Ett förändrat Sverige

KIRUNA: En vacker morgon med utsikt över gruvan bort mot fjällvärlden där snön nu börjar att synas på topparna. Höstens färger sprakar.

Snart bär det iväg med bil genom det vackra landskapet ner mot Gällivare och gruvan i Aitik med invigning av dess jätteinvestering för att fördubbla dess kapacitet.

Här är det järn – där är det koppar. Två av de viktigaste mineralerna i den globala ekonomin.

Och då är det viktigt att ha en regering som förstår den problematik och de möjligheter som finns i dessa bygder och i dessa näringar.

Miljöpartiet? Mot det mesta. Vänsterpartiet? Mot världen, mot EU och mot globalisering. Icke.

Socialdemokraterna?

Ja, förr. Nu?  Jag hörde åtskilliga här uppe i norr som tvivlade på den saken.

Sverige förändras.

16 Responses to Ett förändrat Sverige

 1. AlNabone skriver:

  Jag hoppas du har rätt i att det förändras åt rätt håll Carl, en återgång till den rödgröna koalitionen vore förmodligen det sämsta för Sverige i nuläget.

  Det är, så att säga, en farhåga jag har så här inför valet…

 2. Mats Andersson skriver:

  Sverige förändras, men de politiska ideologierna består. Även om vissa partier byter namn och lägger till lite ”kosmetika” med jämna mellanrum.
  Mats

 3. laken skriver:

  …eller tar bort. Ex. ett ”K” i namnet.

 4. bestofmankind skriver:

  Ja, Sverige förändras, Moderaterna inkluderad.

  Från ett rikemansparti till det nya arbetarpartiet till….Sveriges enda arbetarparti.

  Sveriges enda arbetarparti som har trängt undan 500 000 ur a-kassan, sänkt a-kasseersättning, försämrade försäkringssystemen genom utförsäkringar och administrativa friskskrivningar, och stänger ute arbetslösa ungdomar i 3 månader.

  Vem lurar vem?

 5. claudius49 skriver:

  Förvisso, Carl. Sverige förändras. (S) sjunker tydligt, och Alliansen har en bra chans i valet.

  Men samtidigt visar (MP) en stigande kurva. Detta är oroande. Ett parti som vill lägga sin våta filt över Sverige, en politik baserad romantiska griller … De kommer att få ett större inflytande under den kommande mandatperioden, och detta kommer att garantera nya svårigheter för Sveriges folk, såvida inte Alliansen får egen majoritet.

  Ribban ligger alltså mycket högt i årets val.

 6. kris08 skriver:

  Kan ni verkligen slå er för bröstet för att ha skapat naturtillgångar och ha fått upp metallpriserna…?
  Är ni nöjda med att den mesta prospekteringen sköts av utländska bolag? Att forskningen och utbildningen inom geologi går på sparlåga? Att malm skickas iväg istället för att förädlas?

 7. perfro skriver:

  Nu har även Kjell-Olof Feldt liksom Göran Persson och Björn Rosengren sällat sig till skaran av tvivlare på de röd-gröna och vad de står för, inte minst det som det Carl nu förtäljer om.

  Norbotten är ju traditionellt rött-rött. Förr var det med Kiruna-Lasse i spetsen.

  Vågar vi gissa på ett nytänkande även i dessa trakter. Folk vet ju varifrån de har sin utkomst.

 8. petermadison skriver:

  Du har rätt Carl, det ÄR jätteviktigt att ha en regering som begriper. Varför håller ni inte till er ideologi och säljer ut LKAB också…? Antingen SKA staten äga företag eller inte. Ni kan ju inte köra två lopp samtidigt. Det blir liksom ingen skillnad mellan dig och Lars Ohly i det fallet och eftersom Lars Ohly är din värsta skräck i det här livet, iallafall i den här valrörelsen, så ska du inte bete dig som om du vore lite bättre…

 9. darkwand skriver:

  Problemet med att staten äger företag är att det sker konflikter när det gäller lagar och företags vinstintressen.
  Se bara hur kommunistländerna har det där har statliga företag förgiftat omgivningen så hårt att man kan dä av att vistas i närheten.

  Norrland har förstörts av socialdemokratiska regeringar som lovat skattefinansierad luftslott samtidigt som man brytit ner människornas initiativkraft

 10. petermadison skriver:

  Till darkwand och övriga som är ute och cyklar:

  Innan jag börjar den här drapan vill jag bara säga att jag varken är Socialdemokrat eller Vänsterpartist. För att bespara er tid…:)

  Att Socialdemokraterna, som trots allt styrt det här landet större delen av 1900talet och en bit in på 2000-talet skulle vara politiker drivna av att bryta ner människors initiativkraft är fullkomligt nonsens.

  Det finns idag 910.028 registrerade företag i Sverige. Om de är och har varit nedbrutna av sossar måste dessa företagare vara ett sadomasochistiskt släkte…

  Sverige har 2 bilfabriker som bygger bilar av världsklass, om än att de inte säljer i mängder. Sverige konstruerar stridsflygplan, helt onödigt enligt mig men ändå och Sverige är världsledande på att bygga ubåtar. Sverige har en telecomindustri som också är världsledande. Sverige är världens 3:e största exportör av musik sett till folkmängd och ute i landet finns det tiotusentals entreprenörer som bidrar till att göra det här landet till vad det är. Världens bästa land. Än så länge…

  Listan över det nedbrutna svenska folkets initiativkraft kan göras hur lång som helst och med tanke på att Sveriges befolkningsmängd är densamma som staden New York, ungefär, så är det otroligt tröttsamt att höra alla de som ständigt och jämt klagar på dessa sossar som av den högra sidan närmast jämförs med kommunister eller värre.

  Sossar är inte ofelbara liksom Moderater inte heller är det. Den enda skiljelinjen mellan dessa två är synen på människan och för de 910.028 företagarna i det här landet vill jag att de ska ha en regering som ser till människan i slutändan och inte att de enbart ses som produktiva enheter som ska leverera bokslutsrapporter till marknaden var tredje månad…

 11. petermadison skriver:

  Tillägg:

  Jag vill naturligtvis även att de vanliga löntagarna och arbetarna ska ha en regering som ser att de är människor och inte enbart produktiva enheter…!

  Bäst att vara tydlig här kände jag…

 12. Rulle skriver:

  Vi i norr känner oss diskriminerade. Nu får företagen skattelättnader för att etablera sig i nystartzoner i bl.a. Södertälje.
  Om man bortser från gruvorna, vattenfallen och skogen så är arbetslösheten större i de flesta inlandskommuner i Norrland. Klart att gruvorna måste vara där malmen finns, kraftverken där fallen finns, liksom även skogsbruket. Huvudkontorens kommunalskatt dirigeras dock till Stockholm.
  Skillnaden mellan arbetslösa i Vilhelmina och Södertälje är att de i norr måste flytta. Varför inte tvinga de som varit arbetslösa i Södertälje i mer än 90 dager att flytta på sig?
  Alternativt gör Norrlandskommuner till skattefria zoner för alla småföretag som är utan naturens stöd.

 13. laken skriver:

  Rulle..
  Att ställa krav på människor har inte varit Sossarnas bästa gren. Det utmålas snarare som fult att ställa krav = skyldigheter. Nä, där pratas det bara om rättigheter.

 14. mkpictor skriver:

  Carl Bildt, du skriver:

  ”Socialdemokraterna?

  Ja, förr. Nu? Jag hörde åtskilliga här uppe i norr som tvivlade på den saken.”

  Det vore intressant att få höra på vilket sätt du anser att socilademokraterna var bra förr – kan du vänligen precisera dig? Vad var det som var så bra med socialdemokraterna?
  MKp

 15. Bo W. Höglund skriver:

  Det bästa med dem förr var ju att de inte var kommunister!

  De höll ju rent från lössen i den röda fanans veck.

  Ack ja – those were the days!

 16. geneve2 skriver:

  Carl Bildt det är mycket bra att du gör sådana här besök på olika platser i Sverige nu fram till valet.
  Det ät intressant att läsa om det här besöket i Norrland och Kiruna.
  Du är Sveriges utrikesminister och du om någon behövs här i Sverige nu i höst och framförallt fram till valet.

%d bloggare gillar detta: