Varierande söndag inför varierande vecka

STOCKHOLM: En vacker försommardag i Stockholm, mycket aktivitet på stan, något ligger i luften, man märker att det är någonting som är på gång…

Och världen går vidare.

Vi hade en intressant diskussion på Stockholm China Forum om hur relationerna mellan Kina och västvärlden kan komma att utvecklas.

Den spänning i frågan som tydigt noterades vid vårt möte i januari har möjligen minskat något, men knappast försvunnit.

Kinesiska företrädare talar om att vi måste respektera landets ”core interest”, vilket är en rimlig ståndpunkt, men förefaller stundtals att definiera dessa på ett sätt som riskerar ren konflikt med våra ”core values”.

Men att vi måste öka bandbredden i våra relationer under kommande år är alldeles uppenbart.

Mycket annat står också på dagordningen.

I förgår talade jag med min egyptiske kollega Ahmed Aboul Gheit om framförallt Gaza-situationen. I går hade jag ett långt samtal med den makedonske premiärministern Nikola Gruevski om aktuella frågor från hans horisont. I dag på eftermiddagen har jag haft ett längre och bra samtal med Hillary Clinton som huvudsakligen handlade om hur vi tillsammans skall hantera den iranska frågan.

Och i morgon träffar jag i Luxembourg så gott som alla mina EU-kollegor för diskussioner inte minst om Gaza och Iran – men också åtskilligt annat.

Dit kommer också Maxim Verhagen från Haag även om han nu är utrikesminister i en expeditionsregering. Hur det kommer att gå med min slovakiske kollega Miroslav Lajcak efter det att den borgerliga oppositionen fick störst stöd i gårdagens parlamentsval återstår att se.

Och i Belgien, som ju övertar det roterande EU-ordförandeskapet vid halvårsskiftet,  är det val i dag med hög sannolikhet för betydande förändringar…

Från Luxembourg åker jag på tisdag till Köpenhamn och Malmö för att fira att det är tio år sedan vi invigde den fasta förbindelsen över Öresund.

Därifrån bär det hem till vårt internationella seminarium tillsammans med FN om Internet och mänskliga rättigheter, följt av besök i St Petersburg på torsdagen.

Men sedan är det nog läge på att vara hemma i Stockholm och Sverige några dagar.

24 Responses to Varierande söndag inför varierande vecka

 1. juggen skriver:

  Carl,

  Hur ställer du dig till oroligheterna i Kirgizistan? Du var ju väldigt snabb med att fördöma Israels agerande kring Ship to Gaza. Detta trots att Israel inte alls verkar ha brutit mot internationella lagar. Läs gärna Haag- och Genvekonventionerna där det tydligt framgår att ett land i krig har all rätt att stoppa humanitära sändningar till ett område för att kontrollera sändningen, och om de inte tillåts detta även får attackera sändningen. Det framgår även tydligt att sändningen endast måste släppas fram om civilbefolkningen i området redan inte får sådan hjälp, vilket de ju faktiskt får av Israel. Det framgår också tydligt att den humanitära aktionen ska vara opartisk och inte ha någon politisk agenda, vilket Ship to Gaza definitivt inte lever upp till, om man ska utgå ifrån Mehmet Kaplans, Greta Berlins och IHH:s uttalanden i media.

  Det finns ju visserligen sådana som menar att Israel inte ligger i krig, men hur tolkar man då detta?
  http://www.expressen.se/1.89293

  Att Gaza officiellt inte är en stat kan ju knappast skyllas på Israel. Gaza tillhör inte Israel och inte Egypten heller. Gazaborna har själva röstat fram terroristorganisationen Hamas som styrande organ i landet, på vilket sätt menar man då att de inte är kapabla till att förklara krig mot Israel? (D.v.s. om man är stollig nog att ta fram det som argument till att det inte råder krigsrätt.)

  Eftersom du fördömde Israels agerande så snabbt och kraftfullt, trots att du bör vara medveten om att de inte brutit mot några internationella lagar (med tanke på din tjänst ska du vara väl insatt i dessa frågor menar jag), så väntar jag nu med spänning på att du är konsekvent och i fortsättningen fördömer allt våld, inklusive Hamas ständiga beskjutningar av Israel.

  Jag ser även med spänning fram emot att se att du inte raderar min kommentar som du gjorde för några år sedan när jag ifrågasatte ditt godkännande av Kosovo trots att det faktiskt strider mot en FN-resolution. Inte heller fördömde du Irans agerande mot sina egna medborgare förra sommaren.

  Men nu är det alltså en annan Carl Bildt vi ser? Det ska bli intressant att följa din utveckling som pacifist.

 2. knightone skriver:

  Palestinska regeringen och Egypten vill inte att gazablockaden ska lyftas. Abbas sa det till Obama så sent som i onsdags. Dom vill inte att terroistgruppen hamas ska stärkas.

 3. akaa100 skriver:

  Till juggen,först och främst ställ inga frågor till Carl på bloggen han svarar inte på frågor.
  Du säger att Israel inte har brutit mot internationella lagar, då tror jag att du inte har varit på planeten jorden. Israel har brutit och bryter mot internationella lagar dagligen. På Västbanken finns det fullt med olagliga bosättningar. Israel befinner sig ej i krig hela tiden. De har ej rätt att borda båtar på internationell vatten.
  Gazaborna får inte tillräckligt med mat, mediciner etc. Ibland får sjuka inte söka vård utanför gaza. Och du säger att israel inte har brutit mot internationella lagar, du verkar vara borta!

 4. juggen skriver:

  @Akaa100:
  Jag talar givetvis endast om incidenten kring Ship to Gaza. Jag hänvisar även till Haag- och Genevekonventionerna där det tydligt framgår att det jag hävdar stämmer. Du hänvisar till vad? Dina egna åsikter? Intressant… eller inte.

 5. lion0808 skriver:

  juggen: Jag håller med dig! :D

 6. lion0808 skriver:

  Dock, Carl Bildt svarar inte på denna blogg, dock raderas ibland inlägg, som inte passar in eller lyfter fram en stat med dess företrädares uttalanden. Jag förmodar att Carl Bildt ibland läser inläggen och ler i mjugg. Han är ju så duktig i sig själv och är inte van att ifrågasättas, dock vår nuv. statsminister utmanövrerade Carl från MUF för ett antal år sedan :D

 7. felixh skriver:

  Carl, inte ett ljud om Kirgizistan på din hemsida…Inte bra! Visst, Sverige har inte några ekonomiska eller politiska intressen där, men ta fram linjalen och mät flygvägen… Inte långt till MeS…Oj, tänk om det sprider sig…Uzbekerna har ju lite tyngd i regionen, men Sverige har bara en stackars reseambassdör…Centralasien borde få lite focus, eller?

 8. […] Sveriges röst i världen, eller Carl Bildts egna tankar, eller bara en rökridå för…. Han uppger att han ska delta i ett möte om mänskliga rättigheter, hur det nu ska gå […]

 9. claudius49 skriver:

  Carl Bildt, nu måste EU få igång förhandlingar med Turkiet för medlemsskap. Ju förr dess bättre. EU behöver Turkiet, som nu visat både politisk ryggrad, och handlingskraft. Turkiet som medlem stärker EU. Det är viktigt att EU:s tidigare njugga inställning till Turkiet som medlem förändras på ett tydligt sätt.

 10. perfro skriver:

  Kinas ekonomi påverkades vare sig av finans-eller skuldkris.
  Landet har ingen statsskuld utan håller i stället ett annat land i liv. Det är förstås USA med sina stora underskott i sin betalningsbalans.
  Kinas ekonomi vilar inte bara på att landet utvecklas inom it-sektorn utan även via gigantiska ivesteringar, som krävs för landets uppbyggnad inom en rad område, åtskilliga försummade som det inom klimatområdet.

  Det säger sig självt att Kina drar till sig utländska företag, som vill investera i landet och som räknar med en växande marknad.
  Dessa företag använder sig också av den billiga arbetsklassen, som än så länge även finns inom den växande medelklassen. Man måste också räkna med korruption som ett medel att få etablera sig och växa.

  De kan alltså producera i Kina och sedan exportera globalt och främst till länder med marknadsekonomi.

  Som Carl antyder så gäller det också att ha en dialog med de främst politiska ledarna. De ha inte bara kontakterna utåt utan de styr företagsamheten och fastställer de intellektuella och politiska ramarna.

  De politiska ideologierna har dock varierat starkt sedan Mao tog över makten och lanserade målsättningarna som Det stora språnget och liknande, blev allt ett gigantiskt misslyckande.

  Kina kan enligt vissa beräkningar nå upp till samma levnadsstandard som länder som USA och även vårt har nu. Det skulle ske i mitten av detta sekel.

  Det tyder också på de enorma klyftor som ännu råder mellan skattningsvis trefjärdedelar av befolkningen och övriga kineser som nu närmar sig vår nivå.

  Detta diskuteras knappast i västs kontakter med Kinas ledare och inte heller i västerländska företag och i våra massmedia.
  Några mänskliga fri-och rättigheter existerar inte och det råder även ett övervakningssystem, som präglar politiskt extremistiska länder.

  Fråga är förstås huruvida Kinas inträde i den globla ekonomin och att man delvis godtar marknadsekonomi även ska resultera i att den politiska strukturen gradvis undermineras.
  Det finns växande demokratiska krafter, men de har inte getts möjlighet agera i mer antikommunistisk inriktning,

  Kan Kina möjligen bli en stat liknande Medvedevs Ryssland?

 11. hulda3 skriver:

  Angående Israel h

  Bara en tanke

 12. leewanta skriver:

  Hur är det Bildt, talar Clinton om för dig var skåpet skall stå? Om vi ser Bildt öppet stödja ett angrepp på Iran så ska man se det som ett hot mot svensk suveränitet och integritet på sikt, det innebär att han fortskrider med den socialfascistiska globalist agendan, förmodligen mot bättre vetande. Han tror säkert att USA är sin egen stat med. Well, I don´t think so Mr Bond.

  Landet är intecknat flera gånger och alla aktioner, alla aktioner, alla aktioner, som USA Inc nu tar för sig sker ej utan direkt direktiv från skuldägarna. Och de är inga jänkare. Obama är ett nyhetsankare, inte en president.

  Under tiden synar Kina prospektet på en ny världsvaluta baserat på guld eller någon annan ädelmetall. USA´s ägare tittar på en möjlighet att koppla bort dollarn från den internationella dollarn. 90% av dollarns ägare är utländska och de tänker inte äta den dynga dollarn oundkligen kommer att förbli.

  Euron kommer att fortsätta att attackeras via Spanien, Italien, Ungern, Baltium och Irland. UK är på ”hot money” kartan med. Faktum är att dessa attacker skulle vara omöjliga utan Anders Borg´s sorts monetära politik, men denna sorts inkompetenta dårskap förtjänar varken hjälp eller upplysning.

  Eat it, I say.

 13. leewanta skriver:

  Ah, jag skulle vilja bara tillägga att dessa attacker på deriverade skulder som tar ned länder som Island, Grekland etc inte är ett ”vargapack” som blott är inne på spåret för att ta hem lite tjack. Ingalunda. Det är en annan form av statsterrorism om man insåg motiven bakom operationerna.

  Hello IMF, tell me how you´re doing!

 14. krikon skriver:

  Återigen skall vi glädja oss åt att ett socialistfäste i Europa har fallit – denna gång i Slovakien, där de borgerliga fick majoritet. Tidigare har Storbritannien,Ungern och Rumänien gjort sig av med sina socialistregeringar. Nu återstår bara Spanien och Portugal.Grekland har slutat fungera och Norge (utanför EU) är ett hopplöst fall.Skall då Sveriges dagisfröken (Mona) bli socialistisk statsminister i Sverige….Bevare mig!

  Angående seminarium tillsammans med FN om Internet och mänskliga rättigheter:
  The Internet Law of Turkey, Law 5651 not only limits freedom of expression, but severely restricts citizens’ right to access information,” said Miklos Haraszti, a representative on media freedom for the Organization for Security and Co-operation in Europe, or OSCE.
  ”At present, 10,700 Internet sites are blocked in Turkey, including YouTube.” När skall egentligen EU ta Turkiet i örat…
  Håll Turkiet utanför EU!

 15. perfro skriver:

  Som en liten information. Lundin Petroleum, verksamt i åtskilliga länder. sålde block 5 A 1993.
  Därefter har bolaget inte varit verksamt i Sudan.

  Det har i Sudan länge rått starka etniska motsättningar av det slag, som förekommer i en rad andra afrikanska länder.

  Dessa måste överbryggas på olika sätt, diplomatiska, via FN i samarbete med berörda parter och ibland även militärt.
  Den provins som verkligen drabbats av massmord och av folkfördrivning är Dafur.
  Liknande motsättningar pågår även i ett så utåt stabilt land som Kongo.
  Exemplen kan mångfaldigas tyvärr.

 16. Hej!

  En intressant och läsvärd artikel om Iran:

  The UN must try Iran’s 1988 murderers
  The mass murderers of 1988 now hold power in Tehran. The world must make them face justice….

  By: Geoffrey Robertson guardian.co.uk, Monday 7 June 2010 19.02 BST Article

  Läs resten på:
  http://baloch-community-sweden.blogspot.com/2010/06/un-must-try-irans-1988-murderers.html

 17. krikon skriver:

  CB,
  Jag ser att du skall var med på 10-årsjubileet av Öresundsbron. Trevligt! Kommer den skrattande Olof Johansson att var med……
  CB, Nu är det din tur att skratta. Tänk att vi har sådana dåliga politiker i Sverige som Johansson. Bron har blivit ett jättelyft för ekonomien och investeringar på båda sidor av Öresund. Även undervattensmiljön i sundet är bättre än före byggandet av bron.

 18. lion0808 skriver:

  Carl Bildt: Den 25 juni markerar fyraårsdagen sedan den franska och israeliska medborgaren Gilad Shalit kidnappades av terrororganisationen Hamas på israeliskt territorium i närheten av Kerem Shalom-övergången i södra Gazaremsan. Den 24-årige Gilads bortförande utgör, som en rad internationella människorättsorganisationer framhävt, ett grovt brott mot internationell och humanitär rätt. Däribland den tredje Genevekonventionen.

  Gilad tillfångatogs av Hamas eftersom han är en soldat i israeliska armén och israelisk medborgare. Sedan tillfångatagandet har han hållits som gisslan av Hamas på okänd ort, i strid mot internationell rätt. Ingen vet var han är och ingen har tillåtits besöka honom eller kontrollera hans hälsotillstånd.
  Han har sedan sitt bortförande för fyra år sedan inte anklagats för att ha begått något brott mot internationell rätt och inget tyder heller på att Hamas avser att föra en process mot honom för något krigsbrott. I strid mot Genevekonventionen har Gilad även förvägrats att hålla kontakt med sin familj och få besök av den internationella rödakorskommittén.

  Sverige är idag världens tredje största biståndsgivare till Palestinierna genom sitt bilaterala stöd på 800 miljoner kronor. Detta ger den svenska regeringen en unik möjlighet att med kraft kräva att makthavarna i Gaza friger EU-medborgaren Gilad Shalit, som redan berövats fyra år av sin ungdom.

  Svensk Mellanösternpolitik bör, enligt regeringens utrikespolitiska deklarationer, baseras på nära relationer med båda israeler och palestinier.
  Under förre statsminister Göran Perssons regeringsperiod lyckades Sverige upprätthålla nära relationer med båda parter i konflikten, vilket medförde att Sverige tilläts spela en direkt roll i den israelisk-palestinska fredsprocessen. Vi ser med oro på att den svenska Mellanösternpolitiken under Din tid som utrikesminister karaktäriserats av upprepade kriser i Sveriges relationer med Israel, vilket illustrerades av att svenska regeringsrepresentanter under ordförandeskapet i EU inte besökte Israel en enda gång. Dessa kriser har uppstått trots att upprepade utrikesdeklarationer stipulerar att Sverige bör fördjupa sina relationer med Israel, vilket även framhävts av ett flertal partier inom Alliansen. Det faktum att Sverige inte lyckats upprätthålla goda kontakter med båda parter i konflikten riskerar att negativt påverka Sveriges möjligheter till ett engagemang i regionen. Med anledning av denna utveckling är det extra viktigt att Sverige spelar en ledande roll för frigivningen av Gilad Shalit. Vi förväntar oss samma starka engagemang från Din sida i denna humanitära fråga, som i frågan om Ship to Gaza.

  Med anledning av det ovan anförda kräver vi som undertecknar detta brev att regeringen med kraft och handling, så väl bilateralt som inom ramen för EU, agerar för ett omedelbart och villkorslöst frisläppande av EU-medborgaren Gilad Shalit.
  http://www.zionit.se/freegilad/

 19. claudius49 skriver:

  Carl Bildt, gör hellre nånting åt den katastrofala situationen för Dawit Isaak!

 20. lion0808 skriver:

  cladius49: den ena utesluter inte det andra :D

 21. spanaren skriver:

  Mycket annat står också på dagordningen….

  Varför kommenteras inte den pågående konflikten i
  Kirgizistan av utrikesministern?

  Kommer Ryssland och CSTO med militära
  maktmedel se till att inte Ferganadalen exploderar
  alltmedan EU pratar och byter papperslappar?

  Är inte detta ett tillfälle för EU att ställa
  sina omskrivna ”Battle Groups” på krigsfot och
  rädda freden i Centralasien.
  Eller är dessa i verkligheten bara ”papperstigrar”
  för att skapa sysselsättning för annars arbetslösa
  militärer framförallt i Västeuropa.
  Om så är fallet är det kanske inte så anmärkningsvärt om Sverige vid ett regimskyfte i höst lämnar en
  verksamhet utan mål och mening.

  Ryssarna lär inte har några problem att göra en
  militär insats om det gynnar Rysslands egna
  geopolitiska intressen som IDAG inskränker
  sig till de ryska baserna med personal och deras
  anhöriga som igår förstärktes med LL-trupp.

  USAs hårt ansträngda krigsmakt har nog med problem i
  Afghanistan, även om basen i Kirgizistan är av
  yttersta vikt för transporterna till Afghanistan,
  för att kunna göra några större insatser i
  området.

  Väntar ryssarna på ett FN-uppdrag innan de sätter
  in större styrkor som fredsframtvingare.
  Erfarenheterna från uppgiften som fredsbevarare
  på gränsen mellan Georgien och Sydossetien är
  ju inte så goda – de ryska FN-soldaterna var de
  första som stupade vid det georgiska angreppet.

  http://www.en.rian.ru/world/20100614/159422502.html

 22. lion0808 skriver:

  Spanaren: Ja förvisso… Ryssland vill nog inte offra sina söner utan att det är sanktionerat av Säkerhetsrådet.

 23. mrmhalland01 skriver:

  Spanaren :

  Du som är insatt i hur Ryssland fungerar;

  >Är inte detta ett tillfälle för EU att ställa
  sina omskrivna ”Battle Groups” på krigsfot och
  rädda freden i Centralasien.

  Skulle EU kunna göra detta utan att äventyra det som håller på att byggas upp med den delen av världen ?

 24. spanaren skriver:

  mrmhalland01

  Tiderna förändras utan att våra media visar något
  intresse för att meddela oss något om detta.
  De har ju viktigare saker att skriva om…..

  Om efter beslut i FN trupp från de större länderna
  i Västeuropa som idag har ett nära samarbete med
  Ryssland sätts in som FN-styrka kanske Ryssland inte
  har något emot detta då det samtidigt bidrar till
  att i Europa anglosaxarna alltmer förpassas
  ”väst om Brest” även om det militära tomrummet Sveriges utrikesminister fortfarande talar om
  ”den transatlantiska axeln”.

  En EU ”battle group”
  = närmast vad som i Sverige före nedläggningen
  av svenska armen var en skyttebataljon =
  är väl avsedd för insats i krisområden och inget annat?

  Ryssland kontrollerar ju dessutom all tillförsel
  till området särskilt om ryssarna kan ”förmå” den
  kirgiziska regeringen att sparka ut amerikanerna
  från deras bas i landet – som tidigare har varit
  nära att ske.

  Det svenska förstärkta kompaniet i Afghanistan
  kanske liksom ryssarna för 20 år sedan snart behöver bron över Amu Darja vid Termez (Uzbekistan)….

  http://rt.com/Politics/2010-03-01/russia-france-strategic-partners.html

%d bloggare gillar detta: