Från toppen av Sverige!

KIRUNA: En sen kväll efter en spännande dag här uppe i framtidslandet i norr.

Större delen av dagen har Anna Kinberg Batra och jag tillbringat med LKAB för att diskutera framtiden för detta ett av Sveriges viktigaste globala företag.

LKAB svarar i dag för närmare 80% av järnmalmsproduktionen i EU, även om man är relativt litet sett i relaation till giganteran fråmn Brasilien och Australien på denna ytterligt viktiga marknad.

Och järn och stål är av alldeles avgörande betydelse för den globala utvecklingen.

I västvärlden räknar man med att varje individ i dag förbrukar ca 25 ton metaller varje år – allt från bilar till bestick.

Och när Kinas och Indiens miljarder nu börjar att växa är det inte konstigt att det drar i den globala mineralindustrin.

Kina svarar i dag för närmare hälften av den globala stålproduktionen, och även om malmfältsmalmen till ca 75 går till Europa har det nu börjat att gå malmfartyg från Narvik till Kina.

En enorm fördel som den järnmalmspellets som kommer från Malmfälten här uppe har är att den är klimatsmart i och med att stålproduktion baserad på dessa pellets släpper ut mindre än en femtedel av den koldioxid som kommer från stål baserad på mer konventionella teknologier.

Det gäller nu för oss att i Bryssel se till att man i sin klimatpolitik är uppmärksam på denna möjlighet.

Så det blev många diskussioner – från nivån mer än 700 meter ner i berget till middagen på klassiska Ferrum – om framtiden för LKAB, Kiruna och malmfälten.

Men vi fick också lära oss om den besöksnäring här uppe som fördubblats under det senaste decenniet – men med än större potential! – och den rymdsatsning jag ägnade mig åt förr men som också den expanderat imponerande.

Och så hade vi öppet hus på Folkets Hus.

Mycket folk, mycket frågor om det mesta mellan himmel och jord och trevlig stämning.

I morgon bitti bär det så för min del vidare till Aitik-gruvan utanför Gällivare och invigningen av dess nya och imponerande satsningar.

Gruvan här i Kiruna imponerar alltid som en av världens allra största underjordsgruvor – men Aitik med sin jättelika ovanjordsgruva imponerar knappast mindre!

6 Responses to Från toppen av Sverige!

 1. AlNabone skriver:

  Svenskt stål som exporteras världen runt… Lär ut de klimatsmarta idéerna så kanske övriga världen kan ta efter vårt goda exempel och sen sparar vi transportkostnaderna.

  Gruvan i Kiruna är en upplevelse, Norrland och Västerbotten är en upplevelse naturmässigt likaså, hoppas du hinner insupa lite hälsosam fjälluft innan du återvänder till hetluften i hufvudstaden Carl :-)

 2. […] vad Carl Bildt skrev inför mötet… Och efter mötet […]

 3. mkpictor skriver:

  Vi är lyckligt lottade i Sverige som har så enorma malmtillgångar, väldiga skogar och mäktiga älvar som Norrbottens, som ger resten av landet stora rikedomar. Dock bor där bara ca 230.000 personer, fast landskapet upptar 1/3 av Sveriges yta. Invånarna där önskar få lite tillbaka, om så bara någon enstaka procent av allt landskapet ger – t.ex. i form av en utbyggnad av Bottniabanan till Norrbottniabanan, dvs en sträcka på ca 20 mil från Umeå till Luleå. Men icke, det tycks vara alldeles för mycket begärt. Enligt Maud Olofsson kan ett sådant järnvägsbygge bara ske om det glest befolkade landskapets egna företag betalar för rälsen. Undrar om det skulle låta på samma sätt om all orrlands malm, och elkraften från alla vattenkraftverk i Lule-, Skellefte-, Pite- och Umeälvarna skulle fraktas söderut manuellt. ”Vi kan ta emot rikedomarna om ert landskaps företag betalar för frakten”. Det skulle knappast låta så om det gällde Norrlands rikedomar – det låter så bara eftersom det gäller dess medborgare, fattiga tanter, töntar med keps och oväsentliga ungdomar på moppe. Ge dem för fan en järnväg från Umeå över Luleå och vidare till Haparanda och Finland. Det är bara kaffepengar mot de enorma intäkter för hela Sverige som Norrbotten står för. När hörde man Maud Olofsson kräva att skåningarna själva skulle betala för Malmös citytunnel (som få verkar vilja använda), eller kringfartsleden runt Stockholm? Men det bor inte så många i Norrbotten som kan rösta, så dem skiter vi i – är det det som gäller?
  MKp

 4. lion0808 skriver:

  mkpictor!!! Jag kunde inte ha uttryckt det bättre! Det är ingen konst att slösa vackra ord om framtidslandet Norrland, men med tanke på de fåtal röster, som kan läggas vid valet till vår Riksdag, så är det alltför lätt att glömma bort detta när det gäller att komma ner till varje krona som krävs för att bygga Norrbothniabanan. Ni som har haft regeringsansvar för hela landet, hur är ni utrustade när det gäller civilkurage och modet att ta beslut för framtiden! NU ÄR DET DAGS FÖR EN SATSNING FÖR NORRBOTHNIABANAN utan sidoblick till vilka som ska finansiera! Bothniabanan till Umeå blev förresten billigare än beräknat fastän miljöintressen först satte sig på tvären. NORRBOTTNIABANAN vore snart färdigprojekterad om anvariga i den aktuella regeringen vågat satsa!!! Men Maud Olofsson, som norrlänning du är, har du kommit till korta inför alla Stockholmare och Skåningar när det gäller infrastruktursatsningar i övre Norrland ????????????????

 5. darkwand skriver:

  Norrland får tillbaka av ”naturressurserna” det är många anställda i gruv och skogsnäringen vilket gör att fler kan bo i den delen av landet.

  Om man ska ha pengar bara för att man bor i närheten av någonting så vill jag ha massvis med pengar från Riksbanken som bara ligger 2 mil härifrån fågelvägen.

  Norrland har blivit förstört av socialdemokraterna som sagt ”vänta bara så ska vi få hit en industri så att ni får jobb, medans ni väntar kan ni få dom här bidragen så att ni precis har råd att leva”

  Att sedan satsningarna blivit luftslott eller lagts ner när statsstöden försvunnit håller dom tyst om.
  Det norrland behöver är ett bättre företagsklimat där människors kreativitet kan frigöras, detta kommer alldrig S-Mp-Vp(k) att klara av.

 6. mkpictor skriver:

  Det här hör kanske inte in under rubriken ”Från toppen av Sverige”, men i en annan mening gör det kanske det. Det handlar om en enkel fråga om demokrati.
  Varför, frågar man sig, har samtliga svenska riksdagspartier sagt på förhand att de kommer att frysa ute Sverigedemokraterna om de skulle bli invalda i riksdagen, och vägra att tala med dem?
  Jag är själv inte sverigedemokrat, men det är ovidkommande – det handlar om begreppet demokrati.
  Är det demokrati att frysa ute ett parti som en del av befolkingen (om det blir så) har röstat in i Riksdagen? Nej, det är det inte.
  Jag är inte kommunist heller (vilket är lika ovidkommande), men det partiet blir inte utfryst fast det historiskt sett är minst lika kriminellt belastat som farsisterna.
  Vad menar egentligen riksdagspartierna att demokrati innebär – och jag ber: svara! Är det demokrati (= allas rätt att säga sin mening och få sin röst hörd) att frysa ute och vägra förhandla med ett parti som man inte gillar, trots att det får folkets röster? Nej, det är det inte.
  Eller är demokrati för riksdagspartierna detsamma som att säga att ni är ok om ni tycker som vi, men om ni tycker något annat kommer vi att tiga ihjäl er och göra allt för att frysa er ute?
  Demokrati, som ju betyder de mångas styre, innebär att alla former av förkvävande av opinionsyttringar för sådant man ogillar, och nertystande av röster på misshagliga partier är ett brott.
  I en annan tid och en annan gång med ett annat politiskt klimat, är det kanske de nu etablerade som blir utfrysta. Kommer de då att fortsätta att tycka att det är helt ok att så sker?
  Svaret måste vara att låta folket få välja, och att respektera och samarbeta med dem som blir invalda, vad man än tycker om deras politik.
  Herregud, hur svårt kan det vara att förstå detta elementära? Inget av riksdagspartierna är demokratiskt ur den här synvinkeln, jag vet inte om det beror på partipiskan, är röstfiske eller bara tragiskt.
  MKp

%d bloggare gillar detta: