För demokrati till Krakow

STOCKHOLM: I morgon bitti bär det för min del av till vackra Krakow i Polen för att fira tioårsjubileum för Community of Democracies och diskutera det kommande arbetet.

Under tidigare regeringar var Sveriges intresse för detta arbete rätt minimalt – men nu är vi engagerade fullt ut.

Förutom att diskutera hur vi gemensamt kan främja demokratins framväxt i olika delar av världen – en uppgift som förvisso inte förlorat i betydelse – erbjuder mötet i Krakow möjligheten till olika bilaterala samtal.

Jag kommer att träffa USA:s Hillary Clinton för att beröra bl a aspekter på utvecklingen i Afghanistan, men jag är också nyfiken på hennes intryck från Kiev, och vi har ett gemensamt intresse i utvecklingen i södra Kaukasus.

Till dem jag kommer att ha möten med hör också Thailands utrikesminister Kasit Piromya. Vi har ju av många skäl ett starkt intresse av att den thailändska demokratin skall klara de anspänningar den ju utsatts för.

Men också Canadas utrikesminister Lawrence Cannon. Han har säkert ett och annat att berätta från G20- och G8-diskussionerna i Toronto nyligen. Afghanistan brukar tillhöra också våra samtalsämnen – men också utvecklingen i Arktis.

Och jag kommer också att fortsätta samtalen med min polske kollega Radek Sikorski om det allt djupare strategiska samarbete vi vill utveckla mellan Sverige och Polen.

Kanske får jag också en i alla fall liten möjlighet att njuta lite av den vackra staden.

På kvällen blir det i alla fall en Chopin-konsert i det imponerande Wawel-slottet.

13 Responses to För demokrati till Krakow

 1. leewanta skriver:

  Bildt ska alltså möta stats-terroristen och anti-amerikanen Hillary Clinton, ja, det är alltid oroligt när halv-bildade politrucker ska skina bland vargarna i fårakläder – vilka katastrofer ska de hitta på härnäst?

  Clinton står väl nu som ett rimligt alternativ till den manchuriska Obama som snart är helt politiskt död i USA. Revanschisten Zbigniew Brezezinkji har således tappat andan men neocon hökarna och Kissinger fraktionen får nu mer fart. Zbig´s agenda är att plocka ned Moskva och Peking, inte Iran, och det är givetvis anledningen till den komiska arresteringen av 10 ”ryska halv spioner” häromsistens.

  Det bästa alternativet för världen istället för Bin Clinton – eller en neocon härförare som Petreaus – vore kongressledamoten Ron Paul, en sann amerikan, som känner till det egentliga spelet och inte hymlar med vad som pågår.

  Både Zbig och Kissinger styrs av Rockefeller gruppen – som i sin tur styrs av City Of Londons finansiella dynasti. ”Contradiction” är modus operandi.

  Stöd republikanen Ron Paul, det är det bästa kortet i amerikansk politik förutom Dennis J Kucinich.

 2. Kachina skriver:

  ”….och vi har ett gemensamt intresse i utvecklingen i södra Kaukasus.”

  Tassa försiktigt. Många har gått vilse i Kaukasus. Det gäller att ha stenhård koll på den politiska kompassen.

 3. Kachina skriver:

  Sorry, leewanta.

  Mediabilden och den politiska bilden av Hillary Clinton är alltför stark. Det är bara du som förlorar på att kalla henne stats-terrorist och anti-amerikan.

  Ron Paul är frispråkig, men republikan. Något som för mig är synonymt med CIA, ultrahöger med samma spännvidd på samhällsmedvetandet som ultravänstern, alltså inte större än ett knappnålshuvud.

 4. leewanta skriver:

  Kachina – jag adresserar sällan inkompetens. Du har inga källor, jag arbetar utifrån direkta källor på högsta ort. Sluta pladdra i min riktning, det kommer inte att göra någon skillnad.

 5. Kachina skriver:

  ” Du har inga källor, jag arbetar utifrån direkta källor på högsta ort”

  Gapskratt i qvintaformat.

 6. incamelot skriver:

  Hillary Clinton, järnladyn som fick den intressantaste minsterposten i nuvarnade Obama-regering. De mäktiga ”Habsburgarna”, som de då kallades, hade ju sitt imperium i centrala europa; Österrike/Ungern, och dessutom uppstod nya konfliktsugna imperier i väst under denna kritiska tidpunkt. Tyskland kallade sig för ett imperium till exempel, men det var mest en lek med ord från deras sida. Ordet ”Reich” användes för Weimar-republiken, och ännu tidigare, år 1870 så ville tyskarna ställa sig på samma nivå som Österrikarna, men de lyckades inte. All denna tyska komplexa inställning och nedlåtande attityd ledde i sin tur till de blodiga och misslyckade kommande tyska politiska statsbildningarna; först den mesiga och ekonomiskt, för tyskt vidkommande, katastrofala Weimar-republiken, som sedan följdes av den vidriga nationalsocialistiska regimen. Tyskland var från 1870-talet, ändå fram tills 1945 ”Europas sjuke man”, som misslyckades med vad han än företog sig. Det ottomanska riket var hundra år tidigare, alltså hundra år tidigare än Weimar-republiken bildades, även det mycket försvagat till följd av inbördes konflikter i riket. Man hade bland annat förlorat Grekland på 1820-talet till den mäktiga grekiska havsguden Poseidon.

  Jag undrar om Carl Bildt tror att Hillary Clinton i framtiden vill att den politiska eliten i Washington, i fratiden ska bli som ett slags nya ”Habsburgare”, eller om Bildt tror att det gradvis kommer växa fram en självkritisk syn på sin egen roll, vad anbelangar Europa. Eller kommer Washington i framtiden skylla eventuella kommande krig i framtiden krig, endast upstår på grund av ”etnisk grund”? Det vill säga, tror Carl Bildt att Washington kommer att driva dessa teser inbäddade i ”etablerade fraser”? Tror utrikesminister Bildt att Wahington är de enda som kan förhindra att ”Europas sjuke man” inte riskerar att återuppstå igen?

 7. Kachina skriver:

  leewanta

  Ursäkta om jag adresserar dig, men jag är så nyfiken på den kompetens du uppger dig ha. Om du har kompetens att lösa världens ekonomiska problem, varför gör du inte det då?

  Jag menar att problem och hinder i vägen som engelska kungahuset och Rotschild mfl,…är ju bara tiominutersproblem sedan giljotinen rullats fram.

  Men vad skall du göra sedan? Hur många valutor får det finnas? Hur många och hur stora Unioner får det finnas? Är tidigt 1900-tal med en mängd valutor och små nationalstater, nyckeln till framtiden?

 8. spanaren skriver:

  Vad rör oss Polens affärer eller vad som
  händer i rest-Georgien mer än att en svensk
  inblandning ytterligare försämrar vårt redan
  dåliga förhållande till ”Stormakten”?

  Vore det inte ur svensk synpunkt bättre att
  anknyta till den politik Tyskland och Frankrike
  för gentemot Ryssland och länder i den ryska intressesfären?

  Vi kan få bekymmer på närmare håll om det blir
  problem med gränsdragningen i Arktis.

  Vad gör ”landet utan försvar” om det blir konflikt
  i vårt närområde?

  Vi vet varken vem som efterträder Obama eller Medvedev/Putin och hur efterträdarnas politik
  kommer att se ut……

  Måste det alliansfria Sverige alltid och överallt
  gå i USAs ledband? I så fall varför det?

  http://www.en.rian.ru/news/20100702/159667731.html

 9. The Norwegian skriver:

  Jag skippar politiksnacket, och önskar dig en underbar kväll med Chopin. Hoppas också att du får möjlighet att titta lite på staden. Den ÄR vacker!

 10. mkpictor skriver:

  Ieewanta – stön, tagga ner lite please. Om du har svårt att ‘adressera inkompetens’, ungefär, så försök erindra dig själv i toaspegeln när du sitter och försöker krysta ut morgonkorven, verkligen ingen vacker syn – men minnesbilden kanske lär dig lite om ödmjukhet. Bara som ett tips.

  Som synpunkt på hr Bildts ord om demokrati så måste man tyvärr konstatera att sådant inte existerar. Om medborgarna inte får uttrycka en ‘obekväm’ åsikt i medierna, t.ex för rasism eller pedofili (jag är emot båda), finns ingen demokrati. Så är det i Sverige – om du t.ex. hugger ner på feminismen är du död, och med dig dör därmed demokratin.

 11. spanaren skriver:

  I väntan på utrikesministerns rapport om mötet
  i Kiev är det törhända av intresse att läsa
  vad som skrivs i ukrainsk media om USAs politik
  i den ryska intressesfären i samband med Hillary
  Clintons besök i Kiev.

  Är detta Putins pris för att inte leverera S-300
  fjärrluftvärn till Iran och iaktta neutralitet vid ett amerikanskt angreppskrig mot Iran?

  http://www.kyivpost.com/news/nation/detail/71734/

  I dagens Svenska Dagbladet skriver tidningens
  Rysslandsexpert Jan Blomgren en läsvärd artikel
  om USA/Ryssland/Ukraina.(länk saknas)

  Kvar på barrikaderna mot Ryssland står Carl Bild
  tillsammans med Saakasjvilij och baltstaterna
  medan Polen har sett ljuset och ändrat den polska
  politik som gällde under Bushadministrationen
  i USA med dess ambitioner att ”västdemokratisera”
  omvärlden – om nödvändigt med militärt våld.

  Varför för Sverige inte en Rysslandspolitik
  liknande den finska eller tysk/franska särskilt
  som vårt lands politiker på ett sätt som inte ens ryska GRU kunde göra bättre raserat landets existensförsvar till nästan obefintlighet.

 12. spanaren skriver:

  Tillägg till mitt 03 juli 2010 kl 06:42

  Länk till Svenska Dagbladets artikel om
  Hillary Clintons besök i Ukraina.

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/ukraina-blir-clintons-tuffaste-resa_4944837.svd

 13. […] Dag, 2, 3, Gp, 2, Syd, Svt, Vg, 2, 3, Tv2, S, Vlt, St, Lz, Gd, Db, Ab, Blt, Ek, Bl, Al, Sr, 2, C, 2, […]

%d bloggare gillar detta: