Europareformer i Chisinau

CHININAU: Till slut blev det inte mindre än åtta utrikesministrar som slöt upp här i Chisinau för att visa vårt stöd för landets europeiska reformambitioner.

Och det tror jag faktiskt var viktigt.

Med ca 4 miljoner invånare – insprängda mellan Rumänien och Ukraina, och själva delade längs med flodemn Dnjestr – är detta förvisso inte ett av de större europeiska länderna.

Men i det europeiska puzzel vi försöker lägga för fred, säkerhet och bättre möjligheter till ekonomisk och social utveckling är Moldavien trots detta en viktig bit. Och varje bit är – som vi vet – avgörande för att helheten skall bli bra.

Det blev viktiga överläggningar med dels de regerande partierna i Europa-alliansen och dels oppositionen i form av kommunistpariet.

Och med det senare blev det en delvis animerad diskussion om vad partiets namn egentligen betyder.

Många av dagens utrikesministrar kom från länder där ordet kommunism står för ockupation, diktatur, förnedring och förtryck.

Mitt uppe detta hann jag också med att öppna Sveriges ambassad här.

Både president och utrikesminister var närvarande och tillsammans med vår ambassadör Ingrid Tersman klippte vi alla gemensamt av det blågula bandet.

Fokus för dagens diskussioner med de olika ministrarna låg alldeles självklart på den europeiska integrationen och den ekonomiska utvecklingen. De bägge två hänger dessutom mycket tydligt ihop.

På kvällens middag på Circova talade jag länge med premiärminister Filat om landets långsiktiga utmaningar. Man är just nu på rätt väg – men vägen framåt är lång.

Sedan var han tvungen att ge sig iväg för att se på fotboll i utbrytarregionen Transdniester – ett i grunden gott tecken på att den möjligheten till kommunikation trots allt finns.

Kvällen i övrigt gav möjligheten till viktiga och framåtsyftande samtal inte minst med Tjeckiska Republikens Karel Schwarzenberg och Polens Radek Sikorski.

Vi har mycket vi kan göra gemensamt.

Tidigt i morgon bitti lyfter jag till Simferopol på Krim i Ukraina, och därifrån blir det bilfärd till Jalta och den viktiga konferensen där.

Närmast står möte med Ukrainas presidet Yanukovich på programmet.

2 Responses to Europareformer i Chisinau

  1. henrikruithof skriver:

    Under senaste dagarna har Nederland fått en ny regering efter lång och mödosam förhandling. Inte minst med medverkan av Maxim Verhagen, fn Utrikes minister och kollega till Carl som leder center partiet CDA. Förhandlingarna har gått ut på bilda regering med VVD, moderat parti, med passivt stöd av PVV, jämförbart med SD, ett muslim och invandrar fientlig parti. Ett parti som fick 20% av rösterna i valet i våras! Förhandlingarna som har lett till denna bekymmersamma regerings allians har gjort att CDA och PvdA, center och arbetar parti, i det närmaste har raderats ut i opinions undersökningarna.

    Det finn en klar trend mellan SD, Danskt folke parti(om jag nu har rätt namn där) och PVV.

    Vad är Sveriges utrikesministerns åsikt den senast utvecklingen?

  2. carlbildt skriver:

    God fråga – jag har ännu inte haft möjlighet att informera mig om situationen tillräckligt.

%d bloggare gillar detta: