Nordiska kontakter

STOCKHOLM: Efter samtalen med Mona Sahlin om Afghanistan i dag informerade jag Finlands Alexander Stubb om hur vi nu tänker ta frågan vidare i fortsatta samtal under den kommande veckan.

Jag betonar detta eftersom frågan ju också handlar om Sveriges trovärdighet som partner i krävande internationella opertationer.

Den trovärdigheten är mycket viktig. Och det förband vi har i Sverige är faktiskt ett gemensamt svensk-finskt förband.

Säkert kommer jag också att ha kontakt med Norges Jonas Gahr Störe i ärendet. Jag tror att vi alla eftersträvar en än starkare nordisk samordning.

Jonas och jag var ju bägge i Kabul för den viktiga konferensen i somras där den nya internationella politik vi bidrager till lades fast och kodifierades.

Också med Danmark har vi anledning att diskutera ett än närmare samarbete också i Afghanistan.

Danmark inriktar ju sina militära insatser allt mer på att utbilda och understödja de afghanska säkerhetsstyrkorna,. och det är den inriktning som jag tror också kommer att bli vår framöver.

8 Responses to Nordiska kontakter

 1. leewanta skriver:

  Det finns ingen trovärdighet att uppbåda från att döpa om en intervention som alla – förutom ett par enskilda pöbel-zombies – mycket väl vet saknar trovärdighet till att börja med.

  Sverige tappade absolut trovärdighet i att kvarstå i hökarnas false-flag baserade invasion emot bättre vetande. Trovärdighet är som apelsinskal, när man väl har börjat skrapa bort skalet fäster det inte igen.

  Fred och ordning upprätthålls av intelligens, en sällsam sak inom politik. Politisk ”intelligens” är utformat för att få lögner att låta sanna och mord verka rättfärdiga, och för att ge ett sken av soliditet ibland etikens ruiner.

 2. nolies skriver:

  Det här med ”trovärdighet som partner i krävande internationella operationer” är intressant.
  Man kan ju fråga sig vad operationen i Afghanistan syftar till. Efter snart 10 år av invasion och ockupation där landet har förvanlats till en knarkfabrik samt många dödade på båda sidor,oerhörd kapitalförstöring, kan man nästan tro att nuvarande syfte är en gemensam övningsplats för en kommande global arme.

  Varför i fredens och humanismens namn inte bjuda motståndarna på lunch istället:

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1322397/Al-Qaedas-Anwar-Al-Awlaki-invited-Pentagon-lunch-9-11-attacks.html

 3. geneina skriver:

  Nu tror jag nog att Finlands utrikesminister uppskattar att detta är en fråga som skall avgöras av riksdagen, och skulle det visa sig att riksdagen anser att det nu är dags att dra tillbaka trupperna, ja då skadar det inte Sveriges trovärdighet. Tvärtom, det skulle visa på att politiker lyssnar till dina uppdragsgivare (d.v.s.) svenska folket, varav merparten anser att Sverige inte bör dela i detta krig och att Sverige inte bör delta i militär ockupation av andra länder.

 4. florimond77 skriver:

  Varför har alla glömt att det var Bushadminst. som startade detta olagliga krig? Det är ju inte Obamas krig. Han var olycklig nog att ärva det. Folk valde honom för att säkra USAs heder. Det är väl inte skamligt att ställa Bush inför rätta? Tror tom att det skulle lätta på spänningarna. Afghanerna och irakierna är just nu ett mycket kränkt folk oavsett vilka läger de hör hemma i.

 5. foxbill skriver:

  Det blir intressant att se om ballerinan Mona åter gör en piruett och återgår till S’s tidigare Afghanistan-politik. Kommer de partitrogna att återigen följa sin matte med den egna tankeförmågan inlåst i väntan på bättre tider.

  Afghanerna kommer säkert att lämnas åt sitt öde av världssamfundet då krigströttheten verkar ha satt in. Återstår at se vem som skriker högst när terroristerna påbörjar sina attentat i väst. Sverige lär nog inte förskonas.
  Är det en vågad gissning att florimond77 mfl. kommer att reprisera Monas piruetter?

 6. stig2entreprenoren skriver:

  Det är en tuff uppgift att omvända och utveckla ett ociviliserat, sargat, stort, glest land som lever på knarkhandel.
  Vem skulle klara detta bättre än ett gemensamt nordiskt team?
  Att lösa en svår uppgift tillsammans i ett internationellt sammanhang är en bra övning.
  Soldater gör absolut mer nytta ute på fältet än att sitta hemma och vänta på något.

 7. gubbstut skriver:

  Att en Moderat pratar med en Socialdemokrat, må väl så vara, men att säga ”vi har haft bra samtal” är rena hyckleriet mot väljarna.

 8. un2here skriver:

  WikiLeaks:Iraq ute nu.

  … and I just realized, that nothing is what it seems!

%d bloggare gillar detta: