En det sovjetiska sammanbrottets hjälte

STOCKHOLM: Så blev det så att jag i stället för att som planerat åka till Shanghai nu av mer privata skäl i stället kommit till Stockholm.

I dag kom budet om att Litauens f d president Algirdas Brazauskas avlidit.

Han var en på många sätt historisk person, främst när han som dåvarande ledare för den litauiska delen av det sovjetiska kommunistpartiet drev fram en utveckling som innebar att det litauiska partiet bröt sig ut ur det sovjetiska i en utveckling som tydligt bar förebud om vad som skulle komma senare.

Få bilder av Sovjetunionens successiva sammanbrott är så talande som bilden av en synligt förskräckt Michael Gorbatjov när honom ut mitt bland folket framför katedralen i Vilnius.

Han hade kommit från Moskva för att läsa den sovjetiska lagens hårda villkor för de allt mer självständiga litauiska kommunisterna – men hamnade i en situation han alldeles uppenbart inte kunde hantera.

Den litauiska frihetskampens store hjälte förblir den dåvarande ledaren för Sajudis-rörelsen ocxh nuvarande ledamoten av Europaparlamenter Vygaudas Landsbergus, men när historien om det sovjetiska väldets sammanbrott skrivs skall vi inte glömma den viktiga roll som spelades också av Algirdas Brazauskas.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: