Klart bättre

VID MEDELHAVET: De går alldeles uppenbart bättre än väntat för den svenska ekonomin.

En BNP-ökning andra kvartalet med 3,7 % och en ökning av industriproduktionen med 12 % under samma period är bättre än vad de flesta hade väntat sig.

Och att vi samtidigt har vad som sannolikt är Europas bästa statsfinanser tillhör också denna bild.

Men det finns all anledning att varna för tron att alla problem är över. Det kommer t ex att ta sin tid innan arbetslösheten kan pressas tillbaka tillräckligt.

Och osäkerheten i delar av den internationella ekonomin är fortfarande ett faktum. Just nu finns det ju farhågor för att den amerikanska ekonomin utvecklas svagare än vad  man hoppats på.

Så det kommer att fortsatt behövas en fast hand vid rodret.

42 Responses to Klart bättre

 1. joakimekstrom skriver:

  Vi utlandssvenskar är otroligt stolta över Sverige!

 2. joakimekstrom skriver:

  Till alla som är intresserade av politik och vår samtid följer nedan en länk till BBC’s dokumentär Five Days That Changed Britain som handlar om koalitionsbygget mellan Conservatives och LibDems i maj 2010.

 3. Visionären skriver:

  Jag tycker du länkar till fel artikel Carl! Här är en mkt bättre som – om man som jag är – är nyfiken på vad sveriges finansminister eventuellt har att säga om situationen:

  http://www.va.se/nyheter/2010/07/30/borg-bnp-starkare-an-prognos-sv/

  F.ö. hoppas jag att fler än jag noterade hur snabbt nyheten om sveriges BNP-tillväxt försvann från löpen på Expressens, DN:s, SvD:s, SVT:s m.fl. nyhetsredaktioners hemsidor.

  V

 4. leewanta skriver:

  Ligger man sist i ledet blir man den sista att få svallvågorna över sig. 176 miljarder i budgetunderskott från 2009 med 12% ÖKNING av statsskulden är en helt usel politik och har därför käkat upp det mesta av den andra ”ökningen” per skuldbrev.

  Att andra länder är än värre gör inget ruttet till bra. Hade denna sorts inkompetens fått bestämma över landet i tidigare skeden hade vi suttit i EMU och betalat för dess fullständiga implosion, liksom resten av EU. En veritabel Titanic cocktail.

  Så denna regering har inget tack förtjänat någonstans, meriter härvidlag beror på andra spelare, inte minst de som är sant produktiva i nationen.

  Vill Ni se på moderat ekonomi med Euron i bagaget – se då på Europa. I princip alla länder är helt under ytan och kommer att stanna där en lång tid – Bildtligen talat. Men så talades de in i den rabbies smittade nästan-valutan Euro till att börja med.

  Vad kallar man någon som klappar sig på ryggen för att inte kunna sköta sina finanser ordentligt?

 5. Kachina skriver:

  ”Hade denna sorts inkompetens fått bestämma över landet i tidigare skeden hade vi suttit i EMU och betalat för dess fullständiga implosion, liksom resten av EU. En veritabel Titanic cocktail.”

  Det krävs kompetens att bygga en Union. Inkompetensen ligger i det här fallet i att alla medlemsländer INTE har samma valuta.

  Visst, valutor kommer att falla, men vad kommer sedan?
  Jo,….färre antal valutor på världsmarknaden. Detta är oundvikligt och det utan att Rothschild tillfrågas.

 6. joakimekstrom skriver:

  leewanta: Att statskassan haft underskott förklaras till stor del av den globala krisen. – Var du en förespråkare av kraftigt minskade statsutgifter i form av, till exempel, slopade kommunbidrag vilket skulle slå mot välfärdens kärna (vård, skola, omsorg)?

  Budgetunderskotten i många EU-länder har var sina orsaker som är mångfacetterade och bör nyanserat analyseras. Storbritannien, Portugal och Spanien har regerats av socialdemokraternas systerpartier. Att skylla på moderaterna är att göra det för enkelt för sig.

 7. Visionären skriver:

  ”Vill Ni se på moderat ekonomi med Euron i bagaget – se då på Europa. I princip alla länder är helt under ytan och kommer att stanna där en lång tid – Bildtligen talat. Men så talades de in i den rabbies smittade nästan-valutan Euro till att börja med.”

  Ehh……?

  Hur menar du nu?

  Kan du vara snäll och utveckla det där?

  V

 8. Rulle skriver:

  En liten reflektion. De debattörer som i sitt ”alias” har två på varann följande vokaler eller minst en siffra är tydliga Taliban sympatisörer. Förmodligen sprungna ur tokvänstern, de Rödgröna Khmererna.

 9. Visionären skriver:

  Tack Rulle!

  Jag har länge misstänkt detta, eller åtminstone ngt liknande. Åtminstone vad gäller sådana som skränar likt ”ee”.

  V

 10. rymdfisken skriver:

  Jag skulle vilja komma med ett boktips, nu när vi ändå diskuterar ekonomi. Läs ”Bankerna och skuldnätet” av Ellen Hodgson. För mig föll alla pusselbitarna på plats och allt blev klart som korvspad. Hoppas att Bildt själv har läst denna bok. Skulle vilja ha en debatt i Sverige om det inte är dags för staten att ta över kontrollen av skapandet av penningmängden i Sverige istället för bankerna.

 11. Kachina skriver:

  leewanta

  Läste din story om Reagan och funderar på vad som skulle ha hänt om jag suttit i hans sits och tryckt en ny valuta, varpå jag låtit dollarn krascha.

  Det hade då blivit enkelt att betala tillbaka dollarn, med värdelösa dollar.

  Så skulle jag göra mig av med finansmän som ”fått luft under fötterna.”

 12. Kachina skriver:

  Det hade då blivit enkelt att betala tillbaka dollarlånen, med värdelösa dollar.

 13. un2here skriver:

  Rulle har blivit bokstavstroende – som en taliban?
  :)

 14. mankemang skriver:

  Apropå ”att fortsatt behövas en fast hand vid rodret”.

  När ska politiker i Grekland ställas till svars för hanteringen av sitt land och ”försvinnandet” av alla EU-pengar som har pumpats in i landet. Där skulle det verkligen behövas en fast hand som tar tag i den frågan.

  Hur ska man annars förhindra liknande scenarion som kan framkalla ekonomiska kriser om inte politiker ställs till svars för sitt omdömeslösa agerande.

  För att inte tala om att folk kommer att tappa förtroendet för hela EU-konceptet.

  Det kan väl inte vara så att man (läs:politiker) håller varandra om ryggen. Förvisso har det agerandet varit en ”tradition” inom alla branscher där jag har varit verksam i, men man kan hoppas på att politiker föredömligt nog inte agerar på samma sätt.

  Bara en fundering…

  P.S. Tydligen är jag inte den ende som funderar över detta.
  http://di.se/Default.aspx?sr=6&tr=275324&rlt=0&pid=209150__ArticlePageProvider

 15. perfro skriver:

  Vi har nu en hygglig tillväxt, klart över förväntan. Alltfler jobb kommer, inte minst inom våra exportföretag och deras underleverantörer.

  Även bygg-och it-sektorerna är på stark frammarsch
  Vi går nu från ett under finanskrisen nödvändigt

  Vårt helt6 nödvändiga underskott i statsfinansierna när finanskrisen var som vårst innebär att vi inom ett par år kan ha ett överskott igen.

  En försiktig bedömning visar att vi 2011 kan ha ett reformutrymme på 10 miljarder och 2011 på 30 miljarder.

  Regeringen har aviserat att pensionärerna 2011 ska få en del av detta för att mildra effekterna av bromsen,

  För kommande år är det troligt att man komma att sänka skatterna, sänka företagens kostnader och sätta av medel för de starkt växande kostnaderna för äldrevården.

  En betydande del av dessa resurser får vi genom att sjukskrivningarna minskat så kraftigt att det innebär 40 miljarder i statskassan.

  Som Carl skriver så är vi i högsta grad beroende av alla de problem, som våra närstående länder dras med.
  Det kan vara enorma skuldberg, vilket kräver kostnadsminskningar som väljarna har svårt godta.

  Det kan vara arbetslöshetstal kring 15-20 procent,
  De saknar tillväxt eller har en låg sådan.
  Även USA har problem liknande dessa om än av mildare grad.

  Man kan ju fråga om det departement som Carl har ansvar för kan ge vårt land bättre expansionsmöjligheter.

  Ja, det kan ske via den öppna dörrens politik.
  Vi har också vår biståndspolitik, som måste bli inriktad på meningsfulla projekt och inte som tidigare utan insyn, slöseri samt korruption.

  Vi har också en handelspolitik, som är viktig och i det fallet gör Eva Björling (m) ett imporerande arbete, tyvärr i skymundan för allmänheten.

  Vi har också hela det nätverk, som byggdes upp under vår tid som ordförande för EU och som fick ett allmänt beröm.

  Vårt klimatpolitik är i själva verket av världsklass och även om flertalet stater inte själva vill ställa upp på nödvändiga åtgärder så öppnar sig även här betydande möjligheter att exportera vårt kunnande och vår teknologi.

  Denna beskrivning förutsätter att alliansen får fortsatt förtroende.

 16. Kachina skriver:

  ”En bra målvakt har tur”

  Det går inte förneka att ni både skött ert uppdrag på ett bra sätt, samtidigt som ni haft tillfälligheter och tur på er sida.

  Men,……”En betydande del av dessa resurser får vi genom att sjukskrivningarna minskat så kraftigt att det innebär 40 miljarder i statskassan.”…..bakom detta ligger många familjetragedier som avslöjar en iskall människosyn, där vissa offras för andras välfärd, ofta på väldigt grumliga grunder.

  Den yttersta högern och den yttersta vänstern har ännu inte utvecklats till människor med känsla och vidsyn, utan är fortfarande nakna apor där rovdrift och instinkt fullständigt härskar över kroppens agerande.

  Förståelsen av den sociala samvaron, nationens och unionens sammansatta enhet, är likt ”en buffel bakom ratten” med en framförhållning som knappt når förbi motorhuven.

  Annars, är det väl ganska bra.

 17. perfro skriver:

  Det verkar Kachina som du ogillar att folk känner så friska att de går till sina jobb.
  Det har varit si och så med det tidigare, detta t o m utan giltig orsak.
  Vi har också en motsvarande tendens i våra skolor med ett omfattande skolk.

  Villkoren för sjukskrivning har inte heller ändrats.
  Däremot är det inte uteslutet att de med jobb i nuvarande läge på arbetsmarknaden visar att de anser jobben som viktiga för dem själva och för deras arbetsgivare.
  Du får väl fråga dina bekanta.

  Detta du skriver om ”kroppens agerande” är cyniskt. Vi människor mår bäst av att jobba så länge vi kan.

  Vi har också fått ett nytt socialförsäkringssystem, som innebär att de som efter rehabilitering att efter kontakter med arbetsförmedling samt personliga kontakter med arbetsgivare samt slutligen efter försäkringskassans bedömning ska få möjlighet till jobb.

  Det har lyckats i 40 000 fall på del-eller heltid.
  Lyckas man inte får man gå tillbaks till sjukskrivning.

  Är detta fel Kachina?
  Svara gärna utan floskler, som du ibland är expert på.

 18. perfro skriver:

  Vi kan nu hoppas på ett mer stabilt läge i Mellersta östern, positivt även för den globala tillväxten.

  Utanför Israels kust har man gjort enorma naturgasfyndigheter nästan i nivå med det USA har.

  Fråga är vilka marknader som vill få del av detta.
  Det kommer nog bli både europeiska länder, som får ett alternativ till den ryska naturgasen, och likaså mer avlägsna som Kina.

  Israel får därmed också konkurrens från länder som Irak, Iran samt de arabiska oljerika länderna.

  Detta är ett ljus i mörkret vad gäller vår världsekonomi.

 19. Visionären skriver:

  perfo skriver kl 09.52

  +1

  V

 20. bestofmankind skriver:

  Perfro avslutade inte sin mening korrekt eller som vanligt analyserade endast hälften om socialförsäkringssystemet i sin kommentar 9:52.

  De utförsäkrade sjukskrivna som blev administrativt friska enligt regeringens applåderade lag och inte lyckades hitta jobb i utsatt tid hamnar hos socialbidragskontoret, och inte
  till sjukskrivningen.

  ”Antalet hushåll som fick ekonomiskt bistånd under 2009 har ökat till cirka 237 000 hushåll, vilket är drygt 22 100 fler jämfört med 2008.

  Liksom tidigare år är yngre personer den största gruppen av biståndsmottagare. De som är 18-29 år utgör 41 procent av det totala antalet med ekonomiskt bistånd.”

  http://www.socialstyrelsen.se/pressrum/pressmeddelanden/ekonomisktbistandokademed17procent2009

  För övrigt är det klart bättre för Sverige jämfört med Grekland eller Island. Hur är det jämfört med Tyskland då?

  Allting är förstås relativt men jag föredrar att se verkligheten ur ”small people” perspektivet.

 21. Kachina skriver:

  ”Det har lyckats i 40 000 fall på del-eller heltid.
  Lyckas man inte får man gå tillbaks till sjukskrivning.

  Är detta fel Kachina?”

  Nej, den möjlighet ni gav sjukskrivna 2009 var faktiskt bra, men dessa 40 000 svarar inte för 40 miljarder av minskade utbetalningar från sjukförsäkringen. Det är som bestofmankind säger att socialbidragen ökat istället och socialbidrag får man först när alla tillgångar är förbrukade, när huset och bilen är sålda.

  Måste en man som jobbat fyrtio år utan en sjukdag förlora allt, hamna på fattighuset, efter en arbetsplatsolycka där han krossat bägge fötterna, mista både f-kassa och a-kassa för att en förtroendeläkare menar att han kan arbeta med händerna?

  Såna här idiotiska fall har det ju kryllat av i fyra år. Det är inte värdigt en civiliserad regering.

  Så, även om jag fimpar era tre första år totalt, måste jag erkänna att reformen 2009 var en ”intelligenshöjare” för regeringen. Det var ett klokt beslut och därvidlag ger jag enbart beröm.

 22. perfro skriver:

  Vi har i dag 540 000 personer som hae sjuk-och aktivitetsersättning. När s hade makten ökade dessa tal så snabbt att det skulle bli omöjligt finansiera systemet.
  Det insåg båda parter.
  Den utredning som ligger bakom den nya modellen var Anna Hedborg (s) ansvarig för.
  Det gamla systemet ledde fram till nyfattigdem och var passiviserande.
  De som har möjlighet ta jobb ska nu få den chansen.

  Före sjukersättningen har man s k fribelopp, som beror på grad av inkomst och är dessutom prisreglerat.

  Man måste själv ta initiativ till att ansöka om jobb och vad som hör ihop med det, vilket kan innebära rehabilitering När man arbetstränar har har begränsad sjuk ellerakersättning så är detta belopp skattefritt.
  Man har vidare rätt till bostadstillägg.
  Ingen blir alltså tvingad eller jagad.

  För att stimulera arbetsgivare anställda som vill pröva anställning behöver de inte betala sjuklön.
  Man kan också få en rad hjälpmedel som ska bidra till att klara av olika jobb.
  Av de som redan berörs av det nya beslutet har 25 000 aktivitetsersättning,

  Det nya systemet har krävt en rad regler som varit svåra förstå och även fatta beslut om.
  De har successivt blivit förenklade sedan man fått in synpunkter på vad som krävs.

  Det är alltså nu 40 000 som på detta sätt redan fått jobb.
  Detta tal kan förväntas öka när arbetsläget förbättras. De som klarar jobb är mer än nöjda, de som inte kan det vet att de har den gamla tryggheten krav.

  Vad gäller socialbidragen så ökar de alltid med konjunkturläget,
  De ungdommar som får det är de som inte studerar vidare och som blivit ett offer för den flumskola socialdemokraterna införde.
  Vi har nu gått igenom den värsta depressionen sedan början av 1930-talet vilket förstås är en förklaring,’

  Då stod folk i matköer.

  Det skulle också vara intressant få veta vilket alternativ kritikerna har.
  Det imponerar inte när man påstår att folk blir halshuggna.
  Vad gäller tiden så finns den i min dator, så ursäkta.

 23. Kachina skriver:

  perfro

  Jag erkänner det ni gör bra, men du blundar för, nämner inte med ett ord de ”stickande idiotfallen” som kryddade vår tillvaro under de tre första av era fyra regeringsår.

  Det har skett en märkbar förändring till det bättre från Januari 2009. Detta skall ni ha credit för, men förnekelsen av ”skamväldet” mellan 2006-2009 bådar inte gott vad gäller regeringens ansvar och heder.

  Alla kan begå misstag när det inom gruppen råder kollektiv hybris, vi har MAKTEN. Men,….att förneka de misstagen är det största misstaget av alla.

 24. bestofmankind skriver:

  ”Det är alltså nu 40 000 på detta sätt redan fått jobb.”

  40 000 som fick jobb utan att hänvisa källan är en kreativ argumentation, myt eller synvilla – som Reinfeldts påstående om ungdomsarbetslösheten.

  Dessa däremot är FAKTA:

  ”1 846 personer, knappt 15 procent, av dem som lämnade sjukförsäkringen vid
  årsskiftet och som varit aktuella hos Arbetsförmedlingen var den 31 maj i
  någon form av arbete. Av dessa 1 846 personer var den största andelen, cirka
  56 procent (1 032 personer), i arbete med stöd. Till arbete med stöd räknas
  lönebidragsanställning, trygghets- och utvecklingsanställning, offentligt
  skyddat arbete och anställning på Samhall. Bland dessa anställningsformer står
  lönebidragsanställningar för den största andelen.”

  Klicka för att komma åt pm10_21_bil1.pdf

 25. Visionären skriver:

  perfo kl 13.33

  +1

  V

 26. Kachina skriver:

  bestofmankind kl. 14:45

  + 10

  Det var liksom knockout på perfros floskler.

 27. perfro skriver:

  Svenskt Näringsliv har gjort en studie dels hur många som lämnade sjukförsäkringen vid årsskiftet.
  Dessa tal var 15 000 samt 54 000.

  SN menar också att det finns flera förklaringar till den minskande sjukfrånvaron.

  Dit hör den nya sjukförsäkrings reformen, skilda jobbskapande aktiviteter som sänkta skatter, ändrade regler för a-kassa, folks inställning under nuvarande kris, ändrade attityder samt förbättrad folkhälsa.

  Detta har även haft en rad andra effekter. Låg-och medelinkomsttagare har fått sänkta skatter från 700 till 1 800 per månad.
  Enligt en rad beräkningar bl a från Konjunkturinstitutet, Riksrevisions-verket, Finanspolitiska rådet samt andra fristående organ har 70 000 nya jobb tillkommit.
  Även detta har bidragit till att man fått möjlighet lämna sjukförsäkringen

  Under perioden 2000-2006 var trenden klart den motsatta.

  Under de tre mandatperioder som Labour. Antalet bidragstagare där är fem miljoner. En halv miljon har varit det mer än nio år.
  Det krävs nu 14 000 manualer för att administrera det,
  Somliga personer och även familjer tjänar mer på att få bidrag än att arbeta. Fler exempel kan ges på en misslyckad bidragspolitik, som har försatt människor utanför social och ekonomisk gemenskap.

  Storbritannien måste nu likt en rad andra länder dra åt svångremmen rejält, eftersom det blir etter värre med statliga budgetunderskott på mer än 10 procent av BNP och en likaså ökad statsskuld.

  Den utmaningen står nu den nya regeringen inför.

 28. perfro skriver:

  Korrigeringar.
  !5 000 vid årsskiftet samt 54 000 totalt.
  Förutom bidragstagare i Storbritannien har man mer än 10 procent arbetslösa.
  Som jag sagt tidigare har allt detta medfört 40 miljarder i lägre statliga kostnader, en beräkning, som Ekonomistyrnings-verket gjort.

  Det betyder att av de 90 miljarder som skattesänkningarna kostat så är hälften finansierade under finanskrisens dagar.

 29. Torsten skriver:

  Perfro,

  Vårt ekonomiska läge i Europa bevisar också hur rätt Du har.
  Det finns tyvärr altför många som läser statistik som fan läser bibeln.

 30. Kachina skriver:

  Av 70 000 nya jobb gick 54 000 till sjuka som plötsligt blev friska och bara 16 000 till de arbetslösa. Att sjuka var så attraktiva på arbetsmarknaden hade jag inte en aning om.

  Jag vidhåller att reformen 2009 där sjuka skulle ges möjlighet att prova arbete utan tvång, var en åtgärd som höjde intelligensnivån i regeringen.

  Men,……ord som dessa, ”Somliga personer och även familjer tjänar mer på att få bidrag än att arbeta. Fler exempel kan ges på en misslyckad bidragspolitik, som har försatt människor utanför social och ekonomisk gemenskap.”,……för omedelbart tankarna till Goebbles och hans stigmatisering av en folkgrupp.

  NÄR blev en betald försäkring ett bidrag??`?`

  Vakta dina ord, perfro. Det är ni, med hjälp av Timbro, som förvränger betydelsen av ord. Människor som betald sjukförsäkring i fyrtio år, skall inte hamna på fattighuset om de blir sjuka eller skadar sig strax före ”målsnöret.”

 31. bestofmankind skriver:

  Du svamlar perfro, och fortfarande har ingen källa till ditt påstående.

  40 000 som du påstår har fått jobb är endast studier, teorier och lögner som du kommer med.

  Förutom ovan fakta får du här några till från VERKLIGHETEN:

  ”Aftonbladets lögndetektor visar att Reinfeldt, genom att prata om alla som gått över till Arbetsförmedligen som en grupp, får rätt i att det är fler som valt att inte ansöka om ny sjukskrivning jämfört med de som gjort det.

  Han nämner inte att en tredjedel redan har ansökt om att få bli sjukskrivna igen.

  Trots att flera experter bedömer att 1 704 ute i jobb är en positiv siffra, så är det långt ifrån en majoritet som är ute i arbetslivet igen.

  Men räknar man med de 6 927 som sysselsätts i något av aktivitetsprogrammen får Reinfeldt rätt. De programmen kan handla om att få tillbaka självkänslan och långsamt närma sig arbetsmarknaden.

  Hittills är det 605 som kommit så långt att de faktiskt kan söka jobb.”

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/article7235447.ab

  Tom Reinfeldt försökte vara kreativ (mörka siffrorna), men lyckades inte!

 32. perfro skriver:

  Vi har en rad försäkringssystem, dit hör även socialförsäkringen.
  Vi tillåter även privata försäkringar av en rad olika slag.

  De bidrag som finns är t ex socialbidrag och studiebidrag.
  Det finns särskilda regelverk här.

  Det förekommer också en rad bidrag i stimulerande syfte t ex aktivitetsersättning, jobbskapande åtgärder.

 33. Kachina skriver:

  Klart bättre, perfro.

  Men nu uppkommer frågan, både vad gäller oss och Storbritannien. Om vi inte har råd att föda oss själva, våra gamla, sjuka och arbetslösa, varför uppmuntrar vi då till arbetskraftsinvandring?

  Vi är de facto ”Bror Duktig” i världen, en avstjälpningsplats för spillrorna från neocons krigföring. Kan vi inte ställa högre krav på de andra medlemsländerna i USA/EU och minska inflödet tills jobben kommer.

  Det är sådana här motsägande handlingar och brist på handlingar som ger näring åt leewantas teori att det egentligen inte är politiker som styr, utan en liten grupp finansfamiljer som agerar aktivt för att sänka löner och levnadsstandard i den stora massan.

 34. bestofmankind skriver:

  På tal om din definition om försäkringssystem och bidrag, Perfro, kan du förklara om Littorins ansökta fallskärm på 1,3 milj, bidrag eller inte?

 35. perfro skriver:

  Det är faktiskt inte så Kachina att vi uppmuntrar till massinvandring.
  Vårt regelverk är fastställt av riksdagen i politisk enighet och tillämpas i enskilda fall av Migratonsverket.
  Vår invandring motsvaras för övrigt även av en motsvarande utvandring.
  Vi har också en fri rörlighet inom EU.

  Vi behöver mer arbetskraft, detta för att fler lämnar arbetsmarknaden och färre tillkommer.
  Vi har också brist på arbetskraft inom 10-15 kategorier, flera mycket kvalificerade.

  Vi har också illegal invandring där kriminella gäng opererar mot betalning.
  Det är förstås brottsligt, inte minst när unga flickor kommer hit i syfte leva på prostitution.

  Vi har därutöver en spridd uppfattning, kom inte hit och paratisera på oss när vi själva har arbetslöshet och när vi bara får kostnader för det.

  Göran Persson gick till och med så långt att han talade om social turism.

  Dessa uppfattningar har medfört att fler och fler invandrarfientliga partier i Europa växer i styrka och t o m kommer i regeringsställning.

  Våra sverigedemokrater är faktiskt jämfört med sådana partier förhållandevis modesta.

  Jag hoppas Kachina att du inte vill ha idiotstopp vad gäller arbetskraftsinvandring och gärna också talar om vad som ska tillåtas.

 36. perfro skriver:

  Vad gäller Littorin hade han rätt till denna ersättning, som dessutom innan utbetalning blir granskad.
  Han är inte berättigad till statsrådsersättning och inte heller till något arvode för tidigare uppdrag som riksdagsledamot.

  Det bidrag han nu fått reduceras till mer än hälften p g a skatterna. Om han dessutom får nytt jobb, i hög grad troligt, så försvinner ersättningen efter särskild prövning.

 37. bestofmankind skriver:

  Jag har inget emot att han använder sin rätt till ansöka om avgångsersättningen.

  Är bara intresserad om det hör till bidrag eller inte.

  Intressant att veta att arbetslinjens arkitekt ansöker också om BIDRAG – det utan minskning på beloppet eller några karensdagar (han sa upp sig självmant) – som en vanlig löntagare har.

  Så kan det vara i livet. Tur att det finns BIDRAG att ansöka, även för en sann moderat som Littorin.

 38. Kachina skriver:

  Jag är globalist, men även realist. Jag talar absolut inte om något idiotstopp utan om fördelning mellan EU:s medlemsstater och även USA:s.

  Även om vi till ytan har gott om utrymme, innebär en alltför kraftig flyktingström en alltför kraftig påfrestning på vårt samhälle. Jag tänker då inte i första hand på ekonomi utan på den kulturkrock som aldrig får tid att bearbetas, utjämnas och formas på nytt.

  Det går helt enkelt för fort. Vi skapar två läger ur en nation. Vi skall ta emot invandrare och flyktingar, men jag menar att fördelningen av dessa i de olika staterna skall ske i Bryssel.

 39. perfro skriver:

  Littorin har fått ersättning för sin tid som statsråd inte något bidrag.

  De som varit riksdagsledamöter samt statsråd en längre tid är berättigade till pension efter anställningsår.

  Tomas Östros t ex deklarerer för en inkomst över 1 miljon.
  Socialdemokraterna har d högsta inkomsterna. vilket beror på att de länge varit i regeringsställning.

  Du bestofmankind har säger hört talas om att det på arbetsmarknaden ibland förekommer avgångsvederlag.

  Det är ett sätt betala när man inte längre behöver personal och när vederbörande varit i tjänst länge.

 40. bestofmankind skriver:

  Du börjar bli senil perfro.

  Läs din kommentar 11:09:

  ”Det bidrag han nu fått reduceras till mer än hälften p g a skatterna.”

  Uppenbarligen har du problem med dig själv om olika begrepp och siffror.

 41. Kachina skriver:

  ”Uppenbarligen har du problem med dig själv om olika begrepp och siffror.”

  Nej, det är Timbro som förvillar begreppen. Ett avtal är ett AVTAL som skall följas. Den svenska staten har ett avtal med samtliga ministrar, som saknar a-kassa och anställningsskydd, att de skall ERSÄTTAS med en viss summa under en viss tid, oavsett orsaken till deras avgång.

  Detta är odiskutabelt och gäller alla, från yttersta vänstern till yttersta högern.

 42. bestofmankind skriver:

  Överens Kachina!

  Jag var bara ute efter perfros diskriminerande användning av begrepp. Bidrag om man är vanlig löntagare och ersättning heter det visst om man är minister.

%d bloggare gillar detta: