Skål för allt detta!

ÖRESUND: Det är nu två decennier sedan den uppslitande striden om huruvida man skulle bygga en bro över Öresund eller inte, 15 år sedan regeringen fattade det slutgiltiga beslutet att godkänna miljöprövningen och 10 år sedan bron invigdes.

Debatten då känns närmast surrealistisk i dag.

De märkligaste skräckvisioner målades upp.

Himlen skulle förmörkas av föroreningar. Östersjöns liv skulle vittra bort och dö. Konstiga människor skulle välla in över våra bygder.

Öresund var för vissa något folkhemmets vallgrav mot allt det annorlunda som förknippades med Europa. Och minsta bro över denna skulle rasera de murar som detta folkhem antogs förutsätta…

Det gick ju så långt att Olof Johansson – då ledare för Centerpartiet – avgick ur regeringen medan Centerpartiet i övrigt satt kvar.

Det tycktes ett tag inte vara någon hejd på de märkligheter som den upprivande kontroversen om denna bro skapade.

Men nu ett decennium senare är allt detta mycket, mycket avlägset.

I dag arbetspendlar 20 000 människor varje dag över bron, och 15 000 danskar har bosatt sig i behagliga Skåne – som genom allt detta fått en starkare ekonomisk utveckling än landet i övrigt.

Här växer nu fram en imponerande kunskapsregion med universitet, forskning, kultur, kreativitet och kommunikationer i världsklass.

Och det är en utveckling jag är övertygad om att vi bara sett början av.

Så det finns mycket att fira denna dag

Att vi kunde bryta oss ur det mörker av fördomar som förr försökte att stoppa och stjälpa allt.

Att nya kontakter nu skapar nya möjligheter.

Och att också Sverige och Danmark nu kommer varandra allt närmare i ett allt intimare och allt viktigare vardagligt samarbete.

Skål för allt detta!

7 Responses to Skål för allt detta!

 1. aingrid skriver:

  Visst har väl Skåne också fått mera brottslighet och skit in i landet också, men det beror kanske inte på bron. Jag vill inte skåla. Det gör man i alkoholhaltiga drycker och jag dricker inte sådana!!!

 2. Rulle skriver:

  Hade inte en utbyggnad av Norrbottniabanan från Umeå till Haparanda varit en bättre investering än smugglar-leden över Öresund?
  Pendlare är som asätare, som bör elimineras genom att flytta arbetsplatserna till människorna.
  Gruvor, skog och vattenkraftverk kan dock inte flyttas.

 3. krikon skriver:

  Nååå, var den skrattande Olof Johansson med på firandet av Öresundsbron….

  Ett ständigt tjat från vissa vänster/socialistbloggare om Bottniabanan Umeaå – Haparanda.
  Det blir billigare att flyga Peter Eriksson med följe med helikopter – flera är de inte.

 4. leewanta skriver:

  Det är bättre Bildt, fokusera mera av arbetet på den regionala sfären och stärk den skandinaviska maskinen, detta är en tid för protektionism och lokalt självförsörjande. Glöm den stora världen, där råder krafter där du inte har en tandpetare i vinden.

 5. leewanta skriver:

  Jag laddade just ned en fil från Riksgälden som visade spridningen på statsskulden. Jag höll på att trilla av stolen när jag såg att ordet ”swappar” låg dolt i 70% av tårtbiten. Hur mycket kanske man inte vill avslöja?

  Hjärtat i världens finanskris är derivator och swappar är en form av derivata. Det är bogus papper i krass bemärkelse, så den stora kraschen är helt förutsägbar givetvis. Pumpar man upp över en kvadriljon i värden ur tomma intet på världsmarknanden, vilket derivatahandeln gjorde, så kommer problemen att visa sig.

  En derivering skapar ingenting i real ekonomin, det ligger närmare gambling och riskfylld ”bookmaking”, det är därför ingen investering över huvudtaget. Vilket Island smärtsamt fick erfara.

  Sverige är, om ingen förklarar varför Sverige skulle ha unika swappar som är utan exponering, kanske riktigt illa ute på sikt.

  Carl Bildt´s visit på kasinot kan komma att stå Sverige riktigt dyrt.

 6. henecke skriver:

  Som Ivo Andric sade:
  “From everything that man erects and builds in his urge for living nothing is in my eyes better and more valuable than bridges. They are more important than houses, more sacred than shrines. Belonging to everyone and being equal to everyone, useful, always built with a sense, on the spot where most human needs are crossing, they are more durable than other buildings and they do not serve for anything secret or bad.”

  Ett citat så smart att man baxnar. En metafor för EU och det nya Europa och en metafor för sammarbeten mellan länderna på Balkan men också för oss i norr. En framtida integrerad Europapolitik där vi alla har samma intresse: -Inga mer krig mellan Europas stater.

 7. […] Carl Bildts blogg om Öresundsbron – fast för en gång skull har han ett faktafel. Det är inte 15 år sedan […]

%d bloggare gillar detta: