Nu viktigt blicka framåt

STOCKHOLM: Efter yttrandet från Internationella Domstolen i Haag i dag på eftermiddagen om Kosovo har Catherine Ashton uttalat EU:s beredskap att hjälpa till att etablera en dialog mellan Pristina och Belgrad.

Nu handlar det om en ny fas där det viktigaste är att blicka framåt, och då handlar det självfallet om Serbiens och Kosovos europeiska perspektiv.

Med stöd i den gemensamma ståndpunkt som Catherine Ashtons uttalande redovisade intervjuades jag av Ekot liksom av BBC World TV.

Den senare intervjun finns på Facebook för den som är intresserad.

32 Responses to Nu viktigt blicka framåt

 1. Butros skriver:

  Visserligen anses detta vara ett unikt fall, men jag har många gånger funderat över om Kosovos självständighet påverkade Rysslands agerande ifråga om Abchazien och Sydossetien. Det skulle vara intressant att få veta hur Utrikesministern ser på framtiden för Abchazien och Sydossetien mot bakgrund av dagens dom.

  K Peter Dahlström
  Lund

 2. baskim skriver:

  Jag tror att han ser på dem som en vänta och se situationer.

  Dem är väldigt olika i sitt slag mott Kosovo.

  Där är det en enskilt land som har attackerat sitt grannland och kräver självständighet för dem.

  i kosovo så ingrepp hela världsamfundet för att stoppa massakrer på Kosovos befolkning utav Serbien.
  Sedan lades Kosovo under FNs beskydd i 10 år.

  Det med georgien är endast ett land som förtrycker ett annat land. dvs Ryssland vs Georgien.
  Om nu Georgien hade gått så hårt mot Abchazien eller Sydossetien som Serbien gjorde mott Kosovo. Så hade kanske FN gått in på samma sett mott Georgien.

  Men det hände aldrig där!!

 3. Nikola skriver:

  Snacka om historieförfalskning! Är det ingen som undrar varför Kosovo plötsligt befolkas av 90% albaner?

  Genom att ställa sig på först Österrikes, sedan Nazisternas, sedan Kommunisternas och till sist på natos sida. Varje gång har dom systematiskt rensat bort serber från Kosovo. Ändå påstår dom att det är DOM som varit utsatta för förföljelse.

 4. mrmhalland01 skriver:

  Baskim,

  Du kan väl inte på fullt allvar mena att Georgien-krisen inte hade med Kosovos självständighetsförklaring att göra ?

  Jag ser sambandet väldigt tydligt.

 5. mkpictor skriver:

  Allmänintresset i världen för hur det f.d. Jugoslaviens resterande bitar förhåller sig till varandra är numera rätt svalt, och det med rätta. Vinden blåser åt andra håll sedan länge och det finns mer akuta, hotande och större problem att ägna sig åt. Som t.ex. Irans bygge på sin atombomb, den galna nordkoreanska regimen i Pyangyongs planer, och de seglivade talibanerna. Samt en del kring oljan.
  Det är ju bra att Kosovo har fått Haag-domstolens erkännende för sin frihetsförklaring, det tycker de flesta – utom Serbien som anser att kosovo tillhör dem, och Ryssland som anser att Serbien tillhör dem, i det närmaste – de är åtminstone lovers. Alla andra gäspar åt det.
  Catherine Ashton är dessvärre en avsevärt blek dam av bakgrundstyp som valdes till EU:s utrikesminister av kompromisskäl. Knappast någon skulle känna igen henne på gatan. Man har hört ryktas att hon är brunhårig och sisådär 45 år, gissningsvis, och ingen vet vad hon egentligen tycker om någonting.
  De f.d. sovjetrepublikerna har en mognadsproess att genomgå, vilken skulle främjas av om Ryssland lyckades att hålla sina kliande fingrar borta.
  Mkp

 6. leewanta skriver:

  Självklart är det egentliga intresset i detta område utifrån vår utrikesminister – eller i något geopolitiskt ärende alss – vad ”jänkarna” säger i detta område. Bildt har bara ett öra i den meningen. Han hör förment illa i övrigt.

  Nåväl, mina senaste poster var decimerade pga utrymmet här, så jag har lagt upp en mer fullständig kommentar och analys på en nystartad blogsida:

  http://leewanta.wordpress.com/

 7. mkpictor skriver:

  Kommentarerna från broder (eller syster) Ieewanta, vars alias för tankarna till seriefiguren Hiawata, får en att undra lite – som t.ex. ”vad konstigt han skriver”.
  Allt som Ieewanta skriver ger intryck av att vara automat-översatt från ett främmande språk, likt maskinöversättningar av piratkopierade filmer.
  Därav kanske den bristfälliga syntaxen och klena stilistiken, som man har försökt kamuflera som intellektualism.
  Signaturen Ieewanta, som uppträder under vimpeln av att tillhöra någon sorts intellektuell elit, tycks inte vara mer än ett suspekt infiltrationsförsök på dessa sidor.
  MKp

 8. ceasarfidelis skriver:

  Läs en mkt läsvärd analys av journalisten Julia Caesar:

  http://sverigefidelis.blogg.se/2010/july/kedjeinvandring-utan-slut-af-julia-caesar.html

  Väl mött i upplysningens tid

  Ceasar

 9. babijar skriver:

  mkpictor,
  Jag har också funderat över om signaturen leewanta kunde vara ett försök från någon fientligt inställd organisation att störa en intressant blogg. Men nu har leewanta öppnat en egen blogg. Heder åt dig leewanta!
  Nu kan intresserade gå dit och läsa.
  Tack!

 10. spanaren skriver:

  Stratfor har en artikel om Kosovo som kanske
  är av intresse här. Hämtad från serbiska B92
  som har tillstrånd från Stratfor att publicera
  den.

  Vad hade hänt om valresultatet i det senaste
  serbiska valet resulterat i en nationellt
  sinnad serbisk regering som de preliminära
  siffrorna visade innan ett vågmästarparti i
  storlek SD i Sverige av ”någon” övertalades
  att byta sida till ”västvännerna”?
  Kanske någon mera insatt kan ge oss sanningen
  om vad som verkligen hände då?
  Jmf med vad ”Pravo” skriver om röstningen
  i ICJ i en annan tråd.

  När det nu är fritt fram att ändra gränser i
  Europa kanske Putin inte skulle missa möjligheten
  att installera ”Iskander” på baser i ett nytt
  rest-Serbien (Serbien+norra Kosovo+Republika Srbska).
  Ryssland kan använda militära hot mot den framtida
  gasledningen Southstream som svepskäl om Serbien
  gör en ”ukrainare” för att stationera rysk trupp
  i rest-Serbien samt naturligtvis skydda Serbien
  på samma sätt som man idag garanterar Sydossetiens
  och Abchasiens säkerhet.

  Detta kommer troligen aldrig att hända men låt
  oss tänka i alternativa banor. Vad händer om?

  http://www.b92.net/eng/insight/opinions.php?nav_id=68575

 11. Kachina skriver:

  Ur ”leewantas” blogg;

  ” Anonymiteten av denna sida tjänar flera syften, förväxla aldrig en budbärare med ett bud, låt data och information vägas på sina egna meriter, inte på budbärarens meriter”

  Så sant, så sant.

  ” Vitsen med denna blog är att ge insikter i förtid, snarare än att låta sig tas på sängen av en slö, ….”

  Konsten är att kunna skilja på insikter och indicier.

  Indicier kan byggas längs en mycket smal tråd där faktorer är, medvetet eller omedvetet, utelämnade. Insikt blir de först när indicierna är breda som en motorväg.

  Insikten om dollarns nära förestående död torde vara bredare än ett flygfält hos de flesta. Det finns även alldeles säkert en liten ”elit” som har för avsikt att skapa New World Order, men deras betydelse och möjlighet att lyckas är obefintlig.

  De faller på sin oförmåga att beräkna hur den stora massan agerar i ett visst läge. Ett enpoligt samhälle har aldrig och kommer aldrig att överleva någon längre tid.

 12. perfro skriver:

  Utslaget var bra även om dommen, som det tog tre timmar att läsa upp, säkert kommer att tolkas på olika sätt.
  De länder med minoriteter, som också gör anspråk på automani eller självständighet kommer sannolikt vägra att erkänna domslutet.
  Att Serbien säger att man ALDRIG kommer att göra det och att man även har stöd från Ryssland och Kina, kommer nog att innebära att EU måste ställa som villkor för båda staterna att de erkänner varandra innan inträde kan ske.

  Det kommer knappast bli inom loppet av några år.

  Vad det nu gäller är att omvärlden, även vårt land, aktivt hjälper Kosovo med ett fungerande rättssystem, korruptionen, arbetslösheten

  Sådant kräver investeringar och handel, vilket nu knappast förekommer.

 13. level84 skriver:

  Israel är en riktig demokrati och alla dess invånare är fria!

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7510577.ab

  eller?

 14. flyktingar skriver:

  level84:

  Rättens val att gå på kvinnans linje är intressant ur feministisk synvinkel…

  Domen kommer att överklagas och den arabiske tvåbarnsfadern Sabbar Kashur, som ljög om sin identitet, kommer att frikännas för att han är arab.

  Hade det rört sig om en judisk tvåbarnsfar, som dömts för sex med kvinnan under falska förespeglingar, så hade helt säkert domen kvarstått.

  Istället för att stötta den kränkta kvinnan i hennes anmälan, så ställer man henne till svars. ”Hade du överhuvudtaget anmält om bedragaren varit jude?” Offret för bedrägeriet blir den anklage.

  Så sker även i Iran, där kvinnor som hon stenas.

 15. leewanta skriver:

  1. Jag har absolut inget intresse av väsandet i myrstacken, jag besvarar inga frågor härefter. Var och en till hans egen dörr, tack.

  2. ”leewanta” försvinner inte från Bildt´s blogg – eller vem som må tjänstgöra i hans ställe. Mer utförliga texter placeras dock på bloggen när intressant information blir tillgänglig.

  3. Jag skriver på min fritid med texterna – på flera språk – vilket är anledningen till att de ibland rörs ihop. Kommentarerna skrives huvudsakligen på engelska för en särskild grupp individer. Jag medger en viss brist på stringens när de ska publiceras på ankdamsbotten.

  4. Ni vet ingenting, absolut ingenting. Att höra kommentarer ifrån folk som tror sig veta något – utan att faktiskt veta något (lite som med politiker) – är praktiken en form av vidskepelse och kvasi-religiöst utövande. Leewanta är inte troende, kännedom är hans lukrativa business.

 16. mrmhalland01 skriver:

  Hur stor kan man anse risken vara för en upptrappad konflikt mellan Serbien och Kosovo efter denna dom ?
  Serbien accepterar ju inte domen.

  Finns det risk att Ryssland påverkar Serbien att försöka kontrollera Kosovo så det inte upplåts mer mark för NATO att bygga baser på ?

 17. Kachina skriver:

  Leewanta von Oben

  Du vet mycket om litet, men absolut intet om alltet.

  Ditt senaste inlägg måste dock sägas vara ett synnerligen ”intelligent” :-), sätt att hålla bort ankdammen från din blogg.

 18. Bo W. Höglund skriver:

  Så här var det väl:

  En generalist vet mindre och mindre om mer och mer, tills att han vet ingenting om allt.

  En specialist vet mer och mer om mindre och mindre,
  tills han vet allt om ingenting!

  Men förhoppningen har iaf. ökat om att mängden av irrelevant dravel skall minska på utrikesministerns blogg när den största producenten härav har öppnat eget – hoppeligen får han med sig några av mänsklighetens värsta oxå – snart kanske denna blogg kan återgå till ministerns dagsaktuella observationer och kommentarerna kommer att hålla sig till dessa?

 19. tsolin skriver:

  Bo Höglund

  Well said! Jag instämmer i allt Du säger.

  Jag hoppas också Ir(rele)vanta håller sig till sin egen blogg och undviker att söla ner Bildts dagsaktuella kommentarer med sitt svamlande. Hans sätt att läxa upp alla läsare (”Ni vet ingenting”) är knappast övertygande utan påminner om sekterism och New Age (”endast om Ni följer min väg kan Ni finna den rätta sanningen”). Han har en hel del kunskaper om de finansiella marknaderna, det är sant (förlorat på börsen?) men övertygar inte mig. Konspirationsteorier är öht aldrig övertygande annat än om man vill hitta enkla sanningar (”det är judarnas fel”, ”det är invandrarnas fel”, ”det är världskapitalismens fel” etc etc).

  Svamligt och mångordigt. Stanna gärna kvar på denna blogg men skriv kort och håll Dig till ämnet så kanske jag i alla fall kommer att ägna dem några sekunder.

 20. Pravo skriver:

  mrmhalland01, jag är också mycket intresserad av den frågan och lusläser serbisk media för att hitta ledtrådar. Än så länge märks ingenting av några ökade spänningar i alla fall. Av reaktionerna att döma verkar det nästan som att beslutet var väntat.

  Det som hänt senaste dygnet är att utlåtandet analyserats mer i detalj. Man har kommit fram till att ICJ har duckat frågan om Kosovos utbrytning ur Serbien stred mot internationell lag. Frågan som Serbien ställde var (medvetet?) klumpigt formulerad så att endast självständighetsdeklarationen behandlades. Inte utbrytningen från Serbien.

  Besked har också under dagen kommit från Spanien, Rumänien, Slovakien, Cypern, Ryssland och Kina att de håller fast vid sin linje att inte erkänna Kosovo. Det måste ses som ett misslyckande för USA och EU att de inte ens lyckas ena EU-länderna trots massiva påtryckningar från Washington och även från EU:s ”utrikesminister” Catherine Ashton.

  Med andra ord har ingenting förändrats. Kosovo fortsätter vara en frusen konflikt. EU-landet Slovakien har till och med antagit en resolution i sitt parlament om att Kosovo inte kommer erkännas av Slovakien så länge Serbien inte frivilligt erkänner Kosovo, vilket inte kommer hända förrän nya statusförhandlingar hålls.

 21. mrmhalland01 skriver:

  Tack Pravo.

  Jag har en olustig känsla i magen när det gäller Kosovos självständighet.

  Det känns mer som en maktstrid mellan USA/NATO & Ryssland än mellan Kosovo och Serbien.

  Det som förbryllar mig i den frågan är att såväl Spanien, Rumänien som Slovakien är medlemmar i NATO.

 22. spanaren skriver:

  mrmhalland,

  Du kan nog sova lugnt vad gäller en konflikt
  imorgon mellan Ryssland och USA/NATO om Kosovo.
  För att ett tänkt läge som undertecknad skrev om i ett tidigare inlägg skall uppstå måste det ske ett regimskifte i Serbien och därefter att den nya regeringen gör en ”ukrainare”.
  Då den tidigare EU-skeptiske oppositionsledaren
  idag är EU-vän är detta osannolikt enligt min mening.
  Vad säger Pravo som noga följer utvecklingen i området?
  Enligt Stratfor mfl befinner sig Ryssland idag
  i en ”win-win”-situation – varför ändra på det?

  Rapporteringen om ICJ och Kosovo har, vad jag vet, varit mycket begränsad i ryska media. Novosti hade två sakliga
  nyhetsinslag efter utslaget i ICJ som inte tog
  ställning mer än att säga att Ryssland inte ändrat
  ståndpunkt och i gårdagens TV-nyheter (Novosti)
  kl 09.00 svt på rysk kabel-TV (CH1) nämndes inget
  om Kosovo och utslaget i ICJ.

  Som svensk bör man kanske bekymra sig mer för
  spänningar mellan Ryssland och USA i Baltikum
  särskilt som Tyskland/Frankrike inlett ett nära
  samarbete med Ryssland. Har Ryssland lyckats slå in
  en kil mellan USA och de större europeiska länderna
  i NATO?

  http://en.rian.ru/mlitary_news/20100720/159873088.html

 23. Pravo skriver:

  Spanaren, jag började av en slump prata med en pensionerad svensk yrkesmilitär för ett tag sen. Han var förbluffande insatt i dessa frågor som du pratar om. Enligt honom är det största hotet mot Sverige att Ryssland börjar klaga på att ryssar i Estland diskrimineras. Skulle den estländska behandlingen av etniska ryssar leda till en konflikt mellan Estland och Ryssland så har Sverige förbundit sig att gå i krig mot Ryssland enligt den nya rödgröna utrikesdeklarationen. Alliansen har redan sedan tidigare sagt samma sak.

  Numera måste alltså Sverige gå i krig om något, vilket som helst, EU-land hamnar i en konflikt.

  Om Estland hamnar i konflikt så blir det Sverige och de andra EU-länderna som ligger i närheten som får ställa upp och konfrontera en övermäktig ”fiende”. Sverige ska inte längre försvara Sveriges territoriella integritet. Numera är det hela EU som Sverige ska ställa upp och försvara. Frågan är hur många svenska som över huvud taget känner till detta. Nästa fråga är hur många svenskar som skulle ställa upp och åka till Estland för att med stor sannolikhet dödas i en konflikt som inte nämnvärt rör Sverige.

 24. Pravo skriver:

  Sen har det väl inte varit helt tyst om detta i Ryssland. Här är t.ex. ett klipp från Russia Today: http://www.youtube.com/watch?v=6Hpd0s3Q-so

 25. spanaren skriver:

  Pravo,

  Tack för visat intresse….

  Enligt våra politiker råder ”fred i vår tid” i
  Sveriges närområde under åtminstone 20-30 år
  framåt och nyheter som kan få svenskarna att
  tvivla på detta skrivs/sägs det inget om i vår media.
  Hur mycket skrevs om de ryska manövrerna ”Zapad-2009”
  och ”Ladoga” trots att de innehöll stora delövningar
  av landsättningskaraktär (både från sjö och luft).

  Dessutom har ingen förklarat för oss svenskar
  hur och med vad vi skall gå i krig mot ”ryssen”
  med ”FN-bataljonen” fd armen i ”långtbortistan”
  jmf Georgien 2008.

  Skall vi skicka den svenska
  ”Folkstormen” (HV) mot ryska pansarbrigader?
  De klarar sig nog inte bättre än förebilden
  ”Volksturm” gjorde mot ”ryssen” i Berlin 1945….

  Skall inte trötta läsekretsen med fler utläggningar
  om detta. Fråga din militäre bekant vad han anser….

  Även Novosti hade en artikel om ICJ beslutet.
  Vad som förvånar mig är att inte nyheten fick
  större uppmärksamhet i ryska media.

  http://www.en.rian.ru/world/20100722/159913797.html

  För att återgå till ämnet vore det kanske av intresse
  att veta något mer om det inrikespolitiska läget
  i Serbien. Är en ny regim som gör en ”ukrainare”
  överhuvudtaget tänkbar?

 26. Kachina skriver:

  spanaren

  Som du vet är jag mycket skeptisk till att bygga ett nationellt försvar och betydligt mer intresserad av att förstärka Unionen, socialt, utrikespolitiskt och det militära försvaret. Detta inom ramen för de nuvarande medlemmarna, innan man ens antyder tanken på fler medlemskap.

  Att bygga samhälle är som att bygga hus. Vissa etapper måste göras helt klara innan nästa påbörjas.

 27. spanaren skriver:

  Kachina,

  Det är kanske rationellt att nu förhålla sig
  till den verklighet vi lever i idag.

  Oavsett om vi blir del av en framtida krigsmakt
  i EU eller skall fortsätta att vara allianslösa
  är nuvarande svenska ”försvar” helt otillräckligt
  som delstaten/nationalstaten Sveriges existensförsvar
  vid en konflikt i vårt närområde tex Estland/Ryssland.

  Som jag ofta skrivit vill jag återgå till den
  politik Sverige förde när Erlander var statsminister
  och Unden utrikesminister och de föregående 150 åren.

  Skall Sverige delta i stormaktsbygget EU är vi
  överens ävenså vad gäller en utvidgning till Asien.

 28. Visionären skriver:

  ”Svamligt och mångordigt” skrev tsolin (kul f.ö. att se dig hänga kvar; saknar dock dina alltigenom sakliga och välavstämda kommentarer i egna ämnen).

  I detta avseende, och i den oerhörda uppblåstheten, påminner lewaanta om en annan kommentator som hade förkärlek för konspirationsteorier och den västliga civilisationens snara kollaps. Särskilt dollarn och dess snara sammanbrott bekymrade honom ständigt. Han hette ngt på Carl…(i mina ögon var han mkt lik ”den lille trumslagarpojken” eftersom han ständigt och jämt slog på sin lilla trumma utan att lyssna till omgivningens respons). Mer vet jag inte eftersom jag aldrig läste hans inlägg. Lika lite som jag gör med lewaantas.

  +1 även här på Höglunds kommentarer.

  V

 29. babijar skriver:

  leewanta,
  Viket oblygt förakt för dem som du anser är underlägsen dig. Vilket kanske är de flesta, eller?
  Frågan blir ju varför du skriver inlägg. Om du förolämpar och förnedrar dem du vill påverka med dina inlägg, så bör resultatet bli rätt nedslående.
  Förutom vissa påhejare som antagligen har maschokistiska böjelser.
  Undrar om inte Stalin, Pol Pot och Mao hade likadana åsikter om sina medmänniskor.

 30. perfro skriver:

  Vad gäller Kosovos säkerhet så krävs det i nuläget att trupper från EU-länder, bl a då vårt land, finns stationerade där.

  Serbien kan inte gå till angrepp i ett sådant läge och inte heller om landet vill komma med i EU, vilket ju vore bra även för Kosovo.

  Vad serberna gjort mot albanerna kan endast försonas på sikt, så resonerar befolkningen i Kosovo, medan serberna ännu betraktar sig som herrar i eget hus.

  Leewanta tycks mena att de så kallade jänkarna har det bestämmande inflytandet på Balkan.
  Det var emellertid via NATO-insatser, som Serbien fick möjlighet styras av mer demokratiska krafter.

  Serbien har också stöd av både Ryssland och det avlägsna Kina.
  Alla omrården i vår värld har sitt geopolitiska perspektiv än för de egna länderna eller för stormakterna.
  Även EU spelar en allt större roll.
  Detta kan vara både positivt och negativt.

  Även Sverige deltar geopolitiskt via vår samverkan med de skandinaviska och baltiska länderna.
  Det ska bidra till att inte minst hålla ryssarna i schack.

  Apropå Ryssland så har man stulit från Georgien två provinser, som nu står under fullständig rysk kontroll.
  I det fallet har såvitt jag vet inte Ryssland fått erkännande från någon annan stat.

 31. mankemang skriver:

  En reflektion
  Utan några som helst fördomar eller förutfattade meningar träffade jag stora grupper av Kosovoalbaner under 80-talet och försökte skapa vänskapliga relationer. Alla jag mötte hade en fientlig inställning till alla andra människor som inte var Kosovo-albaner. En enda var vänlig nog att vilja skapa någon form av kontakt. När jag träffar människor från andra kulturer så finner jag det oerhört utvecklande med kulturutbyte och vid ett tillfälle frågade jag min (som jag trodde var min) nya vän om han inte kunde lära mig några Kosovo-albanska fraser. Hans svar var att det kunde han inte eftersom jag då skulle förstå vad de (dvs Kosovo-albaner) pratar om. Ställde då frågan om det inte är hela syftet med språk att man ska förstå varandra genom detta kulturutbyte. Varpå han meddelade mig att han kan råka illa ut om man lär ut språket till andra (dvs utomstående) eftersom de inte vill att andra ska förstå vad de pratar om. Med detta som svar blev hans beteende märkbart oroligt och distanserat. Men jag stod på mig då jag jag tycker att ett språkligt utbyte är viktigt för att bättre skapa en gemensam plattform för umgänge. Med stor tvekan och viskande röst lärde han mig några enstaka ord, men slutade genast när andra Kosovo-albaner närmade sig och blev orolig över om de hade hört honom lära mig deras språk. Detta beteende från Kosovo-albanernas sida kan tolkas som suspekt.

  Funderar lite över på vilka grunder Kosovo-albaner egentligen har rätt att utropa en självständig stat. Under hela 80-talet blev serber i Kosovo trakasserade av Kosovo-albaner att det mer eller mindre pågick en massflykt av serber från Kosovo. Detta har inte på något sätt uppmärksammats av media, vilket är tragiskt och skapar en onyanserad bild av konflikten. Pratade själv med ett flertal serbiska familjer som hade blivit trakasserade och flytt från Kosovo och utan undantag var de helt övertygade om att ett krig kommer att utbryta inom en snar framtid och att Kosovo-albanerna kommer att vara orsaken. Med facit i hand så visade det sig att de hade rätt.

  Under hela 80-talet protesterade och demonstrerade Kosovo-albaner för ökade rättigheter och när de fick ökade rättigheter protesterade och demonstrerade Kosovo-albaner för ökat självstyre och när de fick ökat självstyre protesterade och demonstrerade Kosovo-albaner för ökad självständighet och när de fick ökad självständighet protesterade och demonstrerade Kosovo-albaner för avknoppning med ett av argumenten att de var i majoritet och det var ju inte underligt eftersom deras trakasserier hade lett till serbisk massflykt. Men då fick parlamentet i Jugoslavien rycka in och med parlamentariskt stiftade lagliga medel stoppa Kosovo-albanernas övertagande av olika myndigheter i slutet på 80-talet som var ett led i strategin att knoppa av Kosovo, vilket hade varit de militanta Kosovo-albanernas paroll under hela 80-talet. Det hela påminner mig om ordspråket ”ger man någon fingret så vill de ha hela handen”.

  När de nu har fått knoppa av sig kommer de att protestera och demonstrera för avknoppning av albanska delar av Makedonien. Eller inte, Kosovo-albanerna har redan försökt med militära provokationer i Makedonien men då sade Madeleine Albright stopp, ”det räcker om ni får Kosovo” hade hon sagt.

  En parentes i sammanhanget är att när hon var barn och flydde undan nazisterna så tog Serbien emot henne och hennes familj med öppna armar. Hon växte upp i Serbien och gick i skola där. Ovanstående var hennes tack tillbaka.

  En annan detalj som helt har förbisetts av media och det är varför det fanns amerikanska militära rådgivare i Albanien nära gränsen till Kosovo nästan ett år innan Kosovo-albanernas gerillakrig startade.

  Kosovo-albanernas främsta argument som förklaring till sitt aggressiva militanta beteende är att de har blivit trakasserade av serber i Kosovo och av makedonier i Makedonien. Då måste man fråga sig hur det kommer sig att ett så trakasserat minoritetsfolk har ett eget universitet där all undervisning bedrivs på albanska, egna tv-kanaler och radio-kanaler, trafikskyltar på albanska osv, osv. Dessa albaner är inte på något sätt diskriminerade på arbetsmarknaden utan tvärtom, det finns albaner på små och stora arbetsplatser, på låga OCH höga positioner i samhället, även inom samhälleliga organisationer innehar detta trakasserade minoritetsfolk arbetsplatser som t.ex. poliser, polischefer, chefsposter inom viktiga kommunala organ, kommunpolitiker, riksdagsmän, ministerposter inom regeringen osv. Ovannämnda förmåner har albaner haft i Kosovo och Makedonien sen 70-talet. Trakasserier kan uppenbarligen tolkas lite hur som helst. Vi kan ju tex jämföra med minoritetsfolk och invandrargrupper i Sverige. Deras möjlighter och förmåner kommer inte ens i närheten av det som albanerna hade i Kosovo och Makedonien under 70-, 80- och 90-talet när de påstod att de blev trakasserade.

  Mina samtal med ett flertal makedonier visar på att folk i makedonien är rädda för albaner och vågar inte protestera mot deras dagliga trakasserier eftersom de har sett hur EU och USA har svikit Serbien och allierat sig med albaner och genom detta visat på att det lönar sig att vara provokativ och aggressiv mot sitt värdland. Detta är också ett faktum som helt förbisetts av media.

  Många äldre från fd Jugoslavien förbannar idag Tito för hans försök att skapa en federation på Balkan-halvön efter andra världskriget genom att förena samtliga stater inklusive Albanien. Enver Hoxha mottog Titos invit genom att skicka över ett folkslag från Albanien som Enver Hoxha inte ville ha att göra med eftersom han ansåg dem lömska och sluga (han anade kanske vad de kan ställa till med i framtiden). Så fort Tito hade tagit emot detta folkslag stängde Enver Hoxha gränsen och bröt kontakten med Tito. Detta folkslag är de som idag kallar sig Kosovo-albaner.

  P.S. Anledningen till att jag skriver detta är att man ALDRIG får höra den andra sidans argumentation, dvs serbernas. Det enda som slinker igenom medias nålsöga är några enstaka argument dock så förvanskade att serberna framställs som ondskan själv. Man bör ha i åtanke att politik men framförallt politik på internationell nivå inte har några som helst kopplingar till mänsklighet och/eller sund förnuftig och mänsklig moral. Detta har bekräftats av en person som jobbade inom FN men som slutade pga att han blev desillusionerad av storpolitikens bristande syn på att hjälpa människor.

 32. mankemang skriver:

  Detta inlägg är egentligen ett svar på en kommentar från en annan blogg. Men jag tycker att frågeställningen och argumenten är viktiga att framföra då dessa argument och fakta sällan (läs: i princip aldrig) kommer fram i media.

  Svar till Adrina beträffande frågan om ”hur det kommer sig att ingen vill leva i samma stat som serbien.”

  Det låter som att du är en väldigt ung människa som ser saker och ting på ett onyanserat sätt. Och det är inget fel i att vara ung och villig att lära sig, därav din fråga antar jag eller åtminstone hoppas jag det så att inte frågan endast är känslomässig.

  Frågan är lite felaktigt ställd då du antagligen menar varför andra stater från den fd Jugoslaviska federationen inte vill vara med i federationen längre. Svaret är lika enkelt som det är komplicerat. Men i huvudsak handlar det om politiska intressen, mer specifikt förklarat att det finns en liten grupp av människor som vill dela upp makten (federationen i det här fallet) i mindre bitar så att fler kan få tillgång till makt, pengar och status. Ett mycket tydligt exempel på detta är avslöjandet av Franjo Tudjmans (president i Kroatien) uttalande som hade spelats in i hemlighet av en medarbetare nära honom. Efter Franjo Tudjmans bortgång fick media möjlighet att publicera dessa inspelningar och man kan sammanfatta hans uttalanden i form av att kriget var bra för hans del då han hade kunnat samla på sig en stor rikedom och tillskansat sig makt och status. Vanligt folk blev folkligt uttryckt ”skitförbannade” och undrade om de hade krigat och förlorat nära och kära för att han skulle bli rik.

  Jag skulle gärna vilja fortsätta på samma spår med några exempel till för att ytterligare förtydliga politikers egenintressen. I mitten på 90-talet samtalade jag med en professor från Zagreb, vars inriktning var kroatiska (språket), som berättade följande för mig. Folken på Balkan har ganska mycket gemensamt och då blir det svårare att få folk att kriga med varandra (så många gemensamma nämnare som möjligt är ju hela grundidén med EU för att minska risken för krig och osämja, det började ju med kol- och stålunionen), därför var de ”jugoslaviska” politikerna/dissidenterna tvungna att peka på de skillnader som finns och skapa skillnader där de inte fanns. Språken på Balkan te.x. har ju stora likheter med varandra och därför började kroatiska politiker tillsammans med några fanatiska lingvister och mediafolk att forma om det kroatiska språket för att fjärma det från övriga folkslag som talar ett slaviskt språk. Man började återanvända gamla ord och uttryck som inte hade använts på över 100 år, men detta räckte inte utan de började även skapa helt nya ord och uttryck. Men till slut sa det kroatiska folket ifrån på skarpen, eftersom ordförrådet hade förändrats till 60% och folk kunde knappt förstå vad som stod i tidningarna eller vad som sades på nyheterna.

  En annan skillnad som finns på Balkan är religionen och det var framförallt detta ”vapen” som användes som ett politiskt styrinstrument (som alltid när man tittar tillbaka i historien) för att peka på skillnaden mellan folkslagen och få dem att börja mörda varandra. Men även om det fanns olika religioner så var tron på Gud (eller motsvarande andeväsen med samma dignitet) på samma gång stark men med starka inslag av raljanta tankar i form av ”visst har Gud skapat oss, men han insåg vilka idioter vi är så han valde att dra”.

  Carl Bildt uttryckte sig lite klumpigt i media om just ovanstående faktum, när han sa att bosjnjakerna (gemensam benämning för bosnier med muslimsk religionstillhörighet) inte är riktiga muslimer. Lite klumpigt uttryckt eftersom många inte känner till bakgrunden och då blir uttalandet nedlåtande och fördomsfullt. För de som inte vet så var/är bosjnjakerna ett handelsfolk och när turkarna invaderade Balkan så fick bosjnjakerna ett ultimatum, antingen så konverterar de till islam och behåller sina positioner i samhället eller så tar man ifrån dem alla deras förmåner när det gäller handel. Och bosjnjakerna som var ett handelsfolk som i första hand var intresserade av att tjäna pengar så spelade det dem ingen större roll vilken typ av gud de skulle tro på och konverterade sålunda. Detta kan förklara varför många bosjnjaker bla kunde äta griskött och dricka alkoholhaltiga drycker i kopiösa mängder eftersom tron i grunden byggde på tvångskonvertering. Det var tvångskonverteringen och att bosjnjakerna egentligen inte är religiösa av sig som Carl Bildt syftade på, men som tyvärr många inte känner till.

  Att religionen egentligen inte spelade någon större roll för den enkla människan skulle jag vilja illustrera med en bit erfarenhet från mitt eget liv. I mitten på 90-talet gjorde jag FN-tjänst i Bosnien och min funktion innebar bla att jag hade bred kontakt med folk från låga skikt i samhället men även med personer med makt och status, dvs politiker, tjänstemän och officerare. Vid ett tillfälle blev jag hembjuden till en muslimsk mans hem och med varsin öl i handen samtalade vi avslappnat och vänskapligt om kriget och dess återverkningar på samhället. Han sa följande kloka ord som har etsat sig fast och är ett minne som jag alltid har med dig:

  -Jag är muslim och du är kristen. Vi sitter här och dricker öl och har det trevligt. Vi har ingen anledning att mörda varandra. Allt detta som har hänt i Jugoslavien är politikers fel som bara vill ha makt och pengar och sen hetsar människor till att vilja som dem och manipulerar dem till att begå vansinnesdåd. Jag skiter fullständigt i om landets gränser är på ena eller andra sidan huset. Det enda jag är intresserad är att ha ett normalt liv och kunna njuta av livet. Jag vill ha ett bra jobb så att jag kan försörja min familj, ett fint och stort hus åt min familj, en bra bil, äta och dricka gott med mina vänner och allmänt må bra. Jag skiter i var gränserna ska dras eller vilken religion folk tillhör. Anledningen till att du och jag kan sitta här och samtala och ha det bra med varsin öl i handen är för att vi är enkla människor som förstår vad som är viktigt här i livet. Hade vi varit politiker så hade vi genast börjat med intriger för att roffa åt oss den andres makt och pengar istället för att fokusera på hur människors livssituation ska förbättras.

  Den här mannens visdomsord sammanfattar i princip vad samtliga människor tyckte och tänkte om kriget i fd Jugoslavien som jag träffade under min FN-tjänstgöring, dvs vanliga människor som du och jag vill leva ett gott liv och är inte intresserade av mord och politiska intriger. Personer från högre samhällsskikt som jag var i kontakt med hade andra värderingar. Jag kan berätta att FN delade ut stora summor pengar till lokala politiker och överenskommelsen var att dessa politiker i sin tur skulle dela ut dessa pengar till bäst behövande. FN upptäckte att dessa politiker förvisso delade ut dessa pengar till behövande men tyvärr brukade behålla större delen själva, ibland ända uppemot 80% av pengarna. Efter diverse förvecklingar löste FN det hela med att ge bla byggnadsmateriel till politikerna men tyvärr så såldes större delen av materielen på svarta börsen och politikerna behöll sen pengarna. Undrar hur många som skulle hålla med om att de lokala politikerna var ”bäst behövande”, inte FN i alla fall, men politikerna själva tyckte det.

  Ovanstående är bara några enstaka exempel som jag använder för att visa på hur politikers dolda agenda inte alltid stämmer överens med offentliga utsagor riktade till folket, men framförallt vill jag visa på att politiker skiter fullkomligt i oss vanliga dödliga utan har helt och hållet sina egna intressen i fokus och försöker manipulera oss till att tycka och tänka likadant.

  Jag har många fler exempel på lager men solen skiner och det är dags att ta en nypa frisk luft.
  Ha en 3vlig dag!

%d bloggare gillar detta: