Bra dag i mötesfabriken

STOCKHOLM: Det blev en rätt dryg dag puttrande fram och tillbaka till Luxembourg och med serien av sammanträden i den inte alldeles fascinerande mötesfabriken där nere.

Men en dag alls inte utan sina betydande framgångar.

Efter en icke obetydlig dragkamp fick vi nu äntligen beslutet om att sända Serbiens ansökan om medlemskap i EU vidare till kommissionen på det sätt som egentligen skulle ha skett långt tidigare.

Det var självfallet betydelsefullt för Serbien, men också för trovärdigheten i den samlade EU-processen i denna för oss alla så viktiga region.

I slutskedet blev det lite av en dragkamp mellan Nederländerna och Sverige men med en uppgörelse som vi bägge kan leva med. Och när jag talade med den serbiske presidenten Tadic omedelbart efter mötet var han också nöjd.

Därmed är allt förvisso inte sagt i denna fråga. Samarbete med ICTY-tribunalen i Haag förblir av grundläggande betydelse. På onsdag hoppas jag kunna fortsätta diskussionerna i den frågan med min nye holländske kollega Yuri Rosenthal.

Den andra frågan som var föremål för diskussion – denna gång mer informell – var situationen på och relationerna till Cuba.

Även här hade vi bestämda synpunkter – framför allt att den s k Common Position från 1996 som är mycket tydlig när det gäller frihet och politiska reformer inte fick rubbas.

Och så blev det inte heller.

Men på den bas som denna innebär skall Catherine Ashton nu sondera om det finns möjlighet att utveckla relationerna. Den saken står faktiskt redan i beslutet från 1996.

Viktig i dag var också diskussionen om den europeiska grannskapspolitiken.

Här är ju inte minst vi och Polen starkt pådrivande.

Någon mindre informerad journalist i Bryssel hade visserligen fått vår linje till att innebära att EU skulle stänga dörren för de olika ländernas möjligheter att bli medlemmar, men det är självfallet rappakalja.

Dörren är öppen när de olika länderna nått tillräckligt långt i de reforms- och integrationsprocesser som ju inte minst det Östliga Partnerskapet syfter till att underlätta. Att det sedan i åtskilliga fall är en bra bit förändrar ingenting i den delen.

Vår viktiga uppgift är ju att ge hjälpen på den vägen.

Det gynnar stabilitet och utveckling i Europa i dess helhet.

16 Responses to Bra dag i mötesfabriken

 1. asanesse skriver:

  Med en dåres envishet fortsätter jag att lobba för att Sveriges relationer till Taiwan måste normaliseras. Dvs vi måste erkänna Taiwan som det självständiga och demokratiska land det är. Att vi kan ha diplomatiska relationer med förtryckarlandet Cuba men neka Taiwan samma sak är för mig helt obegripligt. Och även vid en jämförelse med Serbien ter sig Taiwan i dag som ett betydligt mer demokratiskt land. Men att erkänna Taiwan diplomatiskt är tydligen uteslutet. Skärpning!

 2. foxbill skriver:

  Vart skall vi ”icke-lobotomerade” ta vägen när EU-utvecklingen drar iväg till oönskade domäner?
  Att krigsförbrytarlandet Serbien inte hamnar i karantän i väntan på att mänskliga rättigheter accepteras är en skam. Fortfarande skyddas Ratko Mladic av de styrande i Serbien. Jag har inte glömt Srebrenica. Varför har EU det?
  Den stora massan av invånare i EU går i elitens ledband som väldresserade kreatur, men vi som har förmågan att ifrågasätta vad som sker, kan vi lämna EU? Som sagt, vart skall vi ta vägen?

 3. spanaren skriver:

  Sveriges utrikesminister drömmer om ett EU som
  inte bara omfattar den ryska intressesfären utan
  även delar av Asien – hur sannolik är en sådan
  utveckling….?

  Länkar till en artikel hämtad från Russia Today
  skriven av den kände ryske (svenskspråkige)
  analytikern Fyodor Lukyanov som enligt min mening
  ligger närmare verkligheten än Carl Bildts drömmar
  och illusioner.

  Har Lukyanov och ”Spanaren” helt fel och i så fall
  i vilka stycken?

  http://eng.globalaffairs.ru/redcol/Building-Greater-Europe-15025

 4. motvallstanten skriver:

  All respekt till dig för det arbete du utförde på Balkan efter kriget, men att ge efter i påtryckningarna att få fast Ratko Mladic för att därigenom komma vidare i förhandlingarna med EU är fel. Åter igen visar sig utmattningsstrategin fungera.
  Bara för Serbisk polis inte förmår sig att gripa Mladic betyder ju inte det trycket för att få fast honom bör minska. Han MÅSTE ställas inför rätta vid ICTY.
  Och att sedan jämföra den serbiska polisens oförmågan att gripa Mladic med att den svenska polisens oförmåga att ibland gripa brottslingar (som i dagens SvD) tycker jag är haltande. Hade vi i Sverige en brottsling misstänkt för folkmord, tror jag att det internationella samfundet hade satt press på landet att hitta och lämna ut vederbörande.

 5. spanaren skriver:

  Vad händer med EU:s utvidgning till västra Balkan
  om de nationalistiska partierna i Serbien vinner
  nästa val 2012 och om den konstlade statsbildningen
  Bosnien/Herzegovina upplöses genom att Republika
  Srbska bildar en egen ”utbrytarprovins” enligt
  Kosovomodellen?
  Det finns större problem än en militär person som i
  Serbien av många betraktas som ”krigshjälte” och
  av USA/NATO/EU som ”krigsförbrytare”.

  Innan EU planerar vidare utvidgning vore det kanske
  viktigare att förhindra att det nuvarande EU splittras
  pga ekonomiska/politiska orsaker i länder med god
  ekonomi/konkursmässiga och olika Rysslandspolitik samt inte minst de motsättningar mellan de större
  västeuropeiska makterna under en fernissa av
  EU-samarbete som tex Frankrike och Tysklands tävlan
  om att vara prioriterad makt ifråga om Ryssland.

  Moscow Times har en enligt min mening talande bild
  av situationen i dagen ”Storeuropa”….
  Vilket inflytande i den verkliga världen har ”kaninen”
  Sverige?

  http://www.themoscowtimes.com/opinion/article/building-a-greater-europe/421042.html

 6. Kachina skriver:

  En del ord väger tyngre än andra;

  ”f the political environment continues to develop in this manner, Greater Europe, torn by conflicts rooted in its past, will have to take a subordinate role on the global stage.

  In the second scenario, Russia and the EU would pool their efforts and collaborate. Greater Europe would thus be able to claim a leading role in addressing international issues. Once Russia and the EU decide to consolidate their efforts, they would inevitably address their neighbors’ difficulties in the context of shared responsibility, not rivalry. Closer integration with the EU is therefore widely seen as important to the success of Russia’s own economic transformation.

  But model of integration followed from the 1990’s up until about 2005 was not a success. The obstacles hindering its success included Russia’s inability or refusal to transform itself in line with the European model, as well as Europe’s lack of the ambition and imagination needed to launch a new project for the genuine unification of the whole of Europe.

  If kept separate, the three parts that make up Greater Europe will become politically marginalized. Preventing this requires political will, especially within the EU, which all too often seems to favor playing a neutral role. To work, integration must be balanced and equal, with both Russia and the EU adopting some of each other’s ideas.

  This process will occur as the two parties start to identify priority areas for interaction, beginning with oil and gas, as well as military-technical and aerospace cooperation. Without such a process, Europe will remain divided, with no leadership role in the twenty-first century.”

  Väl genomtänkt av Lukyanov.

 7. […] Vid ministermötet med EU:s utrikesministrar i Luxemburg i går talade Carl Bildt för att EU måste ha en mer positiv utvidgningsattityd. Rådet enades också om att skicka Serbiens ansökan om EU-medlemskap vidare till kommissionen. Under rubriken ”En bra dag i mötesfabriken” skriver Bildt om detta på sin blogg. […]

 8. demiwotan skriver:

  Nu skall man väl inte skämmas för att Serbien vill bli medlem i EU; värre skulle det väl vara om länder stod på kö för att få utträde. För att återknyta till vad vad Rebecca West såg i Black Lamb and Grey Falcon så anar jag att det är många i Sverige, likt henne, som inte riktigt vet vad det är de ser. Som misstolkar vad Balkan är för de glömmer dess historia. I Sverige har man också en förmåga att ideologisera omvärlden, vilker leder, i många fall, alldeles fel.

 9. sverb skriver:

  foxbill skrev:
  26 oktober 2010 kl 04:29
  ”kan vi lämna EU? Som sagt, vart skall vi ta vägen?”

  Serbien, för att som ”icke-lobotomerat” (i Serbien tillämpades aldrig lobotomi som ytterst omoralisk metod, där fixades detta genetisk hahaha)du borde veta att dom är inte i EU så inga probbs alls, fast du anar inte hur bra du skulle trivas där.

  Ah.. skämt åt sidosatt, nu är det allvar:

  Visst, man ska straffa Serbien för att den spelat brandväg i många år, så Turkar kom inte mer norrut, straffa dom som krigat mot SS trupper, visst va dom ganska primitiva men dom lyckades själva stötta bort kommunister och är villiga att ändras.

  Har man bristen att inte kunna följa utveckling i ett vis land igenom att minst läsa på olika forum hur deras medvetande ändrades under senaste årtionde, klart kan man dra ett annan slutsats och ha främlingsfientlighet som drivande kraft. Att hissa upp Svensk flagga och se upp till Sverige som en drivande kraft inom demokratis utvidgning i Europa är ju ganska normal scenario i dagens Serbien.

  Klart finns även svenskar som smutsar ner nationens ansikte med, det finns ingen anledning för den lobotomerade svensken att skämmas för att man är svensk för att ”nobody is perfect”

  Hej o ha

 10. foxbill skriver:

  sverb,
  Tack för kommentaren, tror jag. Får inget sammanhang i din kommentar, men gissar att du tar illa upp för min påminnelse om massmorden som hände under kriget på balkan.
  Det borde inte vara något kontroversiellt i att det begicks övergrepp under kriget. Jag har sett tonåriga killar skjutas i ryggen i ett dike. Det finns ingen ursäkt för det.
  ”Own up to it”. Acceptera och ta avstånd. Lämna ut skitstövlarna och gå vidare.
  Fattar inte det hårdnackade försvaret av massmördare.

 11. foxbill skriver:

  Folkmassan i EU påminner om lobotomerade patienter. Följsamma och icke-ifrågasättande. En viss liknelse med folkmassorna under nazi-tiden i Tyskland. Alla i kör ”heil EU, heil EU”.
  Nes pa?

 12. sverb skriver:

  @foxbill

  nja.. av någon anledning har du fixerat dig att alla serber försvarar det som hänt och att alla är likadana..

  Där har du fel. Mer än så är det ingen idé att säga.

  ============

  På tal om EU, skillnaden i resonemang mellan befolkning i två svenska grannbyar kan vara så stor så man blir förbluffad. Icke acceptans finns även internt.
  En norrlänning (Svensk) som flyttat till en södra Sverige är ju kallad för norrlänning 30 år efter flytt. Avskärmning av olikheten och försvar av egna åsikter där man ser inte längre fram än näsa sträcker sig är fel med.
  Samma modell finns i alla länder. Lika så i Serbien.
  Det är mentalitet av den små hålan som lever i tiden med bilden av den platta jorden som är bromsande och negativ inställda till alla förändringar.
  Att öppna ögonen för dom och släppa lite ljus i deras liv är omöjligt, fast Tesla (serben av slump) spred ljuset världen över. (du kanske fattat att det är en sådan serb man har som förbild och inte dessa barbariska varelse som finns lite hit o lite dit utspridda över jordens yta).

 13. sydsvenskeurope skriver:

  Demoniseringen har lyckats! Media har verkligen lyckats med demoniseringen av helt folk=serberna.
  Allt ont på Balkan beror på serberna! Är det verkligen någon som tror på den enkla ”sanning”?
  Det är mer komplext än så. EU kommer att bli den kraft som kan få de ex-jugoslaviska folken att åter leva tillsammans med fri rörlighet, ekonomisk rörlighet, kulturutbyte mm. Detta steg borde tagits för länge sedan. Det känns nu som att processen med såväl Kroatien och Serbien tappat tempo.
  Såg att Josipovic (HR) och Tadic (SRB) skall mötas i en försoningsgest i Vukovar i november. Bra! Ytterligare ett steg mot normalisering.

 14. sverb skriver:

  http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/Hronika/786604/Za+Mladi%C4%87a+10+miliona+evra.html

  10 miljoner € för information som leder att fånga Mladic, detta är dagens höjning av den gamla beloppet på 1 miljon €.

  Att jämföra prisbeloppet i svenska mått där folk jobbar för 10 ggr. lägre lön så är siffran likvärdig 1 miljard kronor.

  Kommer han gripas för det?

 15. Pravo skriver:

  @sverb, Om Mladic befann sig i Serbien skulle han gripits redan när priset på hans huvud var 1 miljon EU. Det är troligare att han befinner sig i Solna eller Sibirien än att han är i Serbien. Vem vet, han kanske är på cocktailparty i vita huset och skålar med Obama samtidigt som jag skriver det här. Ingenting förvånar mig längre.

 16. sverb skriver:

  Dagens komentar från en Serbisk forum:

  ”för dessa pengar kommer någon skapa en klon av Mladic i brisst på äkta varan….”

%d bloggare gillar detta: