Start för Islands förhandlingar

VID MEDELHAVET: I dag inleddes i Bryssel de formella medlemsskapsförhandlingarna mellan Island och Europeiska Unionen.

En viktig dag för hela Norden.

Och grunden lade vi när vi antog förhandlingsinriktningen från EU:s sida vid ministermötet i går.

Just nu sägs det att opinionsundersökningarna på Island är negativa när det gäller medlemskap. Jag undrar om det inte var fallet också när vi inledde våra förhandlingar den 1 februari 1992.

Ofta är det så under själva förhandlingsskedet – då ligger ju inte minst medias fokus främst på de olika mer eller mindre krävande anpassningar som kommer att krävas. Helhetsbilden kommer ofta bort.

Det är först när allt är klart som det finns möjlighet att bedöma helheten. Det var först då som vi i vårt fall fick en övervikt för de som ville att också Sverige skulle vara med.

Vi kommer självfallet att ge Island allt det stöd som vi kan under de förhandlingar som nu förestår.

Och hoppas intensivt att allt skall sluta med att Islands folk i en folkomröstning säger ja till det förhandlingsresultat som då föreligger.

Det var för ett år sedan jag i Stockholm tog emot den isländska ansökan. Och det har varit åtskilliga samtal och överläggningar om vägen framåt sedan dess.

Då känns det extra tillfredsställande att de formella förhandlingarna nu kunnat inledas.

8 Responses to Start för Islands förhandlingar

 1. Kachina skriver:

  Island är en del av Europa. PUNKT.

 2. leewanta skriver:

  Island har allt att vinna på att stå utanför EU. EU är ett pappersprojekt uppbyggt av drömmare, ett drömslott som håller på att knaka i fogarna – Eurons annalkande disintegration var starten på den processen – och det vet Bildt. Vill han verkligen se islänningarna slänga bort än mer surt förvärvade resurser på komplett meningslöshet och sätta sin fot på unionernas Titantic?

  Island – stå Er starka – det isländska folket ska sannerligen inte ta order ifrån EU eller Bildt oavsett vilket politiskt nonsens-fläsk som hotar att linda in deras ständighet i globalisternas monetära fjädrar och finansiella tjära.

  EU är förlorarnas klubb och Ni vet att detta är samma sorts folk som hjälpte Er med att drömma Ert land i konkurs, med skval och lism, ränker och smiden i hur ett ”globaliserat bankväsende ska fungera”. Boom!

  Island – håll Er på ön och undvik Europas kommande hagelstorm och nedfall. Vi tackar Er för askans erinran.

 3. Kachina skriver:

  Fel, leewanta.

  Nationalstatens död är en följd av den tekniska utvecklingen och kommunikation i realtid.

  Detta må inte blandas ihop med maktelitens försök att skapa en världsregering. Deras vision faller på sin egen orimlighet. Det går inte att drivan ett enpoligt samhälle, en maktelit som råder över den stora massan.

  Det finns alltid sådana som du och jag, sådana som vägrar att underordna sig en maktelit, sådana som är kapabla att störta makteliten. Så, oroa dig inte. Det kommer aldrig att hända, att det blir en världsregering. Rotschilds är inte mer än ”några huvuden i giljotinen”, som inte har en aning om orsak och verkan.

  Men,……unionen är en förutsättning för fortsatt frihet och välstånd, oavsett vissa krafters försök att få en dominerande kontroll av unionen.

 4. Salbuchi « skriver:

  […] mycket bra kommentar till ett inlägg på Catastrofen Bildts blogg om att Island inlett förhandlingar om EU-medlemskap. […]

 5. florimond77 skriver:

  Jag tycker ingen ska gå med i EU. Småskalighet fungerar bäst och länder kan samverka ändå.
  Stora makteliter bidrar bara till en byråkrati som man inte kan hantera och som kostar mer än den gör nytta. Det är inte bra med stora länder. Det bästa vore om USA, Kina och Indien tex föll sönder i mindre enheter. Eftersom USA tydligen håller på att minskas i makt vore det bättre för världen om USA kunde lägga om sin politik och bli ett vänligare land. Då kanske inte Kina och Indien blir nästa stormakt. Nej stormakter är bara slöseri med tid för vår planet.

 6. perfro skriver:

  Negativa opinionsundersökningar vad gäller EU är det gott om.
  Vi har t ex en stark opinion inom EU som vill förhindra att Turkiet blir medlem av EU.
  Vi svenska är emot euron och det lär nog bli svårt för en alliansregering att få folkligt stöd för det.

  Vad gäller Lissabonfördraget så var ju Irland klart emot, men efter en hel del eftergifter så blev det ett ja i den nya folkomröstningen

  Det mest häpnadsväckande är förstås att den polska presidenten in i det sista uttalade att han avsåg förhindra ett polskt medlemskap.

  Detta regelverk, som inrymmer folkliga opinionen, måste ändras efter ett nytt regelverk.

  Vi måste också glädjas åt att Alliansen nu stärker sin ställning inför valet och klart säger nej även till det säkerhetspolitiska program detta splittrade röd-gröna opposition redovisat.

 7. stig2entreprenoren skriver:

  Helhetsbilden kommer ofta bort pga att de flesta har svårt att greppa denna på ett bra sätt. Utbildningsnivå, särintressen, navelskåderi och annat gör att många många fastnar i sin egen lilla vrå. Det kommer troligen att krävas ett antal kriser innan det blir riktigt bra ordning på EU men något bra alternativ till EU står inte i utsikt. Ytterligare en stor pedagogisk uppgift för de ledande och andra på Island att övertyga väljarna om att det inte finns någon annan bättre väg framåt.
  Intressant blir sen att se hur Norge reagerar.

 8. perfro skriver:

  Det finns en del positiva signaler även från de mest järnhårda diktaturerna som Saudiarabien, som länge tolererat på grund av sina oljetillgångar, som varit helt beroende för västvärlden.

  Detta land tillåter nu i varje fall nyhetsrapportering utan censur.
  Det viktigaste är dock satsningen på kvalificerad forskning, vilket kräver att att vetenskapsmän frånandra länder söker sig dit med förhoppning om att bidra till landets utveckling.
  Förhoppningsvis kommer detta medföra ytterligare önskvärda reformer.

%d bloggare gillar detta: