Snart i riktning Kabul

VID MEDELHAVET: Nu drar det ihop sig till avfärd härifrån i riktning Kabul i Afghanistan och den stora konferensen där på tisdag.

Innan solen gått upp i morgon bitti ger jag mig iväg på den inte alldeles okomplicerade färden.

Så sent som för någon månad sedan kunde jag flyga från Kabul med det s k statsflygplanet, men nu vill inte Flygvapnet göra det längre, och då handlar det om att finna andra vägar.

Och det är självfallet fullt möjligt.

Konferensen i Kabul blir den fjärde stora internationella konferens om utvecklingen i landet som jag deltagit i – efter konferenserna i Paris, Haag och London under de senaste åren.

Att den nu sker i Kabul är inte okomplicerat, men i alla fall en signal om att det är den politiska utvecklingen där som är alldeles avgörande.

Jag hoppas att vi skall få en diskussion om hur långsiktigt skall kunna stödja den bredare politiska och ekonomiska utvecklingen i landet. Det är framgång där som kan ge den stabilitet landet och regionen så väl behöver.

Jag ser att media verkar att fokusera mer på frågan om hur länge våra säkerhetsstyrkor kommer att vara kvar, och dessutom – t ex SvD med sin andra missuppfattning om Afghanistan i dag – förväxlar det överlämnande av säkerhetsansvar till afghanska styrkor till slutet av 2014 med att alla utländska styrkor skulle dras tillbaka då.

I t ex Kabul-området har säkerhetsansvaret redan överförts, och successivt kommer det att ske i landets olika delar.

Men internationella styrkor behövs fortfarande för att utbilda, öva och hjälpa de afghanska säkerhetsstyrkorna.

Och det kommer sannolikt att behövas under en betydande tid – ingen vill sätta någon tidsgräns för detta, och det sker heller inte i dokumenten inför tisdagens konferens i Kabul.

7 Responses to Snart i riktning Kabul

 1. akaa100 skriver:

  Ni kommer att lämna Afghanistan för eller senare så är det carl! Ljug inte! Gör ni inte självmant så blir ni utjagagde ur landet!

 2. leewanta skriver:

  Ett gäng sociopatiska banditer och hökar ska till Kabul för att främja sina egna minerala intressen. Är det dags att dela upp bytet snart måntro? Får konvojen beskydd av Watan Risk Management? Varför inte anlita Hells Angels för hela operationen?

  I den tyska konstitutionen står det i Artikel 26 ”“Activities
  tending and undertaken with the intent to disturb
  peaceful relations between nations, especially to prepare
  for aggressive war, are unconstitutional. They shall
  be made a punishable offense.”

  En lag som sedan andra världskriget förbjuder Tyskarna att begagna intervention på utländsk mark. Nu marscherar över 4 500 tyskar på främmande terräng ändå. Som om dessa pack brydde sig om lagar förvisso.

  I Maj 2010, tvingades den tyske presidenten Horst Köehler att avgå när han tippade lite på manschetten, och avslöjade att den sanna anledningen till att tyskarna befanns på Afghansk mark var för att befrämja utrikeshandel och kommersiella intressen. Som om det var en nyhet för någon annan än en drönare.

  Frågan är, om Carl Bildt slutar tramsa och medger samma intentioner – eller vad värre långt är att det är fråga om anglosaxiskt stövelslickande – blir han avsatt då?

  Efter nio år av krigsföring i Afghanistan, en intervention baserad på lögn och bedrägeri, står det till fullo klart att avsikten med att implementera en korrupt pentagon baserad dockteater regering förblev misslyckad i att etablera ”en effektiv armé och polis”.

  CIA muppen Leo Panetta klagade på att måluppfyllnad av operationen föreföll ”tufft”. Hur vore det med ordet ”omöjligt”.

 3. Bo W. Höglund skriver:

  Och nu väntar vi bara på att lilla kommunistgroupien skall säga vad som är bäst för människosläktet!

 4. Visionären skriver:

  Carl Bildt!

  Av en händelse ser jag att du lägger ut betydligt mer information på din Facebook-sida. M.h.t. mitt yrke vågar jag inte skaffa inloggningsuppgifter på en sådan sida. Jag tycker att du borde delge alla oss som följer din blogg (ja, jag vet, jag hotade om definitivt avsked, ska man aldrig göra) samma information som på denna blogg. T.ex. såg jag att du på din facebook-sida uttalade dig om den s.k. Littorin-affären. Tyvärr kan jag inte läsa vad du skriver.

  Om dagens opinionsundersökning (fler känner sig höger än vänster) gör jag följande bedömning.

  Valen avgörs alltid i mitten, av dem som inte har förutfattade meningar om saker och ting. Fredrik Reinfeldt har inte förutfattade meningar om saker och ting.

  Därför kommer mittenväljaren känna trygghet för att vi har en statsminister som vill det bästa för detta land, och lägga sin röst på det alternativ som man är övertygad om att kunna leda Sverige genom fortsatta kriser i vår omvärld.

  Och om ngt som vi som mänsklighet borde ha förstått vid detta laget, är det faktum att fler kriser alltid kommer. Hela vår utveckling som människoras bygger på vår förmåga att hantera kriser. Varför skulle ett flertal av de s.k. mittenväljarna välja en statsministerkandidat, som bevisligen inte kan hantera kriser, framför en kanditat som bevisligen kan det?

  V

 5. perfro skriver:

  Det förekommer förvisso en rad uppgifter om när utländska trupper ska eller förväntas vilja lämna Afghanistan
  Nu senast var beskedet att britterna skulle lämna A. om fyra år.
  Om vi för en röd-grön regering så lär det bli snabbare än så.
  Doktrinen är ju, att VI ska lämna A. i sin helhet eller som vakt styrkor när A. själva kan försvara landet.
  Det kommer att ta mycket lång tid.
  Till detta kommer hur amerikanarna och möjligen även Pakistan kan eller vill komma åt de områden, i vilka al-Quadia och talibanerna lever tämligen skyddade.
  Vilken är den strategin?

  Så här i efterhand kan man kanske erinra sig att Obama hade som målsättning att USA skulle lämna Irak inom tio dagar.
  Samtidigt var hans planer att förstäcka styrkorma med 30 000 man i just Afganistan.

 6. florimond77 skriver:

  leewanta
  Bra sammanfattning. En obehaglig sanning men fullständigt kristallklar.
  I Afghanistan fryser och svälter barn ihjäl eller säljs. Det är fruktansvärt. Ingen – vare sig svenska soldater eller andra lyfter ett finger för att hjälpa dem. Vet kanske inte om det ens? Ärligt talat – Hitler borde vara nöjd om han levde idag.

 7. perfro skriver:

  Väst är i Afganistan inte bara för att ge landet en hygglig levnadsstandard och demokrati utan även som bekant bekämpa de tidigare härskarna terroristerna talibanerna.
  Det är svårt att enbart komma åt dem i Afganistan och även i bergsområdet mellan A. och akinstan.

  Vad som kanske inte äf att man beräknar att 70 procent av alla världens terrorister finns verksamma i Pakistan med jihad och alla deras andra terroristgrupper.

%d bloggare gillar detta: