Kritiskt i Mellersta Östern

STOCKHOLM: Ännu en vacker dag när man cyklar ner genom staden på vägen mot dagens olika uppgifter.

Strax tar vi emot Nabil Shaath som ju tillhör en generation av palestinska politiker som varit med mycket länge, och som också därför är väl värd att lyssna på.

I går träffade president Obama i Washington den saudiske kungen Abdullah, och om en vecka står den israeliske premiärministern Netanyahu på hans program. USA spelar en viktig roll i dessa frågor.

Det finns en allt starkare insikt om hur viktiga de närmaste månaderna är när det gäller möjligheterna till en genuin fredsprocess i Mellersta Östern. Frånvaron av framsteg kan leda till en situation som blir direkt farlig.

På ett eller annat sätt måste situationen fås att röra sig innan vi alla åter träffas i samband med öppnandet av FN:s generalförsamling i New York i september.

På den europeiska kontinenten noterar jag att USA:s utrikesminister Clinton nu är på väg till ett viktigt besök i Ukraina för samtal med ledningen där. En överenskommelse med IMF har ännu inte kunnat ingås, och därmed är den ekonomiska utvecklingen ännu osäker.

Jag kommer sedan förhoppningsvis att träffa henne på lördag iu Krakow i Polen  – där skall vi diskutera hur vi kan stärka demokratin i världen – innan hon reser vidare till Baku, Yerevan och Tblisi. Också det viktiga anhalter i en utrikespolitik engagerad för europeisk stabilitet.

I Bryssel fortsätter nu diskussionerna kring tidtabellen för den europeiska utrikestjänsten EAS.

Förhoppningsvis kan Europaparlamentet fatta sitt beslut i början av juli. Vi har inte råd med mer av fördröjningar och problem.

67 Responses to Kritiskt i Mellersta Östern

 1. Rulle skriver:

  Carl,
  När Du träffar Nabil Shaath kan Du väl ta tillfället i akt och kräva ett svar på hur länge palestinierna skall fortsätta att ha Israels utplånande på sin agenda [stadgar]. Givetvis måste Israel ha rätt att flytta på sådana fientliga element från Jerusalem.

 2. florimond77 skriver:

  Så länge man ser palestinierna som ett hot och inte en möjlighet sätter man käppar i hjulet för själva freden.
  Bush lade grunden till en paranoid skräck i sitt land och startade på grundval av detta plus förhoppning om ekonomisk vinning ett mycket grymt och onödigt krig.
  Obama har svårt att ta USA ur det spindelnätet.
  Om man går tillväga med liknande tankesätt när det gäller MÖ kommer man ingen vart utan riskerar ett nytt krig.
  Det är lätt att se Hamas och Iran som uppenbara hot. Svårare, åtminstone för politiker, att se hoten, kvinnoförtrycket och brotten mot de mänskliga rättighetern i tex i USA och Israel men även hos andra stater som kallar sig demokratiska.
  Alla människor på jorden behöver varandra. Det finns stater och grupperingar som är väldigt annorlunda, men man får ta det som med livspartners. Det går inte att GÖRA om någon. Tiden löser den frågan. Förr eller senare hade livet ändrats i Irak och Sadam försvunnit – utan så många hundrtusentals människors död och lidande.
  Vi har gjort upp med nazismen och rasismen(inbegriper antisemitism). Låt oss inte ställa till ett nytt helvete bara för oljans skull. Satsa på sol,vind och fred!

 3. lion0808 skriver:

  Bäste Carl Bildt, vår fn. svenske utrikesminister. Jag unnar dig en härlig cykeltur genom Stockholm dessa dagar! Tyvärr är du ute också och cyklar när det gäller de av tradition fina kontakten med regeringen i Jerusalem. När besökte du Israels ambassad i Stockholm för att planera in ett officiellt besök i Israel för att samtala med din partivän ”Bibbi” Benyahim Nethanyahu, demokratiskt vald preminärminister i Israel? Ditt negativa agerande gentemot Israel under lång tid och genom dig, frånvaron av Sveriges historiska vänskapliga förbindelse med Israel, kan inte slätas över genom att du refererar till vad andra politiska högdjur företar sig visavi Israel. I mina ögon har du intagit en rent av fientlig hållning och det kan du få betala dyrt för vad tiden lider om du inte också besöker och för förtroliga samtal med en demokratiskt vald regering i Israel för vårt lands räkning! När passar det herr Carl Bildt att våga ta det vänliga stora steget? Har du personligen råd med att dröja med detta, då Hillary Clinton och hennes president Barack Hussein Obama II gärna välkomnar ”Bibbi” Netanyahu att återigen komma på besök?

 4. Kachina skriver:

  ”Det är lätt att se Hamas och Iran som uppenbara hot.”

  Ja, det är lätt.

  ”Svårare, åtminstone för politiker, att se hoten, kvinnoförtrycket och brotten mot de mänskliga rättighetern i tex i USA,…..”

  Ja, det är svårare om man inte har djupare studier i historiens förlopp från 1933 och ur vilken källa CIA växt fram, för det är i huvudsak CIA som står bakom USA:s brott mot mänskligheten. CIA är ondskans källa i västvärlden och måste utrotas. Den organisationen är helt enkelt sprungen ur ondskans rot.

  Det finns andra källor till ondska i andra världsdelar, men CIA är vår det vi kallar den civiliserade världens skamfläck.

 5. claudius49 skriver:

  Carl Bildt, för en tydlig och bra beskrivning av förhållandena i MÖ sedan rätt många år kan jag f n inte rekommendera någon bättre läsning än ”Beyond Chutzpah” av dr Norman G Finkelstein. Boken finns i den ganska färsk utgåva med vissa tillägg, motiverade av det mottagande den fick vid sin ursprungliga publicering.

  Om Du inte har läst den så lär Du inte hinna göra det före Ditt sammanträffande med Din kollega Hillary Clinton. Men lova mig att Du gör det efteråt! Det är en rätt diger lunta som torde räcka för en stor del av Din semester (om nu inte höstens riksdagsval lägger krokben för Din läsning).

 6. leewanta skriver:

  Neocon hökarna – som Bildt indirekt oftast stödjer – har just nu lite problem med att utlösa en ”false flag” operation eftersom större delen av amerikanska folket i en poll visar sig anse att en kommande terror attack just är en ”false flag” för att bedrägligen motivera en invasion av Iran.

  De har dock ett backup kort i Israel som kan utgöra den kataklysmiska spelare som suger in USA i Iran bakvägen.

  Vi får hoppas att Ukraina klarar sig undan det kriminella IMF vars diskreta uppgift är att krossa suveränitet genom skuldbördor – som utgör en kraftpelare i en framtida konsolidering av stater till en överstat enligt deras mästare. Många tror att IMF är en multilateral ängel för att fronten ser ut så. Inte en chans.

  IMF är ett skal för en mängd truster och fonder som har privata del-ägare, främst de klassiska bankir familjerna. Bank Of England som nationaliserades i samma veva efter kriget är på samma vis ett statligt skal som inte har några egna tillgångar – de är ställda i truster vilka har olika ”trustees”.

  Största ägaren i alla dessa truster är som vanligt Rothschild dynastin.

  En sista kommentar beträffande Bilderberg. Detta forum är precis som CFR och Trilaterala kommissionen ett frihjul där de flesta som bjuds in inte är införstådda med spelet bakom dessa organisationer. De går med mest för att det är prestigefyllt, att få kontakter, och många tror säkert att de gör ett gott jobb därtill. Den som känner till spelet bakom dessa fronter vet något mera. Agendan som man vill få in dessa forum emanerar ur Committee Of 300, men även denna dolda kraftcenter har en röst över alla andra. Lord Rothschild.

 7. aingrid skriver:

  Hur skulle Israel kunna lita på palestinierna?
  Hade en väninna i Jerusalem. Var t o m bjuden på hennes bröllop. I många år skickade jag pengar och kläder till hennes barn, trodde hon bodde i ett ruckel i Betania. I själva verket bodde hon i ett palatsliknande hus i Betlehem. Man får säga vad man vill men efter att jag blivit så grundligt lurad kan jag aldrig lita på en palestinier. Inte förrän detta folk lär sig veta vad sanning är, kan det bli fred med Israel…!

 8. […] rätt att existera, Nabil Shaath, PLO, tvåstatslösning, Västbanken Idag tar utrikesminister Carl Bildt emot Nabil Shaath – en ledare inom Fatah som förespråkar evigt krig i Mellanöstern, och på […]

 9. bildterberg skriver:

  Redan 2007 ”varnade” Zbigniew Brzezinski för en ”false flag” som initiering för en attack mot Iran:

  http://www.prisonplanet.com/articles/february2007/060207falseflag.htm

  Att Zbig arbetar för en ”ny världsordning” framgår emellertid ganska klart inte minst med tanke på det ödesmättade sista stycket i hans bok ”The Grand Chessboard” från 1997:

  ”In the course of the next several decades, a functioning structure of global cooperation, based on geopolitical realities, could thus emerge and gradually assume the mantle of the world’s current ”regent,” which has for the time being assumed the burden of responsibility for world stability and peace. Geostrategic success in that cause would represent a fitting legacy of America’s role as the first, only, and last truly global superpower.”

 10. un2here skriver:

  aingrid,

  Du tar en anekdotisk berättelse – utan faktiskt innehåll, så vi inte kolla upp sanningshalten – om en enda person, och vill att vi ska dra slutsatsen att alla palestinier är lögnare?

  Vad ska vi då inte dra för slutsatser efter den väldokumenterade Madoff affären? – att alla bankirer är bedragare … leewanta skulle gilla den uttydningen :)

  Men framförallt, vad ska vi dra för slutsatser om dig – och din familj?

 11. leewanta skriver:

  Helikopter-Ben Bernanke – mannen som aldrig har sagt en enda sanning under hela sin tjänst på Federal Reserve – försöker säga oss att amerikas återhämtning har problem pga av Europas budgetsanering. Kan någon annan än en imbecill tro på detta? Det råder ingen tvekan om att åtgärderna leder till deflation på depressionsnivå. Arbetslösheten kommer att öka snabbt, vilket innebär större kap av statsutgifter och minskade intäkter. Förutom individer, kommer städer och kommuner att påverkas mest – många som redan närmare sig konkurs, överraskande nog t o m i Tyskland.

  PIIGS säger i brist på övrig trovärdighet att deras instabilitet och skuld är resultatet av deflationsdrivande politik i de rika länderna. Nonsens. Tyskarna och de andra har slagit in på en strängare väg, lägre löner, mer produktion och att undvika fortsatt skuldökning. Fint så. Samtidigt är PIIGS hjälplöst på väg åt andra hållet vilket är anledningen till att missfostret Euron – som bara en dagdrömmare kan tro på – är dömd till undergång. Efter att ha förstört valutan med vanföreställningen att en-ränta-passar-alla så lägger man skulden på alla andra än roten till problemen. Visserligen skulle inte bankerna ha utfärdat lånen till att börja med – men bankerna vet att de oftast får en ”bail-out” av skattemedlen om det går illa – därför spelar de vilt.

  Resulatet är en deflation och depression som nu igen börjar avtäckas efter att nonsens stimulanserna har runnit ut.

  Det är propert av Europa att vara restriktiv och sanitär i budgeten och framför allt i skuldsättning – men det är ett misstag att höja skatter. Skattehöjning lämnar för litet utrymme för real ekonomin att hållas igång.

  En ordnad avveckling av Euron är det bästa Europa kan göra i dagsläget, det kommer att åstadkomma mindre utdragen smärta för ekonomierna och folken.

 12. […] i Mellersta Östern skriver Carl Bildt på sin blogg Alla Dessa Dagar. Ni som följer utvecklingen kan konstatera att konflikten trappas […]

 13. florimond77 skriver:

  till FIM
  Det är inte Hamas som för krig med Israel utan tvärtom. Dessutom har man medvetet backat upp Hamas underifrån för att splittra palestinierna och hindra en palestinsk stat.

 14. Rulle skriver:

  florimond77 skriver:kl 16:10

  Du har så grundligt fel!!!! Det är tveklöst så att Hamas, Hisbollah, PLO och Palestinierna i gemen, som
  bär på skulden till allt bråk i Mellanöstern.

 15. un2here skriver:

  Varför åkar judarna inte hem igen, om det nu är så mycket bråk med dom? Lieberman pratade här om dagen om att han gärna såg en etnisk gräns, vilket ju inte hade varit något problem om han – som etnisk moldavier – hade befunnit sig hemma i Moldavien istället för på Västbanken.

 16. flyktingar skriver:

  un2here:

  Yassir Arafat föddes i Kairo 1929.

  Vänligen följ länken Netanyahu-Arafat-Shaath nedan…

 17. florimond77 skriver:

  För att lösa konflikten i MÖ måste man göra som i Sydafrika. Det finns många paraleller. Till förhandlingsbordet med alla gubbat. Inklusive Hamas.
  Det är vad Obama borde jobba på!

 18. bildterberg skriver:

  Lite ytterligare lästips inför semestern:
  Michael Collins-Piper: ”The Golem”

 19. un2here skriver:

  flyktingar,

  Arafat bodde hos sin mors familj i Jerusalem. Han hade palestinska föräldrar.

  Det har inte Lieberman.

 20. flyktingar skriver:

  un2here:
  ”Enligt Arafat själv föddes han i Jerusalem den 4 augusti 1929, medan andra källor anger 24 augusti 1929 i Kairo. Den senare uppgiften styrks av en egyptisk födelseattest. Arafat var det femte eller sjätte av sju barn. Hans far var textilhandlare med egyptiska rötter och hade bott en tid i Palestina, ett område som vid den tiden förvaltades av britterna. Arafats mor var palestinier. Familjen flyttade till Egypten på 1920-talet. Efter hand fick Arafat smeknamnet Yassir, som betyder ”lätt”.

  Arafats mor avled 1933, när han var fyra år gammal. Efter moderns död sände hans far honom och hans bror Fathi till deras morbror i Jerusalem, där Yassir stannade i fyra år. Efter återkomsten till Kairo, som nioåring, levde han i sin fars hus och togs om hand av en äldre syster, Inam. Yassirs far ägnade mycket tid och energi åt att återvinna ett landområde i Egypten som varit i familjens ägo 150 år tidigare, men misslyckades dock med detta. Arafats förhållande till fadern var mycket dåligt och vid faderns död 1952 var Arafat inte närvarande vid begravningen.”
  – Wikipedia

 21. un2here skriver:

  Lieberman har fortfarande inte minsta lilla anknytning till Palestina – eller någon annanstans i MÖ för den delen.

 22. florimond77 skriver:

  Apropå att Lieberman inte har anknytning.
  Anledningen till att isrealerna har en sådan aggresiv och rå framtoning i ledarskapet, som otaliga exempel visat i behandling av palestinier och fredsaktivister kan tänkas delvis komma sig av att det stora flertalet israeler är judar med familjer som kommit från Osteuropa. Där har länge funnits kulturella uttryck baserade på ett tufft och hårt mansdominerat samhälle.
  Den arabisk-judiska kulturen är också mansdominerad med våldsamma inslag men härstammar från ett urgammalt klansystem med egna regler. Det kunde vara tufft och stelt, men sällan rått på det sättet att man tilläts förnedra och mörda folk fegt, kall-blodigt och omdömeslöst.
  Detta råa och meningslösa våld kan idag även bevittnas i de krig USA driver.
  I Israel finns en tradition, verkar det som, att apa efter USA i allt. Ibland undrar man vem som apar efter vem?

 23. Rulle skriver:

  Nu går Skam på torra land. Sveriges utrikesminister håller presskonferens tillsammans med en självutnämnd rasistisk mördare.
  Nabil Shaath företräder en organisation som vill utplåna det mest demokratiska landet i världen. Den sortens avskum, som han representerar bör hängas med fötterna upp tills de förstår att göra sin skriftliga policy mänsklig.

 24. un2here skriver:

  Rulle,

  Det finns inga demokratiska länder utöver Israel som nekar hälften av befolkningen grundläggande mänskliga rättigheter – om man bortser från den demokratiska republiken Nord Korea ..

 25. Rulle skriver:

  Eftersom jag vet att Israels ambassad noga följer inläggen på denna blogg vill jag här framföra min och flertalet vanliga svenskars ursäkt för vår utrikesministers dåliga omdöme.
  Palestinierna [PLO] har ännu inte visat sig rumsrena nog att tala diplomatiskt språk med.

 26. Rulle skriver:

  un2here,

  Det är väl diskutabelt om Västbanken och Gazaremsan skall inräknas i Israel. Men OK då, av de totalt 11,5 milj. är i runda tal 3,5 på Västbanken och 1,5 på Gazaremsan.
  Alla som erkänner israel och vill leva i fred har långt bättre mänskliga rättigheter än t.ex samerna i Sverige.

 27. un2here skriver:

  Rulle,

  Eftersom Lieberman har visat sig vara fast besluten på att sabotera två-stats lösningen – han har ju sin villa precis mitt på Västbanken – då finns det bara en-stats lösningen kvar. Kalla den Israel, Palestina eller för den sakens skull Ramallah, men det är dit det är på väg nu i kanske lite högre fart än din kompis Benny på ambassaden har hunnit inse.

 28. Kachina skriver:

  ”Alla som erkänner israel och vill leva i fred har långt bättre mänskliga rättigheter än t.ex samerna i Sverige.”

  Nu överdriver du, Rulle. Jag är inte same, men fullt medveten om att de funnits här i minst tiotusen år före oss. Deras renar göder min tomt, till och med min altan och jag tar det som en fullt naturlig del av livet här i Norrland. Delar en kopp kaffe med samén medan renhjorden strikt disciplinerat förflyttar sig längs min tomtgräns.

  Jag tror att vi gått väldigt långt i att tillgodose samernas rättigheter och de skogsägare som försöker vägra renens rätt till renlav, har knappast något stöd bland den breda allmänheten. Under den tid jag var skogsägare ifrågasatte jag aldrig samens/renens rätt till bete.

  Västbanken är en begynnande nation under en statsledning. (Abbas) Gaza är en blindtarm som man, förutom nödsändningar, för tillfället kan ignorera.

  Det viktiga, för tillfället, är att det kommer fram ett avtal mellan Israel och Västbanken.

 29. level84 skriver:

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/turkiet-och-israel-i-hemligt-mote_4937427.svd

  Liten organiserad bojkott och Israel kommer krypande.

  Oavsett om palestinier är ett hot mot staten Israel eller inte blir det inte bättre av att Israeler dödar palestiner, river deras hus och bygger egna bosättningar. Denna taktik måste vara den dummaste taktiken någonsin för att dämpa hotet mot sin egen befolkning.

 30. florimond77 skriver:

  Nej palestinierna, varken Hamas,Fatha eller andra har någonsin varit ett hot mot Israel. De har bara stått upp för sin rätt att existera där dom bor. Det största hotet mot Israel är Israel självt och dess eländiga politik.

 31. […] Bildt menar för sin del i sin blogg att Nabil Shaath är ”väl värd att lyssna […]

 32. Kachina skriver:

  ”Liten organiserad bojkott och Israel kommer krypande.”

  Nej, tro inte det. Juden vet den verkliga innebörden i det engelska ordet endure, uthärda. En bojkott stärker dem bara. Juden besegras bara efter ett intellektuellt krig där han till slut saknar replik.

 33. claudius49 skriver:

  Den som är intresserad av Mellanösternfrågan bör ta del av de rapporter som under årens lopp har lämnats av Human Rights Watch (HRW), Amnesty och den israeliska organisationen B’Tselem om de övergrepp som Israel utfört (och utför) mot den palestinska befolkningen. Det handlar om mordverksamhet, även mot kvinnor och barn, rivningar av hus så att folk blir hemlösa, man burar in folk under tortyr, man förstör odlingar av olika slag, t o m själva odlingsmarken, etc. Ett minst sagt digert syndaregister!

  Och naturligtvis Goldstonerapporten; sista kapitlet i den frågan har ännu inte skrivits. Det oacceptabla och oförlåtliga övervåld som IDF eccelerade i under Gazakriget kommer att få ett efterspel under FN:s överinseende.

  Se även vad skribenter som Akiva Eldar, Gideon Levy m fl skriver i den israeliska tidningen Haaretz. Så gott som varje dag.

  Självfallet känner vår utrikesminister till allt detta. Men en del av dem som skriver inlägg här tycks vara ovetande om dessa chockerande och skandalösa fakta.

  Men kanske Räkenskapens Dag kommer någon gång? Kanske snabbare än vi vågar tro?

 34. florimond77 skriver:

  Sapere Aude
  Världen har gjort upp med nazismen, men tydligen inte du.

 35. Kachina skriver:

  ”Men kanske Räkenskapens Dag kommer någon gång? Kanske snabbare än vi vågar tro?”

  Jag, och ingen nation i väst, ställer upp bakom en förintelse av Israel. Däremot är jag väl medveten om de illgärningar som utförs av invandrade sionister, främst från USA.

  Märk detta, det är stor skillnad på de israeler som fanns där före 1967 och de som invandrade därefter.
  Den överväldigande segern vid sexdagarskriget utlöste en masspsykos, som jag mötte förtrupperna av tämligen direkt efter kriget. Guds hand vilade över det heliga landet och juden satt i högsätet, som åklagare, domare och bödel.

  Märk detta, att 1967 är en markant gräns mellan jude och sionist.

 36. un2here skriver:

  Kachina skriver: – Juden besegras bara efter ett intellektuellt krig där han till slut saknar replik.

  Det kommer att kräva viss skärpning och en del tålamod:

  – ”We did it the Israeli way; we argued our case to death,” Eden recalls. ”You know what an exchange of opinions is in Israel? You come to the meeting with your opinion, and you leave with mine.” [Schmuel Eden, Intel]

  Lite grann som att förhandla med Göran Persson?

 37. Kachina skriver:

  Lite grann som att förhandla med mig!

  Det är det bästa minnet jag har från Israel, frispråkigheten.

  Jag har även varit i Jordanien. Muhammeds skugga låg tung över varje samtal.

  En credit för Israel. Säg vad du vill och du blir garanterat bemött, verbalt och intellektuellt.

 38. claudius49 skriver:

  Finns här någon som har signaturen ”Sapere Aude”? (Jag kan inte finna någon.)

  Hur som helst: detta latinska uttryck betyder ”våga veta, hav mod att göra bruk av ditt egna förstånd”.

  Men: Varför blandar florimond77 in nazismen här? Skulle den israeliska tidningen Haaretz, och dess skribenter vara nazister? Den felaktiga beskyllningen bör annulleras, och begäras en ursäkt för. Och såvitt jag ser är det ingen här som diskuterar med nazismens argument.

  Det handlar om fakta och realism. Vi bör bedöma vad som faktiskt händer i sak, inte vad som anses vara godkänt enligt förutbestämda tankemönster, som vanligen har mer eller mindre kraftig bias åt något håll. Jag kallar en spade för en spade.

 39. un2here skriver:

  claudius49, se inlägg kl 15:16

 40. Rulle skriver:

  florimond77,
  När man skriver i valmanifest och partiprogram att alla judar skall dödas, är inte det ett hot?

  Kachina skriver: – Juden besegras bara efter ett intellektuellt krig där han till slut saknar replik.

  Varför skola mänskor strida? Judarna behöver inte besegras!

 41. Kachina skriver:

  Rulle

  Sionisterna tjuvar land och mördar hjälparbetare.

  Islamisterna använder självmordsbombare till att döda civila.

  Behöver inte dessa stoppas? Behöver inte deras tankemönster ändras? Behöver inte din mentala och känslomässiga ”korridor” vidgas?

 42. jimmy46 skriver:

  Stå på dig Carl Bildt du är en av dom få politikerna med ryggrad!
  Sverige kan moraliskt aldrig ha normala förbindelser med Israel, när Israel ständigt gör sig skyldig till brott mot folkrätten och folkmord.
  Hur skall Palestinierna komma erkänna Israel när dom utsätts för den ena trakasseringen efter en andra, Hamas valdes efter ett demokratiskt val, rätt eller fel vald med det var demokratiskt.
  Hade Nazi Tyskland funnits i dag hade Sverige inte haft normala förbindelser med dom,
  Likheter med nazi tyskland och Israel är många, hela Gasa är ett dödsläger, fosforbomber istället för gas och Israel använder samman metoder som nazisterna, att svälta och neka dom mänskliga rättigheterna.
  Att kräva att Palestina skall erkänna Israel innan Israel slutar mörda är rena sandlåda nivån.
  Israel folk har demokratiskt valt en regering som är emot fred, och som tydligt visat att Israel står över folkrätten FN och den övriga civiliserade världen.
  Israel vill inte ha fred utan ser det som sin gudomliga rätt att mörda och trakassera.
  FN borde gå in i Gasa detta ha Palestinierna krävt men det har Israel satt stopp för.

  Till alla dom i detta forum som med en dåres envishet hävdar att det är synd om Israel och dom skall får fortsätta med folkmord, ni borde sätta er på skolbänken eftersom der svenska utbildning systemet misslyckat med er.

 43. un2here skriver:

  Rulle,

  Du har ibland klippt & klistrat från kahanistiska hemsidor. Var det av misstag – alltså, var du helt omedveten om att den rörelsen är helt förblindade av religiöst hat mot allt och alla, inklusive andra judar samt inte minst den mördade presidenten Yitzhak Rabin?

  Din oresonliga attityd får mig att tro att du har läst många sådana hemsidor

 44. un2here skriver:

  Bzzt … Premiärminister ska det vara (och inte ”president”)

 45. claudius49 skriver:

  kachina 1 juli 13:33 – Om samerna i Sverige, se Lennart Lundmarks studie ”Stulet land”. Presentationen på Bokus lyder: ”Historikern Lennart Lundmark har ägnat decennier åt forskning om den svenska statens politik gentemot samerna från 1500-talet till allra senaste tid. Han har grävt djupt i arkiven och avslöjar hur övergreppen mot samerna egentligen gick till.
  FN:s kommitté mot rasdiskriminering och Europarådets kommission för mänskliga rättigheter är skarpa i sin kritik av Sveriges behandling av samerna. I andra demokratiska länder får ursprungsbefolkningarna starkare rättigheter på sina gamla områden. Men i Sverige fortsätter samerna att förlora allt mer.”

  Sanningen är tyvärr att den svenska staten har gjort ungefär som t ex de europeiska utvandrarna till Nordamerika, men med mindre brutala medel. I stället för med kulor och krut har man använt juridiska knep och finter för att avhända ursprungsbefolkningen deras hävdvunna rätt till landet.

 46. claudius49 skriver:

  florimond77: Tack, jag har tittat in på Sapere Aude så nu ser jag varifrån snacket om nazismen har kommit här. Jag ber om ursäkt om mitt inlägg kunde tolkas som att det var du som mobiliserade nazismen här.

  Den som spakar på Sapere Aude borde verkligen leva upp till sin signatur — dvs ”att våga veta”, att ta reda på hur det förhåller sig i verkligheten, genom att läsa Norman Finkelsteins Beyond chutzpah. Rekommenderas varmt till alla som vill veta hur det står till i Mellanöstern. Utan de propagandistiska slöjor som tyvärr skymmer sikten, eller helt förvrider perspektivet, i många andra förkunnelser i ämnet.

 47. flyktingar skriver:

  Jag ser ingen möjlighet till förlikning mellar israeler, hamasvänstern och islamisterna. Verklighetsbilderna, historieskrivningarna och målsättningarna skiljer sig alltför mycket.

  Det lovar inte gott för framtiden. Således, ingen ”genuin fredsprocess” inom de närmaste månaderna. Allt talar för en upptrappning av konfikten i Mellanöstern, liksom man märkt hur de hatfyllda inläggen gentemot Israel blivit allt skarpare på denna blogg under senare tid.

  Blir Lundin Oil och kurderna vinnarna när dammet lagt sig? Det skulle vara vad jag kallar Chutzpa.

 48. un2here skriver:

  flyktingar,

  Ett förste tecken på israelisk fredsvilja skulle kunna vara en begäran om amnesti för brott begångna av judar mot palestinier.

  Vad vi hör är istället krav om ytterligare landområden och fördrivning av fler palestinier.

 49. florimond77 skriver:

  Liksom det finns flera grupperingar av palestinier finns det flera grupper i Israel. Men om detta talas inte mycket. Israel vill se sig som en fast sammanhållen makt. I själva verket är folket delat från frispråkiga nyktra grupper som aldrig tyckt om ockupationen, som tom tar starkt avstånd från israelpolitiken, som de ser som kontraproduktiv och som aldrig haft några egentliga problem med palestinier, att leva bredvid och att dela landet med till extrema mörkermän ofta i bosättarlägren. Dessa fundamentalister begår terrorbrott i skymundan men de behöver heller inte framträda som terrorister eftersom den israelika staten gör ett gott jobb åt dom.
  Vad Israel bör göra för att rädda sig själva och uppnå fred är att ta itu med dessa terrorister på samma idoga sätt som man gör med terrorister på andra sidan och sluta upp med att behandla alla palestinier som terrorister.
  Bosättarna ska väck. Sätt dom i fängelse. Ge tillbaka husen i Jerusalem till palestinierna. Då får man tillbaks Shalit ( ja man måste givetvis frige de fångar man själv tagit som gisslan)Förhandla med Hamas och Fatah om den framtida palestinska staten.
  Då blir det fred på jorden! Och Israel får tillbaks ansiktet.
  Palestinierna är nämligen inte fiender utan bröder och systrar. Varför strider man mot bröder och systrar?

 50. flyktingar skriver:

  florimond77, un2here:

  Situationen är bortom ömsom hatiska, ömsom utopistiska partsinlagor på en blogg. Därav utrikesministerns öppenhärtliga kommentar.

 51. un2here skriver:

  Du är obegriplig nu. Vilken kommentar och av vilken utrikesminister – den här eller den andra?

 52. flyktingar skriver:

  un2here:

  Carl Bildt skriver ”Det finns en allt starkare insikt om hur viktiga de närmaste månaderna är när det gäller möjligheterna till en genuin fredsprocess i Mellersta Östern. Frånvaron av framsteg kan leda till en situation som blir direkt farlig.”

  Det finns ingen anledning att tro att hamasvänstern och islamisterna har något intresse av att se en samexistens med en judisk stat.

  Hudna är Islams metod gentemot Israel, i väntan på det oundvikliga, dvs att den judiska staten uppslukas av Islam och sharialagar.

  Återkommande konfrontationer mellan internationell politisk islamism och de västerländska värdena oundvikliga. Läs Mohamad Omar om du vill erfara den politiska islamistens världsbild. Oavsett om du delar Omars åsikter och världsbild eller inte, så måste du förstå att hans och hans likars verklighetsbild är inkompatibel med existensen av en judiska stat i Israels Land. Det krävs av henne att hon försvarar sitt territorium, annars upphör hon att existera. Det verkar som om hon valt att kämpa.

 53. Kachina skriver:

  ”Återkommande konfrontationer mellan internationell politisk islamism och de västerländska värdena oundvikliga.”

  Ja, tyvärr.

 54. un2here skriver:

  Räkner du kristdemokratiska Merkel till islamisterna också, eller tillhör hon hamasvänstern:

  German Parliament demands Israel end Gaza blockade
  … The vote suggests that mainstream German politicians want to close the gap between official, long-time support for Israel and growing public disaffection with Israeli policies.

  Problemet är att Israel har lite svårt för att nöja sig med att ”försvara” sitt territorium, utan ”försvarar” välvilligt även andras territorium. Dock utan att det har gagnat någon som bodde där.

  Vid 60 års ålder borde man kunna förvänta sig att hon kunde skilja på vad som är ditt och mitt.

 55. Börjesson skriver:

  Varför är Israel/Palestina-konflikten så förtvivlat polariserande ända här uppe hos oss? Varför tycks varenda politiskt intresserad svensk benhårt ha tagit ställning för endera sidan, för att därefter tolka allt som andra sidan gör i de svartaste av nyanser?

  Jag menar, det enda som står helt klart är ju att båda sidor har gjort massor av klandervärda saker genom åren, att ingen av dem med någon som helst trovärdighet kan utge sig för att vara ”the good guys”. Så låt dessa två primitiva våldskulturer slåss då, om de nu så gärna vill. Eller kliv för all del in med FN-trupper och diktera en lösning över båda deras huvuden, då de uppenbarligen är oförmögna att någonsin lösa konflikten själva.

  Men hur som helst finns det ingen som helst anledning att dras med i deras småaktiga käbbel om vem som slog vem först. Det har ju ingenting med oss att göra!

 56. lion0808 skriver:

  Låt oss hoppas på en tvåstatslösning där Palestina och Israel kommer att respektera varandras gränser och suveränitet. Det borde alla ha insett, även palestinierna, när det första FN-föslaget lades fram, som godkändes av isreleliska ledare, men som förkastades av dåvarande palestinska ledare. Därefter tog Ben Gurion initiativet till att bilda staten Israel, vilket godkändes av det internationella samfundet. Nu är det dags för palestinierna att bekänna färg! Vill de ha en egen stat eller vill de dessförinnan sluka också Israel? för att uppfylla sin profets önskningar?

 57. lion0808 skriver:

  Båda folken som varande avkomlingar till Abrahams säd är tyvärr inte alltid uppenbarligen särskild snälla mot varann. Även fientliga grannar kan respektera tomtgränsen på våra breddgrader. Möjligen så småningom kommer judar och islamister/ättlingar från SaudiArabien/palestinier att respektera varann som avlägsna släktingar och grannar. Vi får hoppas att så kommer att ske, men då krävs att ledare på båda sidor har förmågan att se till båda folkens legitima intressen och sluter ett ömsesidigt fredsavtal. Där krävs ett internationellt tryck på båda parter!

 58. un2here skriver:

  lion0808,

  Skulle du vilja att svenska ledare accepterade ett FN-förslag om delning av Sverige i två halvor mellan judar och svenskar? Eller mellan svenskar och muslimer? Troligen inte.

 59. flyktingar skriver:

  un2here:

  FN:s delningsförslag var helt i sin ordning. Arabernas reaktion var lika beklaglig som förutsägbar.

  Under många hundra år var dagens Finland en del av Storsverige. Fråga dagens finnar om de är missnöjda med delningen och om de hellre skulle vilja bli en del av Sverige igen, om du vågar.

 60. un2here skriver:

  Under många hundra år var också Palestina en provins i det Ottomanska riket …

  När Finland blev självständigt var det finnerna själva som valde, och inte FN som gav bort landet till tredje part.

 61. flyktingar skriver:

  un2here:

  1948 föreslog FN delning mellan två parter, palestinajudarna och palestinaaraberna. Araberna förkastade beslutet och gick till angrepp. Palestinajudarna var förberedda och besegrade sina angripare i det som går under benämningen israeliska självständighetskriget.

  Hur kunde denna ”tredje part” besegra arabstaternas stolta arméer och samtidigt orsaka flyktingströmmar på 750 000 människor? ”Judarna var ju så få, en så liten minoritet. Hur kunde de stolta araberna förlora mot dessa små kroknästa judar, som bara vet att hantera pengar?” Ja, araberna kanske skulle vakna upp ur sin drömvärld och se sin motståndare sådan hon är för en gångs skull och sluta upp att bete sig som om Israel inte finns. Fast det förstås, underskattningen och fördomarna gentemot Israel är hennes största försvarstillgång.

  Fakta: Idag bor 6 miljoner judar och 1.5 miljoner araber (kristna, muslimer, druser) i Israel.

 62. un2here skriver:

  Myt!

  ”Angrep” mot en arme som redan har invaderat ens eget territorium kallas för försvar.

  Britterna hade avväpnat palestinierna efter upproret -36 – de var alltså närmast försvarslösa – samtidigt hjälpte vissa (korrupta?) officerare Irgun m fl av religiösa skäl. Jag tror det var du som drog upp det här vid ett tidigare tillfälle.

 63. un2here skriver:

  ”Förebyggande kontraangrepp” – som jag läste om för förste gången i förrgår . finns endast i den israeliska mytologin.

 64. florimond77 skriver:

  Israel har missat många tåg. Det första var när man 1948 ville slå sig ned i Palestina och bilda en stat.
  Hade man då rådgjort med de oftast ganska fattiga fåraherdar som då utgjorde befolkningen och välvilligt sagt ” Se här bröder (och systrar) vi ska bygga ett rikt land här och vill gärna att ni får ta del av allt”
  Men istället körde man ut människor från deras hem, jämnade marken och byggde städer som Tel Aviv.
  Så uppblåsta av övermod och en fundamentalistiskt övertro att Jahve var med dem och gav dem frisedel för vilka brott som helst var de. Och idag har de sk ”bosättarna” inte kommit längre i sin utveckling.
  Om inte Obama kräver mer av Israel utan istället uppmuntras att starta nya galna krig på intilligande stater så går vi mot mycket mörka tider. Så stor betydelse har MÖ frågan och det är därför den engagerar så många människor
  Steg på rätt väg:
  1 Bort med bostättarna och ge tillbaks husen i Jerusalem.
  2 Tvinga Israel att frige sin gisslan som krävs för att man ska frige Shalit.
  2 Starta förhandlingar med alla parter inklusive Hamas. Detta kommer att ta tid. I Sydafrika tog det 4 år.

 65. un2here skriver:

  – Detta kommer att ta tid. I Sydafrika tog det 4 år.

  Jamen då kanske lite drygt 40 år kommer att bli lagom [uh2 tittar på sin klocka] … Det är nu?

 66. flyktingar skriver:

  un2here, florimond77:

  Vill ni få övriga att tro på era amsagor om att judarna damp ner i Israel 1948 med färdigbyggda judiska kibbutzer, judiska städer och judiska byar…? Tror ni på det själva, så är inte enbart inkompetens som står ivägen för Israels fiender. Det är något mer som fattas.

  Min släkt hade byggt kibbutzer, odladat, fött barn, grundat Palmach och Hagana bra länge redan, när Arafat föddes i Kairo 1929. 1948 fanns bara två val. Det ena var delning. Det andra var krig. Araberna valde krig och förlorade.

  Nu är det Irans islamisters tur att försöka krossa den judiska staten, uppmuntrade av hamasvänstern. Vi vet alla hur det kommer att gå.

 67. un2here skriver:

  Jag tror ingen har påstådd annat än att i -47 sa de 30% invandrade judar till sig själva att det var rimligt att begära 75% av landet, fast fick nöja sig med (förslagsvis) 55% – till en början åtminstone.

%d bloggare gillar detta: