Lite frihet också…

STOCKHOLM: Det har varit en lite lugnare dag för mig i Stockholm. Jag hann med att njuta lite av det vackra sensommarvädret också – det blev en tur ut mot vackra Finnhamn.

Fredrik och Anders har varit i Värmland och kampanjat, och här i Stockholm har det varit livligt värre kring de olika valstugorna.

Det märks att valrörelsen sedan något dygn tillbaka har gått in i ett lite intensivare skede.

Med jobbmanifestet från alliansen i torsdags – och med en ekonomisk utveckling som gör att deras valaffischer redan är föråldrade – har trycket ökat på de rödgröna.

Att Mona Sahlin fick vika sig för Lars Ohlys krav på ett slutdatum i Afghanistan var en fingervisning så god som någon.

Jag fick ett intryck av att han varit mycket bestämd i frågan. Socialdemokraterna fick helt enkelt ändra sig.

Annars känner jag en viss oro för att löftespolitiken nu håller på att ta övertaget.

Det finns visserligen ett visst samhällsekonomiskt utrymme för olika reformambitioner – den svenska ekonomin går bra just nu – men det är ändå inte riktigt bra om valrörelsen blir en kapplöpning i löften om offentliga utgiftsåtaganden.

Det är inte offentliga utgifter allena – kanske inte ens främst – som bygger ett bättre samhälle.

För de rödgröna verkar det viktigaste vara att förstärka staten som ett instrument för omfördelningspolitik av olika slag.

Vad det blivit av miljöpartiets mer frihetliga inslag har jag lite svårt att se – det är möjligt att de maldes ner mellan socialdemokraternas kollektivism och vänsterpartiets socialism.

Men självfallet är det också viktigt att vi i alliansen lyfter fram friheten som en avgörande vägvisare i vår politik.

Lite mer frihet…

29 Responses to Lite frihet också…

 1. mrmhalland01 skriver:

  Ja du Carl,

  Du har rest mycket de senaste 4 åren, med all rätt.
  Man kan bli lite förvirrad av det :-)

  Försommarvärme är knappast det vi upplever nu.

  Nu är du allt i ett annat land i tankarna :-)

 2. mrmhalland01 skriver:

  Carl Boldt,

  >För de rödgröna verkar det viktigaste vara att förstärka staten som ett instrument för omfördelningspolitik av olika slag.

  Är inte det en ganska bra väg att gå i tid av arbetslöshet ?

  Det måste ju vara bättre att anställa folk i det offentliga och utöka samhällsservicen än att hålla den kvar på en låg nivå och betala människor för att ingenting göra, med en marginell kostnadsskillnad ?

  I bättre tider reglerar detta sig självt genom att människor får bättre betalda jobb i det privata näringslivet.

 3. mrmhalland01 skriver:

  Ursäkta felstavningen…har man väl tryckt är det för sent…

 4. Kachina skriver:

  ”För de rödgröna verkar det viktigaste vara att förstärka staten som ett instrument för omfördelningspolitik av olika slag.”

  Är det inte precis det staten är till för?

  Jag tror att sommarvärmen håller republikangrytan kokande hos Bildt. Staten, Landet, Nationen är INTE en privat hobbyverkstad och lekstuga. Nöt in detta i hjärnbarken, Carl.

  Privat verksamhet bygger man OVANPÅ samhällsgrunden, den ni är satta att förvalta och fördela. Alltså,……INTE att utdela till von Oben.

 5. Torsten skriver:

  Jag uppfattar Utrikesministerns budskap att staten har för närvarande tillräckligt med inflytande i våra liv.
  Vi behöver inte mera av statligt styrande i vår vardag.
  Nog med pekpinnar.
  Lite mera frihet.

 6. mrmhalland01 skriver:

  Det kan vara sant Torsten, men håller du inte med om att det är bättre att anställa människor för att utöka samhälls-servicen istället för att betala människor som bara går hemma ?
  Kostnadsskillnaden är marginell !

 7. Kachina skriver:

  Ja, jag förordar inte kommunism, men alla är vi socialister (människan är en social varelse) och nationen är vår gemensamma egendom där resurserna skall fördelas.

  Lite mer frihet. Det är inget man ber om, det är något man tar sig. En midsommarnatt för femton är sedan, ca 03,30 (alltså fullt dagsljus och alla sover)beslutade jag att efter femtio laglydiga år hade jag gjort mig förtjänt av ett frispel. Två kilometer raksträcka på E4, kruttorr vägbana och sittandes i en trimmad Saab 9000, så kunde jag inte motstå frestelsen. Vid 240 km/tim hade jag kvar mycket gas och tretusen varv på varvräknaren, men var tvungen släppa när ett bakhjulslager började ”skrika”.

  En stund av frihet och kul var det.

  Frihet ber man inte om. Det tar man sig.

 8. Torsten skriver:

  Härligt Kachina,

  Men hade Du haft en Merca, så hade Du inte fått det problemet.
  Jag kan intyga det :-D

 9. Torsten skriver:

  Jag vill tillägga att jag var helt ensam på vägen vid det tillfället :-|

 10. Torsten skriver:

  Och så gick det ytterligare 10 km/tim fortare :-|

 11. Torsten skriver:

  Så där ja. Nu har även jag biktat mig…

 12. Torsten skriver:

  Jag tänker inte göra om det ;-)

 13. Kachina skriver:

  :-) Jag lovar inget.

 14. Torsten skriver:

  Nej, Du nhar ju lite mera att bevisa :-D

 15. Torsten skriver:

  För att sammanfatta detta så behöver vi lite mera frihet.
  Men vi har ju lagens ramar att hålla oss inom…
  Visst har väl vår Utrikesminister både erfarenhet och ett gott omdöme om ämnet.
  Lägg er röst på ett Alliansparti!

 16. mrmhalland01 skriver:

  No worries Torsten.
  Om inte förr har nog de flesta insett nu att vi får ett kommunistiskt styre i Sverige om vi inte ger förnyat förtroende för Allians För Sverige !

 17. Torsten skriver:

  Yes mrmhalland,
  Att ta in Ohly i en rödgrön röra, måste vara suicidal….

 18. mrmhalland01 skriver:

  Ja, och med tanke på den brist på styrka Sahlin visat så vore det lika olyckligt utan honom..

 19. Torsten skriver:

  Ja, ”hon kan ju inte tänka själv”.
  Göran Persson

 20. photoimagine skriver:

  Då och då hamnar du framför kameran Carl. Så ock denna gång och som du kan se så finns det fortfarande kvar lite nyanser av blått i och kring din aura.
  (Vid Expressens valstuga)

  http://photoimagine.wordpress.com/2010/08/29/utrikesministern-2/

 21. Hur vore det med friheten att få vara anonym. Friheten att inte tvingas gå med i facebook för att kommentera på UD’s blogg och andra sidor på internet. Facebook är ett brottsligt företag, startat av en bedragare. De tar ingen hänsyn till sina användare, som betalar med sitt privatliv för att få använda tjänsten. Användarnas privatliv säljs sedan till högstbjudande företag bakom kulisserna. ”Places” är en ny facebook tjänst som i stort sett är ett tjallnings system där man kan visa hela världen var folk befinner sig utan deras godkännande. De tar ingen hänsyn till konsekvenserna av att plötsligt ändra privatlivspolicyn för 600 miljoner användare, och hänga ut dem till att bli utnyttjade av brottslingar. Facebook verkar dessutom till synes vara programmerat till att automatiskt eliminera BP-bojkotter och andra politiska rörelser, nu senast ”Just Say Now” för marijuana legalisering. De har också blivit tagna på bar gärning med att blockera meddelanden där Power.com nämns, som är ett verktyg som försökte hjälpa folk att emigrera ifrån facebook. Det är möjligt, men inte sannolikt, att de har lagen på sin sida. Men det största problemet är inte deras verksamhet, det största problemet är verksamhetens övertagande av internet och dess destruktiva monopol över folkets kommunikation. Det blir svårare och svårare att ha kvar sin yttrandefrihet på nätet utan att till slut tvingas gå med i facebook. Det här är inte demokrati, det är inte frihet, det är förtryck, övervakningstvång och exploatering.

 22. […] bit för bit men den stora vinnaren är Ohly. Det är dags för miljöpartister att inse faran. Bildt skriver Vad det blivit av miljöpartiets mer frihetliga inslag har jag lite svårt att se – det är […]

 23. tsolin skriver:

  Native interface etc etc ovan

  Vilket trams! Facebook är en fantastisk kommunikationsmetod. Det finns privacyinställningar där Du själv reglerar hur mycket Du vill hänga ut av privat information.

  Vad gäller det svenska valet. Låt oss alla hoppas att vi slipper den rödgröna röran. Det vore rätt förskräckligt för både utrikes- och inrikespolitiken att få Sahlin, Ohly, Boström m.fl. i regeringsställning.

  Såg att senaste Sifo idag ger Alliansen ett betryggande övertag och egen majoritet. Dessutom kommer SD in i Riksdagen enligt denna mätning. Jag tycker även detta vore bra. Bättre att ha denna debatt, som är ofrånkomlig i dagens Sverige, inne i Riksdagen än i form av utomparlamentariska neonazistiska våldsbenägna rörelser.

  För det blir resultatet, tror jag tyvärr, om vi inte släpper in även dessa obehagliga krafter i salongerna. De fångar upp den rädsla och oro som finns på många håll i landet pga av den enorma utomeuropeiska invandringen till Sverige de senaste åren och denna oro måste hanteras.

  Det klarar inte de etablerade partierna av. Min gissning är att SD sedan i Riksdagen så småningom mals ned som Ny Demokrati på sin tid.

  Det kanske är ett riskabelt spel men jag tror själv detta är den enda vetiga vägen.

 24. Kachina skriver:

  ”För att sammanfatta detta så behöver vi lite mera frihet.
  Men vi har ju lagens ramar att hålla oss inom…”

  Frågan om frihet har en bred spännvidd och där kanske jag förstår Carl rätt om han menar att det finns förstelnande lagar och myndighetsåtgärder som, av ren missunnsammhet, kraftigt begränsar människans frihet.

  Jag återkommer till den legaliserade stöld som staten genomförde 1975, när de tog ifrån enskilda fastighetsägare landhöjningen och gav den, i allmänyttans namn, till Byamännens Samfälligheter som verkar i egennyttans namn. De s.k Byalagen är INTE en socialdemokratisk förening utan en grupp på ca 10-30 egensinniga och egenmäktiga ägare av jordbruksfastigheter.

  Mellan enskild fastighet och vatten har alltså dykt upp ytterligare en ägare, som tagit sig status som nutidens feodalherrar och kan ibland ställa till ett helvete för enskilda fastighetsägare. Jag har varit med om det själv och ser på Internet att beteendet är vida spritt. Dessa Byalag har tagit sig en myndighetsroll i sina områden där de, genom legaliserad stöld, äger all strand.

  Vidare ser jag att Naturvårdsverkets tolkning av Miljöbalken innebär att allt är förbjudet i strandnära områden, även om det i samma balk är tillåtet. Detta beror på att NV sätter högre värde på ett motstridigt intresse mot en åtgärd i vatten, att vi inte skall hindra/ändra naturens gång, än rekreationsvärdet för den sönderstressade människan. Vi får alltså inte lyfta bort slam för att bibehålla vattendjup så vi kan ankra vår båt, vilket i sin tur innebär att naturen tränger ut oss från närheten till vatten.

  Människan ÄR ett motstridigt element till naturen. Med vår existens påverkar vi naturens gång. NV:s tolkning har ett drag av att söka sig till Pol Pot-idyllen, tillbaka till naturen, tillbaka till grottorna och avrätta alla med glasögon.

  Nej, allt får inte vara förbjudet. Jag tänker nu ansöka om att ta bort slam på ett område om ca. 100 m2. Sedan får vi se om jag blir avrättad eller inte. :-)

  Sedan får jag hoppas att Alliansen återställer stöldobjekten till dess rätta ägare och mjukar upp de mest idiotiska lagarna.

 25. Torsten skriver:

  Kachina,

  Lycka till med slammet.
  I ovanstående inlägg håller jag med Dig fullt ut.
  Och det finns otaliga exempel på tjänstemannamissbruk och olagligheter från kommuners handläggare.

 26. Kachina skriver:

  ”Och det finns otaliga exempel på tjänstemannamissbruk och olagligheter från kommuners handläggare.”

  Ja, verkligen. Samtidigt är det så att om vi skulle börja anmäla dem för tjänstefel, kommer vi i det läge då dessa tjänstemän inte längre törs ta ett beslut.

  Ansvaret ligger på ett annat plan, de enskilda verkens tolkning av den balk de arbetar under. Det handlar om utbildning ledd av lagstiftaren och lagråden. Det räcker inte med att vara utbildad om miljöbalken. Man måste även kunna fastighetsbildningslagen, brottsbalken (hemfrid), vattenlagen,…. etc.

  De tre miljarder som Alliansen satsar på arbetslösa och utbildning, måste till stor del även användas till att öka de kommunala tjänstemännens juridiska bildning. Det är inte alltid att en aspirant till feodal markägare har rådighet på sin egen mark. Att kontrollera rådigheten var något både kommun, länsstyrelse och tingsrätt missade, där till slut Hovrätten rättade missen. Så långt skall det inte behöva gå.

 27. Torsten skriver:

  Det är inte alltid som det är bristande kunskap hos handläggaren som orsakar tvister.
  Maktens begär är en farlig fiende.

 28. soli01 skriver:

  Torsten – makt kan vara bra. Du glider ut på vägen när du vill – makt över din styrning mm :-)

 29. Torsten skriver:

  Helt rätt soli,

  Och nu har jag haft lite frihet också.
  En runda på ca en mil. Genom skog, ängar och lite lansväg.
  Härligt:-)

%d bloggare gillar detta: