Norra Norden i norra Afghanistan

STOCKHOLM: Efter gårdagkvällens sommarfest med den moderata riksdagsgruppen – i mycket god stämning – stundar nu en ny arbetsdag i huvudstaden.

Börjar gör den med regeringssammanträde – denna vecka på onsdagen eftersom midsommarhelgen ju bryter ut under morgondagen.

Omedelbart därefter presenterar Gunilla Carlsson, Sten Tolgfors och jag den nya webportal för våra samlade insatser i Afghanistan som nu tagits fram.

Det är viktigt att helheten i våra bidrag till de internationella insatserna i landet kommer fram. Vi har ju inte minst satsat betydligt mera på de olika politiska och civila insatserna i jämförelse med vad som var fallet under tidigare år.

I kväll bjuder jag så mina norska och finska kollegor Jonas Störe och Alexander Stubb på sommarmiddag på trevlig restaurang här i Stockholm.

Det har ju blivit lite av tradition att vi träffas lite då och då för lite mer informella samtal kring främst ”nordskandinaviska” utmaningar av olika slag.

Men alldeles säkert kommer vi också att diskutera de olika insatser vi alla tre har uppe i de nordliga delarna av Afghanistan. Vi och Finland har ju en helt integrerad militär insats där, medan Norge finns i ett område något längre västerut.

Utvecklingen i dessa nordliga områden är inte utan sina problem, men dock fundamentalt annorlunda än vad vi nu ser främst i landets södra och östra delar.

I Washington spekuleras nu vilt om huruvida president Obama kommer att avskeda den general som leder insatsen i Afghanistan efter några mina väl övervägda ord i en mediaintervju i dagarna. Det tycker jag dock vore utpräglat olyckligt – just nu behöver vi stabilitet i de internationella insatserna i landet.

22 Responses to Norra Norden i norra Afghanistan

 1. jdsolle skriver:

  en General ska inte utala sig i Roling Stone mag i dessa frågor
  en skymf för militären
  olle i usa

 2. flyktingar skriver:

  Grattis Carl, till en målmedveten utrikespolitik, som antagligen leder till omval för alliansen: Folkhemsinternationalens antiisraelism – en oskyldig nygammal ideologi för de ”små människorna”, som för samman muslimer, kristna, Carl Bildt, Lars Ohly och allt däremellan, i lycksalig extatisk blågulgrönröd midsommargemenskap.

  För mobbens offer, den judisk staten, gör svenska valresulatet ingen skillnad. Nja, det var en sanning med modifikation. Sverigedemokraterna kan bli vågmästare …

  Just nu når denna dubbelmoral nya höjder:
  Svenska hamnar bojkottar inte turkiskt, inte kinesiskt, inte egyptiskt, inte syriskt, inte amerikanskt, inte ryskt, inte burmesiskt, inte Lundin Oil. Svenska hamnarbetare bojkottar den judiska staten helt i linje med alliansens opportunistiska moral, på grund av, som man påstår, 9 våldsamma turkiska aktivisters död. Något som ”absolut måste utredas av FN”, trots att alla har sett filmerna och fotografierna.

  Eventuella oegentligheter mellan svenska kapitalet och diktaturer i 3:e världen, med ofantligt lidande och död som följd, därom ska man tiga. Det ger ju skatteintäkter och jobb åt hamnarbetare.

 3. Kachina skriver:

  Carl

  Ta med dem till Vaxholm. Granne med Systembolaget finns en restaurang som har grillad lax i utmärkt symfoni med kryddor, sås, grillade grönsaker och potatis. Utsökt. Eftersmaken dröjer kvar i två dagar.

 4. Kachina skriver:

  flyktingar

  Jag tänker inte tiga om Gaza, vår tids Warzawa-ghetto.

 5. flyktingar skriver:

  kachina:
  Du är okunnig, eller missinformerad. Sådana som du brukar inte tiga och det förväntar jag mig heller inte av dig. I amerika säger man att bilisten är de vita linjernas fånge. Du, käre kachina, är TV-rutans och internetdemagogernas offer.

  Om intresse finnes rörande Warszawaghettot:
  Det grundades 1940 och avvecklades 1943. Under tiden tömdes det kontinuerligt på sin judiska befolkning, som skickades till slavarbete eller förintelseläger. När judarna begrep detta, så gjorde de uppror. De judar, som inte stupade, arkebuserades eller deporterades till förintelselägren.

 6. Kachina skriver:

  Jag kan min Leon Uris. Det är ”tunnel-tiden” jag syftar till, inte upproret och deporteringarna.

  Ert agerande i Gaza kommer att leda till ett massivt uppror riktat mot Israel under mottot att det är bättre att dö i strid än att dö av svält.

  Om ni vill ha fred måste ni vinna över civilbefolkningen på Gaza, på er sida. Det gör ni inte genom att hålla dem i ett ghetto under blockad.

 7. perfro skriver:

  Var hittar man webbportalen, det skulle vara intressant ta del av den inte minst mot bakgrund av att vänstern är emot i varierande grad att svensk trupp finns där.
  Kanske den kan lära sig något och även förstå alla problem som möter alla deltagande stater.

  Den amerikanske överbefälhavaren uttryckte sig ju inte särskilt hövligt, men det finns säkert ett korn av sanning i vad han säger.
  Den amerikanska krigsinsatsen har ju inte varit särskilt lyckosam, vilket inte minst beror på svårigheterna att komma åt talibanerna i deras kärnområden
  Talibanerna jublar, vi har redan vunnit menar man med anledning av generalens uttalande,

  Från afghanskt regeringshåll ger man dock generalen rätt. Vi behöver mer, riktad hjälp sägs det. Våra egna trupper räcker inte till.

  Läget verkar komplicerat, men Obama ser väl i detta fall en möjlighet ta fram en poängseger.
  Återigen råskäll i Vita Huset.

 8. […] Utrikesminister Carl Bildt får nu internationell kritik och krav på Time-out. Det är Danmarks tidigare statsminister Poul Nyrup Rasmussen och ledare för Socialdemokraterna i EU-parlamentet som i ett pressmeddelande. […]

 9. claudius49 skriver:

  Vad än Carl B tar upp här, så tycks alltid Mellanöstern komma upp på dagordningen. Just idag är ilskan stor över att det svenska hamnarbetarförbundet genomför en mild (tidsbegränsad) bojkott av israeliska varor, som en reaktion på sjöröveriet den 31 maj.

  Vad gäller att öka kunskapen, eller kanske att skingra okunnigheten, om bakgrunden till den politiska linje som de styrande i Israel har valt, så har jag ett litteraturtips: Norman G Finkelsteins studier, allra helst den mycket ambitiösa ”Beyond Chutzpa”. Finns nog inte på svenska ännu.

 10. leewanta skriver:

  Alla som inte är drogade av hybris vet att den kriminella bogus operationen i Afghanistan brister i sömmarna.

  Teleprompter läsaren Obama gör sitt bästa för att spela som att han förstår vad som egentligen sker och att tuta i de som bryr sig att det finns ett krig att vinna. Det finns inget krig att vinna, det har det aldrig gjort. Det är vad generalen upptäckte.

  Brezisnkji erkände på senaste CFR konferensen att dessa ”stealth” operationer och den nya världsordningen har stött på problem i och med ett politiskt globalt uppvaknande. Alla vet att invasionerna är riggade spel, det är t o m väl dokumenterat nu.

  Catherine Austin Fitts som satt i Bush Sr regimen har publicerat dokument som visade drog och naturresurs-stöld agendan, hur den utgör en del av den egentliga anledningen till invasionen – men den främsta orsaken för dess kvarstod är att hålla kriget igång för krigets egen skull. Det är hotbilden som måste hållas liv i för att ta kontroll över populus och kunna rita nya kartor för den nya ordningen.

  Under tiden visslar Bildt och spelar antingen dum eller så är han helt enkelt ondskans fanbärare.

  ”CFR Meeting: Zbigniew Brzezinski Fears The Global Awakening”; http://www.youtube.com/watch?v=oDBlABD01U0

 11. florimond77 skriver:

  Generalen sade att Obama verkade rädd för militären. Det skulle vem som som helst bli. Dom ser ju sjuka ut. Som stenstoder ur någon sciencefitionfilm som ser att det man gör inte är rätt men ändå håller masken. Det är denna sammanbitna frustration som gör att man emellanåt skjuter ihjäl barn och förgriper sig på kvinnor.

 12. florimond77 skriver:

  Dessa ”internationella krav” på Bildts avgång som skrivs om här torde vara frukten av israelisk propaganda. Denna statsapparat har en nästan beundransvärd teknik att nästla in sina fula entakler precis överallt.

 13. bildterberg skriver:

  Här är en översiktsartikel som belyser afghanistankriget från
  ett globalt energistrategiskt perspektiv:

  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=19837

 14. bildterberg skriver:

  Angriparen iklädande sig rollen som självförsvarare och offer sammanfattas på ett träffande sätt i begreppet ”chutzpah”. Leo Rosten karakteriserar begreppet så här i sitt lexikon ”The Joys of Yiddish”:

  ”that quality enshrined in a man who, having killed his mother and father, throws himself on the mercy of the court because he is an orphan”

 15. kris08 skriver:

  Märkligt att McChrystal och Obama skulle vara så osams. De har ju annars båda talat vitt och brett om förändring men kört på i samma hänsynslösa hjulspår!

  Bra artikel (och citat) bildterberg! Gäller säkert de flesta konflikter att militärkomplexen på båda sidor är beroende av varandra. Den enorma militärapparaten i Israel t ex fruktar naturligtvis varken Iran eller terrorister, utan bara en enda sak: fred och avrustning!

 16. bildterberg skriver:

  Spelad osämja (”false opposition”) är en regelbundet återkommande ingrediens i det globala skådespelet.

 17. Kachina skriver:

  När det gäller frågan och relationen mellan EU och USA, vem som slår an tonen, är Carl Bildt lika ”Vilsen som i Västerås”, har långvarig prägling på USA som andmamma, svårt att hitta det intuitivt rätta och går därför på magkänsla, vilken växlar efter senaste förhandlingsmiddagen.

  När det gäller Afghanistan är han däremot imponerande ståndaktig. Jag tror inte att Carl Bildt deltar i militärkomlexens spel utan ser lika tydligt som i Darfur vad som måste göras.

  Kvinnorna och barnen måste få hjälp och beskydd mot de uttryck talibankulturen tar sig. Detta måste vara det övergripande målet för de nordiska styrkorna. Drog- och våldskulturen där kanske både amerikaner och afghaner är lierade samt hotbildspsykosen, är något man får ta itu med senare.

 18. Kachina skriver:

  Förresten, Obama är inne på rätt linje, att vinna folkets förtroende, under rätt general McCrystal. Enda felet är att Obama väntar sig resultat alltför snabbt, inom ett år. Det är orealistiskt, annars är allt rätt.

 19. bildterberg skriver:

  Kachina:
  Hur var nu slutmålet med afghanistankriget och vad är kriteriet för att målet har uppnåtts (så att man kan avsluta kriget)?

 20. Rulle skriver:

  Carl,
  Varför vill Du inte medverka till fred i Mellanöstern?

  Det är så enkelt:
  Kräv att den fångne israeliska soldaten friges. Kräv att Hamza, PLO och Hisbollah erkänner Israels rätt att existera samt att de därmed ändrar sina stadgar.
  Kräv att Hamas slutar beskjuta Israel. Avge löfte om att EU skall beskjuta Gaza med 3 raketer för varje raket som dom avfyrar mot Israel.
  Om dom inte har ont i sikte så är det inget hot.

 21. spanaren skriver:

  Är detta framtiden för, om väpnade svenska styrkor
  överhuvudtaget kommer att organiseras, den svenska
  utlandstyrkan när den nuvarande fraterniseringen med västmakternas av USA ledda militärallians NATO upphört efter ett rödgrönt maktövertagande i höst och den svenska utrikespolitiken åter blir neutral och alliansfri – starkt påverkad av vänsterpartiet?

  Endast verksamheter organiserade av och styrda från FN i New York utan varje västmaktsinblandning blir
  vad som gäller – eller?

  Vad rör oss då Baltikums/Ukrainas/Georgiens
  affärer för att inte tala om ett framtida totalt framtida ointresse för Afghanistan?

  Vad gäller Israel/Palestina torde det kanske åter bli
  som då Sten Andersson var utrikesminister….

  Nog blir det bli en kursändring av den svenska
  utrikespolitiken som kommer att väcka uppmärksamhet
  och frågetecken inte minst i våra skandinaviska grannländer.

  Är det så VI vill ha det??

  http://www.en.rian.ru/russia/20100623/159547280.html

 22. florimond77 skriver:

  Hur går det med att tíllsätta en oberoende utredning angående Israels sjöröverimord i Medelhavet? Man var ju ganska tydlig på den punkten,
  Rena avrättningar förekom. Nu framkommer att israeliska soldater har missbrukat kreditkort man stulit från fredsaktivisterna. Om vi tillåter detta längre är det stor risk att all rättvisa kommer att utrotas på denna jord.

%d bloggare gillar detta: