Besök från Finland

STOCKHOLM: Shanghai hade förvisso varit intressant, men Stockholm en sommarvecka som denna har ju trots allt sina attraktioner också.

I dag kommer Finlands nya statsminister Mari Kiviniemi på besök till statsminister Fredrik Reinfeldt för att diskutera samarbetet mellan våra bägge länder.

På det är det sannerligen inget fel.

Det var ju bara några dygn sedan utrikesminister Alexander Stubb var här på sommarmiddag vid Saltsjön. Vi har kontakt flera gånger i veckan i olika ärenden.

Men det tillhör en gammal och god tradition att tillträdande stats- och utrikesministrar i Finland och Sverige avlägger sitt första utländska besök i det andra landet, och det är självfallet uppskattat av oss att Mari Kiviniemi fullföljer denna fina men också i substans viktiga tradition.

Till de många saker vi har gemensamma hör ju engagemanget i norra Afghanistan, där det ju i säkerhetshänseende handlar om ett gemensamt svenskt-finskt förband.

Men vi strävar efter att stärka samarbetet i denna fråga också med Norge, och har all anledning att delta i sorgen över de fyra norska soldater som miste livet i Afghanistan i går.

12 Responses to Besök från Finland

 1. leewanta skriver:

  Det är viktigt att komma ihåg att den stundande globala depressionen som nu kommer är en direkt konsekvens av Carl Bildts ”globala” politik. Vi har letts på denna väg av honom och Sverige är inte bättre än andra – vi ligger senare i tidskurvan.

  Det är en oundviklig konsekvens av att ge zombie bankirer och hyena hedge-fonder ett så stort kommando över det globala monetära systemet. Carl och de druckna kallar finansiell anarki och destabilisering för ”fri marknad”. Vilka drönare, deras inkompetens kommer nu att gå till historien.

  De som har röstat på dessa spelare får nu exakt vad de förtjänar. En ekonomisk katastrof som utspelar sig över de närmaste fem åren, för många länder ännu längre.

 2. leewanta skriver:

  Minns att kollapserna inte beror på individuella länders ”lättja” utan på deras okunnighet. Derivata-marknaden blåste upp kvadriljoner med dollars ur ingenting – och när den magin upplöstes i bankböckerna uppstod hål i räkningen – vilket fick det att se ut som att skulderna skenande.

  Carld Bildt´s kompetens per manifesto.

 3. vpartanen skriver:

  Stockholm har altid varit intressant att besöka både på vintern och på sommarn…inte bara våra ministrar men vi medborgar har samma intressen om Stockholm…att segla ljuvigt dit på Sverigebåtar och tillbaka hit på Finlandsbåtar. Hoppas att solen håller på at skina genom hela nästa vecka i kungariket för oss alla som ska vara där.

 4. lion0808 skriver:

  Carl Bildt! Finland och Sverige hör samman sedan lång tid tillbaka. Tyvärr skiljdes vi åt när Ryssland markerade i norra Sverige 1808-1809. Men blod är tjockare än vatten. Vi ska hålla Finland för våra närmaste vänner och inte minst med tanke på hur många finländare som bosatt sig här i Sverige och bidragit till vårt välstånd.

 5. trannel skriver:

  Leewanta
  ”den stundande globala depressionen, som nu kommer, är en direkt konsekvens av Carl Bildts ”globala” politik”.
  En svensk utrikesminister har långt ifrån ett sådant inflytande på världsekonomin. Du gör dig bara löjlig med sådana tillvitelser. Om du inte begriper detta, bör du bättre underbygga dina påståenden. Ditt ordval är minst sagt förnedrande för dem, som allvarligt försöker få ordning på torpet.

 6. […] 29, 2010 3:03 | Kategoria(t): ruotsi, suomi, viro | Jätä kommentti Kuten Rutosin ulkoministeri Carl Bildt kertoo, on Suomen ja Ruotsin uusilla pääministereillä tapana käydä toistensa luona kylässä ennen […]

 7. Rulle skriver:

  Carl, Vad har Du gjort för Gilad Shalit?

 8. perfro skriver:

  Besöket av Finlands nya kvinnliga, unga statsminister kommer säkert bättra på kontakterna.
  Hon fick ju efterträda en partibroder med ett skamfilat rykte, vilket gjort att agrarpartiet, normalt det största i Finland, tappat väljarstöd.

  Nu måste hon få ihop en ny regering som vanligt en koalition, som dessutom regerar bra över partigränserna.
  Kanske ett arv från krigsåren då det hette ”Finlands sak är vår”.

  Nu är Finlands ekonomi mer svag än för bara något år sedan.
  Det lär bli besparingar.
  Men säger hon också det finns inget utrymme för skattesänkningar, motsatsen är fallet.
  Så tvingas man också resonera i Storbritannien, tyvärr

 9. Kachina skriver:

  leewanta

  Finanskrisen är en direkt följd av Thatchers tes om den individuella konkurrensen och de av den följande uppblåsta balansräkningarna som grund för nästa kvartalsbonus.

  Möjligt är att Carl Bildt smälte in i masspsykosen, men någon direkt orsak är han inte.

 10. Kachina skriver:

  perfro

  Så tvingas man snart resonera även i Sverige, även om Alliansen sitter i regeringsställning. Samhälle byggs på att solidariskt betala samhällets kostnader. Alliansens övertro på marknadskrafterna och att ”för den som har råd köpa samhällstjänsten vid behov”, borde väl vid det här laget ha bleknat rejält.

  Utan skattefinansierad forskning och av skatter uppbyggd infrastruktur, skulle det inte finnas någon samhällstjänst att köpa, inga lever- och hjärtbyten, inga motorvägar och inga flygplatser.

  Vi måste tyvärr höja skatten för att finansvalpar har haft världen som lekstuga och politiker har hypnotiserats av datasimuleringar vid samhällsbygget. Simuleringar programmerade av samma typ av valpar i individuell konkurrens om det stora priset, som består i att sälja in systemet i en eller flera nationer.

  Vi måste höja skatten, men inte för att privata vårdbolag skall dra in på blöjbyten för våra åldersdementa och sedan placera vinsten från våra skatter på Jersey.

  Vi måste få balans mellan det allmänna och det privata och då handlar det i grunden om ideologi. Jag ifrågasätter starkt den yttersta högern och den yttersta vänstern, vilka avser att bygga ett samhälle där en liten elit styr över den stora grå massan.

  Jag ifrågasätter även de enskilda politikernas avsikter och ideologi. Det talas mycket om den förre statsministern Carl Bildts övergång från politiken till Lundin Oils styrelserum, även om den var en naturlig följd av det han trodde på.

  Det talas inte alls om Göran Perssons omedelbara övergång från socialdemokratisk statsminister och direkt in i motståndarlägret, finans-, bonus- och girighetens hemvist.

  Detta agerande har skadat socialdemokratin mer än alla politruker och fyllefester, från gräsrot till ministernivå. Jag förstår att Mona har det svårt och frågan är om hon under sin karriär någonsin kan reparera den skada som åsamkats socialdemokratin, genom sveket mot sin egen ideologi. Ännu svårare blir det eftersom hon måste höja skatten.

  Även Alliansen måste höja skatten, men det blir svårt om skatterna i första hand går till några premierade ”gödkalvar” som vill bli miljardärer på Jersey genom att driva vår gemensamma egendom som privat affärsverksamhet.

  Vad finns det att välja på?

  Sofflocket synes vara enda alternativet.

 11. metusalem skriver:

  Kachina …
  Det är alltid skojigt att läsa dina kommentarer här på bloggen. Du är onekligen ett verkligt original, som det börjar bli tunt om.

  Jag vill emellertid invända mot din motvilja mot privata verksamheter inom skola och vård. Anledningen till att dessa företag går med vinst kan vara flera. Dåliga upphandlingsregler tex. Väl skött verksamhet i förhållande till ”allmännyttan” kan vara en annan.

  Att upplägget av privata satsningar skulle vara så slappt att det lätt uppstår övervinster gillar inte jag heller. Låt oss hålla tummen i ögat på makthavarna
  så vi slipper rapporter om övervinster som flyttas till skatteparadis.

 12. Kachina skriver:

  Problemet med privata skolor är att man ”kryddar” betygen för att höja skolans status. Dessutom står dörren vidöppen för ekonomisk vinning för den enskilde läraren, genom korruption. Skillnaden mellan G och MVG kan i få enskilda fall vara 100 000 kronor.

  Det går inte att komma ifrån. Olof Palmes mästerverk var enhetsskolan, men frukterna därur är nu på väg mot pension.

%d bloggare gillar detta: