Två att gratulera!

ST PETERSBURG: Snabbesök i metropolen vid Nevan, men en bra möjlighet till snabba uppföljande kontakter med en rad olika personer som jag träffade på under mina timmar på St Petersburg Economic Forum.

Och det blev en inte ointressant paneldebatt här om Ryssland, EU och moderniseringen.

Jag passade på att mitt i talet om ekonomisk kris för Europa också berätta om framgångar i vår nordliga del av vår världsdel.

Vid det Europeiska Rådets möte i Bryssel i dag har Island fått klartecken för att förhandla medlemskap i EU och Estland fått grönt ljus för att komma med i Euron vid årsskiftet.

Hjärtliga gratulationer till såväl Reykjavik som Tallinn!

Här blev det också ett bra möte med stadens guvernör Valentina Matvijenko om en del olika samarbetsprojekt vi har – och som vi dessutom lyckades föra en bit framåt.

En rundvandring på utställningarna hanns också med.

Anatoly Chubais visade en del av de produkter som redan börjat komma ut den stora ryska satsningen på nanoteknologi.

Till traditionerna vid mina besök i Ryssland hör också en längre intervju med populära radiostationen Echo Moskvy – så också i dag.

Men nu bär det tillbaka längs Finska Viken och över Ålands Hav.

3 Responses to Två att gratulera!

 1. un2here skriver:

  Ibland så längtar jag tillbaks till Leningrad igen ..>/i>

 2. thesecondopinion skriver:

  Skönt att höra goda nyheter också, de behövs jämfört med de inte så glada saker som händer t ex i Gaza och Kyrgystan, låt bli oljan som rinner ut pga BP olyckan.

  Jag är verkligen glad också för att man kommit vidare med samarbetsprojekt, eftersom med Ryssland gäller det praktika framför allt, annars kan det lätt bli bara vackra tal. I nanoteknologin har Ryssland satsat ganska bra, men det behövs ännu mer.

  mvh
  Jouni Pulli
  Femkanten i Helsingfors

 3. leewanta skriver:

  Vad ska Estland gratuleras för – självdestruktion? Inom ett par år är missfostret Euron oundvikligen upplöst. Greklands finansiella hjälp har snart brunnit ut, inom 6 månader, och då står de i konken och försvinner med all säkerhet ur Euron. De blir inte de sista för deras exit kommer att sätta av ännu en ”contagion”. Tyska folket har redan fått nog av Euron och att behöva bära en bananer på sin skattsedel.

  Den enda anledningen till att man försöker locka in fler länder i denna monetära Titanic är möjligtvis att man vill krascha så många som möjligt tillsammans.

  Herregud, i vilket helvete föder man upp dessa politiker.

%d bloggare gillar detta: