Process för fred

VID MEDELHAVET: Nu packas det ihop här nere – mot slutet av eftermiddagen i morgon kommer jag att vara tillbaka i Stockholm.

Och därmed inleds en period som ju kommer att handla allra främst om att vara i Sverige.

Före valet den 19 september blir det två resor till Bryssel – informellt utrikesministermöte och sedan toppmöte – men i övrigt blir det Sverige från Kiruna i norr till Malmö i söder.

Och det skall bli både spännnande och kul att komma ut på gator och torg i olika delar av vårt land och diskutera såväl utrikes- som inrikespolitiken.

Förhoppningsvis kommer jag att ha möjlighet att tillföra valdebatten i alla fall lite av de europeiska och globala perspektiv som inte får saknas när vi skall ta ställning till vår egen framtida politik.

Förutom arbetet med att hjälpa Pakistan – och den uppgiften skall inte underskattas – handlar det just nu om förutsättningarna för att få till stånd direkta fredsförhandlingar i Mellersta Östern.

Den s k kvartetten – FN, EU, USA och Ryssland – har slipat på ett uttalande som skall ange ramarna för och inriktningen av dessa på ett sätt som gör det möjligt för också palestiniernas Abu Mazen att acceptera dessa direkta förhandlingar.

Förutom den fortsatt starkt kontroversiella frågan om bosättningarna handlar det om att även Israel måste acceptera att förhandlingarna måste föras med utgångspunkt i 1967 års gräns – en utgångspunkt som är självklar för det internationella samhället i övrigt.

Och det handlar dessutom om att ge dessa samtal en tydlig tidsram.

En fredprocess får ju inte bara bli en process utan fred.

28 Responses to Process för fred

 1. rickardson skriver:

  Alla parter har kommit överens om att ”agreed swaps”, dvs de överenskomna kvittningarna av land, ska utgöra ledstjärna i samtalen.

  Och det är en enorm israelisk eftergift. Israel är enligt Säkerhetsrådets resolution 242 inte tvungen att ge palestinierna något i utbyte mot sina nya säkra gränser. Israel har rätt till nya säkra gränser (dvs en del av Västbanken) helt utan att ge av egen mark till araberna.

  Utöver säkerhetsaspekten ovan tillkommer självklart de områden som Israel har ägande- och historiska/kulturella anspråk på, såsom judendomens andra heligaste stad Hebron på Västbanken.

  Så det ligger verkligen i palestiniernas intresse att erbjuda och föreså Israel en fredslösning i irekta förhandlingar, samt bevisa att det också innebär säkerhet för Israel. För Israels vidkommande är det irrelevant om palestinierna gör det eller inte. Israel har rätt till säkra gränser ändå.

  Tittar vi dessutom på den palestinska regimen i Gaza, som är en av EU terrorstämplad diktatur, samt gränsområdet vid Libanon, så är det självklart så att ingen israelisk regering kan eller har för avsikt att avhända ig territorium som riskerar att tas över av terrorister, eller territorium som riskerar att utvecklas till en plattform för attacker mot Israel.

  Därav följer att den palestinska myndigheten inte kan räkna med att få territorium på raketavstånd från Jerusalem eller centrala Israel.

 2. rickardson skriver:

  Financial Times rapporterar att Obama har givit Turkiet ett ultimatum: US issues arms deal ultimatum to Turkey.

  http://news.google.com/news/search?aq=f&cf=all&ned=us&hl=en&q=US+issues+arms+deal+ultimatum+to+Turkey+

  Precis som det militära stödet till Libanon har suspenderats sedan landet anföll Israel på israeliskt territorium häromveckan, så har Obama nu personligen också givit Turkiets islamistiska regering ett ultimatum: ert närmande till terrorregimen i Iran samt den uppskruvade retoriken mot Israel innebär att Kongressen inte längre litar på Turkiet som en allierad. Om ni inte ändrar kurs tänker vi inte längre förse er med vapen.

  Turkiet, som vill kunna förfölja kurdiska rebeller in i Irak även efter att USA drar tillbaka sina trupper därifrån har också anklagats också för att ha använt kemiska vapen mot PKK, enligt en tysk tidningsartikel.

  Bildt har inte uttalat sig om ovanstående tre händelseutvecklingar ännu (Libanons militära angrepp mot Israel, USA:s förlorade förtroende för Turkiet samt de påstådda kemiska vapnen mot PKK).

 3. florimond77 skriver:

  rickardsson
  Ursch vilken hemsk läsning. Om det där stämmer så är domedagen snart här. Inte underligt att det aldrig blir fred när det finns dom som tänker och tolkar som du. Vet du om att det finns mänskliga rättigheter?

 4. rickardson skriver:

  Florimond, ja, en sådan mänsklig rättighet är att inte angripas av de arabiska styrkorna och terrorgrupperna igen.

  Därav vikten för den palestinska myndigheten att erbjuda Israel ett genuint, trovärdigt och hållbart fredsförslag.

  Synd då att den palestinske presidenten inte ens vill sätta sig ned och tala med israelerna.

 5. rickardson skriver:

  Man ska inte glömma att Israel redan erbjudit palestinierna nästan allt de kräver: 99,3 % av marken och delat styre i Jerusalem.

  http://www.sydsvenskan.se/opinion/signerat/matsskogkar/article593558/Alltid-ett-skal-att-tacka-nej.html

  Det gjordes så sent som i september 2008. Då valde palestinierna att strunta i erbjudandet. Anledningen skulle vara att Israel, enligt fredsförlaget, skulle få fortsätta att existera (när palestinierna hade krävt att också Israel skulle bli en palestinsk stat genom att låta 4,5 miljoner utlandsfödda palestinier få immigrera dit).

  Palestiniernas avsikter blev då uppenbara, trots ett historiskt fredsförslag, så idaag är det inte aktuellt igen. Nu är det upp till palestinierna att visa att de överhuvudtaget vill ha fred. Med, inte utan, Israel.

 6. un2here skriver:

  – En fredprocess får ju inte bara bli en process utan fred.

  Suck … Man skulle ju tro att du efter alla dessa år hade förstådd vad som är israelernas syften? Även om de som rickardson slängar ur sig vad som helst för att vilseleda, när det kommer till kritan är det ändå girigheten som vinner:

  Top ministers: Israel will reject any Quartet preconditions for direct talks

 7. Leo Occam skriver:

  Nu är det många i världen som vill ha ditt bidrag för att ytterligare öka befolkningstrycket, det ohejdade, tex i Pakistan. Men kom då ihåg Darwin-fonden. Se http://leooccam.wordpress.com/2010/03/16/tank-pa-darwinfonden/

  Tyvärr finns det inga politiker kvar som vågar sätta upp den viktigaste frågan där den hör hemma, dvs högst upp på dagordningen. Dax att vakna Carl mfl !

 8. perfro skriver:

  Mot bakgrund av den mängder av konflikter som länge pågått utan att resultat blivit fallet så måste frågan ställas vad kommande huvudsakligen fredssamtal ska inriktas på.

  Vi kan nu till exempel notera att Irak inte vill att amerikanska soldater lämnar landet enligt nu fastställd tidtabell.

  Ett av skälen är att det fortfarande råder spänningar mellan de största folkgrupperna om deras inflytande i en nybildad regering.

  Det mest avgörande är dock att Irak ännu inte har så starka polisiära samt militära resurser att man ensamt kan bekämpa den terrorism, söm fortfarande förekommer.

  Ett sådant beslut kan inte gärna Obamas fatta på egen hand. Det verkar dock vara hans ambition. Nu har vi varit där tillräckligt länge, nu åker vi hem igen och stannar möjligen kvar i en del baser.
  Det skulle vara förödande för en demokratisk utveckling i Mellersta Östern samt därmed också bidra till ökade spänningar.

  Men vad menar egentligen Carl med att nu inleda fredsprocesser? Sådana har ju pågått länge.
  Resultaten har oftast uteblivit, helt eller delvis.

  Inom vilken tidpunkt kan man närmare definiera vad som krävs för att om möjligt få med Iran i samtal, som inte bara gäller frågan om anskaffande av kärnvapen,

  Dessutom. Vad gäller konflikten mellan Israel, palestinierna, de skilda terrorgrupperna, vilka länge fått stöd av främst Iran, så har ju långvariga fredsförhandlingar pågått.

  En viktig aspekt på detta, som icke beaktas. och som richardsson redogör för, är att Israel erbjudit palestinierna nästan alla de krav de ställt för att nå fred.
  Det avvisades emellertid.

 9. florimond77 skriver:

  Jag tycker det är absurt att tala om någon som helst fredsvilja från Israels sida. Man är bra på att snacka och helst ljuga också. Det är allt. I själva verket är det de som är mest intresserad av att ha hela landet och mer därtill. Om man tittar närmare på Olmerts förslag finns det anledningar till att man inte kunde acceptera. Det är klart att palestinierna vill ha tillbaks sitt land men man inser att det inte längre är möjligt dock vill man framför allt att rättvisa skipas och ett erkännande av den brutalitet genom vilken man occuperade landet. Palestinierna ser israelerna som sina bröder men i Israel betraktar man sig som västerlänningar, som om man inte tillhör MÖ trots sina rötter man värnar så svartsjukt om. Det finns arabiska judar och judiska araber. En stor merpart av israelerna är invandrare från Östeuropa och har därmed lagt sin kulturella prägel i soppan. När det gällde Olmerts förslag tror jag det mesta hängde på att inte hela Jerusalem kunde få bli palestiniernas huvudstad. Israel har massor av andra städer som man byggt upp på de forna palestinska byarna. Israel lägger bud som de i förväg vet inte kommer att accepteras. Under tiden handlar man tvärtemot vad man snackar om. Man trakasserar palestinier dagligen. Låter folk dö i checkpoints för att de inte kommer till sjukhus i tid, har barn inspärrade i fängelser, mödrar som inte tillåts läkarhjälp till sina spädbarn, men rasar med sina otäcka bulldozers så media inte hinner med att rapportera och man stjäl hus efter hus och man bombar sönder Gaza och skjuter urskillningslöst på barn efter att först ha evakuerat varenda jude. Man provocerar fram våld genom att använda våld och anklagar sedan palestinier för att vara terrorister.
  Inte undra på att man kastar sten och tillverkar hemmagjorda rakter.

 10. florimond77 skriver:

  Vad menar FIM med att Erdogan är islamistisk? Är han taliban? Och Nethanjahu vad är han? Sionist? Lika fult det.

 11. florimond77 skriver:

  ps som illustration till mitt inlägg om israelisk fredsvilja kan titta i SVD och inslaget om hur en man fotograferat förnedringen av palestinska fångar. Ingen kan förneka likheten med nazityskland.

 12. un2here skriver:

  perfro,

  Israel har aldrig erbjudit palestinierna något annat än fångenskap och ond bråd död, vad du och richardson än har fått för er att ni ska försöka inbilla oss.

 13. perfro skriver:

  un2here
  Du har fel un2here.
  En rad fredsuppgörelser har diskuterats.
  Den eftergift från Israels sida låg på 98 procent av palestinskt territorium
  Det palestinierna inte ville godta var Israels krav på att göra en del av Jerusalem, som man såg som en helgad plats.
  Därutöver vågade man inte skriva under avtalet sannolikt beroende på reaktionerna från de grupper som inte vill erkänna Israels existens och som också använder väl kända väldsmetoder.

 14. un2here skriver:

  Israel har aldrig erbjudet annat än ett WB inlindat i taggtråd som ett fängelse. Du har förts bakom ljuset perfro!

 15. […] bäst kan avläsas genom att konsultera Carl Bildts blogg. Så då har jag gjort det igen. Här är resultatet. Bildt skriver som du ser följande: Den s k kvartetten – FN, EU, USA och Ryssland […]

 16. rickardson skriver:

  Florimond hittar på.

  För det första har den överväldigande majoriteten av judarna i Israel påbrå från Mellanöstern. För det andra har även ”europeiska” ashenaziska judar sina rötter i Israel, även enligt alla omfattande DNA-undersökningar.

  http://www.newsweek.com/2010/06/03/the-dna-of-abraham-s-children.html

  Det judiska folkets hem är Israel, som de aldrig frivilligt lämnat.

  För det tredje så erbjöds de palestinska araberna 99,3 % av de aktuella territorierna i sept. 2008 + halva Jerusalem, och tackade nej. De missade chansen, och det är inte tal om några fler eftergfter till dem förrän de erbjuder full och total fred, inkl. erkännande av det judiska nationalhemmet och stopp för terror (inkl. från Gaza).

  Till Carl Bildt kan påminnas om att det inte är tal om annat än att Israel, enligt res. 242, som båda parter förbundit sig till, ska ha nya säkra gränser på Västbanken (dvs erhålla en del av det icke-allokerade området i överensstämmelse med säkerhetsbehoven samt med de judiska anspråken på delar av området).

 17. un2here skriver:

  ”Det judiska folket” hade som de första kristnats redan innan år 300 … Rickardson är offer för en sionistisk myt.

 18. florimond77 skriver:

  richardsson
  Det må vara hur mycket påbrå hit eller dit. Numera blandas världen av en massa påbrå. Vad som är besynnerligt är varför ”det judiska folket” avskärmar sig från resten av mellanöstern kulturellt och mänskligt. Det är som om norrmän skulle anse sig totalt annorlunda än svenskar och tycka sig stå närmare med någon klan i Madagaskar än sina nordiska grannar.

 19. un2here skriver:

  florimond77,

  Ja det är mycket påbrå, mest hit dock och inte så mycket dit. Från artikeln länkat till härovanför:


  … at the height of the Roman Empire, as the Roman historian Josephus chronicled, mass conversions produced 6 million practicing Jews, or 10 percent of the population of the Roman Empire. … The Sephardic groups share genetic makers with North Africans, probably a result of marriages between Moors and Jews in Spain from 711 to 1492.

  Var tionde (romersk) europé var judisk konvertit år 100 …

 20. The Golani Snowman skriver:

  Judisk konvertit är enligt judisk lag en jude, inget annat. Där är ett explicit förbud mot att diskutera vad han ev. gjorde innan, speciellt om det utnyttjas emot judarna.

  Frågan är ju varför Bildt vägrar lära sig vad internationell rätt är. San Remobeslutet 1922 är fortfarande BINDANDE, http://israelisverige.info/?p=6
  §242 är rådgivande, baserat på San Remobeslutet med moderna förändringar.

  Det beslutades mellan Israel och Jordanien att stilleståndslinjen mellan Israel och Judéen/Samarien absolut inte skulle utgöra någon internationell gräns. Den är helt oförsvarbar för Israel. I Osloavtalet, som Arafat skrev under, sägs kristallklart att den enda försvarbara gränsen för Israel österut är Jordandalen.

 21. The Golani Snowman skriver:

  Att Jordandalen är absolut nödvändig syns lätt på videon på http://israelisverige.info/?p=510

  Tänk på hur ynka litet Israel är, en natt gick jag tvärs över i stort sett. Först blev det Palestinska Mandatet, definierat som judarnas hemland, ca 0.5% av vad araberna fick när Ottomanska Riket upplöstes. Därefter blev det 0.1% när England gav bort till Jordanska kungen, sen blev det 0.05% när FN försökte ge bort halva till araberna. Mer än halva återstoden är Negevöknten.

  Vad Israel skulle börja att kräva är självklart allt som araberna lovat sedan Oslo, och inte hållit ett enda löfte. Under tiden har araberna fått, från att ha absolut ingenting, fick det full kontroll över area A och civil kontroll över area B, områdena där nästan alla araberna bor. Sen har judiska bosättningar kilat sej in i springorna, förutom vissa land köpta av judar redan före 1948.

  Israel kommer självklart inte att skapa ett nytt Gaza i Judéen/Samarien även om Bildt drömmer om det.

 22. un2here skriver:

  TGS,

  Jasså det är förbjudet tycker du? Jag förstår det, det gagnar ju inte precis eran sak när de fakta ni lägger på bordet samtidigt framställer er som irrationella, obotliga mytomaner.

  Så ingen vet var judarna kommer ifrån? och detta får inte heller diskuteras :)

 23. The Golani Snowman skriver:

  det får gärna diskuteras, om både negrers och lappars ursprung men när det så ytterligt påtagligt används i försöka att ”bevisa” att judarna inte kommer från deras historiska områden, är det en väsensskild sak.

 24. un2here skriver:

  TGS,

  Tjah du, fast enligt Newsweek ser det ju inte ut som om de europeiska judarna har någon större historisk anknytning till Palestina än vad som de europeiska kristna har …

 25. The Golani Snowman skriver:

  Återgår till det faktum att enligt judisk lag är en person lika god jude även om han konverterade kvällen innan. Så vad finns att diskutera? Varför lagar finns? Fråga nån annan.

 26. un2here skriver:

  TGS,

  Nej diskussionen om det judiska folkets ”historiska” hemland tog verkligen abrupt slut här ;)

 27. un2here skriver:

%d bloggare gillar detta: