Vid Plein i Haag

HAAG: Sitter vid Plein i centrala Haag efter en dag med dels utrikespolitiska samtal och dels vittnesmål på krigsförbrytartribunalen ICTY,

Det blev en alls icke ointressant genomgång av delar av den dramatiska händelseutvecklingen under den brutala sommaren 1995 i Bosnien.

Om det var relevant för tribunalen vet jag inte, men resan gav mig ju också möjlighet till samtal med chefsåklagaren Serge Brammertz om olika aktuella utmaningar i regionen.

Tio mål pågår fortfarande vid tribunalen, men under de närmaste två- tre åren kommer de i allt väsentligt att avslutas, och det blir upp till regionens länder själva att fullfölja arbetet för rättvisa.

Undantagen är den pågående rättegången mot Karadzic – och den kommande mot Mladic.

I parlamentet här bredvid pågår fortfarande den allmänpolitiska debatten, men snart går planet tillbaka mot Stockholm.

3 Responses to Vid Plein i Haag

 1. gruelse skriver:

  Glöm inte att ge din syn på de som vill dra sig ur ISAF i Afghanistan när du träffar den nederländske utrikesministern.

 2. HB Nyhetskonsult AB skriver:

  Jag tycker att rättegångarna tar för lång tid att komma igång. Folk hinner glömma. Det enda de kommer ihåg är att någon krigsförbrytare fick sitt, troligen förtjänt, men vem var den där Karadzic.

  Ska man ha rättegångar så här är det viktigt att de exekveras snabbt, så att folkets intresse hålls vid liv, så att gräsligheterna inte glöms. Annars blir det bara en ointressant lokal historia mellan rätten och den som ska dömas, och det borde väl vara lite mer än så?

  Ing. Sven-Olof Bengtsson-Svensson-Lundin

 3. claudius49 skriver:

  … ”den pågående rättegången mot Karadzic – och den kommande mot Mladic.”

  Jag uppfattar detta som att Serbiens väg till EU enligt Carl Bildt kan gå, endast och allenast, över Mladics kropp, död eller levande.

  Och då föreligger ett problem som den gamle centerordföranden Gunnar Hedlund brukade illustrera med talesättet ”att inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten”.

%d bloggare gillar detta: