Samarbete och försoning i Kina

STOCKHOLM: Fortsatt högsommar i Stockholm, men också fortsatt arbete med olika frågor som kräver uppmärksamhet.

I Bryssel diskuteras möjligheten av en oberoende grupp för att närmare utreda bakgrunden till och händelseurtvecklingen i samband med oroligheterna i Kirgistan.

I Wien diskuteras parallellt möjligheten av en civil polismission till de drabbade områdena för att hjälpa till med det nödvändiga försoningsarbetet.

I Chongqing i det inre av Kina undertecknades i går under stort ståt ett viktigt ekonomiskt handels- och samarbetsavtal mellan det kinesiska fastlandet och Taiwan.

Under den nuvarande taiwanesiske presidenten Ma Ying-jeou har förbindelserna med Beijing gradvis förbättrats, och detta avtal skapar nu än bättre förutsättningar för ömsesidigt stärkt kinesisk konkurrenskraft samtidigt som de politiska förbindelserna mjukas upp ytterligare.

Att avtalet undertecknades i just Chongqing var alls ingen tillfällighet.

Här satt under andra världskriget den kinesiska regeringen under Chiang Kai-shek, men här fördes också de långtgående samtalen mellan honom som ordförande i KMT-partiet och Mao tsetung som ordförande i kommunistpartiet.

Så avtalet kan också ses som en del av den historiska försoningsprocessen efter det utdragna kinesiska inbördeskriget.

2 Responses to Samarbete och försoning i Kina

 1. leewanta skriver:

  Schweiz, Britterna och Kina är fortfarande involverade i finansiella konflikter som eskalerade förra året bl a genom trätan om medlen i den gamla World Global Settlement Fund. Då USA vägrade släppa ut medlen till delägarna, insatta inom Citigroup, placerade dessa länder, ledd av den brittiska drottningen, en exekverad panträtt på åtskiliga biljarder på Federal Reserve.

  När USA fortsatte vägra släppa på medlen, bannlyste drottningen alla amerikaner från hennes tomt i Washington DC.

  Vi vore inte förvånade om BP smällen passar i denna bild.

  Kina har försökt spela på det finansiella kaoset i fiat systemet med att erbjuda Europa en uppbackning av guld till valutan – i utbyte mot vissa krav och åtgärder naturligtvis. Detta är absolut inget alternativ, då Europa skulle bli en slavstat till Kinesiskt guld. Men det visar politikens vägar i denna tid.

  Att man lyckades rösta ned den globala bank skatten är en seger av oskådade proportioner. Den dagen en global skatt av något slag implementeras har den trägna meritokratin vunnit och folket förlorat.

  http://www.worldfederalistmanifesto.com/ (skriven av en broder klubb till Bilderberg/Club Of Rome/Committee Of 300 kretsen)

 2. thesecondopinion skriver:

  Jag mötte Carl Bildts nyhet om avtalet avseende handel och ekonomi mellan Beijing och Taipei som ett välkommet och positivt tecken på att all internationell samhällelig utvecklng ligger ändå inte i västerländernas makt och måste, dvs. att det finns även annorstädes stater som agerar för världens bästa, oavsett om det nu vore deras enda ändamål. Så småningom gäller det att ge fler och mer omfattande fullmakter även till länder i Asien. Vi i Europa borde vara mogna för detta, dvs. sprida ut ansvaret och stötta andra.

%d bloggare gillar detta: