Tur och retur Sofia

STOCKHOLM: Denna förmiddag är det Sofia i en från svensk utgångspunkt lite avlägsen del av Europa som är min destination.

Dit skall jag för en mer informell middag i kväll för att främst diskutera vår samlade politik vad gäller de olika länderna på Balkan.

Förra veckans möte i Sarajevo var i och för sig bra, men det går knappast att säga att det förde vår politik framåt i något avgörande avseende.

Politiken bekräftades, och det var i och för sig viktigt i en situation där det ju finns tvivel och tvivlare.

Men om vi ser några år framåt kommer detta knappast att vara tillgängligt, och det är därför vi samlas några stycken för middag i den bulgariska huvudstaden i dag.

Resultatet av den slovenska folkomröstningen i söndags gav en positiv signal till regionen. Men det kommer att behövas flera.

Tillbaka i Stockholm kommer jag att vara någon gång i morgon eftermiddag.

18 Responses to Tur och retur Sofia

 1. janisvikmanis skriver:

  Jag undrar lite, om man anser att israelerna hittat på detta:
  http://www.flix.co.il/tapuz/showVideo.asp?m=3423928

  Kolla bara! En massa vapen bakom mjölsäckarna på Ship To Gaza. Hur mycket måste man blunda för att inte lägga märke till det?

 2. claudius49 skriver:

  janisvikmanis: Svårt att avgöra vad det är för raketer o dyl. I vart fall kan jag inte se vad beteckningarna innebär, mer än att texterna är på engelska. Kan det rentav vara amerikanska grejor?

  Haaretz rapporterar idag att Israel är i full färd med att bunkra upp rejält med amerikanska prylar, bl a JDAM-bomber (Joint Direct Attack Munition) av just den typ som användes bl a i den framgångsrika Cast Lead i Gaza vid nyåret 2008/2009.

  Måhända stundar en repris, i Gaza alt Västbanken — eller är det kanske uppladdningen inför ett anfall (preventivt förstås) på Iran? Haaretz skriver idag: ”Senior military sources told Haaretz that the IDF attaches great importance to the stores; in the event of an extensive conflict, considerable time will pass before an airlift of ammunition and spare parts – similar to the one operated during the 1973 Arab-Israeli war – gets under way.”

  Den ovärderlige bundsförvanten over there tycks alltjämt ställa upp, utan att göra problem.

 3. janisvikmanis skriver:

  Sorglig historia, allt det här.

  Vad jag tycker är obegripligt, är svensk massmedias inställning. Politikers också och för den delen även vår regerings. Ship To Gaza var inget annat än en provokation.

  Jo, jo…araber på de palestinska områdena har det taskigt. Men även Hamas representant sade ju på svensk TV det, som svenskar inte själva fick säga. Att inga varor egentligen behövdes. Det var några som ville in okontrollerat och slå upp detta politiskt.

  PLOCKA BORT ALLA från scenen, som skall in och vispa runt i området. Hindra folk från att resa till de palestinska områdena. LÅT BLI STÄLLET! Är det så svårt att förstå?

  Jag har inget bra svar eller bra lösningar. Men så vispar jag inte runt i det hela heller.
  :-/

 4. Cavatus skriver:

  Missa inte journalisten Julia Caesars vassa krönikor. Länkar till samtliga finns här:

  http://aktualia.wordpress.com/julia-caesar/

 5. kris08 skriver:

  Snacka om obegriplig inställning! Ska man bara låta ghettot vara, med fortsatt undernäring och terroristodling?
  Så man har allt man behöver? Så folk bor i tält utan tillgång till vatten eller ligger och dör av enkla åkommor bara för nöjes skull?
  Om någon ska plockas bort från scenen så är det väl USA, som effektivt hindrat insyn, humanitär hjälp och FN-ledd konflikthantering!

 6. Rulle skriver:

  Carl Bildt & kris08. Vad har Ni gjort för att förmå Hamas att frige den fångne israeliske soldaten Gilad Shalit?

 7. kris08 skriver:

  Upprörande med en (1) fången soldat! Fast han har visst några stycken medfångar på andra sidan enligt Amnesty:

  ”Drygt 8 000 palestinier som gripits under 2008 eller tidigare år satt fortfarande fängslade vid årets slut. Dessa omfattade cirka 300 barn och 550 vuxna som hölls häktade utan åtal eller rättegång på militära order om frihetsberövande. Några av dessa hade suttit fängslade i upp till sex år.”

  När vi klarat av den lilla frågan om ca. 1,5 miljoner instängda människor så ska vi nog kunna hjälpa herr Shalit!

 8. Rulle skriver:

  kris08,
  Där gäller det vanliga brottslingar, mördare, tjuvar våldtäktsmän m.m.
  Man bör börja i rätt ända och erkänna Israel. Sedan sluta skjuta och söka förnedra judar. Samt släppa krigsfången.
  Palestinierna i Gaza har annars sig själva att skylla.
  Rösta bort Hamas och livet kan bli som hos andra fattiga länder med lata innevånare.

 9. elind32 skriver:

  Kan inte världen sluta att snacka om provokationen ”Ship to Gaza”. Varje vettig människa måste ju förstå att en tränad kommandosoldat skjuter skarpt för att döda då han ser sina kamrater ligga blödande bland heltokiga provokatörer och aktivister. Det tråkiga för Sverige var ju att 11 svenskar lånade sig till denna vansinniga provokation mot en stat som kämpar för sin överlevnad.
  Dessutom var två svenskar ombord på det turkiska fartyget och efter Reuters bilder står det ju helt klart att de ljugit inför hela svenska folket. De borde verkligen skämmas och framföra en offentlig ursäkt.

 10. bestofmankind skriver:

  Och ingen vill nämna om Carl Bildts förflutna som styrelseledamot på Lundin Oil i Sudan:

  ”Svenska Lundin Petroleum AB och konsortiet bolaget tillhörde i Sudan var delaktiga i krigsbrott och brott mot mänskligheten, enligt en ny rapport. Men bolaget tillbakavisar anklagelserna och den svenska regeringen tänker inte göra någon utredning.

  Bakgrunden är att 10 000 människor dödades och nära 200 000 tvingades på flykt i södra Sudan under 1997-2003. Sudanesiska soldater i samarbete med milis angrep och jagade bort civilbefolkningen i områden för att bolagen skulle kunna utvinna olja, enligt rapporten som ett 50-tal frivilligorganisationer i European Coalition on Oil in Sudan, ECOS, står bakom.

  Hus brändes ner, människor jagades bort, mördades och våldtogs. Barn kidnappades. En halv miljon boskap försvann. En del av detta var Lundin Oil* (nu Lundin Petroleum), indirekt orsak till genom att man valde att borra efter olja i regionen, en av de delar i Sudan med mycket jordbruk.

  En av rapportförfattarna, Egbert Wesserlink, betonar att Lundin Petroleum inte utfört de misstänkta övergreppen. Enligt honom hyrde man i stället in sudanesiska officerare som i sin tur bröt mot de mänskliga rättigheterna när människor mot sin vilja flyttades från regionen. Därmed bidrog företaget till att det blev krig i området, menar Egbert Wesserlink.

  – Från Lundin Oil så var det en medveten strategi när man tog kontroll över området, sa han idag på den presskonferens där rapporten presenterades.

  Oljebolagen Petronas och OMV var Lundins samarbetspartner i Sudan, och i rapporten hävdas att företagen tidigt fick hjälp av sudanesiska armén och regeringstrogna miliser för att bekämpa andra milisgrupper som försökte stoppa oljeutvinningen.

  Med rapporten, som enligt Egberg Wesserlink tar fram helt ny bevisning mot Lundin Oil, vill ECOS att den svenska regeringen utreder vad som hände under åren när det svenska oljebolaget var på plats i Sudan.

  Man vill också att offren i Sudan kompenseras. 600 miljoner dollar beräknar man skulle vara en rimlig ersättning för de materiella förlusterna.

  Rapporten lämnades för ett par veckor sedan över till utrikesministern Carl Bildt, som dessutom var ledamot i Lundin Oils styrelse under den aktuella tiden fram till dess att han blev utrikesminister 2006.

  Men den svenska regeringen har ingen avsikt att göra någon utredning. Carl Bildt vill heller inte kommentera rapporten.”

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/regeringen-vill-inte-utreda-krigsbrott_4834517.svd

  Carl Bildts gloria är en skapad synvilla. (Tack Reinfeldt för uttrycket!)

 11. bestofmankind skriver:

  Går det att ignorera saken Carl Bildt? Det vore hedersvärt av dig med en förklaring.

  ”– Vi ser tydligt att vi har en utrikesminister som har växlat in sitt politiska förtroende som han hade som statsminister för egen ekonomisk vinning. Av det skälet fanns han med i Vostok Nafta. Av det skälet hjälpte han Lundin Oil. Av det skälet var han i Sudan, säger Urban Ahlin.

  Han jämför Carl Bildt med en oljeinkletad fågel i Florida och tycker att det är nu är dags att Bildt tvättar bort oljan.

  – Det borde vara i Carl Bildts eget intresse att en utredning görs så att man en gång för alla får alla kort på bordet om vad Lundin Oil visste – vad han själv visste – om vilka konsekvenser som oljeborrningen och arbetet skulle få för lokalbefolkningen, säger Urban Ahlin.

  – Jag tycker att det är besvärande att vi har en utrikesminister som gång efter annan hamnar i detta att han har varit engagerad i bolag som gör affärer, i ena stunden med ryska statens maktbolag, i det här fallet med Lundin som byggt upp sin förmögenhet på att vara aktiva i länder som styrs av diktaturer och plågas av inbördeskrig, säger han.”

  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/ahlin-bildt-ar-som-en-pelikan-i-florida-nedkletad-med-olja_4836545.svd

 12. bildterberg skriver:

  Rulle:
  ”Där gäller det vanliga brottslingar, mördare, tjuvar våldtäktsmän m.m.”
  Menar du alla 1.5 miljonerna gaza-bor då?

  ”Rösta bort Hamas och livet kan bli som hos andra fattiga länder med lata innevånare.”
  Vilka menar du är lata invånare?

  Vilken bra israelisk PR-kampanj du bedriver!
  Det behövs verkligen nu.

 13. elind32 skriver:

  När skall alla dessa Muhammeds lärjungar (Hamas, Hizbolla etc etc) lära sig: ”Don´t mess with Israel”. Judarna lärde sig genom Hitlers utrotning att aldrig lita på någon annan än sig själva. Alla avtal med Islamska organisationer verkar inte ens värda det papper de är skrivna på. Judarna vet detta, men det otroligt naiva västeuropa låter sig luras gång på gång. Vi verkar inte förstå att Fatah, Hamas, Hizbolla, Teheran eller vad Jihadisterna kommer att heta i framtiden handlar på exakt samma sätt som Nazityskland och Hitler. Vi är så otroligt dumma så vi går på Chamberlains ”Peace in our time” gång på gång. Det verkar aldrig ta slut. Är det för att vi är så ”förbannat kåta” på arabstaternas olja? Om det är oljan så finns det ju åtminståne en rimlig förklaring, men om det inte är oljan så återstår ju bara naivitet och dumhet. Jag vill inte leva i ett sådant naivt samhälle. Det gör faktiskt ont!

  Jag kommer tillbaka till ”Don´t mess with Israel” och tycker att ”Ship to Gaza” var en helt vansinnig provokation och kan i den lilla skalan jämföras med när Japan 1941 i stor skala anföll Pearl Harbour och ”messed with USA”! Japan fick mycket dyrt betala för denna otroligt vansinniga och dödliga provokation.

  Det var juden J. Robert Oppenheimer, som 1942 till 1945 var ledande i framtagandet av USAs atombomb, som fick slut på det vansinniga kriget Japan hade startat. Det är ju tur för oss demokrater att Muhammeds lärjungar i Teheran, fastän de haft ytterligare 55 år på sig, inte lyckats få fram ett kärnvapen av egen kraft.

  När skall vi andra demokrater börja förstå det som Israel redan förstått för länge sedan? Lita aldrig på någon av Muhammeds lärjungar, det leder oss bara i fördärvet. Stå upp för demokratin och bekämpa med alla medel Islam, som är en otäck ideologi, som försöker maskera sig som en religion.

 14. flyktingar skriver:

  En vacker tanke och, anser många, högst trolig är att kärnan av den ”palestinaarabiska” populationen faktiskt hör till det judiska folket. De blev kvar och konverterade till kristendom efter templets fall år 70 e.Kr och 600 år senare konverterade många också till Islam. Dessa judar fortsatte dock gå till tempelberget för att komma nära sin Gud även när det andra templet byttes ut mot Al Aqsamoskén. Liksom kyrkorna i Norden, byggda på hedniska kultplatser, besöktes av samma folk efter deras kristnande som före, blev dessa judar trogna sin kultplats på tempelberget även efter det att andra templet bytts ut mot en moské.

  Nästa steg i den anakronistiska sionistiska rekonstruktionen av den judiska nationen i Israels land är att vidga sionismen till att inkludera också nämna judar med kristen och muslimsk tro i statsbygget. Således borde Västbanken och Gaza ha anekterats redan för 43 år sedan men man hölls tillbaka av den pöbel, som går under benämningen världsopinion, Panarabism samt ett Kallt Krig. Nu blir det svårare och vägen går kanske via en temporär ”två-statslösning” men en förening av det judiska folket på landet mellan havet och floden är oundviklig och ju förr dess bättre.

 15. un2here skriver:

  flyktingar skriver: – Således borde Västbanken och Gaza ha annekterats redan för 43 år sedan men man hölls tillbaka ..

  .. av att detta – om vi förutsätter den demokratiska principen om ”en man, en röst” – skulle varit slutet på den renodlade judisk-demokratiska staten. Vi skulle då varit tillbaka vid det arabiska förslaget från -47 om en odelat stat.

  Kung Salomon skulle säkert ha suttit nöjd i sin himmel, men om du idag försöker lufta en sådan tanke kommer du att bli strippat från ditt israeliska medborgarskap – även om detta enligt lag är en omöjlighet.

  Men det skulle onekligen sätta stopp för den massiva antisemitismen som har växt fram på grund av relationen – eller snarare bristen på samma – mellan judar och palestinier.

  Den skulle helt enkelt inte längre vara relevant.

  Prestigeförlusten för sionister runt om i världen antar dock närmast bibliska proportioner. Om du läser tidningen Dagen ser du hur religiöst inflammerat frågan är: Judarna är bärare av Guds löften. … Vår tids (o)kristliga häxbrännare tänker då inte ge sig än på ett tag.

  Men – och det är det viktiga – En enstatslösning som även respekterar och erkänner palestiniernas rätt till att bo i sitt land ser onekligen ut som den mest hållbara – kanske den enda. Den löser i ett enda oblodigt slag alla humanitära dispyter, utom för evangelikerna förstås, som får anordna sitt armagedon någon annanstans.

 16. flyktingar skriver:

  un2here:

  Det judiska folket, som vandrat skilda vägar sedan babylonska fångenskapen för 2500 år sedan och därefter 2:a Templets förstörelse för 1933 år sedan, är på väg att återta sin plats bland världns nationer.

  Lite tilltufsade är vi, du och jag, och nästan oförmögna att känna igen varandra. Bibliska proportioner är en underdrift. 40 års ökenvandring är ingenting i jämförelse med detta.

  Det som vi båda talar om, dvs ett fortsatt sionistiskt återuppbyggandet av den judiska nationen, som i nästa steg inkluderar den centrala revisionen(!) att man kan vara del av det judiska folket oavsett om man idag är kristen, jude eller muslim, kommer att ge regionen den fred, som Israels riksbankchef syftar på, när han påstår: ”Peace would make Israel a top global economy”. Fred inte bara låter bra. Den är grunden för ett välfärdssamhälle, som Sveriges.

  På hebreiska sjunger man:

  Hine ma tov umanaim shevet achim gam yachad
  (Hur gott är det inte, när bröder sitter tillsammans)

 17. claudius49 skriver:

  Ett rätt vanligt argument MOT Ship to Gaza är att det inte skulle ha handlat om att förse Gaza med förnödenheter, utan att det var en provokation.

  Det var givetivis både — och.

  En amerikansk skrivbent, M J Rosenberg, har lagt ut ett klargörande inlägg om detta, där han bl a skriver: ”Of course the goal of the flotilla was to break the blockade. Of course Martin Luther King provoked the civil authorities of the South to break segregation. Of course the Solidarity movement used workers’ rights as a pretext to break Soviet-imposed Communism.”

  http://politicalcorrection.org/fpmatters/201006020003

 18. un2here skriver:

  flyktingar,

  Jag tror du får hitta på en bättre politisk paroll att arbeta under än ”sionistiskt återuppbyggnad”. Av historiska skäl är sionismen för evigt förknippat med terrorism, krig, deportation, apartheid … och nu även sjöröveri :)

  Eftersom ingen riktigt har klart för sig

  vem som egentligen är jude,
  öppnar varje sådan referens till ändlösa debatter om hur juridiska dokument egentligen ska tolkas, enligt högst motstridiga värderingar.

  Det ligger inte i palestiniernas intresse att fortsätta förhandlingar som endast syftar till att cementera stilleståndet, likgiltigheten och den fortsatta internationella handlingförlamningen.

  Det är möjligt att det finns en sionism med ett – ur palestinsk synpunkt – mänskligt ansikte? Det är dock bortom varje tvivel att exempelvis kahanisterna ivrigt skulle bestrida detta – om nödvändigt med vapen.

  Så helt seriöst, om du vill undvika missförstånd, skippa Zion och försök istället att arbeta för Israels folk – vilka är de som bor där.

%d bloggare gillar detta: