”Absolut” på rätt väg

HARPSUND: Även om det visade sig att kräftorna var från Närke var det sannerligen inget fel på gårdagens tillställning med regeringen här.

Ekonomin och Pakistan var i centrum för våra diskussioner på eftermiddagen innan kräftorna tog över och diskussionen tog – så att säga – friare former.

Med stigande sysselsättning, sjunkande arbetslöshet, minskat utanförskap och en tillväxt tydligt i den europeiska tätklungan förstår jag att t o m socialdemokraternss Östros nu måste medge att ekonomin ”absolut” är på väg åt rätt håll.

Men det innebär absolut inte att tiden för lättsinne har kommit.

Jag tycker Anders Borg gjorde alldeles rätt när han inför media underströk osäkerheten inte minst i den internationella bilden.

Vi kan komma att drabbas av negativa överraskningar, och därför är försiktighet viktig.

Det är ju den linjen som lett till den framgång med ekonomin som vi nu ser.

Direkt från New York informerade Gunilla om hjälpinsatserna för alltmer drabbade Pakistan.

Sverige är just nu den fjärde största bilaterala givaren till hjälpinsatserna där.

Det är möjligt bl a därför att regeringen under perioden höjt ramen för våra humanitära insatser från tre till fyra miljarder kr.

Efter frukost – lite sen sådan – bär det nu tillbaka mot Stockholm.

17 Responses to ”Absolut” på rätt väg

 1. perfro skriver:

  Härligt med kräftor från Närke.
  Därifrån kommer jag, Jag vet.

 2. atghal skriver:

  Hej Carl.
  Vill få din uppmärksamhet runt bistånd och just nu då Pakistan – har skickat ett mail till dig som jag vill att du kikar på och försöker återkomma med svar på och inte bara låta din handläggare på kansliet återkomma med sitt standard svar!

  Kika på detta TV inslag http://playrapport.se/#/video/2107258

  Mvh
  Anders

 3. bestofmankind skriver:

  ”Med stigande sysselsättning, sjunkande arbetslöshet, minskat utanförskap och en tillväxt tydligt i den europeiska tätklungan förstår jag att t o m socialdemokraternss Östros nu máste medge att ekonomin ”absolut” är på väg åt rätt håll.”

  Med försämrade sysselsättningsgrad, ökande arbetslöshet, lavinartat ökning av utanförskap (socialbidragen ökar i 84,5% av kommunerna)
  http://blogg.svd.se/faktakollen?id=19781
  och en förespådd tillväxt är det förståeligt att Anders Borg påpekar osäkerheten i ekonomin.

  Och ja, det är samma finansminister som vill stoppa bonussystemen i statligt ägda bolag genom att agera precis det motsatsen – avskaffade bonustaket under sommaren 2008 i stället!

  Det är den Moderata verkligheten!

 4. carlbildt skriver:

  Vi har 110 000 fler jobb och vi har minskat utanförskapet med närmare 150 000 personer i jämförelse med för fyra år sedan. Lägg till detta att arbetslösheten nu minskar och att tillväxten ser ut att bli god.

  Jo, ekonomin är ”absolut” på väg åt rätt håll. Enligt Östros…

 5. bestofmankind skriver:

  Verkligheten är uppenbarligen relativt (inte ”absolut”) – speciellt för Moderaterna:

  ”När Reinfeldt tog över var arbetslösheten i Sverige 6,1 procent. Det karakteriserades av den tillträdande statsministerns parti som massarbetslöshet. I den ekonomiska vårpropositionen 2010 gör den borgerliga regeringen prognosen att arbetslösheten 2014 kan komma ner till 6,7 procent. Åtta år med regeringen Reinfeldt skulle – i bästa fall – leda tillbaka till ruta ett. Det Moderaterna beskrev som massarbetslöshet har nu blivit målet för nästa mandatperiod. De begär fyra år till för att inte ens komma tillbaks till den arbetslöshet då löftena om ”fler jobb” gavs.
  Resultaten efter fyra år är nedslående för alla som drabbas. Sverige har en arbetslöshet på 9.1 procent. Välutbildade ungdomar får nu starta sitt vuxenliv utan jobb och framtidstro, mestadels kvinnor sägs upp från vård och skola, industriarbetare och tjänstemän får sin och familjens försörjning förstörd av massarbetslösheten. Sedan förra valet har antalet arbetslösa ökat med 100 000. Sedan förra valet har utanförskapet ökat med 70.000 människor. Ungdomsarbetslösheten närmar sig 30 procent – och är bland de högsta i Europa. Sedan förra valet har Sverige halkat efter – arbetslösheten har ökat snabbare i Sverige än i EU-snittet. Sedan förra valet har arbetslösheten bitit sig fast. Mer än 140 människor blivit långtidsarbetslösa varje dag – bara under det senaste året. Nu är var tredje arbetslös långtidsarbetslös. Nu ökar socialbidragen i mer än 90 procent av landets kommuner.”

  http://www.rodgron.se/bloggen/dags-att-ta-fredrik-reinfeldt-pa-orden/

 6. findus skriver:

  11:20 ”Verkligheten …”

  Beskrivningen av ”verkligheten” publicerad av Moha Sahlin (se länken 11:20) är lika tillförlitlig som en artikel i Pravda på 70-talet om det sovjetiska jordbrukets effektivitet.

  Den som gör anspråk på att beskriva verkligheten bör nog vara oerhört försiktig och framför allt visa förmåga till källkritisk analys.

  Det är synd om idivider som sväljer med hull och hår vad en politiker säger(oavsett politisk färg).

  En väljare – dvs. en person med rösträtt – borde visa prov på förmågan till kritisk analys. I annat fall blir validiteten av utfallet i ett val ytterst tveksam. Fullt jämförbar med en karaoketävling (om det nu finns sådana).

 7. bestofmankind skriver:

  Synd att Carl Bildt, i brist av argument, lät en ”springare” försöka rädda situationen genom en mycket låg replik.

 8. Kachina skriver:

  ” framför allt visa förmåga till källkritisk analys.”

  Visa oss då prov på din förmåga till källkritisk analys. Är det personfrågan eller sakfrågan du kritiserar?

 9. Visionären skriver:

  Bra jobbat så långt.

  Men vad ni borde göra nu för att få en boost på arbetsmarknaden är att sänka arbetsgivaravgifterna.

  Nu när utbudet på arbetsmarknaden är högt, inte minst tack vare jobbskatteavdraget, borde ni göra mer för att öka efterfrågan. Dvs. göra det mer lönsamt att anställa, inte bara att jobba.

  I alla personalintensiva branscher skulle över en natt bli mer lönsamt att anställa om ni sänkte löneskatterna. Arbetsgivaravgiften är den absolut största kostnaden för företag i personalintensiva sektorer – som t.ex. restaurangbranschen, handeln, bygg, städ, reklam…ja, ö.h.t. alla företag inom tjänstesektorn; dessutom många privata sådana.

  Sänk löneskatterna och tjänstesektorn kommer blomstra i detta land, såväl i stad som på landsbyggden. I Norrland går många arbetslösa eftersom de lever i avfolkningsbygder dit inga företagare vill investera.

  Med sänkta arbetsgivaravgifter, kanske till och med särskilt riktade mot norrlandslänen, tror jag ni skulle kunna åstadkomma underverk. Norrlandslänen har otroligt mkt resurser i såväl mänskligt kapital som natur som skulle kunna utnyttjas mkt bättre.

  Och detta säger jag så skåning jag är.

  Om inte en riktad sänkning faller på läppen föreslår jag en generell sådan som på tio år gör det 100 miljarder kr billigare att anställa personal i form av sänkta arbetsgivaravgifter; med 10 miljarder om året och under förutsättning att ekonomin tillåter det.

  Fler kommer på detta sätt i arbete, vilket medför större underlag för löneskatter, vilket i sin tur medför ökade skatteintäkter, vilket i sin tur medför ökade resurser till välfärden, vilket i sin tur medför en friskare och mer utbildad befolkning, vilket i sin tur medför att fler med arbetsförmöga söker sig ett arbete om det upplevs som lönsamt, vilket i sin tur…

  V

 10. mrmhalland01 skriver:

  Applåder till V !

  Alla gör nu anspråk på att vara ett parti för arbetare och arbete.
  Varför tar då staten ut en ”straff-avgift” så fort man anställer någon ?

  Är detta en kvarleva sedan Palmes tid, då man skulle bestraffas om man som företagare gjorde vinst ?

  Kanske man skulle avskaffa denna ”skatt” och istället införa en ”pomperipossa-skatt” för alla offentlig-anställda och fack-pampar som årligen tar ut miljarder i olika arvorden, betalade av ”den lilla människan” ?

  Det är vad jag kallar skatteväxling med mervärde..

 11. mrmhalland01 skriver:

  För att förtydliga :

  Alla offentlig-anställda och fack-pampar som genom sitt uppdrag får styrelseuppdrag.
  Ex. Wanja Lundby-Wedin.

 12. haraldnorberg skriver:

  Hör du du Kalle!

  Jag tycker att du skall bespara oss från lustigheter om varifrån kräftorna kommer och koncentrera dig på det vi valde dig för; Seriösa kommentarer om varför det traskar närmare en halv miljon arbetslösa i ett land stort som en flugskit på väggen befolknings-mässigt, där en av dom är jag själv. Jag har en meritlista som är längre än du någonsin kan före-ställa dig med besparingar åt mina uppdragsgivare, främst oljebolag, som kan räknas till runt en miljard, men lik förbannat går jag och snickrar på mitt hus och ser hur konkursen närmar sig både mitt företag och personligen för jag är ”annorlunda” eftersom jag använder oortodoxa metoder att nå resultat” (sådant som en gång i tiden hyllades som entreprenörmässiga); Resultat kan jag räkna upp i hela mitt liv fördet har jag alltid nått. Och det finns ju bara ett sätt att benämna detta beteende på; ”FyFy”! Jante har talat! Jag kunde de fyra räknesätten när jag var fyra år och talade flytande engelska när jag var elva år gammal, men som jag ser det har det bara vrit en förbannelse att ”ligga i framkant”. När skall ni ta det till er och släppa fram oss som inte har det så lätt? Vi, inbeciller, allmänt sinnessjuka, begåvade barn och vuxna som allesammans klumpas ihop i en grupp som egentligen står utanför samhället eftersom vi inte passar in på hur ”normalsvensken” är? Om man tar en normalfördelning (eller en binomialfördelsning för den saken skull) så finner man att imbecillerna t. ex. hamnar till vänster och ”vi andra” till höger, men vi klumpas på något sätt ihop till en gemensam grupp – Den utanför!!!”

  När skall vi som har ideer om ett energisnålare levnadssätt eller samhälle eller bara har bra ideer till exempel få möjlighet att utveckla något? Jag menar då inte väletablerade internationella koncerner, som vanligen inte rör sig i oss vanliga dödligas sfärer med en avkastning på kapital om 5% medan de ”stora” tycker att det går dåligt om de har mindre än t.ex 13% avkastning, utan helt vanliga röstande svenskar; Du vet? Vi som röstade på dig!

  Än så länge mvh
  Harald Norberg

 13. Visionären skriver:

  Tack Mr Halland för applåderna.

  Av dina tidigare kommentarer har jag dragit slutsatsen att du är företagare. Stämmer det?

  Hur skulle i så fall ditt företag påverkas av en rejäl sänkning av arbetsgivaravgifterna?

  V

 14. un2here skriver:

  V,

  Hallands företag skulle i såfall i ett förste skede kunna debitera ett lägre pris till kund – vilket alla andra då också kan, så konkurrensen företagen emellan förblir konstant.

  Skatten kommer istället att tas på lönen, vilken då troligen kommer att höjas 30% för att den anställda fortfarande ska kunna leva drägligt, en kostnad som återigen måste debiteras kund.

  Vi är då tillbaks på ruta ett igen, ingenting har hänt utom en viss harmonisering med det danska skattesystemet.

 15. denkard skriver:

  Jag tycker att Carl Bildt och övriga politiker inom alliansen borde skämmas när de använder begreppet utanförskap när de talar om Sverige.

  Jag kan bara tala för mig själv som invandrare.

  Under mina 20 år i Sverige har jag aldrig någonsin upplevt någon form av utanförskap. Vart jag än har befunnit mig i detta avlånga land, har jag aldrig upfattat något som utanförskap.

  De som vill delta i samhället kan och får delta, dörren står alltid öppen för alla, och Carl Bildt borde veta bättre än att tro att man kan tvinga de som inte vill delta i samhället att delta, det går inte att tvinga folk in i samhället, vad det än är för typ av stimulanser och fördelningspolitiska knep man vill använda så kommer det inte att gå.

 16. mrmhalland01 skriver:

  denkard,

  Får jag fråga vilket land du kom ifrån ?

  Jag frågar eftersom jag tycker mig se att invandrare från vissa länder har lättare att ganska smärtfritt anamma det Svenska samhället och att Svenskarna har lättare att anamma de människorna.

 17. mrmhalland01 skriver:

  Oavsett om du vill svara eller inte är det glädjande att du har blivit väl emottagen i Sverige.

%d bloggare gillar detta: