller annat sätt i medias ögon.

  Allt för att fylla pöbelns behov av synliggöra hatobjekt att mobba, så att man för stunden kan glömma sina egna tillkortakommanden.

  Detta är vad dagens journalistik gör mycket av sin förtjänst på.

  Mediestreamade politiker och tjänsteman tycks tydligen anse det vara bäst att spela med i det elaka spelet och bidrar på detta sätt till att cirkusen kan fortsätta.

  För egen del betraktar jag skådespelet med allt större avståndstagande och äckel, oavsett om det för stunden utpekade hatobjektet är moderat partisekreterare eller socialdemokratisk partiordförande.

  F.ö. anser jag att det nu är hög tid att vi i detta land får igång en ordentlig debatt om journalistens roll i ett demokratiskt samhälle.

  V

 5. Kachina skriver:

  Nog är det annan korruption och medial prostitution som bekymrar mig, så pass att jag känner att jag kommer att ha svårt för att somna.

  Jag har set, här i vår lilla Gazaremsa, hur 60-åriga män förvandlats till en ”elakad mobb på trimmade mopeder”.

  Nu ser jag hur president Obama, den förste presidenten efter Kennedy med ett IQ/EQ i balans, av det politiska etablissemanget förvandlats till Mr NOBama.

  Jag vet att du är dresserad till republikan, Carl. Men böjar du inte skämmas lite grann över dina vänner i väster, när de beter sig som ett gäng förvuxna fjortisar?

  Det handlar om ansvar för landet och världspolitiken under mandatperioden. Vid nästa val är det fritt att ”skjuta i sank”, men under pågående mandatperiod är det förödande oansvarigt att splittra nationens trovärdighet.

  Mona Sahlin och MP hade förstånd att ta det ansvaret, men dina cowboys med peanutbrians och gutfeeling kommer med stor sannolikhet att göra USA till en nullitet i världspolitik och världsekonomin, med följdverkningar för oss alla andra.

  Förvuxna fjortisar som världsledare, är löjligt.

  Så låt det ske. Den här civilisationen är inte värd bättre.

 6. foxbill skriver:

  CB,
  Varför skulle någon bjuda Arkelsten eller Sahlin om de inte räknar med att få något i gengäld?
  Ok, om de är personligen bekanta och utav ren välvilja vill förhöja deras vistelse på jorden. Men alla företag, organisationer mm. måste (om det inte skall begå tjänstefel) göra en kalkyl där kostnad mot nytta vägs.
  Omedvetet kommer Arkelsten och Sahlin att bli mer välvilligt inställda mot deras ”bestickare”.
  Är det så vårt samhälle skall se ut?
  Den som bjuder mest har bäst utgångspunkt?

  Vem bjuder sjukvårdsbiträdet eller städerskan på tennis? När blir fabriksarbetaren bjuden på studieresa?

  Ledsamt att ni däruppe inte har förståelse för att vi härnere tycker att det är moraliskt tvivelaktigt att ni håller på med detta. Och varför? Snålhet eller finns det en drift om att bli bekräftad?

  CB, för dig är det kanske löjligt, men inte för oss som har en större tro på omutbara och pålitliga politiker.

 7. […] AB, AB, SvD, DN, Carl Bildt Possibly related posts: (automatically generated)Förbryllande LittorinaffärGudrun & RutMjuk […]

 8. Dandy skriver:

  Akta dig om det bjuds på haj.
  Verkar vara något typiskt de bjuder inresta stackare på. Segt, enormt tuggmotstånd, torrt samt med en textur som påminner om någons gamla mormor. Sedan tittar de förväntansfullt på dig medan du tuggar och väntar…

  Vad gäller möjligheten att undersöka bl.a. mutbrott hos de styrande så är det väl ändå ett viktigt redskap i en demokrati – det håller du kanske med om ändå? Annars vore väl steget kort till Berlusconi…

  Sedan att det kan bli cirkus av det hela… får man ta. Vad är det man säger, ”it comes with the job”? Sensationshysterin är en kortlivad virus som självdör.

  Hoppas att Reykjavik var till belåtenhet.

 9. Dandy skriver:

  Akta dig om det bjuds på haj.
  Verkar vara något typiskt de bjuder inresta stackare på. Segt, enormt tuggmotstånd, torrt samt med en textur som påminner om någons gamla mormor. Sedan tittar de förväntansfullt på dig medan du tuggar och väntar…

  Vad gäller möjligheten att undersöka bl.a. mutbrott hos de styrande så är det väl ändå ett viktigt redskap i en demokrati – det håller du kanske med om ändå? Annars vore väl steget kort till Berlusconi…

  Sedan att det kan bli cirkus av det hela… får man ta. Vad är det man säger, ”it comes with the job”? Sensationshysterin är en kortlivad virus som självdör.

  Hoppas att Reykjavik var till belåtenhet.

  /

 10. utrat skriver:

  Omoral kan alltid klandras, inte min men alla andras. Det är väl det det handlar om, egentligen. För flera år sen skulle en hög jurist utses. Det kom fram att han en gång blivit förorättad i en krogkö i Mariehamn och utdelat ett slag – nypt till som vi vanliga säger, och han blev aldrig tillsatt. Vad är det för folk vi vill ha som våra ledare, egentligen? Tack för att det finns ledare som bryter mot slavmoralen och säger ifrån och kallar saker vid dess rätta – i det här fallet Löjligt.

 11. florimond77 skriver:

  Vad jag aldrig har fattat är varför dessa människor med sina vansinnigt höga löner överhuvudtaget behöver göra någonting gratis? Och verka gilla det?

 12. foxbill skriver:

  CB,
  När du säger:
  ”Antalet förundersökningar som skulle behöva dras igång skulle sannolikt inte ligga under tusentalet…” kan ju också tolkas som att ni politiker har en diskutabel syn på vad man bör eller inte bör göra.
  Var inte så snåla! Betala själv. Det gör vi andra.

  När en ”vanlig” anställd får en julklapp av sin arbetsgivare beskattas den om värdet överstiger 450:-
  Om Mona Sahlins biljetter inte är muta så borde hon väl i alla fall betala skatt på gåvan?
  Samma regler och lagar bör väl gälla oss alla? Det är väl inte ”löjligt”?

 13. foxbill skriver:

  En fundering.
  Var är bestofmankind?
  Kan inte ens så trogen tjänare försvara Matte Sahlins handlande? Eller håller hom på och anpassar sig till den ändrade inställningen till deltagande i Afghanistan?
  Det kan inte vara lätt att vara socialdemokrat i dessa åsiksförändrande tider.
  Goebbels och Marita Ulvskog undrar vart deras propagandistiska arv har tagit vägen.

 14. smalanningen skriver:

  Jag säger som björnen Baloo i Djungelboken: Störtlöjligt.

  Men lite förtjänar hon det efter det att hon fick chansen att kasta pil på Arkelsten – när media dök upp med måltavalan – och tog den. Hon kunde faktiskt sagt samma sak som t.ex. Carl härovan, och med lite hjärna bakom skulle hon även kunna räkna ut att om man väljer det moraliska pekfingret så blir det mycket roligare för media att gräva efter lik i garderoben. Något som inte minst brittiska politiker och högt uppsatta ämbetsmän ofta råkar ut för…

  Men summa summarum – Sahlin har INTE visat dåligt omdöme (i den här frågan).

 15. smalanningen skriver:

  foxbill: Du har faktiskt en liten poäng. Genom åren har främst socialdemokratiska regeringar effektivt sett till att beskatta allt som kan kallas förmåner för vanligt folk (se där, ännu ett moraliskt pekfinger) varpå det borde vara extra intressant att betala för sig…

  Men jag kan ändå inte uppröras. Stockholm Open har rätt att bjuda vem man vill, och Mona Sahlin har all rätt i världen att acceptera.

 16. Mattias Svensson skriver:

  Där ser man politikerna är så mutade att de tar för givet att de ska få vara mutade, själv får jag betala skatt på de gåvor jag, pågrund av att ni mutade och skattebefriade politiker beslutat så i er riksdag, det är rent ut sagt för djävligt och inget annat, att pseudofigurer som lever på mina skattepengar dessutom skall tydligen skall bjudas på stor och smått jorden runt.

 17. bestofmankind skriver:

  Kul att bli saknad ibland. ;-)

  Skillnaden med Monas fribiljetter är att hon varken bloggade eller försvarade någon tennis sakfråga i riksdagen som Arkelsten gjorde med Shell.

  Däremot bör inte Mona Sahlin glömma att ta upp värdet av fribiljetterna på sin inkomst deklaration som skattepliktig förmån.

 18. foxbill skriver:

  Ja, det gör Mona säkert ;-)
  Hon har ju alltid skött sig perfekt när det gäller sådana saker.
  Med hänvisning till kommentarerna på den här bloggen anser då flertalet att det är helt ok att bli bjuden på det ena och det andra för tusentals kronor. Inga reservationer för vem och hur.
  ”Vanligt” folk skall däremot betala skatt om de en gång om året skulle erbjudas en gåva från sin arbetsgivare, om det överstiger 450:-
  En lite underlig människosyn får jag allt säga.
  Blir det inte lite klass-samhälle över det här sättet att se på sina medmänniskor.

  Jag efterlyser den dagen då bestofmankind har intigritet nog att kritisera sin fuhrer. Det ser dessutom ut som Mona snart måste låsa in sig i sin bunker. SSU har tydligen utlyst skottpengar på henne. Gör du henne sällskap då bestofmankind?

 19. bestofmankind skriver:

  Du är inte lite oförskämd foxbill när du ifrågasätter min integritet.

  Mona Sahlin behövs alltid, kanske inte som partiledare i framtiden, men som en rådgivare för S.

  Jag kritiserade henne i mitt förra inlägg, fast på ett trevligare sätt än ditt vanliga språk.

 20. villagestream skriver:

  vi har ingen gåvoskatt i Sverige, den är avskaffad. hade Mona Sahlin fått gåvan av sin chef hade det varit beskattningsbart, motiverat med att det annars blir allt för lätt att ge förtäckt lön. Så var nu inte fallet.

  Löjligt? njae det vet jag inte.. tycker det är sunt att man är oerhört restriktiv när det gäller ”gåvor” till politiker. Risken är uppenbar. Politiker är människor. Tänk hur många miljoner en liten snutt på TV kostar.. varför betalar dem de pengarna? för att det påverkar folks bild av deras varumärke. Tänk då hur mycket du potentiellt kan påverkas av en helg nere på Franska Rivieran med fina middagar. När varumärket Shell dyker upp på ett papper när du sitter och bläddrar igenom information om något miljöprojekt eller dyl så kommer dina associationer troligtvis ha påverkats till det positiva. Annars skulle dom för tusan inte spendera så mycket pengar på reklam och PR. Är detta lämpligt? svårt att säga exakt var gränsen bör gå.. just nu är det inte straffbelagt, det är nog rimligt men att det för den skull blir liv i media när politiker bjuds på resor och middagar av företag som de sedan kommer fatta beslut om är i vart fall inte helt löjligt.. eller?

 21. foxbill skriver:

  Halleluja, villagestream.
  Då är vi 2-3 stycken som ser faran med korrupta politiker. Givetvis leder all bestickning till påverkan. Annars hade det aldrig gjorts. CB kanske tror att politiker-eliten är så fina och bra människor så alla vill ge dem gåvor av enbart välvilja. Lite naivt av en minister.
  Att ge det epitetet ”löjligt” visar på en viss nonchalans mot den underdåniga massan. Eftersom det kan vara svårt att veta vart gränsen går, är det väl enkelt att sätta den vid 0. Betala själv.

  bestofmankind,
  Mona Sahlin kanske inte bör vara rådgivare åt S om det skall gå bättre i framtiden. Hennes meriter är väl inte lysande. Din kritik mot henne var så inlindad att jag missade den. Oförskämd? Ja, det håller jag med om, men med din propagandistiska framtoning måste man försöka skapa lite räfts och rättning. N’est-ce pas?

 22. kris08 skriver:

  Jenny Nordberg i SvD jämför med det omoraliska USA där lobbyister måste registrera sig, politiker inte får bjudas och partier måste redovisa bidrag, men:

  ”Svenska politiker är annorlunda. De har rent mjöl i påsen, som vi säger. De har bättre omdöme än andra politiker och folk i allmänhet. De kan bjudas och lunchas och presentas men de förblir alltid helt opåverkade. (De säger knappt ens tack för maten.) De har inga vänner och inga favoriter. De i sin tur behöver aldrig vara rädda för att förlora väljarnas förtroende. För vi litar på dem.
  Dessutom är internationella storföretag bussigare och mer oförargliga i Sverige. De vill oss bara väl. Vi är som en stor härlig familj och vi behöver inga löjliga lagar och regler”.

  http://www.svd.se/opinion/kolumnister/jennynordberg/svenska-politiker-ar-battre-an-andra_5598385.svd

 23. gubbstut skriver:

  Bloggen eller ska vi säga din dagbok Carl, har fått ett löjets skimmer över sig eller kanske sandlådekaraktär, är en ännu bättre benämning, på dina plitade kommentarer, om folks tyckande om våra folkvalda. Att du aldrig betalar dina middagar, vet väl alla om, så det var rejält löjligt att nämna just det.

 24. smalanningen skriver:

  Så ni kritiker menar alltså med fullaste allvar att våra politiker inte ska få besöka företag och dra lärdom om vad de lär sig där, i den riktiga världen utanför kammaren? Jag menar, hur skulle ens ett företag eller en kommun ens kunna bjuda politiker på kaffe utan att det – med resonemanget – är ett mutbrott? Och hur ska då våra politiker kunna följa med i tiden?

  Det ligger i politikernas eget intresse att ha rent mjöl i påsen. Har man inte det får man sin karriär spoilerad, och man har inte många chanser till upprättelse om man väl har blivit stämplad. Därför – om jag hade varit Mona Sahlin hade jag tänkt en EXTRA gång innan jag accepterade gratisbiljetterna till Stockholm Open samtidigt som man kritiserar en uppenbar utbildnings- och informationsresa…

 25. Kachina skriver:

  Löjligt, återigen.

  Visst är hela Sverige en medial sandlåda, nu när tre författare och kvällstidningar försöker övertyga oss om att monark är synonymt med munk.

  Alltså, är vi verkligen i behov av att det skvaller som, i alla tider, frodats bland den stora massan nu dyker upp på löpsedlarna?

  Jag kan bjuda de som inget eget liv har på ett rykte, en riktigt smaskig historia, där de får leva sig in i ”de oåtkomligas liv”.

  Drottning Kristina gav bort Romelsön utanför Skellefteå till,…..Piteå, efter en het kärleksnatt med Piteås borgmästare. Jag vet inte om det är sant, det var på 1600-talet, men Romelsön hör fortfarande till Piteå och händelsen har fortfarande stort sensationsvärde i bygden.

  Inget får gå för långt. Politiker måste göra studiebesök i affärslivet och visst förekommer ”förfinade mutor”, men när den granskande pressen börjar vara nere på hamburgernivå och tennisbollar, har de granskat för dåligt. Det finns med stor sannolikhet mutor i miljonklassen, men det krävs jobb för att gräva fram dem.

 26. Rulle skriver:

  Kachina, Jag instämmer helhjärtat i ditt inlägg denna morgon ang. oetiskt skvaller.
  Beträffande bjudning på besök av sportevenemang så är det nu fritt fram för var och en att låta sig bjudas för 7500:-. Men hur är det, måste jag och Mona deklarera och betala skatt på förmånen?

 27. liteirriterad skriver:

  Lite löjligt tycker jag att försäkringskassans system är, att bara för att man råkar sätta ett kryss istället för ett ö, där man fyller i huruvida man har jobbat eller ej, så godkänns inte blanketten och man får göra om allt och vänta i flera veckor extra innan arbetslöshetsbidraget kommer. Det tycker jag är lite löjligt.

 28. foxbill skriver:

  Ok.
  Låt oss anamma korruption i begränsad omfattning. Jag är demokrat och vill flertalet ha det så, så accepterar jag det.
  Inte underligt att partierna inte vill ha regler mot ”gåvor”. Inte skulle ett barn som hade tillgång till en godisskål förbjuda sig själv att äta.

%d bloggare gillar detta: