Fortsatta utmaningar i Gaza

STOCKHOLM: Efter de fortsatta samtalen om Afghanistan i dag uttalade sig såväl Fredrik Reinfeldt som Mona Sahlin i relativt optimistiska termer om möjligheterna att komma till en uppgörelse inför det att regeringen lägger sitt förslag till riksdagen på torsdag nästa vecka.

Och det vittnar om god vilja från bägge sidor – vilket självfallet är viktigt.

Men ingenting är i sedvanlig ordning klart förrän allting är klart.

På eftermiddagen hade jag besök av John Ging som är chef för FN-organet UNRWA i Gaza. Vi träffades senast när jag som första utrikesminister besökte Gaza efter kriget vintern 2009.

Nu hade jag möjlighet att direkt också med honom följa upp de diskussioner om bl a Gaza som vi hade i utrikesministerkretsen i Luxembourg i går.

Att det skett lättnader i den israeliska blockaden när det gäller olika varor är lika uppenbart som välkommet. John Ging gjorde bedömningen att den för Hamas så lönande tunneltrafiken hade minskat med kanske 80 % när saker och ting nu kunde föras in mer normalt.

Men detta innebär inte att problemen är över.

Vi diskuterade en hel del hans problem med att föra in cement för att bygga skolor så att barnen kan få undervisning av UNRWA i stället för av Hamas. Man kan tycka att detta skulle vara någonting som också Israel intresserar sig för.

Med nuvarande införseltakt skulle det ta över 70 år att klara av återuppbyggnaden efter det senaste kriget. Att detta är uppenbart orimligt är inte svårt att inse.

I Luxembourg i går diskuterade vi att ta fram någon typ av rapport som underlag för en diskussion om hur vi skall gå vidare med denna viktiga fråga. Den dominerar inte medias rubriker just nu – men kan göra det i morgon igen om vi inte tillsammans får till en bättre ordning.

14 Responses to Fortsatta utmaningar i Gaza

 1. geneina skriver:

  UNWRAA? Är det något nytt? Jag känner till UNRWA (the United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) – har de bytt namn? Om folk får välja mellan FN skolor och Hamas skolor, vad väljer de? Hamas tycks göra mer för Palestina på en dag än vad FN gjort under hela sin existens.

 2. inst1 skriver:

  Palestinska barn som sitter i fängelse, för att föräldrarna inte kan betala de tusentals Nis som krävs av dem. Det är oanständigt och hjärtskärande!

 3. Visionären skriver:

  Här har du ngra frivilliga som gärna vill föra in fler förnödenheter på ett nytt ”Ship to Gaza”.

  http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=21030

  Som t.ex. automatkarbiner och patroner och annat av livets nödtorft.

  V

 4. carlbildt skriver:

  Stavning av UNRWA rättad – tackar!

 5. leewanta skriver:

  Be Goldman Sachs öppna en butik inom området så blir det fred på nolltid.

  http://www.bloomberg.com/news/2010-10-08/balfour-letter-to-rothschild-sowed-dragon-s-teeth-lewis-lapham.html

  Balfour var förvisso själv rödingarnas agent, så har det alltid varit inom brittisk politk, ingen passerar gå utan att monopol mannen säger sitt. Och vid tiden av Israels stiftelse ägde Rothschilds 80% av marken som blev Israel (läs ”Two Rothschilds and the Land of Israel”, av Simon Schama, samma finans-dynasti som alltså är majoritetsägare i Amerikansk Centralbanken Federal Reserve.

  Fast nu är ju inte Rothschilds alls judar om man är intresserad av faktisk historia…geo-ekonomisk proxy politik råkar vara en väldigt gammal sak.

 6. claudius49 skriver:

  Rörande Gaza, ett lästips: ”This time we went too far”, av Norman Finkelstein. Bokens titel är ett citat ur en artikel i Haaretz av en israelisk skribent, därav ”we”. Boken behandlar Israels senaste fälttåg i Gaza, den så framgångsrika operation som i Israel går under namnet ”Cast Lead”.

  Samme författares digra volym med titeln ”Image and Reality” ger en mycket informativ bakgrund till hela problemet Israel/Palestina, vars rötter går tillbaka till senare delen av 1800-talet. Boken är ett absolut måste för den som vill försöka förstå vad som händer därborta.

 7. florimond77 skriver:

  Man kan ju inte skylla allt på Hamas. Israel är den stora boven i dramat.

 8. villagestream skriver:

  Tror inte Bildt skyller allt på Hamas. Blockaden måste dock upphöra. Det är fullstädnigt omänskligt att behandla en hel befolkning på det sättet. Där hoppas jag att Carl Bildt är glasklar när han talar med de israeliska ledarna såväl som sina kollegor i EU. Det blir ytterst svårt att ställa några krav på Hamas när de befinner sig i en sådan omfattande blockad. Vilken nation skulle acceptera motsvarande utan våld? Israel vet vi hur de skulle reagera på en bråkdel av den blockaden, om inte annat så från 1956. Hamas har testat att under perioder inte använda våld vilket har resulterat i fortsatt blockad fast under total tystnad.. Det är en farlig läxa för oss att lära dem, -vi uppmärksammar er situation när ni skjuter meningslösa och i stort verkningslösa, men inte desto mindre, olagliga och vidriga raketer.

  Sen hoppas jag att Carl Bildt gör det enda riktiga och rimliga, verkar i EU för att dra tillbaka överenskommelsen om att inte tala med Hamas. Såvitt jag förstår och när jag granskade de rättsliga aspekterna av EUs mellanösternpolitik är det inte legalt bindande, som t.ex. när det gäller de ekonomiska åtgärderna som följer av terrorlistningen, men ändock en överenskommelse mellan EU:s medlemstater och därav följer som bekant lojalitet. Överenskommelsen är, för att tala klarspråk, totalt idiotisk . Hamas vann demokratiska och rättvisa val. Grunden för all konfliktlösning är dialog. När Hamas bombar och dödar 3 civila så förtjänar dom kritik! omfattande kritik. Men fortfarande, dialog! när Israel ”svarar” och dödar nånstanns runt 800 civila förtjänar dom kritik, massiv kritik, men att för den skull säga att från och med nu kommer vi inte att ha någon kontakt överhuvudtaget med Israel? vad dom än säger ska vi stoppa fingrarna i öronen och ropa blablajajablajbla säger sig självt, det är inte den politik som EU och Sverige bör föra. Så Bildt, stå upp för en konstruktiv och rättvis konfliktlösning!
  Gör du det?

 9. metusalem skriver:

  Inlägget från Villagestream tycker jag var välbalanserat, utan att ta absolut ställning för endera sidan. Rätt ovanligt när det handlar om Palestina – Israel.

  Alltså; man kan uppmuntra samtal med Hamas där man givetvis klämmer dom på om man är beredd att acceptera staten Israel.

 10. kris08 skriver:

  Det är ju uppenbart att ett brytande av blockaden är det enda sättet att bryta Hamas grepp om Gaza.
  Amira Hass påminner om den falska historieskrivningen att blockaden stoppat terror. I själva verket var självmordsbombningarna och raketangreppen en direkt följd av blockaden!

  http://www.haaretz.com/print-edition/opinion/want-to-weaken-hamas-open-gaza-s-gates-1.321366

  Israels ledare förstår naturligtvis att ghettot håller konflikten vid liv, men fortsätter eftersom de är livrädda för fred.

  Visst har Haaretz ofta intelligenta och öppensinnade artiklar men de tjänar dessvärre bara som ett demokratiskt alibi för den fascistoida regimen.

 11. florimond77 skriver:

  Mycket bra inlägg Villagestream! Jag vet att Bildt inte bara skyller på Hamas men det tycks vara något som verkar så lätt att ta till i den allmänna debatten.

 12. geneina skriver:

  Vill även jag ansluta mig till inlägget från village stream. Detta bör vara Sveriges linje i frågan.

 13. metusalem skriver:

  Signaturen leewanta undviker inga möjligheter att lära oss mindre utvecklade hur det egentligen förhåller sig.
  I dag har vi fått lära oss att EU är en produkt av de skarpa hjärnorna i de bankirfamiljer som styr världen.

  Vi är ungefär 500 miljoner vilseförda som tror att embryot till EU kom till 1952 för att garantera fred och underlätta för Europa att kunna klara påfrestningarna från framtiden.

  Dessutom lär leewanta att Rothscild är inte alls en judisk familj. Nänä, en hastig koll i Wikipedia lär oss att Rotschild family är en tysk-judisk bankirfamilj som lyckats mer än bra.

  Men Wikipedia har ju bara tillgång till vad som är allmänt känt, inga exklusiva informationer från de som styr världens öden. På sätt och vis är det lite av humor att avläsa dagens bulletin om läget i den värld som är okänd för de flesta.

  Undergång och konspiration har alltid roat folk, i verklighet och film. Så som motvikt mot Carl Bildts
  information och analyser kan det passa med en motbild.

 14. villagestream skriver:

  Skrev ett till inlägg men blev lite för långt för att ta upp plats här.. så jag postade det på min egna sida istället, läs gärna, speciellt Bildt, personen som har möjligheterna och förmågan att göra något.

  inspirerades av kris08:s ”Det är ju uppenbart att ett brytande av blockaden är det enda sättet att bryta Hamas grepp om Gaza.”

  http://villagestream.wordpress.com/2010/10/28/inte-ratta-viljan/

%d bloggare gillar detta: