Snart semester i Europa

VID MEDELHAVET: En rätt loj dag i underbart väder och med världen i övrigt på visst mentalt avstånd.

Nu märker man hur Europa i övrigt börjar att ta semester.

Takten i Bryssel sänks nu högst påtagligt.Telefonerna börjar att tystna. Mailen blir färre.

Men jag ser att min tyske kollega Guido Westerwelle är i Istanbul och uttalar sitt stöd för Turkiets europeiska ambitioner – i går var det ju David Cameron som var i landet och med betydande tydlighet gjorde samma sak.

Hemifrån når bara spridda skurar av information om vad som händer – vilket nog skall tydas som att det inte är så mycket som händer.

Det finns dock anledning att följa utvecklingen i Mellersta Östern när det gäller förutsättningarna för en fredsprocess.

I morgon möts arabförbundets speciella grupp för dessa frågor, och deras ställningstagande blir viktigt.

Jag ser att den israeliske premiärministern Netrhanyahu i går var i Amman för att tala med kung Abdullah – och det handlade alldeles säkert om detta. Från inte minst jordansk sida hoppas man att Israel skall kunna acceptera de utgångspunkter – 1967 års gränser – som kommer att göra direkta förhandlingar möjliga.

Och det är självfallet en förhoppning som vi delar.

22 Responses to Snart semester i Europa

 1. rickardson skriver:

  Några 1967-års gränser har aldrig existerat. På arablädernas begäran var stilleståndslinjerna endast tillfälliga och av militär art, tills en framtida förhandlad fredslösning. Läs stilleståndsavtalet:

  blockquote>Art. VI, 9. ”The Armistice Demarcation Lines defined in articles V and VI of this Agreement are agreed upon by the Parties without prejudice to future territorial settlements or boundary lines or to claims of either Party relating thereto.”

  Art. II, 2: ”2. It is also recognised that no provision of this Agreement shall in any way prejudice the rights, claims and positions of either Party hereto in the ultimate peaceful settlement of the Palestine question, the provisions of this Agreement being dictated exclusively by military considerations”.

  De linjerna var tydligen inte särskilt viktiga för arabvärlden. Jordanien invaderade ju Israel just över de linjerna 1967.

  Säkerhetsrådet resolution 242 uppmanar till förhandlingar om nya säkra gränser, vilket innebär att Israels gräns läggs någonstans öster om de oförsvarbara och av arabvärlden upphävda stilleståndslinjerna.

 2. rickardson skriver:

  För svenska skattebetalare som pungar ut med 800 miiljoner kronor per år till palestinierna är det ganska intressant att notera att:

  1. Bildt inte har ett ord att säga om att palestinierna så sent som idag gjort klart att de vägrar att fredsförhandla med Israel.

  2. Vilket innebär att den framförhandlade uppdelningen av Västbanken inte blir av på mycket länge, och att Israel därför fr.o.m. september kommer att återuppta att bygga israeliska bostäder i de områden som ändå skulle ha tillfallit Israel enligt resolution 242 om fredsförhandlingar hade ägt rum. Palestinierna försatt chansen att inleda sådana förhandlingar, så tiden är inte på deras sida.

  Men Sverige, som är världenss tredje största betalare för palestinierna tycker tydligen att palestinsk fredsvägran (se bara på Hamas) är helt ok, och fortsätter gärna att betala.

  Men det är förstås Sveriges problem, och inte palestiniernas eller Israels. Det har övriga världssamfundet redan förstått, och lagt sig på en bråkdel av Sveriges utbetalningar (de ändå som betalar mer än Sverige är USA och EU:s gemensamma institutioner).

 3. flyktingar skriver:

  Carl Bildt:

  Intressant att kung Abdallah av Jordanien vågar göra det som varken Sveriges regering, Hamas eller Fatah törs trots osedvanligt karsk profil, dvs tala öppet med Israels premiärminister.

  Svenska högerregeringen har helt säkert goda grunder till denna nära nog fobiska berörelseskräck vis-a-vis Israel. Och som alla fobier blir de allt svårare att bota ju längre tiden går.

  Kanske kunde Israel i framtiden anlita kung Abdallah även som fredsmäklare mellan Israel och Sverige? Jordanske kungen har ju goda kontakter med svenska kungahuset.

 4. un2here skriver:

  rickardson skriver: …och av arabvärlden upphävda stilleståndslinjerna.

  Israel anföll Egypten 1967. Ett angrepp som de – enligt egen utsago – hade förberedd sedan -64.

  Min tes att: ”sionister kräks om de av misstag talar sanning” håller fortfarende.

 5. rickardson skriver:

  Un2here,

  Jag visste att du eller någon annan skulle komma med det påståendet. Israel sköt första kulan mot Egypten. Men det var Egypten som startade kriget (genom blockaden av Tiransundet och Suez, samt remilitariseringen av Sinai och mobiliseringen runt Israels gränser efter att ha kört ut FN-styrkorna).

  Men Egypten är helt och hållet irrelevant för min poäng. Jordanien inledde anfall mot Israel 1967, trots att Israel uppmanade landet att hålla sig utanför.

  Och det är Jordanien som är relevant i stilleståndsavtalet ovan, som fd ockupant på Västbanken. Inte Egypten.

  Men allt detta kunde du förstås inte veta. Det kräver faktakunskaper i regionens historia.

 6. rickardson skriver:

  Jag kan förresten tillägga att Jordanien och Egypten i deklarationer annulerade stilleståndsavtalet redan innan de gick ut i sexdagarskriget. Så viktiga var stilleståndslinjerna för dem.

  Ännu et faktapåpekande som posören Un2here inte känner till. För övrigt undanber jag mig dialog med Un2here, eftersom jag föredrar saklig diskussion och inte löst lallande och oförskämdheter från någon som inte vet vad han talar om.

 7. un2here skriver:

  Var blockaden olaglig? Var den ens implementerat – alltså, hade något skepp stoppats? Befann sig israelisk trupp i Israel enligt resolution #181 – eller i territorier ockuperade sedan -48?

  Egypten och Jordanien var i försvarsförbund på samma sätt som länderna inom NATO. Normalt bryter man inte avtal – även om det inte kan förväntas annat än att du har en avvikande åsikt på den punkten.

  Är Israels blockad av Gaza laglig – alltså sanktionerat av FN. Har den implementerats? Har skepp stoppats och folk dödats?

  Är Israel numera principiellt i krig med NATO?

 8. rickardson skriver:

  Egypten stoppade ll israelisk sjöfart i Tiransundet och i Suezkanalen. Under många år. Helt i brott mot internationella konventioner (och stilleståndsavtalet med Israel).

  Resolution 181 upphörde att existera i samma ögonblick som arabvärlden förkastade den icke-bindande resolutionen 1947.

  Israel befann sig därefter i de områden som man vann i det arabiska anfallskriget 1948. Stileståndsavtalet slöts EFTER Israels seger och de arabiska anfallarnas nederlag.

  Jordanien (och Egypten) bröt mot stilleståndsavtalet tusentals gånger fram till 1967 genom terrorräder och båtblockader m.m. Jag nämnde redan ovan att Jordanien m.fl. definitivt och oåterkalleligen annulerade dem när Jordanien startade ett anfall mot Israel 1967, över de då rådande stilleståndslinjerna.

  Sedan dess finns inte linjerna kvar. Lika lite som sockenindelningen i Sverige.

  Klart slut.

 9. Rulle skriver:

  Att i förväg, innan förhandlingar startat, förutsätta att ena parten accepterar fiktiva gränser är väl så naivt man kan sträcka sig utan att byxan spricker.

  Att Palestinierna skall förfoga över två landområden, Västbanken och Gaza bör väl alla inse är en utopi. Det skull dock säkra en månghundraårig konflikt vilket somliga tycks vilja försäkra sig om.

 10. un2here skriver:

  Om du vill annulera #181, vilken juridisk mark har du då att stå på? Ingen alls vad jag kan se!

  Finns det någon FN-resolution du inte bestrider? Varför är då Israel formellt medlem av FN och inte, så som i praktiken, endast observatör?

 11. leewanta skriver:

  Det förefaller mig lite underligt att det där youtube klippet, där Netanyah gör sig pinsam över sin USA taktik, inte har fått större gehör i etern.

  Klippet antyder att han medvetet fintade Bill Clinton, i meningen att Netanyahu lurade Clinton att tro att han skulle följa Oslo uppgörelsen. Hans ordval om USA som ”easily moved in the right direction” låter påfallande talande från hans sida.

  I övrigt ger klippet intryck av någon som har allt annat än fred i åtanke.

 12. mrmhalland01 skriver:

  Här pratas mycket om vad som hände 1967, tidigare även 1947.
  Visst är det milstolpar, men, har det relevans idag ?

  Idag är detta en högst modern konflikt, helt baserad på politik.
  De som har minst med denna konflikt (politiskt) att göra är de två kontrahenterna.

  Visst – Det finns ett hat dem emellan, detta utnyttjas av alla som ser en fördel av denna konflikt.
  Därför fortgår konflikten.

  Jag är övertygad om att dessa båda sidor skulle kunna komma överens om inte hela världen la sig i…

 13. florimond77 skriver:

  Nethanjahu ute och kohandlar. Har han verkligen någon ko kvar att förhandla om? Så mycket som han har spelat bort.

 14. bildterberg skriver:

  Liksom hans kompis Bernanke på Fed kan trolla fram pengar
  ur tomma intet så kan han dra fram hur många ess som helst
  från rockärmen.

 15. Rulle skriver:

  Det rivs i Europa, varför gnäller inte Carl Bildt?

  President Nicolas Sarkozy beordrade på onsdagen att 300 läger, som byggts av romer och resande runt om i Frankrike, ska rivas och att romer som orsakat ordningsproblem ska utvisas.

  Sarkozy kallar det ”krig mot brottsligheten”.

 16. florimond77 skriver:

  Det framgår av Wikileaks att det finns radiostationer i Afghanistan som är helt USA styrda. De afgansaka journalisterna kallas ”våra vänner” och framför ren propaganda samt osanningar. Hur mycket av detta som sedan trillat in i övriga världen som sant är oklart. Israel är genomsyrat av propaganda gentemot folket och många israeler har en mycket snedvriden bild av läget. De medier som är neutrala och sanningsenliga som tex Haaretz motarbetas och hånas.

 17. florimond77 skriver:

  Rulle
  Det är sant att romer behandlas väldigt odemokratiskt och inhumant över hela Europa och i synnerhet i Frankrike och Italien. Dock lär de inte ännu inte fängslas för att de är politiskt aktiva och torteras, ej heller sitter romska barn i fängelser år ut och år in och mödrar med spädbarn som nekas mdicinsk hjälp. Ej heller mördas de på öppen gata i den omfattning palestinierna utsätts för mm. Vidare är romerna ett vandrande folk utan fast land vilket inte Palestinierna är men som däremot judarna var ( eller är?)

 18. florimond77 skriver:

  Leewantas video här visar ett skrämmande exempel på hur uppblåst Nethanjahu är och förmoligen hans kolleger med. Dom tror verkligen att dom kan styra hela världen. Dom är som fullisar som går ut och gör galenskaper andra bara snackar om.
  Det vore enkelt för EU att koncentrera sig på att vända Israel ryggen och få med sig USA därför att det är det enda rätta och rättvisa.

 19. bildterberg skriver:

  En väg kan också vara att israelerna själva
  blir mer insiktsfulla. Filmen ”Defamation” av
  Yoav Shamir ger en intressant bild av hur ADL
  (Anti Defamation League) fungerar men också
  om hur unga israeler uppmuntras till ett visst
  sätt att tänka.

  http://www.theoccidentalobserver.net/authors/Nowicki-Shamir-Foxman-ADL.html

 20. Rulle skriver:

  florimond77,

  Nu har Du väl spårat ur totalt. Inga palestinier, unga eller gamla, sitter fängslade utan brottslig orsak till att de är inburade.
  Palestiniernas stadgar och lag måste omarbetas och det innan några som helst ytterligare bidrag beviljas till terroristerna. Så länge Hamas, Hisbollah & PLO har mördandet av judar i sina stadgar är det rätt att kalla folket för rasistiska terrorister!

 21. un2here skriver:

  Rulle,

  Vad hade Finkelstein begått för brott? ..

 22. Rulle skriver:

  Finkelstein finns inte.
  Var ett fingerat namn i skrönan.

%d bloggare gillar detta: