Åter till det normala

STOCKHOLM: Sverige morgonen efter ett val som kommer att låta tala om sig länge. Men ett Sverige som nu måste börja blicka framåt med de politiska förutsättningar som detta val gett.

Vad gäller regeringsmakten innebär detta valresultat att vi återgår till den situation som vi med vissa undantag haft under mycket lång tid. Ty det har varit undantag snarare än regel att Sverige haft majoritetsregeringar.

Nu är vi tillbaka till det som brukar vara normalt i dessa avseenden.

För den alliansregering som ju nu fått ett ökad stöd kommer det nu att vara viktigt att i olika frågor söka breda lösningar och förhindra att ytterlighetspartier får ett inflytande som de faktiskt inte har rätt till. Det gäller Sverigedemokraterna på samma sätt som det gäller vänsterpartiet.

På utrikespolitikens område är detta ingen nyhet.

Vi sökte breda lösningar under den föregående mandatperioden, uppnådde det i allt väsentligt och kommer alldeles självklart att fortsätta på det sättet.

Och när det gäller den viktiga budgetpolitiken – och därmed den ekonomiska politiken – har vi numera en beslutsordning som gör att vi har anledning att räkna med att regeringen i dessa frågor av avgörande vikt knappast kommer att ha några svårigheter i riksdagen.

Vi skall inte glömma att ytterlighetspartier bara får inflytande i riksdagen när de stora partierna ger dem detta. Med sina egna mandat kommer de inte långt i de frågor där de har ytterlighetsståndpunkter.

I detta ligger inget odemokratiskt – tvärt om.

Åtskilligt kommer självklart att påverkas av hur socialdemokraterna kommer att agera.

De skulle självfallet i teorin kunna tänkas bilda en bred anti-allianskoalition i riksdagen tillsammans med både Lars Ohly och Jimmy Åkesson.

Men jag har mycket svårt att se att socialdemokratin självt skulle politiskt överleva en sådan operation. Mona Sahlin vill knappast vara den partiledare som städar trappan för både Jimmy Åkesson och Lars Ohly.

Den nyvalda riksdagen samlas i sedvanligt högtidliga former i Stockholm tisdagen den 5 oktober.

26 Responses to Åter till det normala

 1. orust skriver:

  Se mitt inlägg i föregående blogg!

 2. Helena Palena skriver:

  Roligt val! PK-maffian har åkt på moppe så det skriker om det. Jag anser att du ingår i den gruppen. En cirkel måste få vara rund. Vi har inget högerparti längre i Sverige. Det dog nog med Bohman. Därför får SD ikläda sig den rollen. Vi kan inte bara ha ”vänsterterrorister” som får bära sig åt på gator och torg. Vi måste även få ha ”högerterrorister” med andra ord.

  Nej, Mona vill inte städa trappen. Ingen kommer att ta i SD med tång. Jodå! Snart är det nya spelet i full gång. Vi lever väl för fan i en demokrati!

 3. Rulle skriver:

  De personvalda i S och Mp bör ta sitt ansvar och skriva på för Alliansen. Åtminstone när det kommer till omröstningar i Riksdagen. Kan det vara så svårt?

  Det var ju de ovidkommande men ömmande fallen om sjukförsäkringen som var den direkta orsaken till att Alliansen inte fick egen majoritet. SVt har där också ett ansvar som lär tårarna falla för lögnaktiga ”fall”. ”Är man sjuk så skall man ha sjukersättning” är ju rubriken på lagstiftningen. Nu har i några fall illvilliga eller inkompetenta handläggare skapat en otrevlig situation.

 4. florimond77 skriver:

  Att se vänsterpartiet som ett ytterlighetsparti är ingen annat än politiskt övermod.
  Det finns bara ett ytterlighetsparti och det vet alla vilket det är. Nu söker man alla möjliga förklaringar till varför detta parti kommit in, men efter vad jag kan se är det sorgligt nog så att det finns människor i Sveriges land som ser ut som alla andra men har skapat sig en förvriden och ond samhällsyn. Det är bara när man ser dem i ögonen som man upptäcker den galna blicken.
  Fö tycker jag att den enda fördelen med en borgelig regering är att denna blogg fortfarande kommer att vara intressant som forum att föra fram sina åsikter på.

 5. Kachina skriver:

  Det är synd att MP inte tar sitt politiska ansvar, men det kan man skylla på ”ungdomligt oförstånd.”

  S däremot bör veta att nu, de närmsta fyra åren, går ansvaret för landet före den partipolitiska uppfattningen.
  Visst, man kan inte vara med på vilka extrema ytterligheter som helst, om nu Alliansen skulle hitta på något sådant, men det politiska ansvaret mot landet och väljarna finns kvar.

  Vi kommer att vara MYCKET BEROENDE av en stabil inrikes- och utrikespolitik de närmsta fyra åren och ingen har gett S, som är störst i det andra blocket, semester under kommande mandatperiod.

  Det är bara till att hjälpa till att hålla Sverige flytande.

 6. Rulle skriver:

  florimond77
  Nu gäller det att få bort SD och Vp ur politiken. Ett är främlingsfientligt och det andra är människofientligt. Frågan om vilket som är värst är svår att besvara.
  V:s ledare sa t.o.m. på valnatten att han arbetar för att införa socialism i Sverige. Vi vet att han hyllar kommunismen på Kuba. V är ett lilleputt-parti men ändå en oren skara som man inte bör ta i utan handskar eller tång.

 7. florimond77 skriver:

  Rulle
  VP kommer aldrig bort.

 8. buggantime skriver:

  Innan valet sa båda blocken att de med flest röster skulle bilda regering även om SD kom in i riksdagen. Har de rödgröna glömt detta?

 9. […] Jag har skrivit x antal inlägg angående nattens valvaka som har fått hamna i papperskorgen. Under dagen har studierna fått stå åt sidan då jag flitigt följt debatterna i media, aldrig tidigare har jag varit så insatt i ett politiskt val. Debatterna fortsätter samtidigt som övriga världen är skadeglada åt att perfekta Sverige fått sig en törn. En del hävdar att det varit ett katastrofval samtidigt som andra påstår att vi är åter till det normala. […]

 10. Rulle skriver:

  florimond77,
  V kommer kanske inte bort, men ut ur riksdagen ska de.

 11. Rulle skriver:

  Ohly ville ju inte ens sitta i sminklogen med Åkesson. Han lär ha yttrat ”om jag såg ut så där så skulle jag vända fram röven”. Varpå Jimmy svarade: ”Jag gjord just det, men då kom sminkösen in och sa hej Lars”.

 12. majlisaldjinn skriver:

  Kachina vänta tills på torsdag, då kan det bli andra toner från mp.

 13. Kachina skriver:

  Vi får hoppas det.

 14. claudius49 skriver:

  ”Åter till det normala” — det tar nog ett litet tag innan vi är där. Först måste S ges tillfälle att begrunda sin nya situation, och det blir en smärtsam process. Att nu direkt fria till MP är nog inte så bra, de stegrar sig indignerat och cementerar sin position som Anti-Alliansen.

  Tag det lugnt i stället, låt den Rödgröna koalitionen krackelera av sig själv, det finns redan röster från S som starkt ifrågasätter bildandet av denna trio. Traditionella S-väljare har upplevt särskilt V som ett hinder mot att rösta på S. Och kanske har samma grupper uppfattat MP som opålitligt (pga samarbetet mellan MP och Alliansen i flera kommuner), kanske också som bakåtsträvande (i sin avsky för utvecklande teknologi, inte minst den moderna kärnkraftsteknologi som vi kan se runt hörnet).

  Dessutom bör man avvakta den definitiva rösträkningen, som är klar tidigast på onsdag.

  Omprövningen inom S måste aktualisera insikten att partiet numera måste räkna med en ”naturlig nivå” i ungefärlig paritet med sina systerpartier i våra grannländer. En omprövning måste också innefatta ledarskapet: Vem kan/vill efterträda Sahlin? Vilka kronprinsar/prinsessor finns kvar? Pekgul? Jämtin? Eller kanske förre SSU-ordf Niklas Nordström, om han inte anses alltför ung?

  Ovan skisserade problem är kanske större än svårigheterna att hålla igång ruljangsen i Riksdagen, med det valutslag som vi nu fick.

 15. omgbambi skriver:

  Du är min hjälte Calle.

 16. albertveli skriver:

  Samtidigt någon helt annanstans :-)

  Vissa anser att man borde förbjuda vadslagning om politik. Men den finns där och kan vara nog så intressant.

 17. mkpictor skriver:

  Det är märkligt vad svårt många har det med begreppen när de talar om SD. Rasism betyder ”föreställningen att vissa raser är överlägsna andra”. Det är inte detta SD talar om – utan om att begränsa invandringen så att den blir någorlunda lik Sveriges grannländers – inte ständigt tio gånger större, om jag har förstått SD rätt. För att tycka detta behöver man inte vara rasist eller främlingsfientlig. Man kan känna sig otrygg för att ens identitet som svensk hotas, eller anse att Sverige tar emot fler invandrare än det kan hantera, och att det är därför som företeelser som Rosengård uppstår.
  Var är sansen och objektiviteten i uttalandena? Det är närmast patetiskt att höra de etablerade tala med brösttoner som om det vore Adolf Hitler som har valts in i riksdagen. Det är det inte.
  Invandringspolitiken har verkligen visat sig vara en helig ko i och med detta. Nåde den som vågar knysta ett enda ord om att Sverige kanske tar in för många invandrare – den som säger så är verkligen illa ute. Nästan lika illa ute som om någon vore negativ till den heliga kon nummer två: feminismen – säg något illa om den och du är i stort sett död.
  Dessa våldsamma attacker mot SD och andra som är obekväma mot de vedertagna normerna är det verkligt oroväckande – den visar att demokratin egentligen bara är en chimär. ‘Vi är demokratiska, du får tycka precis vad du vill – men bara så länge du inte tycker något som vi ogillar’. Det är sorgligt att se.
  Så ta det lite lugnt i debatten, SD är bara 5,7 procent, och ett sätt att avväpna dem är kanske att ta ifrån dem deras hjärtefråga och öppet börja diskutera om invandringsnivån idag verkligen ligger på en så gudagiven nivå? Det handlar ju inte om att skicka tillbaka några som redan har kommit hit – utan om att släppa in lite färre i fortsättningen, om jag har förstått det rätt.
  Eller är invandrarnas röster för viktiga för att man ska våga ta upp en sådan sak – är det där skon egentligen klämmer?
  MKp

 18. situation skriver:

  Ägnade några timmar åt att försöka förstå SD-väljaren så jag skapade en enkät som jag publicerade på Svenska Dagbladets forum (antar att det är där man får bäst täckning).

  Se resultatet här!

  Jag ser väljare som vill dela med sig av sina åsikter, jag ser frustration och jag ser missnöje.

  Lika viktigt som det är att bemöta rasism med motstånd är det att bemöta SD-väljarna med förståelse!

  Låt oss skapa många forum där SD-väljarna kan få komma till tals så vi kan förstå vad som hände den 19 September 2010.

 19. Kachina skriver:

  ”Eller är invandrarnas röster för viktiga för att man ska våga ta upp en sådan sak – är det där skon egentligen klämmer?”

  Jo!

  Jag instämmer i övriga synpunkter och jag har sagt det i form av att kulturer skall smälta ihop, inte kollidera.

  Men,….SD kommer ur en renodlad nazistisk organisation där vi kan se att de polerat ytan, men vi vet inte hur kärnan ser ut och om den ändrats till det bättre. Det är bara ett tankesteg mellan att minska antalet invandrare till att börja kasta ut redan invandrade, och ytterligare bara ett tankesteg till att slå taggtråd runt Rosengård (Warzawa).

  Nej, jag tror inte på den polerade ytan.

 20. mkpictor skriver:

  Jag instämmer med Kachina – aldrig mer nazism, varken i stålhjälm eller kostym.
  Men det måste finnas möjlighet att kritisera det som SD överdrivet beskriver som ”en massinvandring intill självutplåning” utan att för den skull beskyllas för nazism. Norge och Finland har inte ens en tiondel av Sveriges invandring – men Norge och Finland är för den skull inga nazistiska länder.
  MKp

 21. situation skriver:

  @mkpictor: Det är ointressant att diskutera SD:s politik eller ta debatten med dom. Däremot är det viktigt att förstå och lyssna till deras väljare och skapa en politik för att omvända dem.

  Det här är ett resultat av en förd politik bland de etablerade partierna i allmänhet och alliansen i synnerhet.

 22. Rulle skriver:

  situation,
  SDs framgångar beror mest på missnöje med medias ageranden. Jan Björklund ville diskutera integrations politiken. men blev av murvlar beskyllda för rasism.
  Besvara Sverige svenskt! Ta seden dit Du kommer!
  Att argumentera mot att barn ska få sjunga ”Den blomstertid nu kommer ..” i Svenska kyrkor.
  Eller att man inte får sjunga svenska nationalsången i skolan.
  Medias ageranden i dessa frågor retar många svenskar som gnetar. Man vill fira Jul, Påsk och Midsommar och sådana svenska högtider inga andra importerade seder oavsett religioner. Ha en enda multikultur helg där alla kan fira sitt hemland, som dom flytt från. Bara en gemensam helg per år, i övrigt gäller svenska seder.
  Håller på sill och snaps, surströmming, och spettkaka och svenska maträtter som renskav o fläskkarré.

 23. Kachina skriver:

  ”Att argumentera mot att barn ska få sjunga ”Den blomstertid nu kommer ..” i Svenska kyrkor.”

  För en gång håller jag med dig, rulle. Jag har länge reagerat på ”nollifieringen” av svensk kultur, försöken att göra människan identitetslös för att sedan föra på henne en ny identitet, som tydligen skall bli en mix av amerikanskt och islamskt,…..och därom skall vi tiga.

  Vem f-n har bett om haloween istället för de högtider vi har? Vem av oss svenskar har bett om att avstå från skolavslutning i skolan?

  Det är som om någon avsiktligt skapar problem. Kulturer skall smälta ihop, inte kollidera. Jag tar avstånd från SD enbart för den nazistiska kärnan, men i sakfrågan har de helt rätt.

  Varför blundar det politiska etablissemanget för att vi tar in fler invandrare än vi kan hantera och assimilera?
  Sitter det någon liten elak dj-l i etablissemanget som i slug planering väntar på inre oroligheter och kaos.

  Varför är etablissemanget tyst i immigrantfrågan. Gjorde ni invånarna i Rinkeby, som nu är livrädda, en välgärning när ni inte tog debatten mot SD?

  Vägran att tala om det ökar bara känslan av alienation och rädsla, på bägge sidor.

  Reinfeldt, varken vi svenskar eller invånarna i Rinkeby är helt dumma i huvudet. Fortsätter denna invandringspolitik, för många på för kort tid, kommer till slut en urladdning.

  Det är helt enkelt ansvarslöst av er att negligera frågan.

 24. Rulle skriver:

  Kachina,
  Det känns förvisso (för att använda Carls specialuttryck) ovant att få medhåll från dej.
  Tackar allra ödmjukat.
  Det är inte mycket politikerna kan göra åt det faktum att vi svenskar måste ”krypa till korset”. Ett uttryck som nu fått en annan innebörd. Det är de vidrigt vridna journalisterna som styr i frågan om att eliminera allt som är svenskt.
  Varje invandrare bör upplysas om hur vi har det:
  Jämställdhet. Skyldighet att skaffa jobb och försörja sig. Skyldighet att betala skatt. Förbud mot barnaga. Förbud mot könsstympning. Förbud mot tvångsäktenskap. Skyldighet att tala och förstå svenska. Acceptera svensk kultur och seder. Utan att glömma sitt eget ursprung. (gäller även nazister, judar och araber, serber o kroater). Bara en ”Heritage”-dag. det finns ung. 200 nationer i världen. Alla kan inte ha sina högtider i Sverige.

 25. […] som tycker till om att SVERIGEDEMOKRATERNA har kommit in i riksdagen, ja då blir man förvånad. Carl Bildt har för mig varit en mycket stor och skicklig politiker och jag blir ytterst förvånad när jag […]

%d bloggare gillar detta: