Lite sen lunch

BRYSSEL: Allt tar sin tid, och vid halvfyra-tiden kunde vi i alla fall gå över till lunch och fortsätta våra diskussioner över efterlängtad föda.

Men det har varit bra diskussioner här i dag.

Äntligen fick situationen i Sudan den uppmärksamhet som den förtjänar. Vi står inför mycket stora utmaningar inför de kommande åren.

Med betydande sannolikhet står vi inför en statsseparation nästa år, och den måste i så fall följas av en period av statsbyggande från en utomordentlig svag bas.

Och risken för en mycket svag stat med allt vad detta innebär skall absolut inte underskattas. Det finns en betydande potential för motsättningar i landets södra delar.

Men nu har vi i alla fall en tydligare europeisk politik i denna fråga. Bra.

Vad gäller Iran bekräftades mer i detalj förra månadens beslut om olika sanktioner, men vi var tydligare när det gäller den viktiga diplomatiska sidan av våra ansträngningar.

Och efter diskussion om Mellersta Östern diskuterar vi nu – i sedvanlig ordning – situationen på Balkan.

Klockan är tjugo i fem och nu har vi i alla fall hunnit till dessert.

Kaffe kommer strax.

12 Responses to Lite sen lunch

 1. leewanta skriver:

  Det starkaste diplomatiska alternativet i Iran frågan – för de rakryggade få som i sanning stödjer en fredlig väg – är att offentliggöra EU gruppens ointresse av att dansa limbo med jänkarna i Iran om man väljer att tåga in – och deklarera det på förhand.

  ”Det spelar ingen roll om det så smäller till i Berlin, vi går inte in i Iran med våra styrkor”

  Givetvis kan man stödja rimliga sanktioner mot Iran samtidigt om de syfttar till att främja demokrati och folklig frihet. EU bör istället uppmärksamma de naturliga inre processerna inom Iran som syftar till frigörelse och stödja dem diplomatiskt och öppet. Det minererar samtidigt USAs subversiva ”our way only” initiativ som förvisso är en ständig förlorare. De har Midas omvända hand, allt de rör blir till dynga.

  Ut i etern med det, så får RIIA en och en annan sak att överväga.

 2. bestofmankind skriver:

  Du säger själv, Carl Bildt, att du aktivt deltar i alla möten men motsäger dig i viktiga frågor.

  Vad kämpar du för och för vilka?

  ”EU,UN and US sanctions on Iran”

  http://www.reuters.com/article/idUSTRE66P2U820100726

 3. shimmeringblade skriver:

  Jag känner mej frustrerad över avsaknaden av information om vad Sverige och EU gör, exakt, för de kvinnor i Iran som väntar på att stenas? Eller är detta hemligstämplad information? Att bara nöja sej med lady Ashtons fördömanden är att acceptera att dessa steningsavrättningar kommer att ske.
  Jag och många med mej kräver att Sverige och EU gör mer än så!
  ICAE vill ha politiska sanktioner riktade mot Irans ledarskap och knytna till dessa avrättningar (och inte som nuvarande sanktioner, knytna till kärnenergiprogrammet), det vore intressant med en kommentar om detta.
  Likaså vore det intressant att få en kommentar om varför ICC i Haag inte har lagt ut arresteringsordrar på Irans hela ledning? Jag har förstås frågat dom, 3 ggr, utan att få något svar.
  Det som krävs för att lösa problemen i Iran är vad jag kan se ett regimskifte till en demokrati och att nuvarande ledning lagförs för sina brott.

 4. claudius49 skriver:

  Intressant, och positiv, nyhet från SR idag: Ett palestinskt projekt att bygga en ny stad en bit från Ramallah, för ca 25.000 invånare är igång, även om (you know who) försöker sätta diverse käppar i hjulet. Konkurrerande ”bosättare” sägs dyka upp med bössor och hotfulla miner, mm.

  Observera att detta stora bygge äger rum på egen mark.

 5. Kachina skriver:

  ”ICAE vill ha politiska sanktioner riktade mot Irans ledarskap och knytna till dessa avrättningar”

  Just det, att praktiskt visa att genom dessa avrättningar, avrättar de sig själva, politiskt, socialt och mentalt.

  Det finns hur många attityder som helst att exponera, för att visa att man talar med mentala och känslomässiga svin, blötdjur utan ryggrad, alltså amöbor. Dessa har inget i den internationella gemenskapen att göra och det kan man visa i den attityd man visar dem.

 6. Rulle skriver:

  Konflikten i Mellersta Östern nämns bara i förbigående. Det är löftesrikt då Du Carl inte är kompetent att föra Sveriges talan i reella termer i den konflikten.

  claudius49,
  De nya palestinska bosättningarna byggs utan tillstånd på den av palestinierna ockuperade Västbanken. Det ironiska är att finansieringen görs av Israeler. Tyvärr kommer nog aldrig byn att bli färdigbyggd, men det är ett lovvärt försök. Vi får avvakta och se hur det går. Om man använder såg och hammare så kommer man nog längre än om man åter tar till bössor och minor. – Men terrorister kan förmodligen inte annat.

 7. un2here skriver:

  Rulle skriver: … på den av palestinierna ockuperade Västbanken.

  Du är sjuk! Sök hjälp.

 8. claudius49 skriver:

  Rulle, du är helt fel-, alt o-informerad. Det rör sig om ett projekt för en stad med namnet Rawabi. Delfinansiär uppges vara ett arabiskt land, kanske ett oljeproducerande sådant. Jag hänvisar till SR:s hemsida, reportage av Christer Fridén i Studio 1:
  http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1637

  I övrigt instämmer jag med un2here, och konstaterar att bygget ligger på palestinsk mark, varför inga ”tillstånd” (från vem?) torde erfordras.

 9. rymdfisken skriver:

  Just nu håller jag på att läsa en bok som heter ”Bankerna och Skuldnätet” av Ellen Hodgson Brown och plötsligt blir min världsbild klarare. Nu undrar jag hur länge detta kan pågå, att bankerna trollar fram pengar ur tomma intet (utlåning baserad på fraktionella reserver), pengar som sedan lånas ut med ränta till personer och stater. Vilket jä..la humbug.

  De som äger dessa banker, t o m ameriskanska centralbanken FED är privatägd, blir ju enormt rika och får makt därefter. Hela världen, mer eller mindre står ju i skuld till dem.

 10. florimond77 skriver:

  Vad säger dom i EU när dom ständigt diskuterar MÖ? Inser man inte att det mest effektiva vore att bojkotta Israel? Det kan man väl göra utan Obama eller?

 11. florimond77 skriver:

  Hör det här då! Genom Wikileaks (källa the guardian)
  Ett amerikanskt förband utsätts för en bilbomb. En soldat skadas. I rapporten stod att man återvände till basen. Inget mer. Inget om att man under den 1 mil långa resan sköt vilt på allt. Unga människor, gamla människor, barn varav flera skadades. Ingen hjälp skickades ut till dessa. Vad är detta för moral?

 12. Rulle skriver:

  claudius49, florimond77 & un2here,

  I ett civiliserat samhälle skall myndigheter godkänna alla byggplaner. Ni tycks vara beskyddare av alla ogärningsmän. Hur var det nu med era sympatier för de Röda khmererna? Er vänstersjuka synes vara obotlig.

%d bloggare gillar detta: