Fredsamtal i vågskålen

STOCKHOLM: Arla morgon landning på Arlanda från New York. Det gick lite snabbare än vanligt. Vi hade vindarna i ryggen.

Det blev tre dygn i och kring FN detta år. Förra året – när vi hade EU-ordförandeskapet – tror jag att det blev närmare tio dygn med alla de möten som skulle klaras av.

Nu blev det lite kortare p g a vårt riksdagsval och att jag måste avrapportera till riksdagen efter EU-toppmötet.

Men mycket värdefullt i alla fall.

Under dessa dygn blir det myriader av informella kontakter med kollegor från världens alla hörn som man ju vid det här laget i många fall känner ganska väl.

I omedelbart fokus just nu står frågan om fortsättningen av de direkta samtalen om fred i Mellersta Östern.

I dag löper det begränsade israeliska moratoriet när det gäller de illegala bosättningarna ut, och inte minst USA har varit hårt engagerat under den senaste veckan för att få till stånd någon form av fortsättning av detta.

Skulle det inte lyckas tror jag att det finns en betydande sannolikhet för att förhandlingarna i alla fall för ett tag avbryts och arabländerna tar frågan om bosättningspolitiken till FN:s säkerhetasråd. Det var i alla fall så det lät i mina samtal i New York i går.

Vi arbetar självfallet såväl för att alla nya bosättningar eller utvidgningar av de gamla stoppas liksom för att de direkta fredssamtalen fortsätter.

Någon annan väg till fred finns knappast.

46 Responses to Fredsamtal i vågskålen

 1. Kachina skriver:

  Att ni inte inser det meningslösa. Förklara I/P-frågan som en nullitet och ägna er åt annat istället. Även om ni lyckas krysta fram en symbolisk fred, finns inte viljan på någondera sidan. De lever i Gamla Testamentet, öga för öga och tand för tand, och kommer så att göra i evig tid.

  Det finns andra konflikthärdar där det finns möjlighet till lösning. Lägg ner energi där istället.

 2. Rulle skriver:

  Carl, Du menar väl; ”Vi arbetar självfallet såväl för att alla fredliga egnahemsbyggnader, eller utvidgningar av de tidigare byggen, stöttas med rotavdrag och att de direkta fredssamtalen fortsätter”.

 3. Rulle skriver:

  Jag menar självfallet både Israeliska och Palestinska byggen om de saknar avfyrningsramper vilket de gamla på Golanhöjderna innefattade. Freds byggs bara med allmänt välstånd och säkra boplatser!

 4. Kachina skriver:

  Du Rulle, varför inte ägna sig åt kriget i Storstadstriangeln istället? Det är skottlossning och mord varje dag.

  Varför inte låta I/P- parterna lösa sina problem själva?

 5. perfro skriver:

  Som andra amerikanska presidenter säger Obama, Israels säkerhet måste garanteras och Israel måste i först hand sluta med bosättningarna för att meningsfulla fredssamtal ska kunna komma till stånd.

  Frågan är som vanligt, kommer denna ekvation visar sig hållbar.

  Vad gäller ett moratorium med förnyade bosättningar är sannolikt, likaså att fortsatta fredssamtal kommer att fortsätta men Hamas kommer inte att godta en varaktig fred.

  Detta leder förstås till att Israel kommer att fortsätta med en i sig destruktiv politik, som kommer att få omvärldens kritik.

  Brott mot folkrätten, ständiga kontroller, skyddsmur och taggtrådsstängsel liksom en stark militär närvaro på Västbanken väcker förstås ingen sympati.

  Dessutom är israelerna splittrade. Den hårda kärnan men det finns också judar som vis av erfarenheter är beredd gå långt i eftergifter.

  Det hör också till bilden att både israeler och palestinier ofta lever i gott samförstånd med varandra på Västbanken,

  Likaså skulle Gaza inte bara kontrolleras av palestinierna utan även få en fredlig utveckling om inte Hamas har för avsikt att till varje pris förhindra det, därtill med stöd av ett Iran, som ser sionisme som en dödsfiende.

 6. spanaren skriver:

  Krisen i västra Asien kommer att lösas
  när ”prat och byte av papperslappar” ersätts
  av ”politikens fortsättning med andra medel”
  på samma sätt som skedde vid Jugoslaviens upplösning,
  samt krigen i Irak/Afghanistan och Georgien.

  Gäller även de framtida nya krigen om oljan
  i Iran och Sudan hur mycket det idag än pratas på
  internationella stormöten.

  Försök att med ”rent-a-mob”kupper åstadkomma
  ”regim-change” som i Kiev/Tblisi nådde vägs ände
  i Minsk där kuppförsöket slogs ner med förhållandevis milda metoder.
  De påföljande (väst?)kuppförsöken i Uzbekistan, Burma,
  Tibet och kinesiska Östturkestan slogs ner med
  militärt våld vilket torde vara normen för framtiden.

  Utrikesministern borde istället för förhållanden
  varken han eller Sverige kan påverka bekymra sig
  för vårt land och utvecklingen i Östersjöområdet.

  Vad gör Bildt vid en ny ”Aljoshakris” i Estland
  som inte slutar som den förra?

 7. claudius49 skriver:

  Aluf Benn, Haaretz, skriver idag: ”The winner in the settlement row is Netanyahu”.

  Längre fram i artikeln: ”This is how it was in the days of Menachem Begin (peace with Egypt and 100 new settlements in the West Bank ), Yitzhak Rabin (the Oslo Accords and the paving of bypass roads bringing the settlements closer to Israel’s center ), Benjamin Netanyahu (building Har Homa after the Hebron Agreement ), Ehud Barak (thousands of new apartments in the occupied territories on the way to the Camp David Summit ), and Ehud Olmert (increased construction around Jerusalem after the Annapolis Conference ).

  This is the settlement paradox: They expand in direct proportion to advances in the diplomatic process.”

  http://www.haaretz.com/print-edition/features/aluf-benn-the-winner-in-the-settlement-row-is-netanyahu-1.315719

  Man kan tillägga att det finns ett inslag på Youtube som visar Mr Netanyahu skroderande att det minsann var han som lyckades sabotera Osloöverenskommelsen, och det var han väldigt stolt över. Han sa detta vid besök hos en ”bosättarfamilj”.

  Grundtips: De nu pågående överläggningarna Israel-Palestina, under President Obamas beskydd, kommer att avslutas, eller möjligen förpuppas till vidare.

  Till kachina: Tyvärr är det orealistiskt och farligt att låta Israel och Palestina bråka vidare, och sluta upp med att ta notis om dem. Detta gamla olösta problem är en cancersvulst som sprider sina metastaser över världen. Varför tror du att Al-Qaeda riggades upp? Varifrån får Det Muslimska Brödraskapet sina anhängare?

 8. un2here skriver:

  perfro,

  Sionisterna har sedan kongressen 1897 i Basel haft det uttalade målet att eliminera Palestinierna. Kan denna detalj vara en bidragande orsak till fiendskapen, måhända?

 9. florimond77 skriver:

  Sionist-Israel vill utplåna palestinier. De har aldrig haft någon känsla för vad som är rätt och fel. Värre än diktatorer är de. Det finns bara ett sätt att lösa detta. Eu FN och USA måste sluta upp med att styras av den israeliska lobbyn och kräva att Israel omedelbart slutar sina olagliga utbyggnader, utrymmer olagliga byggnader i Jerusalem främst samt omedelbart slutar med sina våldsamma trakasserier och bombanfall. I annat fall ska sanktioner påbörjas och ett tillsättande av en FNpatrull för att hålla israeliskt våld på mattan. I och med detta försvinner alla små hemmagjorda attrapper i området och folk slutar kasta sten och det blir fred.

 10. florimond77 skriver:

  kom på en sak. Israel lever på bidrag från USA. Allt Obama behöver säga är: Sluta bygga ut, sluta trakassera, frige olagligt tillfångatagna fångar inklusive Bhargoti, erkänn palestiniernas rätt till ett mänskligt liv – annars – inte en dollar mer!

 11. inst1 skriver:

  Håller med Florimond till 100%.

 12. metusalem skriver:

  florimond 77…
  Visst kan man hålla med om dina synpunkter på staten Israels skuld till en mängd låsningar i en efterlängtad fredsprocces.

  Men… så länge du glömmer Palestinska käppar i hjulet förtjänar du ingen tilltro som verklig fredsvän. Hamas har ju som bekant målsättningen att Israel skall utplånas. (Jag har läst Hamas stadga -givetvis i översättning).

  Tyvärr kan Israel vara i sin fulla rätt att förhålla sig kallsinniga till fredsinviter så länge Hamas och Irans uppfattningar om ett utplånat Israel finns som realiteter.

  Mitt lilla inlägg ovan förutsätter jag ger upphov till diverse hatiska påhopp från båda sidor. Så länge utgångspunkten för fredsviljan är att egna parten får allt, och motparten intet, är oddsen för fred rätt små.
  Sista meningen är givetvis ett understatsment, jag drar mig för att skriva obefintliga.

 13. gruelse skriver:

  Utrikesministern,

  Med tanke på din verbala förmåga, ditt engagemang i oroshärdar i alla världens hörn (Sverige och dess närområde troligen undantaget) samt din arbetsförmåga (svensk utrikespolitik är en enmansshow) borde du ingå i Lady Ashtons nyinrättade ”utrikesdepartement” i EU. Tillfället för att byta jobb kan ju inte bli mycket bättre än i samband med den svenska regeringsombildningen.

  Enligt Lissabonfördraget kommer medlemsländernas självständiga utrikespolitik i hög grad begränsas och ersättas av en kraftfull EU-gemensam dito. Visst vill du hellre lägga kraft bakom dina världsomfattande uttalanden än att göra till intet förpliktigande formuleringar och referat från ”ankdammen” Sverige.

  EU:s avlägsna utpost i norr, Sverige, kan med fördel företrädas på utrikesministerposten av en person vars fokus mer ligger på Sverige, svenska intressen och vad som händer vid vodkabältets innanhav – Östersjön. Sverige har ju numera fått ett prekärt säkerhetspolitiskt läge med ett nedrustat försvar och dålig incidentberedskap. Samtidigt måste Sverige leva upp till ”Solidaritetsförklaringen” och hjälpa andra länder med militära medel vid angrepp. Gasledningen som går strax öster om Gotland kommer, i brist på svensk förmåga, troligen att bevakas av ryska örlogsfartyg.

  Till anhängare av tvåstatlösning:

  Rita om kartan, som omfattar nuvarande Israel och Palestina, till två geografiskt sammanhängande stater, vilka båda har kust mot Medelhavet.

  I norr inrättas en palestinsk stat som gränsar till Libanon, Syrien, Jordanien och Israel. Den befolkas av palestinierna bland annat från Gazaremsan och Västbanken.

  I söder inrättas en israelisk stat som innefattar Gazaremsan och stora delar av Västbanken. Israel kommer då att gränsa till den nya staten Palestina i norr samt till Jordanien och Egypten. Staten befolkas företrädesvis av israeler. Staden Jerusalem hamnar i Israel. Palestinierna får i mångt och mycket släppa det territoriella kravet på Jerusalem. Världen går inte under för det. Å andra sidan får de tillgång till bergsområdena som gränsar till Libanon.

  En tvåstatslösning där palestinierna är uppsplittrade på två geografiska områden kommer sannolikt att vara en källa till fortsatta konflikter. Det är en visdom som de flesta kartografer instämmer i. Jämför det geografiska avskiljandet av Ostpreussen från det Tyska riket i Versaillesfreden 1919, som de facto blev startskottet till Andra världskriget.

 14. leewanta skriver:

  Hade inte Bildt upprättat en universiell lösning för fred? I Afghanistan så säger han ju att Svenskar är där för att upprätthålla fred? Det måste betyda att svensk trupp-närvaro är vad som krävs för att säkerställa freden? Eller tvivlar han på sina egna metoder, lite beroende på vad hans naturresurs-stjälande-anglo-saxiska uppdragsgivare ägnar sig åt?

 15. nakenkatten skriver:

  Läs gärna israeliska media på webben. Bättre att kommentera där än här.

 16. claudius49 skriver:

  ROT-avdrag för ”bosättarbyggen” på den ockuperade Västbanken?

  Det behövs inte. ”Bosättarna” får fantastiskt gynnsamma ekonomiska villkor i sin verksamhet som Staten Israels frivilliga pionjärtrupper; dom skulle gapskratta åt nånting så löjligt som våra beskedliga små ROT-avdrag.

 17. nakenkatten skriver:

  claudius49

  Skriver du kommentarer i israeliska media?

 18. claudius49 skriver:

  Nej, men på senare tid, särskilt efter Gazamassakern och Israels sjöröveri den 31 maj i år, har jag upptäckt att Haaretz ofta innehåller viktig och vägande information/opinion i Israelfrågan.

  Israel är inte ett monolitiskt block, det finns vettiga röster där också. Men de är i beklaglig minoritet.

 19. un2here skriver:

  metusalem skriver: — Men … så länge du glömmer Palestinska käppar i hjulet förtjänar du ingen tilltro som verklig fredsvän

  Givetvis måste man lyssna på båda sidorna för att förstå konfliktens natur, även israelerna. Jag har till exempel haft svårt att se det – ur israelisk synvinkel – vettiga med en blockad som på så många punkter speciellt riktar sig mot barnens villkor. Men som Martin Kramer så pedagogiskt förklarar här, så kan det vara ett fiffigt sätt att lösa de tekniska problemen med de palestinska flyktingars rätt att återvända:

 20. foxbill skriver:

  Vilka förlorar mest på ett uteblivet fredfördrag?
  Palestinierna!
  Varför gör de inte ”vadsomhelst” för att få slut på den långa plågsamma konflikten? Allt borde väl vara bättre än den nuvarande situationen. Vad är förklaringen?

 21. […] 2, Svd, 2, 3, 4, 5, Dag, 2, 3, 4, 5, Gp, 2, 3, 4, Syd, Svt, 2, Vg, 2, 3, 4, Vl, 2, Tv2, 2, 3, S, C, 2, St, 2, 3, Ab, 2, Lö, 2, Ek, 2, 3, Gd, Db, Blt, 2, Vlt, 2, 3, Sr, 2, 3, 4, 5, Sö, 2, B, 2, […]

 22. […] Svd, 2, 3, 4, 5, Dag, 2, 3, 4, 5, 6, Gp, 2, 3, 4, 5, Syd, Svt, 2, Vg, 2, 3, 4, Vl, 2, Tv2, 2, 3, S, C, 2, St, 2, 3, Ab, 2, Lö, 2, Ek, 2, 3, Gd, Db, Blt, 2, Vlt, 2, 3, Sr, 2, 3, 4, 5, Sö, 2, B, 2, […]

 23. viceversum skriver:

  Vilka utsikter till framgång skulle arabländerna ha genom att ta frågan om bosättningspolitiken till säkerhetsrådet?

 24. claudius49 skriver:

  SVT2 visade just i kväll ett Dokument utifrån, Israel vs Israel. Reportaget gav en belysande illustration av palestiniernas situation under ”bosättarnas” översitteri och trakasserier, som sker med understöd av militär och polis. T o m en svensktalande stolle förekom, påstående att den omstridda marken ”gavs av Gud till det utvalda folket” för ca 4000 år sedan (!)

 25. nakenkatten skriver:

  claudius49

  I alla världens mansdominerade samhällen är det dårskapen som råder.

 26. Kachina skriver:

  Om mannen är huvudet i samhället, är kvinnan halsen och hon vrider huvudet dit hon vill.

  Nej,……du har rätt, men det finns även kvinnliga psykopater, även om männen dominerar även där.

 27. level84 skriver:

  Israel har tagit över där Hitler slutade. Befolkningen är en annan men taktiken är den samma. Så länge Israel inte ställs inför en domstol och bestraffas för de omänskliga barbariska hanteringen av den palestinska befolkningen bör Sverige och andra länder i världen som bara tittar på aldrig igen yttra sig om något annat land där orättvisor sker. Inget annat land bryter mot så många mänskliga rättigheter som Israel gör just nu gör.

  Irak och Afghanistan blev invaderade, Men de var ljusår från den tortyren som Israel bedriver i dagsläget.

  Att frysa ut Iran och Nordkorea är tydligen lätt men sätta ner foten när det gäller Israel är tydligen omöjligt.

  Att föra freds samtal med en sådan stat är som att spotta resten av världen i ansiktet.

 28. […] av de gamla stoppas liksom för att de direkta fredssamtalen fortsätter”, skriver Carl Bildt på sin […]

 29. florimond77 skriver:

  metusalem
  det är ständigt ett väldigt tjatande om att Hamas inte erkänner Israel som sista argument när allt annat tryter. Hamas har vid flertal tillfällen sagt att de erkänner ett Israel som uppför sig mänskligt och rättvist. Erkännandet är ingenting som är låst. Förresten hur mycket har Israel någonsin erkänt palestiniernas rätt att existera? I alla fall aldrig i handling.
  Det finns bara en sak att göra. Sätt lika hård press på Israel som andra länder vars demokrati är obefintlig i ord och handling.

 30. florimond77 skriver:

  fim och svergie-israel är en pinsam läsning och hatpropaganda mot det sk ”hatet” mot Israel men så resonerar man när är ett instrument för Israels egen propaganda och tror att ingen fattar det. Argumenten är tunna och fulla av lögner. Påminner om Sadam Husseins propagandamaskin.

 31. gubbstut skriver:

  Jag tycker gott man kunde rama in uttrycket ”fredsprocess” och hänga på lämplig vägg. Förslagsvis på UD och i korridoren närmast Carl Bildts rum. Finns det något så uttjatat som detta ord. Så länge jag vet, håller man på oförtrutet med att lära dessa araber i Israel och Palestina att dom ska prata med varandra. Det är lättare att vinna på Lotto, så nu går jag och köper en.

 32. kris08 skriver:

  FIM är väl mest den vanliga snedvridna propagandan men Sverige-Israel är ju ren rasism. Araber mördar och våldtar och USA:s president kallas ”Obongo”…

  Jag såg också lite av dokumentären igår. En liten bosättning med 500 fanatiker i Hebron förstör livet för andra i staden. Förutom murar och inpasseringskontroller trakasseras invånarna systematiskt med slumpmässiga räder och intrång i hemmet. Smart nog så utförs dessutom trakasserierna av vanliga värnpliktiga som på så sätt hjärntvättas.

  Tyvärr så riskerar en lösning med i det närmaste bibehållna bosättningar att bli en evig konflikthärd.

 33. metusalem skriver:

  florimond 77…
  Du tycker det är ett ”väldigt tjatande” om Hamas synpunkter på Israel utplåning. Dessutom tror du dig veta att Hamas minsann kanske kan acceptera Israel om dom bara beter sig bra.

  Jag tror absolut att det finns vissa fraktioner inom Hamas som kunde tänka sig både att förhandla, och erkänna. Men huvudfåran kan inte tänka sig förhandlingar med Israel, resp. ett erkännade.

  Fattar inte du, och dessutom Hamas, att denna attityd innebär att ekvationen är olöslig. Uppenbarligen önskar inte stora grupper Israeler att två stater skall kunna samsas på den lilla landremsan.

  Och uppenbarligen vill de tongivande inom de två befolkningsgrupperna inte ha någon lösning med mindre man får allt, och motparten inget.

  De som hurrar på endera parten anser sig givetvis sitta inne med absolut sanning. Vi som försöker se varför situationen är så komplex får givetvis tåla att bli påhoppade från två sidor. Florimond77 som har klart för sig vad som är sanning får acceptera att vi är några stycken som lyssnar på båda parter.

 34. Leo Occam skriver:

  Mitt förslag ät helt enkelt att vi lämnar denna region åt sitt öde. Nog länge har den och dess ålderstigna klanstrider belastat västerlandet med sitt tröttsamma evighetshjul. Som ett envist eksem som aldrig slutar klia. Som en gammal gnatig avlägsen släkting som aldrig kan sluta klaga.

  Låt oss blicka framåt mot framtiden och lägga denna i alla avseenden hopplösa stenöken till historien.

  fö: https://carlbildt.wordpress.com/2010/09/27/spurt-i-lettland-och-bosnien/#comment-84224

 35. un2here skriver:

  metusalem,

  Hamas faktiska synpunkter skiljer sig avsevärd från vad Peres – och andra israeler med honom – har påstådd, exempelvis i Davos då Erdogan tröttnade så fullständigt på Peres självömkande, mytomaniska svartmålning och gick därifrån.

  Charlie Rose gjorde en intervju i våras:
  Hamas leader Khaled Meshaal

  Så nu vet du också.

 36. The Golani Snowman skriver:

  Bildt tror, liksom så många andra att ”folkrätt” är ”vad folk har fått för sej efter att ha bearbetats tillräckligt länge av tidningsmurvlar och politiker utan kunskap om internationell rätt”.

  Minns Arafat? I Oslo skrev han under på att han skulle få full kontroll över område A och civil kontroll över område B om han uppfyllde sina löften att stoppa antisemitisk propaganda och all terrorverksamhet och illegala vapen.

  Han skrev alltså under på att Israel hade full kontroll över Area C, alla områden som innan illegalt hade ockuperats genom krig av Jordanien. Före 1948 fanns det många helt legala judiska bosttningar i hela Judéen/Samarien. En del har återupprättats efter 1967 på simn gamla plats.

  I Wyeförhandlingarna gav Israel bort en del av area C till Arafat och det uppgick i A, B. Arafat lovade återigen att stoppa terrorn, hatpropagandan, samla in illegala vapen….. Abbas har lovat ta över alla förhandlingsresultat, men har intensifierat hatpropagandan speciellt för skolbarn- så den liknar Hamas sätt att förstöra sinnena hos nästa generation så de inte skulle få den löjliga idén att sluta fred.

  Men Bildt och de flesta andra skiter högaktningsfullt i vad som förhandlats fram när det inte passar deras tankeverksamhet.

 37. The Golani Snowman skriver:

  Om Israel i Sverige, http://israelisverige.info – där tillåts konstruktiva kommentarer. Varför inte använda det för att få konkreta svar på konkreta faktafrågor, i stället för att sitta ute i snårskogen och låta som en hare med ont i magen???

  Hittar du faktafel bemöts de, och besvaras. Är du bara en gnällpetter, som de flesta, who cares. Diskutera saken med din moster.

 38. bildterberg skriver:

  Har du någon moster så kanske du kan locka henne
  till att läsa ”israelisverige”.

 39. florimond77 skriver:

  Det stora hindret för freden är USA EU och FN som genom sin lama insats satt käppar i hjulet. USA föder och göder Israel och ser mellan ögonen alla brott. Man kan tycka att det man ämnat genomföra hela tiden är att palestinierna utplånas för en olaglig israelisk stat men detta är mot reglerna och därför måste det hymlas och mymlas. Visserligen har människorna lyckats genomföra vidrigt orättvisa handlingar under historiens gång, och lyckats dölja dessa för eftervärlden, men denna gång försöker man göra detsamma inför full insyn och det kommer inte att lyckas utan att folk får veta detta under stor bestörtning och avsky vilket, och det kommer att leda till oro och våld i regionen.

 40. The Golani Snowman skriver:

  Ja, antisemitismen (enligt EU:s definition) sitter djupt hos en del.

  Med ca 4500 besökare under september tror jag inte ens Israel i Sverige kan prestera tillräckligt många mostrar.

  Israel är Västvärldens demokratiska utpost mot det för övrigt kompakt diktatoriska Mellanöstern. USA har tjänat många tusen soldatliv genom att Israel bevakar den ändan – minns när 241 US soldater mördades av Hizbollah i Beirut 1983 och sen dess har Israel skött bevakningen.

  USA använder många vapensystem framtagna i Israel, som Arrow 3, där USA kommer med pengarna och Israel intelligensen. Israel har förbättrat F16 på hundratals punkter. En amerikansk general sade att Israel fungerar som USA:s bästa stationära hangarskepp. USA tjänar också väldigt stora summor på att ha utvecklingslabb för de flesta datorföretag i Israel, som Microsoft och andra. Intel har stora anläggningar där.

  Sverige inkl. armén är fullsmockad med israeliska produkter, säkerhetssystem för nätverk och banker, mediciner och medicinska system, ett stort antal av de väsentliga komponenterna i din dator och mobil är utvecklade i Israel. Jag kan se tack vare en israelisk argonlaser.

  Västbankens ekonomi klättrade under 2009 med 7% tack vare världens givmildhet OCH ekonomisk hjälp från Israel, jämfört med Sveriges 5%. Gazas ekonomi utvecklades 16% första kvartalet i år! och palestinaaraberna har stora problem – de är för feta!
  länk

 41. un2here skriver:

  The Golani Snowman skriver: – Jag kan se tack vare en israelisk argonlaser.

  Jamen så bra. Titta här då:
  Opening Blind Eyes

  .. USA tjänar också väldigt stora summor på att ha utvecklingslabb för de flesta datorföretag i Israel, som Microsoft och andra.

  Aha?

 42. florimond77 skriver:

  opening Blind Eyes borde visas i skolorna!
  Vad är det med dessa bosättare? Är de ättlingar i rakt nedstigande led till fariseerna? Onda är de i alla fall och får både förintelse och antisemitism att blekna i betydelse.
  Men som sades i slutet av videon – aparteidstater brukar inte bli långvariga!

 43. The Golani Snowman skriver:

  Läs
  link
  och njut

  Hizbollah och Hamas har sänt ca 15000 raketer/granater mot civila i Israel, vad bör Israel svara med för att göra slut på det?

 44. un2here skriver:

  TGS,

  Israelerna avlivar rutinmässigt palestinier, några stycken i veckan … Vad tänker du göra åt det?

 45. bildterberg skriver:

  Ja du TGS, läs själv om allt IOF
  lyckats åstadkomma bara den senaste veckan:

  http://www.uruknet.info/?p=m70296&hd=&size=1&l=e

 46. un2here skriver:

  TGS,

  Som sagt, rutinmässigt:

  Ser du någonting TGS? Ser du vem det är som skjuter på civila?

%d bloggare gillar detta: