Viktigt och värdefullt om Sudan

NEW YORK: Det blev ett både välbesökt och viktigt möte om Sudan på FN i går.

Att president Obama ledde den amerikanska delegationen och talade visade vilken vikt man i Washington nu ger utvecklingen i Sudan.

Fredsavtalet 2005 lade fast att det 2011 skulle hållas en folkomröstning i södra Sudan om självständighet eller fortsatt gemensam stat.

Och mycket av diskussionen i går kom att handla om detta.

Etiopens premiärminister Meles Zenawi hade förvisso alldeles rätt när han sade att med nuvarande takt i förberedelserna kommer det över huvud taget inte att vara möjligt, men Ugandas uttrycksfulle president Yoweri Museveniu hade lika rätt när han sade att det är en politisk nödvändighet att folkomröstningen äger rum som planerat den 9 januari.

Att det måste leda till att förberedelserna nu intensifieras var en slutsats som bl a jag gav uttryck åt.

Viktigt var att bl a Sudans vicepresident Ali Osman Taha men också bl a Arabförbundets Amre Moussa och företrädare för Kina var tydliga med att folkomröstningens resultat måste respekteras.

Men folkomröstningen är bara början på de utmaningar landet, regionen och världen står inför under de närmaste åren.

Skulle den leda till en separation uppstår två stater som måste definiera och stabilisera sig själva såväl internt som gtentemot varandra och regionen i övrigt. Det låter lättare än vad det kommer att vara.

Södra Sudan är ett av världens fattigaste och minst utvecklade områden. De interna motsättningarna skall inte på något sätt underskattas. I dag kommer 98% av de egna intäkterna från oljan och ca 60% av dem används till olika former av militära ändamål.

När jag i senare i dag träffar generalsekreterare Ban Ki-moon och chefen för FN:s fredsbevarande operationer Alain Le Roy kommer vi med all säkerhet att fortsätta diskussionerna om just Sudan.

2 Responses to Viktigt och värdefullt om Sudan

  1. gubbstut skriver:

    Finns det verkligen något att prata om, när det gäller denna öken och vad bryr vi oss om detta i Sverige? Inget!

  2. Kachina skriver:

    gubbstut

    Det finns något som kallas medmänsklighet. Det beskrivs ibland som medkänsla, empati och barmhärtighet.

    Slå upp i SAO:s ordbok och lär dig innebörden.

%d bloggare gillar detta: