Alla dessa ministerråd…

BRYSSEL: På planet hit i går slog det mig att detta är det sista formella utrikesministerrådet under denna svenska mandatperiod, och att jag då kommer att ha varit närvarande på samtliga dessa ministerråd under fyra rätt händelserika år.

Och i det skulle jag nästan tro att jag är unik i ministerkretsen.

Alla är inte närvarande alltid. Dessa julisammanträden brukar t ex inte tillhöra de mest besökta.

Och jag vet att det ibland var si och så med närvaron från svensk sida tidigare.

Men eftersom denna regerings ambition har varit att sträva efter en tydligare svensk röst i det europeiska samarbetet har det varit viktigt för mig att vara närvarande – och aktivt närvarande – på alla möten.

Har detta lett till att vi fått en starkare ställning?

Andra må bedöma den saken mer objektivt, men läser jag den internationella pressen verkar det i alla fall så.

Det betyder dock mer än vad man tror att bygga upp bra personliga relationer med sina kollegor och de i övrigt ledande asktörerna. När det kommer till svåra avgörande kan det ofta vara alldeles avgörande för hur frågorna utvecklas.

Jag tillhör den digitala kommunikationens allra tidigaste och tydligaste förespråkare – och kommer att fortsätta att vara det i olika avseenden.

Jag hoppas t ex att vi i dag skall kort kunna diskutera möjligheten av mer utyttjande av videokonferenser mellan ministrarna. Birgitta Ohlsson har aktualiserat frågan.

Men den personliga kontakten och det personliga förtroendet förblir trots detta av mycket stor betydelse.

Kanske gäller detta i extra hög grad för lite mindre länder. Vi kan inte räkna med att vår storlek gör att man automatiskt lyssnar på oss. Vi svenskar är under 2 % av medborgarna i Europeiska Unionen.

Då gäller det att vara närvarande – aktivt närvarande.

På alla dessa ministerråd…

9 Responses to Alla dessa ministerråd…

 1. joakimekstrom skriver:

  Bra jobbat, Carl!

 2. ceasarfidelis skriver:

  Bra jobbat Carl!

  Idag har den mest läsvärda journalisten Julia släppt ytterligare en krönika. Läs den här

  http://snaphanen.dk/2010/07/25/s%C3%B8ndagskronik-medias-pressetiska-apartheid/

 3. leewanta skriver:

  Jag kan inte dela ut några rosor till någon i EU´s ministergrupperingar eftersom man prioriterar fel frågeställningar och begagnar missriktad uppmärksamhet. Det avspeglas i den konkreta realitet som manifesteras vartefter.

  Den visar att man är förbannat mottagliga för övre agendor och transnationella intressen. Varför var det första rumpnissen Von Rompuy sade som ”president” – att nu är G20 världens centrum och 2009 var det första året av ”world governance?”. Köpt och sålt kreatur.

  Låt oss släppa illusionerna och titta på hur världen ser ut.

  Naturligtvis är det av vikt att bygga relationer men att bygga relationer är inte samma sak som alkemi, där man upplöser sig självt för en annan ordnings skull. Det är ordning som skapar frihet, det är ordning som tar den. Man måste se vilken ordning som skapar det ena eller det andra.

  Det är vad politiska drömmare missar, och anledningen till att EU på sikt måste anpassa sig till en mer nationell – lokalt anpassad – realitet med den vinst i dynamik som ges av att kunna agera lokalt med full kraft – om friheter skall behållas på något annat sätt än på pappret. Alternativet är en växande Sovjetunionen v 2.0 med ett otal tongivande instutioner som blott och enbart försvarar sin egen existens.

  En globaliserad miljö – konsumerad av kraftfulla instutitioner och otaliga agendors vindar och spelare – som aldrig funderar på vad Småland vill – hjälper inte demokratin i Småland. En ökad komplexitet – som ingen rår på – är en förlorad frihet. Både för individer men även för lokala politiker.

  Nu stundar hårda och brutala tider, den påföljande konsekvensen av politikers och makthavares tidigare val. Det är genom val som verkligheten återskapas, medvetet eller omedvetet.

  Vad bör Sverige göra i kommande kriser?

  * Spela inte ”utmana john”, spela inte ”följa john”. Med vad som världen står inför vore det bäst om Sverige blev en osynlig fläck på kartan. En svensk tiger igen.

  * Den gyllene regeln är: den som äger guldet regerar och reglerar. Svenskar uppmanas att handla svenskt i dessa tider, för att behålla upparbetat kapital – guld – i det lokala kretsloppet. Stärk det skandinviska området genom att vara enade i andemeningen och lokalt kreativa.

  * Låt EU skarpt fördöma reaktionära angrepp baserat på eventuella ”terrorist-operationer”. Dvs om en 9/11 sak åter sker – acceptera inte detta – EU – som en förevändning eller rational för angrepp någonstans offentligt. Det vore ju att låta terrorister vinna till att börja med.

  * Inga skulder är måttot, inga skulder är måttot, inga skulder är måttot.

  * Minskade statsutgifter: En konstant beredskap på 10-30% av sänkningar.

  * Förbjud derivator helt och hållet, liksom finansiell vadslagning. Ett kasino bygger vare sig ordning eller stabilitet – tvärtom.

  * Bliv vid din läst. Detta är inte nationalism, det är helt enkelt att bli vid sin läst, sin egen rytm, anda och symmetri. Det vore enfaldigt bortom fattningsförmåga att sälja svenska gruvor till Kina.

  * Ingen massinvandring för att effektivt sett sänka löner.

  Sverige kan stå sig väldigt starkt på sina egna meriter om man sköter om dem och frigör dem.

  Den stora byråkrati som EU växer till tillför inget positivt som inte skulle kunna åstadkommas med så mycket enklare medel. Alkemi behövs inte, det är en bluff WTO gänget har spridit.

  Bildts direkt-kommunikation med omvärlden är hedervärd och ett alldeles utmärkt föredöme – men det hade inte fungerat smakfullt på denna sida t ex om 6 miljarder människor hade kommenterat verksamheten dagligen.

  Proportioner är av yttersta vikt när man skapar en ordning. Det är därför EMU inte kan fungera ordentligt, man kan inte tro att alla dessa ekonomier och traditioner kan ha en ränta-som-passar-alla, låta 16 länder täcka upp för 27 och köra hela spelet utan egentlig styrning eller central kontroll. Vad speglar den unionsräntan? Hur vore det om man slog ihop alla företag till ett enda företag? Vad säger bottom-line om hårfrisörens business om det vore upplagt så?

  Inget.

  Den riktiga ”kickern” vore att gå från en kredit valuta och ”fractional reserve banking” till en riktig valuta men det är för komplext att adressera här. Det mest stabila valutasystemet som har funnits i Europa var ”talley sticks” som man använde i England. Det fungerade utmärkt i långa tider – tills pengaväxlarna tog över och destabliserade det hela – som de brukar göra.

 4. karlviktor skriver:

  Hejsan Carl!
  Jag undrar vad dina tankar och funderingar är kring WikiLeaks utgivning av rapporter rörande situationen i Afghanistan?

  New York Times var en av flera som tog upp rapporten under söndagen:
  http://www.nytimes.com/2010/07/26/world/asia/26warlogs.html?pagewanted=all

  Sen vill jag bara passa på och säga att iden med att ha en blog som behandlar Sveriges utrikespolitik från de som driver den är en utmärkt ide.

 5. nilbor skriver:

  Till Leewanta,
  ”Proportioner är av yttersta vikt, hjälp demokratin i Småland” skriver Du. Bli kommunalråd!

 6. perfro skriver:

  leewanta har en diger lista på frågor som internt berör oss och åtskillig mer geopolitiska frågor.
  En del ger dålig smak, annat är helt orealistiskt.

  Att sänka statsutgifter konstant verkar ju bra liksom att förhindra massinvandring.
  Argumenten är inte närmare förklarade så lämna nu det åt sidan.

  Det gäller också ett fördömmande av ”reaktionära” terrorister vilka de nu är och likaså räcker det verkligen med det.

  Leewanta vill kanske att Afganistan ska lämnas åt sitt öde och att de reaktionära talibanerna får ta över och och i samverkan med al-Qadia även bedriva terror i Pakistan.

  Vad gäller strategin för Centralasien, där A. ingår, så syftar vårt och EU.s till ett nytt partnerskap.

  Bara ett axplock:
  dialog om mänskliga rättigheter, samarbete om utbildning, sjukvård, infrastruktur, investeringar.
  Rättsstats principen, egen krigsmakt, h<andel och ekonomiska förbindelser, bekämpande av narkotiahandeln,
  målsättning om att utländska trupper lämnar A.

  Visst, svårt genomföra allt inom rimlig tid, men helt nödvändigt.

 7. thesecondopinion skriver:

  Jag är någorlunda säker på att även här i Finland rätt så många, som är ens någorlunda intresserade av utrikes-, säkerhets- och EU-politik, har med stor tacksamhet välkomnat Carl Bildts aktiva roll i EU.

  Tackar varmt Dig, Carl Bildt, jag hoppas att Du även fortsättningsvis kommer att ha en stor roll i utvecklandet av EU och det nordiska samarbetet samt den Nordiska Dimensionen bara för att nämna några av många viktiga frågor där Du engagerat Dig i och förhoppningsvis kommer att göra så även under de kommande åren.

  Mvh
  Jouni Pulli
  Femkanten i Helsingfors

 8. cuben skriver:

  Bra att du har deltagit i alla mötena och representerar Sverige på ett aktivt sätt. Du har en del att lära ut till andra representanter i Sveriges Riksdag. Till och med de som är ordföranden i vissa utskott.

  Mvh
  Cuben

 9. perfro skriver:

  Mona Sahlin har nu visat sina statsmannaegenskaper genom att besöka de svenska trupperna i Afghanistan

  Månne, hon även framförde de röd-grönas budskap att alla amerikanska baser, enkannerligen då även vår i A., ska stängas.

  Jag erinrar mig när Mona besökta Volvo när bolaget var i kris.
  Hennes budskap var, alliansen vet inget om fordonsindustrin, vi måste förstatliga den!

%d bloggare gillar detta: