Friheten på nätet!

STOCKHOLM: I morgon är det friheten och Internet som står i centrum för min dag – och Stockholm som står i centrum för den globala debatten i denna fråga.

Hit kommer bl a FN:s speciella rapportör för yttrandefrihet Frank la Rue – det är tillsammans med honom vi arrangerar seminariet – och Andrew McLaughlin från Vita Huset – och med ett förflutet i ICANN som vi delvis har gemensamt – för att diskutera hur vi internationellt bättre skall värna nätetets frihet och friheten på nätet.

Det blir en viktig dag i ett allt viktigare ämne.

Synd bara att den ju sammanfaller med den sista partiledardebatten i riksdagen före valet i september.

Men det finns inget skäl att anta annat än att alliansens partiledare igen skall visa sig vara de som inger störst förtroende.

12 Responses to Friheten på nätet!

 1. thomasyouyou skriver:

  Carl menar givetvis CENSUREN på internet. Något annat står Svenska myndigheter inte för.

 2. Rulle skriver:

  Carl, Du skall inte tala om frihet på nätet! När jag försökte länka till en översättning av stadgarna som Hamas, Hisbolla och PLO på var sitt håll arbetar efter så blev inläggen stoppade. Tål Du inte att sanningen visas? Det kallas jag Censur.

 3. leewanta skriver:

  Vita Huset har lagt in högsta växel på att skaffa kontroll över nätet genom sin Cybersecurity Bill. NSA har snart sagt lagt sig i varje aspekt av amerikansk IT leverans.

  Terrorister och andra fantasmagoriska missfoster kommer att exploateras för att låta övervaka så mycket som möjligt. I säkerhetens namn givetvis.

  Dr Cass Sunstein som sitter i Obama regimen har delgett Goebbels liknande fantasier om hur man ska begränsa nätets friheter, i synnerhet om de kritiserar den amerikanska regeringen på fel sätt. Varning för denna jeppe.

  Jag citerar den väl respekterade ekonomen Paul Craig Roberts, som bl a satt i Reagan staben: ”It Is Now Official: The U.S. Is A Police State”, ”Truth Has Fallen and Has Taken Liberty With It”

  http://vdare.com/roberts/all_columns.htm

  Det återstår att se om Carl Bildt ska sluta vända kappan efter pan-am vinden och börja prioritera frågeställningar snarare än frågeställare.

 4. leewanta skriver:

  Jobben.

  Jag tror inte regering är seriöst villig att etablera högre sysselsättningsgrad för det är egentligen ganska enkelt om man accepterar att ändra på ett par fundamentala premisser.

  Väljarna litar idag på Reinfeldt på samma vis som grekerna litade på Papandreua två dagar innan kraschen. Han lever på lånade meriter. Idag är väljarna och politikerna lika farliga i sin okunnighet och det beror givetvis på komplexiteterna i att inte vara helt socioekonomiskt suverän. Det är priset för unioner och globalisering.

  Vad är miraklet för att åstadkomma jobben? Man måste skapa en nations-kontrollerad skuldfri valuta, där valutan inte är skuldsatt redan från valuta-pressen. Det skapar monetär frihet och ger en enormt snabb utväxling i sysselsättningen och rikedom. De rikaste riken som har existerat har kontrollerat sin valuta själva och skapat valutan utan skuldsättning.

  Så enkelt är det. De andra ekonomiska idéerna kommer från bankir-traditionerna och den privata finansens rational och leder oundvikligan i den andra riktningen. Det är därför väst ständigt spelar bort sina vinningar genom depressioner och krig, ty detta är vad finansen lever av.

 5. Politisk manipulation genom internet har blivit ett nytt effektivt redskap för att starta revolutioner. Tänk Twitter-Revolutionen i Iran. När en diktatur plötsligt får blixtsnabb yttrandefrihet är det väldigt lätt att vilseleda och manipulera stora folkmassor till att störta en regering som inte spelar efter globalisternas eller storföretagens regler.

  Google är med i en kartell av internetföretag som har ett nära samarbete med den amerikanska underrättelsetjänsten. Det skulle inte vara förvånande om Google medverkar i politiska maktspel för att i gengäld få expandera sin marknad i andra länder.

  Kina är en av regeringarna som vill förhindra att syntetisk propaganda från amerikansk underrättelse pumpas in i landet genom internet, så de håller hårt i sin brandvägg.

 6. leewanta skriver:

  Liebermans Cyberbill proposition försöker ge Obama en ”kill switch” som ger presidenten absolut makt att stänga av Internet vid – ähum – behov.

  Industrin reagerar lamt eftersom de lockas med betet om immunitet och ersättningar vid urkopplingar.

  http://hsgac.senate.gov/public/index.cfm?FuseAction=Files.View&FileStore_id=4ee63497-ca5b-4a4b-9bba-04b7f4cb0123

  Detta är inget annat än fortsättning på den totalitära social-fascism man vill skjuta in i processen om en ny världsordning.

  Gag bryr mig inte om det så fanns en miljard terrorister, man stänger inte av global fri kommunikation. Denna proposition och dess agenda måste tillintetgöras fullständigt. Går man efter deras nonsens vals med falska förespeglingar om behovet av denna implementation har man sällat sig till den fria människans förrädare.

 7. gubbstut skriver:

  Tycker inte alla partiledare i Alliansen, ska åtnjuta den berömelsen du nu anger. KD-ledaren Hägglund bör snarast bytas ut, om ni vill ha den minsta chans i valet och det finns också en till, som jag är tveksam till, Maud Olofsson. Hon har retat upp vanligt folk som Reinfeldt brukar säga och inte minst nu i debatten idag. Efter detta är jag väldigt tveksam till att rösta, så att ni får en ny period. Allt är tyvärr, inte bara rosor!

 8. Rulle skriver:

  Myndigheter får (och ska så göra) gärna granska och kopiera min aktivitet på nätet, bara dom släpper fram även mina åsikter. Om jag gör något otillåtet så är det bra om jag får veta det.

 9. thesecondopinion skriver:

  Jag har nog aldrig varit bra på att förstå de svenska roligheterna, som t ex detta snack om friheten i nätet i samband med White House, varför inte Kreml då, för att vara riktigt rolig? Men all lycka för att åstadkomma denna frihet som verkligen icke existerar. Svenskarna kan ju börja med att ändra sin egen bevakningslag”, eller hur Calle och gänget? Trevlig sommar!

  Mvh
  Jouni Pulli
  Femkanten i Helsingfors

 10. soli01 skriver:

  gubbstut – du får inte klanka på Maud hon är något att hålla i. :-) Vad kan det vara för fel på Hägglund – han sköter ju sitt jobb.
  Glöm inte att den rödgröna soppan innehåller mycket som man absolut inte vill ha – där finns många.
  När det gäller debatten i riksdagen i dag så framkom inget direkt nytt och när det gällde oppositionen var detta väntat. De verkar famla – de kanske försöker fånga mygg.

 11. albertveli skriver:

  @Rulle 16:21. Du kan få reda på om du gjort något ”otillåtet” genom att skriva ett brev till Säkerhets- och Integritetsskyddsnämnden, Box 22523, 104 22 Stockholm. Uppge namn, adress, telefonnummer och personnummer.

  För övrigt håller jag inte med om att det är OK för myndigheter att granska allas aktivitet på nätet. I andra sammanhang måste en person som utsätts för ”tvångsåtgärder” vara misstänkt för brott och det sker efter domstolsbeslut. Det är inte OK att misstänkliggöra hela befolkningen och det är inte OK att i praktiken åsiktsregistrera hela befolkningen. Just nu ligger ett förslag i Bryssel kallat ”written declaration no 29” som vill att allas sökningar på nätet ska registreras. Det är inget annat än åsiktsregistrering av befolkningen i hela EU, oavsett om de är misstänkta för brott eller ej. Sådant pågick under kalla kriget i länder som DDR. Men det är inte passande för en modern demokrati som Sverige.

  Det vanligaste argumentet från folk som försvarar övervakning av icke misstänkta är att ”jag har inte gjort något fel, mig får de gärna övervaka”. Kom då ihåg att lägren i Gulag var fulla av personer som inte tyckte de hade gjort något fel…

  Den fantastiska nya tekniken kan användas till både goda och onda syften. Nu är det upp till bevis för våran generation som råkar leva nu under internetrevolutionen. Klarar vi av att använda den nya tekniken på ett ansvarsfullt sätt?

 12. albertveli skriver:

  Idag är verkligen en svart dag för Europa. Det ser ut som att WD29 har klubbats igenom i Europaparlamentet efter massiv lobbyverksamhet som ingen verkar veta vem som ligger bakom. Jag har tydligen överskattat våran generations förmåga att skilja på gott och ont.

%d bloggare gillar detta: