Geneve till Kabul

GENEVE: Kort besök här innan jag tillsammans med FN:s generalsekreterare Ban Ki-moln lyfter i riktning Kabul – med mellanlandning någonstans på vägen.

Men det korta besöket här ger i alla fall möjlighet att gå igenom olika ärenden med vår ambassadör.

Geneve är ju en viktig knutpunkt för multilateral diplomati inte minst vad gäller humanitära frågor och mänskliga rättigheter – betydelsefulla frågor för Sverige.

Men snart lyfter vi från fagra Geneve till det i alla avseende heta klimatet i Kabul.

30 Responses to Geneve till Kabul

 1. leewanta skriver:

  Att resa från en bankrutt stat till Dr Strangelove.

  Krigslinjen kommer att expandera dessvärre – den politiska världen har inte ändrats särskilt sedan WWII, samma reaktionära spelare, lika förutsägbara som fönsterdockor.

  Vid 2012 står världen inför ”det stora kriget” – om man räknar på siffrorna och ser på spelarna. Det kommer att finnas tillräckligt med brandhärdar. När en depression slår in med full kraft går väst in i stora krig, det har man alltid gjort. Så även denna gång.

  Det som har ändrats över tiden är mass-medvetandet – några grader. Därför kan det förvisso sannerligen bli det sista stora kriget.

  Men kriget runt 2012 kom ”som en överraskning”, inte en rad skrevs om det i media, precis som med kollapsen på Island, 08 Krisen, Grekland, inget förutsågs i media. Fast det är inte helt sant – många såg det hela på god förhand – men de hörs inte. Så även med detta nästa stora krig.

  Den oheliga treenigheten av media, politik och pöbel försökte inte analysera orsak och verkan för en sekund. Sedan small det.

  Man kommer dupera folken med utvattnade slogans som bara den obildade går på: ”att göra världen säker för demokrati”, ”försvara nationella intressen (korporativa naturligtvis) och med direkt verbal lyteskomik som ”rensa världen på de onda”, ”att besegra terrorism och sätta folk fria”, ”vi kan inte riskeras att bli ett svamp-moln” söka tvätta fram en rational.

  Dessa är några av absurditeterna att se fram emot som ”vuxna” politiker kommer att domptera, det ”vuxna” media kommer att sälja, och det ”vuxna” publikum kommer att köpa. 2010 hade man talat om fred….

  Trots Von Bamas löften om att ta bort trupperna i Irak/Afghanistan kommer de att kvarbli 2012 och längre än så.

  Men snarare än ”våra tappra män och kvinnor i uniform” så kommer det att framöver heta ”rådgivare”, ”fredsbevarare” – vilka dock fick se sig omspringna av ”kontrakterade miliser och entreprenörer”. The soldiers of Fortune 500.

  2012 Härdar:

  Pakistan: Proxy-kriget emot Pakistan som initierades 2009 av Obama kommer att 2012 att ha misslyckats att besegra spökskeppet Al Qaeda och Talibanerna – men kommer att ha lyckats med att förstöra Pakistan. År av fåfäng strävan och utländsk inblandning har då sänkt ett land av endemisk korruption, tribal splittring och politisk sårbarhet, i ett blodigt inbördeskrig – som sedan spiller över på Indien.

  Vem startade vad? Vem skjöt vad? Vem skjöt först? Var det Pakistans desperation att avleda folkets vrede över USAs installerade misär? Som med så många tidigare blixtkrig skulle sanningen om det hela debatteras och beslöjas av reaktionära politiska agendor – och ständigt omarbetas för att fortsätta stödja politiska agendor.

  Det första offret i ett krig är sanningen. Sanningen har inte lyckats hävda sig tidigare och det finns ingen anledning att tro annorlunda denna gång.

  Afghanistan:
  Ingenstans skulle sanningens irrelevans bli lika pinsamt övertydlig som i Afghanistan. Minnet är svagt och krot. Vad som egentligen var den första officiella anledning till att invadera landet har vid den tiden glömts bort (hitta Bin Laden, fånga alla som hade något med 9/11 att göra – spöken skapade av underrättelsetjänster till att börja med).

  Som vanligt förändrar man istället listan av anledningar att kvarstå med ockupationen. Men anpassar anledningen till vad som verkar kunna säljas in lättast till publikum. Vi hörde t ex Hilary Clinton skylla misslyckandet på att fång Bin Laden på Pakistan. Det är alltid svårt att fånga saker som inte existerar.

  USA lyckades samtidigt säkerställa att opium produktionen tog fart igen genom att skydda farmarna. På frågan varför USA gjorde något sådant motsägelsefullt – och kriminellt – svarade en högre NATO tjänsteman ”det skapar jobb” (NY Times, 30 Mars, 2010).

  Förutsägbart nog så vände Karzai, den USA installerade dock-ledaren i Afghanistan, på sin kappa när han ville utöva sin egen politik. Han bjöd in Iran och tänkte helga Talibanerna som legitima motståndare till invasionen. Obama svarade med ”tuff kärlek”, en taktik dömd till helvetet, som bara kan komma ur en politiker, en icke-vetare. Ni ser mönstret nu?

  En loser politik leder till ett förlorat krig. Man kan inte vinna, de är för stupida för att komma undan med en vinst, de synapserna lirar helt enkelt inte. Detta i kombination med en accelerande depression föranleder till en konstant hög risk för nya 9/11 operationer – installerade av desperata politiker.

  Iran/Israel/Palestina:

  USAs hets mot Irans uppblåsta nukleära program är kodens sekvens som leder till det stora kriget. Med ett par månaders mellanrum spreds rykten om Israels förestående angrepp på Irans plantage. Israels taktik att hetsa Hamas till hårdare konflikter – pareras med lögner om hur Iran sponsrar Hamas i denna ökande blodspillan. En blixtpunkt till för att rationalisera ett angrepp på Iran. Detta leder följdaktligen till att konflikten sprids över gränserna även i detta område. Israels bestyckning och dess galna-hund mentalitet leder till en stor fara för överdimensionerade angrepp.

  Irak: Ännu en USA implementerad docka misslyckas med att stilla landet från blodspillan och konflikt. Det är en lag att sådant misslyckas – sett ur en humanitär rational. Eftersom man misslyckas med detta kommer man att spela på det gamla terrorist skämtet för att motivera kvarstod. Vid 2012 har trupperna i Irak dragits ned men ockupation kvarstår i hela landet.

  När det stora kriget har spelats ut så står Carl Bildt som en av dess förlöpare och agenter baserat på hans egna tidigare meriter och ”rationaler”. Kanske får han sitta med hörlurar i Haag i en än mer avlägsen framtid och svara på obehagligt konkreta frågor.

 2. Bo W. Höglund skriver:

  Som en bakgrund till dravlet ovan vill jag bara visa en relikt från ett tidigare försök att neutralisera terroristerna i Afghanistan – http://cgi.ebay.com/1818-AFGHANISTAN-MEDAL-IN-VERY-FINE-CONDITION_W0QQitemZ330450701823QQcategoryZ135QQcmdZViewItemQQ_trksidZp4340.m445QQ_trkparmsZalgo%3DPSSI%26its%3DC%26itu%3DUA%252BUCK%26otn%3D5%26ps%3D63%26clkid%3D7017010107219805470 – för 200 år sedan fanns alltså redan dagens föregångsmän i aktion där, låt vara att deras räckvidd då var mera begränsad!

 3. Torsten skriver:

  Ban Ki-moon …

 4. babijar skriver:

  leewanta,
  Är det förutsägelser eller plausibla scenarier du nedtecknar? Hur anser du dig kvalificerad till detta?
  Har du utfört detta med lyckat resultat tidigare?
  Jag vågar förutspå att du har fel på i stort sett alla punkter.

 5. bildterberg skriver:

  Torsten:
  Nu sabbade du Carls fina ordvits.

  BoW:
  Var det du som sålde medaljen eller var det du som köpte den?

  babijar:
  Om du tror att kriget i Afghanistan kommer att vinnas berätta i så fall på vilket sätt.

  leewanta:
  Du har troligen rätt på i stort sett alla punkter,

 6. spanaren skriver:

  När britterna under första Afghankriget flydde
  från Kabul nedgjordes britterna och de afghanska
  överlöparna (sådana fanns då som nu liksom under den
  sovjetryska ockupationen), civila som militärer
  vid ett bakhåll i Khyberpasset till siste man med
  undantag av en svårt sårad brittisk soldat som
  tilläts passera för att meddela nyheten om det
  katastrofala slutet på på fättåget till britterna
  Var medaljen hans?

  http://en.wikipedia.org/wiki/The_New_Great_Game

  Varför skulle det nu pågående ”The New Great Game” sluta annorlunda än ”The Great Game” och Sovjets invasion/ockupation?

  leewanta,

  Det finns redan strån i vinden som tyder på att
  du får rätt vad gäller Karzai och VI skall inte
  glömma att vårt förstärkta kompani i MeS är helt
  beroende av krigsherren Dostum – känd för att
  byta sida till den troliga vinnaren…..

  ——–

  Är kanske den nu pågående mötesverksamheten och
  en begränsad amerikansk truppförstärkning en
  sista ansträngning före den oundvikliga reträtten?
  Hoppas den blir som ryssarnas norrut över Oxus och
  inte som britternas genom Khyberpasset om Sverige
  då fortfarande har soldater i Afghanistan.

 7. un2here skriver:

  spanaren, (m fl)

  Nej, medaljen är från andra Anglo-Afghanska kriget, 1878 fram tills tillbakadragandet 1881 då britterna dock behöll kontrollen över Afghanistans utrikespolitik.

 8. gruelse skriver:

  Ursäkta att jag bryter in här med Israel-Palestina-konflikten. Tiden hade runnit ut för kommentarer till ”Intensiv utrikespolitik i sommaren”.

  Un2here,
  jag får intrycket att du är för en tvåstatslösning enligt 1967 års vapenstilleståndslinje? Mellan Gaza och Västbanken ska en transitväg dras. Har jag uppfattat dig rätt?

  Flyktingar,
  Om du finge råda, hur skulle du vilja dra gränserna mellan Israel och Palestina?

 9. flyktingar skriver:

  gruelse:

  Jag tycker ditt förslag är en helt acceptabel utgångspunkt för fortsatta detaljförhandlingar rörande Gazas territorium, Jerusalem, territorier med Israeliska araber som önskar höra till den palestinska statsbildningen, judiska bosättningar på västbanken som vill höra till den judiska staten etc.

  Småsaker egentligen, när man väl bestämt sig för att göra upp. Freden kommer att bli en succé för alla inblandade, utom för Syrien/Iran/Hamas/Hizballah och en och annan kverulant här och där…

 10. Kachina skriver:

  ”leewanta:
  Du har troligen rätt på i stort sett alla punkter,”

  Jag har haft rätt i fyrtio år. Jag kan bevisligen säga att jag i fyrtio år påstått att det kommer en ekonomisk kollaps och att den kan orsaka den här civilisationens undergång.

  Men,….jag har aldrig radat upp detaljer och jag har aldrig sagt NÄR!

  Detta är lika oundvikligt som den biologiska döden. Man behöver inte vara högt studerad ekonom för att tolka livets, biologins och psykologins cykler.

  Kollapsen kommer, men jag kommer aldrig att säga när. Som det ser ut nu verkar 2012 ”brännhett”, men vi kan aldrig bortse från Den Fria Viljan. Den kan både tidigarelägga eller förskjuta förloppet och ödet.

  Iaf, den förra civilisationen dränktes i vatten (symbolen för känslan) De kunde inte kontrollera sina begär (solarplexus). Den här civilisationen kommer att förgöras genom eld (symbolen för intellektet).

  Vi har helt enkelt tappat kontrollen över den snabba intellektuella utvecklingen under 1900-talet, samtidigt som det högre intellektet, intuitionen, inte utvecklats allt. Detta kommer oundvikligen att leda till den här civilisationens undergång.

  Det är ingen katastrof. Det är ett led i den mänskliga själens evolution, en cykel som är oerhört mycket större än den biologiska evolutionen.

  Vi vanliga trottoarbönder förstår detta, leewanta.

  Jag förstår inte riktigt vad du vill. Om du vill rädda världen, säg då hur. Om du vill skriva ett referat om förloppet? Tja, det må vara, men som sagt. JAG vet redan, sedan fyrtio år hur det kommer att gå, när tiden är inne. När den tiden är vet jag inte och när det är dags finns det ingen som helst möjlighet att förhindra det.

 11. bildterberg skriver:

  Just det, Kachina. Alla ”profetior” om att något drastiskt ska inträffa just 2012 är manipulation och prediktiv programmering precis som motsvarande hysteri angående ”millenium-kollapsen” innan 2000 då alla datorer skulle lägga av (vilket aldrig skedde som bekant). Förväxla inte ”profetior” med PLANER hos doldismakteliten (CFR, RIIA, Bilderberg, Rothschild m.fl.). Ju fler som är medvetna om skillnaden desto bättre. Alltid kan det göra någon skillnad när väl tidsplanen börjar forceras när det gäller implementeringen av ”One World Incorporated”.

 12. gruelse skriver:

  Flyktingar,
  Det skulle vara klargörande, åtminstone för mig, om du med egna ord beskriver hur du vill att gränserna mellan Palestina och Israel ska dras.

 13. Kachina skriver:

  bildterberg

  Det krävs två för att dansa Tango. Det krävs två poler för elektromagnetism, elektricitet,…..etc.

  Ett enpoligt världssystem kan aldrig komma till stånd, oavsett dessa krafters PLANER. Visst, för en kort tid kan ett system med en befallande elit över den stora massan fungera, men aldrig en längre tid. Det kommer alltid den tidpunkt då ”väktarna på muren vänder vapnen inåt.” På så sätt har alla polariserade samhällen fallit.

  Maya-Kalendern skrevs väl för mer än tusen år sedan och den säger INTE att värden skall gå under 2012.
  De skrev helt enkelt inte kalendern längre fram än till 2012. Det betyder INTE att världen absolut skall gå under då.

  Däremot tyder alla finansiella tecken på att 2012 är en krispunkt. Om finanserna kollapsar ”över en natt”, tror jag inte att ni matematiker förstår vad som händer ”därnästa natt.”

  God Natt

 14. un2here skriver:

  gruelse,

  Rätt uppfattat!

 15. Bo W. Höglund skriver:

  I stället för att försöka läsa igenom några decimeter här av irrelevant dravel föredrar jag nog att läsa om ”Chilhood´s End” av Sir Arthur C. Clarke.
  Det är en lika trolig utveckling och dessutom enl mig bra litteratur.
  För dem som ev glömt historien följer här en liten resumé – http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:p0D4tsVVYmoJ:en.wikipedia.org/wiki/Childhood's_End+%22childhood%C2%B4s+end%22&cd=1&hl=sv&ct=clnk&gl=se

 16. un2here skriver:

  Who is Lee Wanta?

  – Well…how deep is this rabbit hole? …
  – What’s up ? Are ya talkin’ to me ? …
  – How is he still going, but many others find an untimely end when they play the brass ball game? …

  – Lee Wanta = CIA want you to waste your time

 17. babijar skriver:

  Kachina, leewanta, bildterberg,
  Era domedagsprofetior är oroande. För oss som fortfarande befinner oss på planeten jorden så hoppas vi verkligen att ni har fel.
  Att det kommer ekonomiska och territoriella justeringar är väl helt naturligt och inget som bör rubriceras som världens undergång. Att försöka förutspå framtiden genom att extrapolera historien är en känd men opålitlig metod. När civilisationer utvecklas tillkommer det nya faktorer som böjer den extrapolerade kurvan till nya okända håll.
  Just nu ser framtiden när det gäller ekonomin och konflikter inte så ljus ut, men som sagt, vi vet inte vad framtiden har i sitt sköte.

 18. spanaren skriver:

  Bo W. Höglund

  Mene Mene Tekel skrevs det på väggen men
  Belsassar vägrade att ta det till sig….
  Gäller det även Bo W. Höglund och Afghanistan?

  Som omväxling till för ämnet ovidkommande
  avfärdanden av andras inlägg här vore det
  intressant att läsa en egen uttänkt analys av
  läget i Afghanistan från Bo W. Höglund

  Länkar till SvD artikel i dagens tidning.
  Har Jan Blomberg också helt fel?
  Jämför vad Jan Blomberg skriver med vad som
  skrivits här…..

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/sakerhetslaget-det-samsta-efter-2001_5013651.svd

 19. Kachina skriver:

  ”Era domedagsprofetior är oroande”

  En civilisations undergång är inte domedagen. Det är inget som dör. De sammansatta atomer som utgör djurkroppen skingras och går upp i andra former. Det mänskliga medvetandet (själen) fortsätter sin evolution i en annan materiaform och dimension. Det är transformeringen, Bo W.

  Universum är byggt genom lagar och principer. Det mänskliga medvetandet är en princip, den biologiska kroppen är det inte. Den är enbart ett verktyg av många i själens utveckling.

  Det finns inget att oroa sig för.. Djurmänniskans frånfälle från den här planeten kommer inte ens att märkas, än mindre noteras, i solsystemet, i galaxen eller i Universum.

 20. flyktingar skriver:

  gruelse:

  Utöver mitt svar ovan vill jag lägga till synpunkten att gränsen mellan Gaza och Egypten är konstlad liksom gränsen mellan Jordanien och Västbanken.

  På båda sidor av dessa artificiella gränser bor araber som hör samman såväl kulturellt, etniskt som religiöst

  Envar som önskar en maximalt socialt och ekonomiskt hållbar och livskraftig framtida palestinsk stat (viable, sustainable) ser de stora värdena i öppna gränser mellan Palestina och dess broderfolk för att motverka kulturell och ekonomisk isolation. Kanske till och med dubbla medborgarskap är möjligt.

  Att fred med den judiska staten kommer att leda till förnyade ekonomiska, sociala och kulturella kontakter mellan araber och judar är underförstått och lika oundvikligt som det är välkommet. Potentialen för regionen är obegränsad, liksom för övrigt djupet är på den avgrund som i annat fall väntar (se exempelvis leewanta:s profetior ovan).

 21. babijar skriver:

  Kachina,
  Vilken religion eller världsuppfattning bekänner du dig till? Eller har du skapat din egen?

  ”Det mänskliga medvetandet (själen) fortsätter sin evolution i en annan materiaform och dimension”

  Annan materiaform? Vilken då? Dimension? Vilken då?
  När hjärnans celler dör då upphör medvetandet, minnen, åsikter att existera. Varför och hur skulle den fortsätta att existera? Som du så riktigt påpekar så är jorden och det som sker på den helt oviktigt ur ett universellt perspektiv.
  Det kan vara en tröst att tro att ens eget eller andras medvetande skulle skonas ifrån en meningslös död, men det förefaller i det stora sammanhanget totalt oviktigt.

 22. Bo W. Höglund skriver:

  ”The moving finger writes, and, having writ, writes on . .”
  It has never written for me, and, I seriously doubt, for any other of the here active amateur prophets.

  Min analys av läget i Afganistan bygger på litteratur- och historiestudier och är säkert lika verklighetsfrämmande som härvarande skribenters utgjutelser, skillnaden är främst att jag inte vill trötta läsekretsen med MINA amatöranalyser – särskilt inte i en blogg som förestås av en person som verkligen vet vad han talar om!

  Listen and learn!!

 23. Kachina skriver:

  ”När hjärnans celler dör då upphör medvetandet, minnen, åsikter att existera. Varför och hur skulle den fortsätta att existera?”

  Nej, hjärnan fortsätter inte att existera, medvetandet gör det. Det finns 7 x 7 = 49 dimensioner och ett oräkneligt antal materiaformer där medvetandet kan ta fäste. En enkel väteatom har ett on/off-medvetande. Den kan attrahera eller repellera.

  ”…särskilt inte i en blogg som förestås av en person som verkligen vet vad han talar om!”

  Tror Bo W och babijar att jag inte vet vad jag talar om? När det gäller Afghanistan har jag inte yttrat mig så mycket, annat än att jag stödjer den linjen att civilbefolkningen måste befrias från de värsta religiösa psykopaterna.

  När det gäller medvetandets kontinuitet vet jag definitivt vad jag talar om. Jag tänker inte upprepa mig utan om babijar vill veta får h*n läsa bakåt i bloggen och i Aftonbladet.

  ”När hjärnans celler dör då upphör medvetandet, minnen, åsikter att existera.”

  Vilket dravel,……vem har lärt dig det och hur kan det komma sig att du köpt den grisen i säcken?

 24. spanaren skriver:

  Bo W. Höglund

  Får jag påminna om att mina ”amatöranalyser”
  här vad gäller Georgienkriget och det ryska
  ”återtagandet” av Ukraina inträffade på det
  sätt som jag i mina ”utgjutelser” förutspådde.

  Min uppfattning är att bloggägarens mening med
  bloggen är att den skall vara ett forum för
  meningsutbyten om ämnen av framförallt av utrikes/säkerhetspolitisk natur även om
  självklart de flesta skribenterna här, inkl. undertecknad, inte besitter Carl Bildts kunskaper
  men kanske ändå har kunskaper tillräckliga för
  en diskussion om utrikes/säkerhetspolitik på en
  blogg öppen för allmänheten.

  Du svarade inte på min fråga om artikeln i
  dagens SvD signerad Jan Blomgren….

  Återkommer eventuellt med nya inlägg och
  tröttar ut läsekretsen när läget klarnar i Kabul.

  Klart slut!

 25. bildterberg skriver:

  babijar:
  ”Era domedagsprofetior är oroande”

  Profetior och planer är, som sagt, inte samma sak.
  Att genomskåda agendor är inte samma som att förutspå
  händelser utan det ger enbart vissa ledtrådar.

 26. spanaren skriver:

  Stratfor, en av de trovärdigaste västkällorna,
  har en video om läget inför mötet i Kabul som
  ger synpunkter på läget i ett vidare perspektiv.

  ”Dispatch:
  The sidelines of the Kabul Conference”

  http://www.stratfor.com

  Direktlänk är inte möjlig då två länkar stoppas
  i filtret och angivande av källan Stratfor
  måste anges vid publicering tex här

  Inslaget är kanske av intresse som bilaga till
  utrikesministerns uttalanden i samband med mötet.

 27. babijar skriver:

  Kachina,
  ”Vilket dravel,……vem har lärt dig det och hur kan det komma sig att du köpt den grisen i säcken?”
  Bra och förfinat motargument!
  Ingen har lärt mig det. Det är min egen slutsats. Har fuskat lite i bibelstudier, astronomi, parapsykologi, filosofi och fysik. Det kan vara helt fel eftersom det bara är min teori, men du får allt komma med bättre argument än ”dravel”.
  Jag är ledsen om min teori inte är lika spännande och trösterik som din, men jag har inga 49 dimensioner att spela med (dessa existerar så vitt jag vet enbart i strängteorins formler) och ”kan ta fäste”, kan inte det lika väl vara ”kan inte ta fäste”?
  Med all respekt så är din teori inte tillräckligt intressant för att jag skall ”läsa bakåt i bloggen och i Aftonbladet”.

 28. Kachina skriver:

  ”Med all respekt så är din teori inte tillräckligt intressant för ,…..”

  Det är OK, jag tänker inte frälsa någon. Kom bara inte och säg att jag inte vet vad jag talar om. Jag har så att säga empirisk kunskap på området och, för att förekomma dig, inte genom droger, utan genom att dö, bara för att få returbiljett.

  Nej, jag åkte inte genom någon tunnel och jag träffade inte gammelfarmor, så please, utelämna standardreplikerna. Gå istället till biblioteket och läs Alice A Baileys verk. Det gjorde jag sjutton år efter händelsen och först då förstod jag vad jag varit med om.

 29. babijar skriver:

  Ok.
  Det låter lite intressant, så det kanske jag gör.
  No hard feelings?

 30. Kachina skriver:

  Nej, inte alls. Jag är bara så där lite tvär ibland. :-)

%d bloggare gillar detta: