Dubbla besked och budskap

STOCKHOLM: Jag såg just på TV-utfrågningen av Mona Sahlin och följde självklart alldeles speciellt hur hon svarade på de utrikespolitiska frågorna.

När det gällde det berömda rödgröna kravet att alla amerikanska baser utomlands skall avvecklas – där vänsterpartiet tydligt fått igenom sin vilja – retirerade hon kraftfullt samtidigt som hon försökte att omtolka det.

Rökridåerna fyllde TV-studion.

Först hette det att de amerikanska baserna skall vara kvar där olika länder bett om dem. Så vitt jag vet gäller det samtliga amerikanska baser utomlands. USA har inte ockuperat något land – alla deras baser baseras på avtal med de olika länderna.

Därmed verkade hela kravet plötsligt borta.

Men icke.

Hon landade så småningom på att alla ”amerikanska kärnvapenbaser utomlands” skulle avvecklas och att detta var ett tydligt krav.

Men det hjälper inte mycket. Det blir det obalanserat på ett sätt som riskerar att skapa både instabilitet och osäkerhet.

Låt oss se på Europa.

Vi i alliansen vill att såväl USA som Ryssland drar tillbaka sina taktiska kärnvapen från Europa. De kan dras tillbaka till USA eller det mer avlägsna Ryssland innan de avskaffas helt.

Men ett krav enbart på USA  – och det var så det formulerades av Mona Sahlin – blir obalanserat.

Och än tydligare blir detta om vi ser på situationen i Asien.

Vad gäller Afghanistan försökte hon vara balanserad men gav i det försöket två olika besked.

Hon stötte sig på Kabul-konferensens slutsats att vi till 2014 skall ha överlämnat säkerhetsansvaret i alla provinser till de afghanska styrkorna, och sade att detta innebar att våra militära insatser kunde avslutas innan dess.

Men sedan underströk hon – klokt nog – att detta inte skulle innebära att vi lämnade landet, och sade att vi skulle vara kvar bl a för att ”hjälpa de afghanska säkerhetsstyrkorna” under ”mycket lång tid.”

Jaha. Men det är ju just detta som våra soldater nu och framöver är inriktade på – och utan militär där kommer vi självfallet inte att ha möjlighet att hjälpa de afghanska säkerhetsstyrkorna efter det att de senast 2014 övertagit ansvaret. Sådant duger inte SIDA till.

Så det besked som gavs var två besked.

Och därtill två motstridiga besked.

16 Responses to Dubbla besked och budskap

 1. Peter Soilander skriver:

  Verkar vara svårt för henne att knyta säcken och bli tydlig, vilket hon lovat bli de senare veckorna.

 2. lion0808 skriver:

  Med Lars och Maria med i trojkan, kan det bara i bästa fall bli två besked, dock motstridande! Då kan vi väl inte acceptera blivande aspiranter att axla ansvaret för svensk utrikespolitik!? De har ännu inte lärt sig sin läxa. De borde studera in hur Alliansens kvartett under hela mandatperioden, faktiskt lyckats över all förväntan bra med att framföra ett gemensamt politiskt sammanhållet budskap.

 3. hrmng skriver:

  Jag undrar vad du och Mona Sahlin har för kommentarer till följande uppgift:
  Citat
  F.ö. har den nya versionen av dataspelet ”Medal of Honor”, utvecklat bland annat av svenska DICE, väckt den brittiska försvarsministerns vrede. Spelet utspelar sig i dagens Afghanistan och låter spelarna välja att spela som talibaner.
  Slut citat
  Stycket är hämtad från bloggen tillhörig en mig närstående person; ”Gyllenhaals lästips” Se denna länk: http://gyllenhaals.blogspot.com/2010/08/stickan-som-var-droppen.html

  hrmng

 4. smalanningen skriver:

  ”Vi i alliansen vill att såväl USA som Ryssland drar tillbaka sina taktiska kärnvapen från Europa. De kan dras tillbaka till USA eller det mer avlägsna Ryssland innan de avskaffas helt.

  Men ett krav enbart på USA – och det var så det formulerades av Mona Sahlin – blir obalanserat.”

  Helt rätt Carl. Ryska taktiska kärnvapen är minst lika farliga som de amerikanska.

  Man skulle önska att frågor som bl.a. dessa fick lite större uppmärksamhet. De svenska valkampanjerna är i mitt tycke alldeles för Europarädda och riktar sig bara inåt.

 5. johnpetersson skriver:

  Som svensk boende i USA de senaste 20 åren förbryllar jag mig över varför amerikanska militärbaser är en fråga i en svensk valkampanj. Tror någon att USA eller Ryssland ska lyssna på detta krav?

 6. […] svårt att hantera Ohly och hans partikamrater. Vi ser det redan när det gäller utrikespolitiken (jmf Bildts syn) och inte minst vårt förhållande till EU (DN). Skatter är en tickande bomb och många, som idag […]

 7. laken skriver:

  Passa dig CB. Mona är kvinna, och som sådan får man per definition inte kritisera.

 8. demiwotan skriver:

  Jag bor utomlands sedan några år och jag tror Mona Sahlin hör till dessa politiker som tror att Utrikespolitik är som Inrikespolitik, men behäftade med många fel och brister. Det gäller att förstå att Utrikespolitik är en annan sorts politik, men sina egna möjligheter och sina egna regler. Eller så pratar hon till en väljarkår som inte antas förstå skillnaden; valet kanske handlar just nu om röster först och främst. Annars är det viktigt att förstå att utrikespolitik handlar om Nationer, och då går det inte att jämföra ett land med ett annat och tro att en kompromiss alltid är det givna svaret. Vad är det för fred man strävar efter i Afganistan måhända man kan fråga sig, för att vidga vyerna ytterligare om vad Utrikespolitik är: är det en rättvis fred, eller kanske en varaktig fred?

 9. svenike skriver:

  Carl Bildt, jag instämmer helt! Mona Sahlin som regeringschef, i knäna på Lars Ohly och gamla kommunister, vore en katastrof för Sverige.

 10. hrmng skriver:

  Att som ”demiwotan” skriver att ”utrikespolitik handlar om nationer” är att göra det lite’ lätt för sig. Det gäller i synnerhet länder som både Afghanistan och Irak. De är båda länder vars gränser utstakats inte av befolkningen eller en inhemsk regering utan av främmande makt, i båda fallen Storbritannien. Först 1919 fick man ett eget centralstyre värt namnet vilket i stort sett tog slut 1989. Just nu är landet inte en nation med vad vi menar i Sverige; centralregering, krigsherrar, talibaner och utländska trupper kämpar om väldet. De olika folkgrupperna har väl aldrig kunnat se sig som delar av en enhet!? Efter detta måste utrikespolitiken anpassas. Det gäller i ännu högre grad Irak.

 11. perfro skriver:

  Mona Sahlins besked är förstås svårtolkat eftersom det redan inom ett par dagar måste klargöras vilken den framtida politiken i Afganistan blir mellan de röd-gröna.

  De kommer sannolikt inte bli eniga. I ett sådant läge måste Mona göra upp med alliansen.
  Bäst sker det om socialdemokraterna även fortsättningsvis är i opposition.

  Vp helt emot, mp som vanligt splittrat.

 12. denkard skriver:

  Jag tycker att Göran Persson gjorde bra i att uttala sig om den nya blockpolitiken.

  Partigränserna suddas ut inom blocken, det finns inte längre några ideologiska skillnader.

  Blocken har blivit så otroligt opportunistiska, varje liten artikel i tidningen eller en enda demonstration leder till att båda blocken samtidigt vill ha ett och samma vallöfte.

  Visst finns det stora skillnader, men jag tror inte att större delen av väljarna kan uppfatta dessa skillnader, två stora block, som fiskar röster genom att ge folket ungefär samma paket av vallöften.

  Det här smular sönder budskapet från respektive block och gör politiken ointressant.

 13. Leo Occam skriver:

  Mona är obegåvad med en kapacitet som medger att hon med hårt, fokuserat arbete möjligen kan ansvara för en mindre butik, tex sybehör, leksaker, dock ej böcker eller livsmedel.

  Ett forskningsprojekt borde snarast igångsättas för att utreda hur det är möjligt att en person med hennes obefintliga talanger kan vara aktuell som ledare för en nation. Mycket spännande och troligen nedslående slutsatser om Sverige, LO, journalistik och demokratins funktioner kan väntas.

  Skulle nu olyckan vara framme, som Palme sa, och kommunister, veganer och dumbommar tar över, då föreslår jag ett raskt avskaffande av vårt demokratiska system.

  Låt helt enkelt Carl Gustav bli envåldshärskare i väntan på att forskningprojektet blir klart. Sen får vi se …

 14. hrmng skriver:

  Även om jag håller med om att det vore en olycka om Vänsterpartiet skulle få något som helst inflytande i svensk politik, så kan jag inte hålla med om bedömningen av Mona Sahlin. Bara hennes framträdande i första partiledarutfrågningen motsäger ”Leo Occam” rallarsvingar. Problemet för sossarna är väl att de inte har någon bättre.

 15. florimond77 skriver:

  ”amerikanska kärnvapenbaser skall avvecklas..” Jamen vad är det för fel med det? Dom flesta baser ÄR ju amerikanska. Och om inte USA har ockuperat både Irak och Afghanistan då vet jag inte vad ockupation är. Självklart är det just precis det man gjort fast det inte heter så. En fullskalig ockupation skulle innebära att man också tog ansvar för människorna och det har man inte råd med. Eller det tjänar man inget på. Förresten så tycks man inte veta hur man ockuperar ett land. Om det hade funnits en bra handbok som hette ” Hur man ockuperar ett land” skulle jag ha gett den i julklapp till Bush. Men nu är det försent.

 16. […] utan även bortom våra egna gränser. Så håller vi ihop i världen. Inte genom att isolera oss. https://carlbildt.wordpress.com/2010/08/26/dubbla-besked-och-budskap/ […]

%d bloggare gillar detta: