Dag i Haag

STOCKHOLM: Det börjar bli lite väl mycket av lite  väl tidiga morgnar just nu.

I morgon lämnar jag hemmets frid strax efter fem på morgonen, och torde inte återvända förrän framåt midnatt som flygtidtabellerna ser ut.

Nu är det Haag som står på programmet.

Först och främst ICTY där jag kallats in som vittne – även om det inte är alldeles självklart varför – men självfallet också passar på möjligheten att tala med olika nyckelpersoner på tribunalen om arbetet.

Den viktiga rättegången mot Radovan Karadzic pågår – jag är nyfiken på bedömningar om vad som kan ha kommit fram under den – men den minst lika viktiga rättegången mot Radko Mladic har som bekant inte kunnat inledas ännu.

Och innan så är fallet är tribunalens viktiga uppgift knappast löst.

Men i Haag kommer jag också att möta min nye holländske kollega Uri Rosenthal, och jag hoppas också hinna komma förbi parlamentet Tweede Kamer där det är stor debatt i morgon för att byta några ord med hans företrädare och nu vice premiärministern Maxim Verhagen.

Den holländska regeringsbildningen efter det bekymmersamma holländska valet har inte varit enkel, och det är självfallet av vikt att man håller tydlig distans till den främlingsfientlighet och anti-muslimska hets som ju kommit att breda ut sig på ett djupt olyckligt sätt.

I mina samtal kommer jag att uttrycka den starka förhoppningen att man kommer att fortsätta att ge stöd till utvidgningen av Europeiska Unionen i den för framtiden så viktiga sydostliga riktningen.

Inte minst gäller detta ju Balkan.

Det är den europeiska integrationen som varaktigt och säkert kan föra dessa länder bort från de konflikter och det våld som ju ICTY sedan snart två decennier arbetar med att skipa rättvisa kring.

7 Responses to Dag i Haag

 1. Pravo skriver:

  Men behöver inte vara något geni för att förstå varför du kallats in till rättegången. Det är för att vittna om den påstådda ”gentlemen’s agreement” mellan Karadzic och Holbrooke. Karadzic hävdar som bekant att han och Holbrooke ingått en gentlemen’s agreement men att Holbrooke inte höll sin del. Eller för att använda Karadzics ord: ”Det gick inte att ingå en gentlemen’s agreement med Holbrooke eftersom Holbrooke inte visade sig vara någon gentleman.”

 2. leewanta skriver:

  Illusioner och floskler som ”europeisk integration” är super-finansens instrument för att konsolidera länder under deras veritabla makt, det är vad Euron var till för, och sedan för att tvinga in dum-fåren i något motsvarande SDR eller Bancor.

  Den långa spelplanen för dem handlar nämligen om att skapa en enda världsvaluta, och om så sker blir världen finansens slutliga herravälde. Den som kontrollerar krediten kontrollerar makten, och den som har rätt att kräva skatt är lagen i huset.

  Det var anledningen till att finansen gav sig i kast med såväl FN som EU, och formen tjänar dem, de stiftade de viktigaste aspekterna från början.

  Politiker är mest truckförare i den stora stygga världen, som säljer in deras agenda via ‘soft selling’.

 3. orust skriver:

  Noterar att jag inte fått några kommentarer på mitt inlägg om Cypern häromdagen. Kanske en dag i Haag som ska handla om EU och sydöstra Europa kan aktualisera frågan?

  Hur som helst, EUs behandling av Norra Cypern är rent småfuttig, för att inte säga skamlig!

 4. nolies skriver:

  ”Det är den europeiska integrationen som varaktigt och säkert kan föra dessa länder bort från de konflikter och det våld som ju ICTY sedan snart två decennier arbetar med att skipa rättvisa kring”

  -Frågan är om inte dessa länder då skulle föras in i nya globala konflikter istället. Exempelvis de orättfärdiga krigen i Irak, Afghanistan, eller andra skapade konflikter av den globala bankeliten. Naturligtvis kommer dessa länder ställa upp i solidaritetens namn (likt Sverige) så fort husse kallar.

 5. Kachina skriver:

  ”….självfallet av vikt att man håller tydlig distans till den främlingsfientlighet och anti-muslimska hets som ju kommit att breda ut sig på ett djupt olyckligt sätt.”

  Det är ännu viktigare att kunna skilja på sak och person, muslim och arab. Det finns i den muslimska religionen rent medeltida inslag som helt enkelt inte kan accepteras i ett civiliserat samhälle på 2000-talet.

  Detta betyder inte att vi i väst är främlingsfientliga, utan att vi reagerar på ett beteendemönster som är oacceptabelt i vår världsbild. Snacka inte om främlingsfientlighet när vi accepterar att svenska flickor (två inom vår släkt) gifter sig med semiter (araber), medan muslimer inte accepterar att deras flickor gifter sig med en svensk, utan hellre slänger dem över balkongräcket mot en säker död, i en ”hedersakt”.

  Så, ni inom politiken, släng inte ur er ordet främlingsfientlighet i fel riktning. Jag accepterar att min dotter är tillsammans med en arab (bra kille dessutom), men jag accepterar inte att av ren dumhet och röstfiske bli förd tillbaka till medeltiden.

 6. Bo W. Höglund skriver:

  Har slutat att förvånas över Kachinas ibland numera tänkvärda inlägg, men detta var nog första gången jag kan helt hålla med i alla aspekter av resonemanget!

  Man behöver tydligen inte helt förtvivla över människosläktets framtid.

 7. […] meddelade sitt samtycke via Sveriges ambassad i Nederländerna men uttryckte samtidigt tveksamhet angående dess menigsfullhet, skriver […]

%d bloggare gillar detta: