Jo, Kabul till slut

KABUL: Efter nattens dramatik kunde FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och jag – och våra medarbetare – vid fyratiden på morgonen till slut gå ner med två helikoptrar i mörkret inne på ISAF-området i centrala Kabul.

Då hade vi tillsammans tillbringat några timmar på den jättelika amerikanska Bagram-basen en bit norrut i avvaktan på att situationen skulle klarna och transport ordnas till Kabul. Det blev två amerikanska Blackhawk som sedan tog oss därifrån.

Att talibaner och andra skulle försöka att störa den viktiga konferensen här var självfallet att räkna med.

Vår närvaro här mitt i Kabul är ju en demonstration av vårt stöd för freds- och stabiliseringsprocessen i landet.

Nu slumpade det sig så att raketer slog ner på flygplatsen precis när vi var på väg in för att landa, och det skapade självfallet en lite osäker situation. I skrivande stund – halv fem på morgonen lokal tid – är jag inte säker på att de ännu öppnat.

Men när konferensen öppnas klockan nio i morgon bitti av president Karzai och generalsekreterare Ban Ki-moon kommer vi att vara på plats. Precis som planerat.

Och därmed blev den raketattacken inte så mycket mer än ett allvarligt attentat mot vår nattsömn.

7 Responses to Jo, Kabul till slut

 1. un2here skriver:

  The Khe Sanh Approach – A Technique For Landing Aircraft Under Fire

  … Then the pilot drops the nose and your stomach suddenly turns over as this bulky aircraft, helped by the alarming impetus of gravity, goes into an indecently steep dive towards the ground. One of the weirdest things about this is the fact that you get to see the upper side of the wing. With planes this big, this rarely happens. If you see them on the ground, you walk under and around them, always looking upwards. When you see them in flight, you obviously very rarely get to see them from any quarter other than below. Seeing the top half of the Hercules like this therefore feels inherently wrong, especially since the plane is pointing directly at the ground…

 2. babijar skriver:

  Bästa Carl Bildt,
  Är du så ”cool” som du framstår här eller blev du i alla fall lite skraj?

 3. Kachina skriver:

  Detta är fjärde gången som jag noterar att han är precis så ”cool” som han framstår. Första gången var för 41 år sedan när jag hade tänkt slå en kille på käften (Jag TROR att det var Carl Bildt) i en diskussion på en skolplan, men avstod för att han verkade inte bry sig.

 4. brovo skriver:

  Är din insats på konferensen så viktig att det är värt risken att bli nedskjuten. Sverige är trots allt en obetydlig spelare i dessa sammanhang.

 5. […] ”Att talibaner och andra skulle försöka störa den viktiga konferensen här var självklart att räkna med”, skriver Carl Bildt på bloggen. […]

 6. Oscar skriver:

  Du är cool Bildt, hoppas konferensen blir lyckad!

 7. florimond77 skriver:

  När ni var på Bagrambasen – passade ni då inte på att inspektera det stora fängelset där som är byggt för att tortera terrorister i utan rättegång och rannsakning helt emot alla regler man kräver att andra länder ska rätta sig efter?

%d bloggare gillar detta: