USA som bäst

NEW YORK: Det är många som under dagen och kvällen här vid FN:s generalförsamling kommit fram och gratulerat oss till att vi vann valet och lyckades att öka vårt stöd i förhållande till 2006 – men som också haft frågor om det nya fenomen vi nu fått in i Sveriges Riksdag.

Och det kan man ju väl förstå. Många av de frågorna har vi ju själva. Och jag tror att det bara är gradvis som vi kommer att söka oss fram till svaren.

Med de stora skiftningar vi sett – moderaterna och socialdemokraterna nu lika stora partier – hoppas jag att eftervalsanalyserna kommer att frigöra sig från schablonerna och verkligen handla om de långsiktiga förändringar vi ser i vårt land.

Jag tillhör dem som är övertygad om att de är betydande – och att det politiska landskapet förändrats i grunden.

Här i New York talade i dag president Obama, och han lade huvudvikten vid sina ansträngningar att få en fredslösning i Mellersta Östern. Detta var – det var uppenbart – det han såg som sin utrikespolitiska huvuduppgift under de kommande åren.

Annat flämtade mest förbi – med undantag för en passionerad plädering för demokrati.

Och den illustrerade han med de asiatiska exemplen Indien, Indonesien, Sydkorea och Japan. Den största asiatiska landet nämndes inte i talet.

Det var utan tvekan ett bra tal.

Tydligt engagemang i den viktiga fredsfråga där USA i dag har större möjligheter än någon annan – med undantag för parterna själva.

Och visionärt engagemang också för frihet och demokrati i världens olika delar.

USA när det är som bäst.

16 Responses to USA som bäst

 1. level84 skriver:

  Hej Carl,

  Tycker det är väldigt tråkigt att svenska diplomater under FN mötet i USA ställde sig upp och lämnade President Ahmadinejads tal när han bara upprepade något halva världen känner, tycker och tror. Speciellt att man gör det för att USA’s representanter först reser sig upp och går. Sverige är ett självständigt land. Vi behöver inte tycka tänka och agera precis som USA gör. Om deras agerande under de senaste åren varit något positivt hade de väl inte vart hatade av mer än hälften av världens befolkning. Vill du att folk runt i världen ska känna samma sak för Sverige nu?

  Med tanke på att fler länder satt kvar än de som gick så tyckte väl de flesta ändå inte att det han sa var speciellt absurt. Tänk på det nästa gång dina diplomater bestämmer sig för att leka följa John. Sverige är ett land som är moget nog för att sitta kvar och ifall invändningar finns framföra dom på forumet.

  Tack för din tid

 2. kris08 skriver:

  Naturligtvis var talet bra. Han fick ju faktiskt det nyinstiftade Nobelpriset i fredsretorik…

 3. rullbulle skriver:

  Om det är som level 84 anser att halva världen känner tycker och tror att USA:s regering själva ligger bakom 11 september så tycker jag nog att det var bra att svenskarna visade sin ståndpunkt!

 4. level84 skriver:

  Rullbulle problemet är bara den att man inte lämnar under ett FN möte. FN är ingen plats där man säger sitt och håller för öronen när andra vill uttrycka sina åsikter. Vill man lämna bör man inte komma tillbaka. FN konferenserna handlar inte om att föra någon politisk press eller allians utan att hela världen tillsammans ska kunna framföra sina åsikter neutrala och komma fram till nått gemensamt. Där styr du inte bara för att du har flest atombomber.

  Det roliga med det hela är att Ahamadinejad åter igen inte sa något som inte sagts tidigare. Han tog upp 3 stycken teorier. Men som sagt. Säger man något som inte gynnar USA så måste man ju bojkotta dom. Låt mig säga Irak! eller varför inte Afghanistan! 2 krig som endast gynnat USA och medfört mer lidande till den lokala befolkningen.

  Just ja glöm inte Vietnam!

 5. rullbulle skriver:

  Visst -USA har ansvar för Vietnam,Irak och Afghanistan! Men om någon påstår – och halva världen anser – att Usa ligger bakom 11 september så har man all rätt att protestera -även i FN!

 6. level84 skriver:

  rullbulle: finns ett dussintals dokumentärer och internationellt erkända experter som gång på gång hävdat precis samma saker som Ahmadinejad tog upp i FN. De har lagt fram otaliga bevis och teorier. Ingen har någonsin protesterat då eller ens yttrat sig emot det. Så vad är skillnaden? Att Ahmadinejad har svart hår och skägg och är muslim eller?

  USA har påtvingat sanktioner mot Iran. Sanktioner som skall vara pga Irans ”kärnvapens utveckling” Väldigt underhållande att IAEA ÅTER IGEN släppt en rapport där de bestämt hävdar att Iran inte på något sätt bryter mot någon regel som gäller vid kärnenergi utveckling och att allt går rätt till. Så säg mig, är inte sanktionerna då olagliga? Varför forsätter EU och Sverige stötta dessa?

  USA trycker ner nationer. Vill Sverige följa i samma fotspår?

 7. florimond77 skriver:

  håller med level84. Det finns så fantastiskt många oklara punkter kring New york 9/11 att det är mer än väl motiverat att ifrågasätta detta. Om det inta fanns sådana oklarheter hade ju Obama kunnat ge svar på tal.
  Detta skedde ju under Bush och med alla skumma saker han höll på med finns ju all anledning att misstänka något. Ingen förklaring har getts till varför husen var preparerade innan och rasade samman inifrån. Numera kan man ju i förväg veta vad terrorister ska ta sig för i de flesta fall. Det är ju då lätt för tex CIA på order av någon galen president att låta dem genomföra dåd för att kunna motivera krig, våldsamheter och nya lagar.

 8. level84 skriver:

  Ett plan flög in i Pentagon. Den ända skadan på byggnaden var ett runt stort hål. Resten av planet vart tydligen pulveriserat. Alla filmer från övervakningskamerorna har blivit hemlighetsstämplade. Varför?

  Båda WTC tornen rasade plan för plan! Varför? Enligt ritningar och arkitekter var detta omöjligt!

  WTC byggnad 7 som låg 100 meter bort från platsen rasade också. Varför? Byggnaden blev inte ens träffat av något!

  Så absolut finns det en hel del frågor som man skulle vilja ha svar på.

 9. Bo W. Höglund skriver:

  En fråga är ju varför Sverige följde USA i protesten och inte initierade den??
  Men det är kanske dags att ta ”time out” på denna blogg där helfnosket börja visa tendenser att ta över kommentarerna!

 10. Kachina skriver:

  Javisst Bo, men kan du förklara varför byggnad 7 rasade?

  Jag skulle vilja höra en förklaring och jag tror på det mesta, men de förklaringar som kommit är inte tillfredsställande.

  Jag påstår inte att USA gjorde det, jag vill bara veta varför byggnad 7 rasade.

 11. demiwotan skriver:

  Ja, allt sedan 1914 har ledare för de västerlänska demokratierna tyckt att historien bör ändras. USA spelar en viktig roll i detta, och mycket har blivit uträttat fram till dags dato. Vad som är mindre klart är att under tiden är man tvungen att följa linjen med att sätta Nationella intressen först OCH verka för att de skall tonas ned för att få en fredlig Värld.

 12. metusalem skriver:

  Så är vi igång igen!

  Att den helstollige Iranske presidenten tar upp tid i FN med att diskutera om USA bär skulden för att ödelägga skyskrapor i NY resp Pentagon det har vi faktiskt räknat med.

  Men att inlägg här på bloggen uttrycker tveksamheter angående vissa teknikaliteter tex ifråga om byggnadsstatik då baxnar man.

  Vi får acceptera att tornen dock rasade efter påflygning av flygplan med troligen Saudiska piloter.
  Man kan troligen hävda att kontrollapparaten kanske borde klarat ut planeringen. Dock, nu hände det förfärliga som krävde närmare 3000 människors liv. Eftersom de flesta var Amerikaner var det givetvis en hellyckad operation.

  Är verkligen USA så impopulära att man kan hävda att hälften av jordens invånare hatar USA? Naturligtvis kan man önska sig annan politik från den mäktige. Före Sovjets kollaps såg vi dock intensiv kommunistutbredning i Asien och Afrika. Vi är många som inte gladdes åt denna expansion.

  USA har tyvärr känt sig tvingade att fortsätta med diverse interventioner efter den store drakens välde spruckit. Man önskar att man haft bättre underrättelser innan man startat krigsoperationer, och avvaktat stöd från FN.

  Sammantaget känns det vettigt att USA finns för att balansera stater som tex Iran och Nordkorea.

 13. cbonzirven skriver:

  Ni som tror att USA ligger bakom 9/11 och att Irans president är en person man borde lyssna på borde lära er kritsikt tänkande och logik. Sen kanske ni borde läsa en bok också, inte bara kolla på billiga internet dokumentärer och knasbollar som drömmer upp verklighetsfrånvarande konspirationsteorier.

 14. Visionären skriver:

  ”Sammantaget känns det vettigt att USA finns för att balansera stater som tex Iran och Nordkorea.”

  Lägg därtill förra seklets Nazi-Tyskland och Sovjetunionen.

  I en sådan värld skulle diktatur ha varit huvudregel och demokratin satt på undantag. I en sådan värld skulle i vart fall inte jag vilja leva.

  V

 15. florimond77 skriver:

  Nej ingen vill väl leva i Nazi-Tyskland, Sovjet eller inte heller i Kina för den delen, men ingen anade konsekvenserna av hur det skulle bli när tex Nazi-Tyskland var på väg att skapas. Folk blev lurade. Vi borde lära av misstagen och lära oss uppmärksamma tecken till en urholkning av demokratin som finns i vår tid. Mycket går igen. Anledningen till att vi kritiserar USA är för att förhindra sådana utvecklingar och att få behålla USA som en stor demokratisk makt i världen med ett gott inflytande.
  Bush har förstört mycket och det är i spåren av denne galning och hans anhang som Obama nu försöker vända skeppet någorlunda rätt. Diplomaterna tassar tåfint bland all sörja som Bush lämnat efter sig.
  Den dagen världen är rädd för att granska sig själv och ta konsekvenserna av felaktigt handlande är vi illa ute och vi är redan där. Så fördöm inte frågeställningar kring NewYork 9/11! Irans president har väl rätt att tycka vad han vill och om det han råkar säga är revelant kan man väl inte förkasta det bara för att det är han som säger det.

 16. haveyouright21 skriver:

  vi kräver rättvisan från USA till hela världen..
  vi ska skapa fred noch frihet till hela världen…USA har inte makt..makten ligger hos de som styr i kongress…USA ska betala alla ersättningar till svarta folket och inaianier..och Palestinianier.Usa must ändra politiken.tack.

%d bloggare gillar detta: