Lördag med intervju

STOCKHOLM: Helg och i alla fall lite avkoppling med familjen hemmavid.

Till det som inte hanns med i veckan som gick hörde den konferens som ju hade planerats i Paris om friheten och säkerheten på nätet. Initiativet kom från de franska och holländska utrikesministrarna.

Nu ledde omständigheterna till att konferensen sköts upp, men i detta ligger ju att det kommer att bli en ny möjlighet för detta möte lite längre fram.

Och det är ju alldeles utomordentligt.

Förutom arbete med de olika nordliga perspektiven blev det en del fortsatt arbete med Afghanistan dels inför det förslag vi hoppas kunna lägga fram för riksdagen på torsdag och dels inför olika internationella möten framöver.

I dag har jag Lördagsintervju med Eko-redaktionen – återstår att se vilka frågor som de anser det är viktigt att få belysta för framtiden.

15 Responses to Lördag med intervju

 1. Visionären skriver:

  Räkna med att du kommer att bli ingående förhörd om alla resor du blivit bjuden på genom åren och om Arkelstens boendeförhållanden sedan tio år tillbaka.

  Råkna INTE med att du kommer få några frågor om svensk utrikespolitik.

  V

 2. bestofmankind skriver:

  Att Arkelsten skall avgå är en sak för Moderater som ett politiskt parti.

  Jämfört med partibidraget som berör hela det svenska folket.

 3. soli01 skriver:

  Carl – garanterat kommer fokus ligga på resor hit och dit. Nu är det säkert bara moderater som har blivit bjudna på resor eller…

 4. Bo W. Höglund skriver:

  Och eftersom tom. journalistnötter börjar begripa sammanhangen rörande resor är det nog säkrast att läsa in sig på Arkelstens pappas alla svagheter – börja med när han gick i småskolan!

 5. Bo W. Höglund skriver:

  PS
  Glömde ett bra uttryck som har viss relevans när man talar med journalister – ”Sippenhaft” – populärt i ett av våra södra grannländer för lite mer än ett halvsekel sedan, numera återuppväckt här!
  DS

 6. Visionären skriver:

  Lyssnade till intervjun. Du gjorde ett mkt kunnigt och kompetent intryck.

  Till skillnad från Ramberg, som framstod som ytterligt fördomsfull och totalt okunnig om de olika förhållandena i olika delar av Afghanistan samt mest ägnade sig åt att läsa innantill ur en artikel som socialisten Fänge skrivit i DN.

  Denne Ramberg, som hyllats som en av radions bäste intervjuare. Sopor är vad de är. Nutidens journalister.

  Det är på tiden är vi får igång en ordentlig debatt i detta land om journalistens roll i ett demokratiskt samhälle. Jag vägrar att finna mig i att den ska bygga på ignorans och fördomar.

  V

 7. Bo W. Höglund skriver:

  Flåt så mycket – tar tillbaks och hävdar motsatsen!
  Intervjun tyckte jag nog, till skillnad från Visionären, var inte SÅ dum – den förlöpte sig ju iaf. inte till inrikes personangrepp – som jag till en början befarade!

 8. villagestream skriver:

  Synd att det inte blev något med frihet och säkerhet på internet initiativet. Internet som har medfört så otroligt mycket gott, nästan svårt att ta in alla fördelar, nästan lika svårt som att tänka sig en värld utan Internet. En god sak är detta nu, jag läser vad vår utrikespolitiker gör och vad han anser, jag kan kommentera. Helt fantastiskt. Rädlsan för Internet är dock stor. Vi märker det i Sverige, men ett tips Carl, Thailand. Halkade ner till plats 153 i Reportrar utan gränsers Index, detta ”föregångsland” i regionen ligger nu i nedre halvan av ASEAN-länderna. Detta till stor del för begränsningar av Internet. Kombinationen av att använda majestätsbrottlagarna för att komma åt politiska motståndare hjälper också till, minimum 3 års fängelse.. inte ovanligt med 10 – 20. Läste att antalet fall av majestätsbrott förra året var 164 och i år ännu fler, detta från ett tidigare snitt av några enstaka per år.. Det går minst sagt åt fel håll.

 9. filip113aazza skriver:

  Hej bildt jag tycker om vad villagestream skrev men någon måste ha frihet dessutom är jag min fars son Filip mats arne staffansson och jag har registerat mig på din blogg!

 10. claudius49 skriver:

  Carl Bildt, du var suveränt bra i Ekots lördagsintervju!
  Nu är det söndag, kanske lite ledighet för dig och familjen? Och klockan får äntligen gå rätt igen.
  Och som grädde på moset publicerar den israeliska tidningen Haaretz åter en skarp och viktig artikel av Gideon Levy, http://www.haaretz.com/print-edition/opinion/israel-is-proud-to-present-the-aggressor-victim-1.322053

  Det är inte svårt att förstå Levys upprördhet. Det är inget nytt han meddelar, det är väl känt av den som gör sig besväret att skaffa information. Men det är ett viktigt tecken i tiden att detta publiceras av en tidning som utkommer i Israel. Kanske en vändpunkt?

 11. villagestream skriver:

  Mycket bra artikel, tack för den. Få i Sverige, eller Europa, skulle skriva sådär öppet om hur illa Israel faktiskt agerar. Att det faktiskt rör sig om en regelrätt ockupation. Skriver Aftonbladet ens hälften så kritisk artikel är dom antisemiter, vänsterextremister, enögda etc. Tänk om det hade varit en svensk politiker som höll följande tal: http://www.youtube.com/watch?v=qMGuYjt6CP8 Så otroligt befriande att höra. Hoppas att det vänder i Sverige och att det slutar vara en vänster-höger fråga, där högern är Israel-vänner mest för att vänstern är Israel-kritiker. (Undantag för många KD-politiker och livetsordare och andra religiösa som är Israel-vänner med Bibeln som stöd) Kanske Carl Bildt med sin auktoritet kan vända detta mycket irriterande faktum?

 12. claudius49 skriver:

  @ villagestream: Exakt. Problemet Israel/Palestina är inte en fråga om vänster eller höger, antisemitism eller muslimofobi. Det är en fråga om RÄTT eller FEL, om RÄTTVISA eller ORÄTTVISA.

  Och det handlar om att läka ett infekterat sår på samhällskroppen, att bota en varböld som sprider sin livsfarliga smitta ut över världen.

 13. bestofmankind skriver:

  På tal om korruption made in Sweden har blåögda svenskar fullträfft uppmärksammats i Expressen av Anna Dahlberg:

  ”I veckan uppmanade Transparency International Sverige att ta krafttag mot korruptionen. Vi ligger fortfarande i toppskiktet internationellt sett, men vår rankning sjunker.

  Mest kritik väcker hemlighetsmakeriet kring partiernas finansiering. Bortsett från Sverige är det bara Malta, San Marino och Schweiz i hela Västeuropa som saknar en rättslig reglering av partidonationerna.
  I princip kan vem som helst ge hur stora bidrag som helst till ett valfritt parti utan att vi väljare har en chans att få reda på det. Vi kan bara spekulera i vilka företag eller organisationer som har intresse av att vilja stå på god fot med våra ledande politiker.
  Det är en barock ordning, som borde höra hemma i Sudan snarare än i Sverige. Att Moderaterna och Kristdemokraterna fortsätter att försvara detta smusslande är skandalöst.”

  http://www.expressen.se/ledare/dahlberg/1.2195127/blaogda-svenskar

  Reinfeldt har förmågan att lyssna men han är för paralyserad att agera mot sitt eget korrupta beteende.

 14. karrman skriver:

  bestofmankind

  Håller med dig i denna fråga.

  Transparens och öppenhet är en viktig spärr mot att olika särintressen korrumperar politiken.

  Särintressen har en viktig roll att spela i en levande demokrati, men det måste ske på ett öppet sätt där detta inflytande inte sopas under mattan.

 15. bestofmankind skriver:

  karrman,

  Uppväxt i ett land där korruption är en vardag, är jag mycket förvånad att inte fler svenskar kräver Reinfeldts skyldighet att öppet redovisa partibidragen. Indirekt förklarar även Reinfeldt sin immunitet att vara omutbar som kungen. Riksdagen är t.o.m. passivt om den saken.

  Money talks är universellt, och Sverige är inte ett undantag.

%d bloggare gillar detta: