Inga snabba lösningar

KABUL: På Brännpunkt i dagens SvD ger jag min syn på betydelsen av dagens internationella konferens här och de insatser som vi gör.

Svårigheterna och utmaningarna skall alls inte underskattas – det gav ju natten exempel på.

Och några snabba lösningar finns näppeligen.

Det gör det än viktigare att vi i dag understryker långsiktigheten i vårt engagemang för fred och stabilitet här i Afghanistan.

15 Responses to Inga snabba lösningar

 1. jdsolle skriver:

  Bra jobbat !!!

 2. afghanface skriver:

  Tanken är god Carl, med långsiktighet…

  Men vi når inga långsiktiga lösningar här genom att pumpa in pengar utan att samtidigt ha en hög grad av närvaro. Då menar jag konkret närvaro i form av engagerade människor som vill arbeta tillsammans med afghanerna och dela med sig av sin kunskap och samtidigt ha en faktisk kontroll av hur medlen används.
  Jag har flera konkreta exempel på hur våra biståndsmedel bidrar till förfall och korruption pga brist på närvaro och kunskap om vad som faktiskt händer i de ekonomiskt stöttade projekten, från stort till smått.
  Många av våra utsända är här mellan 6-12 månader, arbetar på ett kontor långt ifrån verkligheten och ser ofta uppdraget i Afghanistan som ett pinnhål i karriärstegen.

 3. perfro skriver:

  Bra artikel, Carl. Det skulle senare vara intressant ta del av ditt föredrag i Kabul och även nåt om diskussionerna där.
  Att talibanerna verkar kontrollera opiumfälten och handeln ed narkotia är förstås skrämmande.
  Fråga är hur stora inkomster talibanerna får den vägen och likaså vilka militära insatser som kan göras inom fdetta stora område.

  Detta om nåt måste ju kompenseras via andra investeringar annars kommer dessa afghaner att fortsätta med sina odlingar och som du skrev så kommer det allra mesta av narkotian därifrån med betydligt värre konsekvenser än de soldater som nu dödas eller såras allvarligt.

 4. florimond77 skriver:

  Istället för att jaga talibaner borde man hjälpa befolkningen. Att hjälpa befolkningen är det bästa sättet att bekämpa talibanism, men det är ju inte det man är ute efter. Man är ute efter makt.
  Istället för att jaga terrorister världen över som i de flesta fall är het oskyldiga borde man ägna sig åt att bekämpa den verkliga brottsligheten. (sätta in terrorister i facket brottslinger istället för att särskilja dem)

 5. florimond77 skriver:

  När det gäller att riva ned finns det tydligen gott om bolag som tex det israeliska Solel Boneh. Detta bolag kallar sig byggbolag men har rivit ned lika mycket som byggt upp och det de har byggt upp har legat på illegala platser och med starkt motstånd från lokalbefolkningen, som tex bosättarligornas bostäder. Just nu är man nere i Gueatamala med sina bulldozers och härjar. Man är vida känd för sitt agressiva arbetssätt.
  Jag tycker man ska enbart använda plogbilar till snö och ägna sig åt att bygga upp världen igen. Afghanistan är ett bra exempel där man kan börja med att reparera hus och byar tillsammans med byborna.

 6. leewanta skriver:

  Carl Bildts artikel är inget annat än en desperat orgie i bedrägliga floskler vars implikationer erbjuder en diametralt motsatt realitet än vad de klena orden försöker dupera läsaren att föreställa sig. Han misslyckas på det mest pinsamma vis.

  Han tydliggör att han springer någon annans agenda än sanningen och bevisar att han inte besitter geopolitisk kompetens. Frågan är snarast hur mycket han ljuger medvetet – i en polaritet mellan dumhet och total lögn.

  ”Vi är inte i Afghanistan för att hjälpa till att vinna ett krig – vi är i Afghanistan för att hjälpa att bygga en fred.”

  Klassiskt orwellianskt dubbelspråk, det är borde vara få som går på denna fint. Bildt vägrar erkänna att han spelar på fel häst och på fel sätt och är således dömd att tillhöra förlorarna.

  Det enda som betyder något är vad innevånarna tycker och de är inte enade i Carl Bildt´s vision – eftersom att ”verka för fred” per hans praktik innebär långvarig krigsföring i ”fredens namn”.

  Carl Bildt´s version av ”fred” är i realiteten ”inbördeskrig”. Minns denna rad om 4 år.

  Carl Bildt kommer att gå till historien på samma vis som Von Papen. Carl Bildt är numera Von Papen.

  Bildt blåljuger i opiumhandels-argumentet eftersom han mycket väl vet att hans liason – USA per CIA/The Enterprise – är de som styr och dirigerar droghandeln på underjordiska vis i flera syften. CIA har till och med erkänt att det är bättre att ”de gör det än att Al Qaeada gör det”

  Sverige skall ur denna kriminella smutsiga operation och transnationella förövare skall ställas inför tribunal.

  Om Bildt vill ha fred ska han dra ur Sverige ur denna lögn och verka för att hans boss – USA – ska göra detsamma. Annars vill han inte alls ha fred.

  Och Bildt, stjäl inga naturresurser på vägen ut.

  Den som röstar på Bildt röstar på Amerikas romerska neocon hökar – vilka är de mest usla representanter av den ursprungliga amerikanska visionen. Mer krig, mer floskler, mer finansiellt kaos, mer stöld av naturresurser, mer dolda agendor, det är konsekvensen av Bildts liering.

  När det stora kriget bryter ut så bör Ni erinra Er denna fåniga, inkonsekventa artikel, helt renons på logik och förnuft.

  Denna sanna anledningen till att man är kvar i området är att man :

  1. ska säkra naturresurser till den amerikanska maskinen.
  2. ska destabilisera regionen ryssland/indien
  3. ska tjänstgöra som en brännpunkt för flera teaterkrig
  4. ska öppna landet för att gör det helt beroende av utrikeshandel, delvi genom att etablera utländsk skuldsättning

  Afghanistan är blott en bricka i spelet om ”den nya världsordningen”. Endast den som saknar heder och avskyr sanning spelar på detta vis.

 7. florimond77 skriver:

  leewanta
  En utmärkt artikel! Helt kristallklar. Dock tror jag om vår Bildt, som faktiskt i många avseenden varit en överraskande god ambassdör för Sverige, är en aning vilseledd när det gäller Afghanistan. Israel ligger närmare och det är lättare att se misshälligheterna där men Afghanistan är väldigt stort och komplext och dessutom insyltat i USA på annat vis än Israel. DVS här har man syltat in sig med våld medan man i Israel är med våld insyltad.

 8. hulda3 skriver:

  Jag personligen har svårt att tro att det kan bli fred i Afganistan. Visst skall man hoppas men det ser illa ut tycker jag

 9. carlosfiguerero skriver:

  Hjertelig Hilsen fra Argentina. After to read the news about attack to Kabul airport, I remember how much sacrifice the swedish political have done for the world peace, impossible not remember to Dag Hammarskjöld. I wish you the best and and thank for your efforts to build a better world.
  Sincerely
  Carlos Enrique Figuerero

 10. babijar skriver:

  Det är förvånande att leewanta, som verkar vara en bildad person nedlåter sig till personangrepp och otrevliga adjektiv. Om han genom sina inlägg försöker att påverka någon så motverkas det direkt genom ett sådant tillvägagångssätt. Enbart ”troende” som Kachina, florimond77 mfl. lär bli frälsta.

 11. perfro skriver:

  Det är minst sagt bisarrt när Obama säger att USA ska lämna A: inom ett år eller i varje fall överlämna skyddet mot talibanerna till de afganska trupperna.
  Det skulle innebär att talibanerna kommer tillbaks till makten med allt fruktansvärda förtryck som det innebär.

  Detta VILL inte afghanerna

  Fredsförhandling ar med talibanerna är i nuläget helt omöjliga. Vem skulle förhandla med en terrororganisation som al-Quadia, vilken för övrigt talibanerna nära samarbetar med?

 12. bildterberg skriver:

  Bra sammanfattning, leewanta.
  Kompletterar med mer kritik mot SvD-artikeln
  där man finner följande uttalande:

  ”Att sluta hjälpa Afghanistan vore inte bara att riskera ökad terrorism. Det skulle också säkra den bas för död mitt inne i våra egna samhällen som den enorma opiumproduktionen utgör. Det kan aldrig bli svensk politik. ”

  I själva verket höll talibanerna på att helt
  utrota opiumproduktionen 2001. Däremot tog den
  fart igen och ökade desto mer efter invasionen
  på hösten 2001:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Opium_production_in_Afghanistan

  Kommentar, Carl Bildt?

 13. Kachina skriver:

  Njae, jag tar det nog med en nypa salt, även om vissa detaljer stämmer in i helheten. Men,…..det är så att detaljerna bekräftar vissa saker i den kosmiska cykeln, som leewanta inte har en aaaa,….ning om.

 14. bildterberg skriver:

  Destabiliseringen av regionen berör inte bara
  Rysslans/Indien utan i viss mån även Kina som
  ju faktiskt gränsar till Afghanistan. Motsvarande
  destabiliserande aktiviteter äger rum även på
  andra sidan Kina:

  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=20149

 15. florimond77 skriver:

  Ett annat fel i artikeln. Opiumodling sker framför allt i de norra delarna. De södra delarna ( där talibaner ska finnas) är alltför kargiga för denna odling. Det är historiskt bekräftat från flera håll att talibanerna medvetet brände bort opiumodlingar.

%d bloggare gillar detta: