Inför Lund, Sarajevo och Istanbul

TABIANO: Även en lugn helg som denna gör sig världen alldeles självklart påmind på olika sätt.

Gårdagens framgång med NPT-konferensen i New York finns det all anledning att fortsätta att notera, även om jag också noterar en onödigt sur israelisk reaktion på tankarna om ett kärnvapenfritt Mellersta Östern.

Uppmärksamheten kring hjälpaktionen för Gaza fortsätter, och även om vi fortsätter att av säkerhetsskäl avråda från resor till Gaza finns det anledning att upprepa den syn vi har på den israeliska blockaden.

Här är ju den Europeiska Unionen mycket tydlig, och det har ju kommit till klart uttryck i det uttalande Catherina Ashton gjort i ärendet.

Borta från Mexikanska gulfen noteras de fortsatta svårigheterna att få oljutsläppet långt nere i djupen under kontroll med alla de konsekvenser detta kommer att få.

De kommer med all sannolikhet att vara betydande.

Djuphavsfyndigheter av detta slag utgör i dag oljeletningens mest lovande område inte minst utanför Brasilien och olika delar av den västafrikanska kusten, men successivt också i de mer arktiska havsområdena.

I morgon kommer jag så att vara på Utrikespolitiska Föreningen vid Lunds Universitet för att fortsätta min serie av möten runt om på våra universitet och högskolor – kl 16:00 i aulan i universitetshuset för den som råkar ha vägarna förbi.

Efter kort besök i Stockholm beger jag mig på tisdagen till Sarajevo först för mer privat middag med gamla vänner och sedan på onsdag för mötet där mellan främst EU:s och regionens utrikesministrar – men med medverkan också av USA, Ryssland och Turkiet.

Fokus kommer att ligga på den fortsatta europeiska integrationen av regionen.

Därifrån flyger jag tillsammans med min turkiske kollega AhmetDavutoglu på onsdagseftermiddagen för att under kvällen och torsdag förmiddag – förutom olika överläggningar – gemensamt återinviga Sveriges generalkonsulat där efter den omfattande restaurering som fastigheten – Sveriges äldsta utrikesrepresentation – genomgått.

Så det blir för mig en vecka präglad av Sydöstra Europas utmaningar och möjligheter.

7 Responses to Inför Lund, Sarajevo och Istanbul

 1. flyktingar skriver:

  Carl,

  Viktigare än fredsaktivister och diverse EU-utspel är signaler som denna:

  http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/abbas-mulls-gaza-visit-in-bid-to-end-hamas-rivalry-source-says-1.293024

  Så länge Fattah kände sig svagt på hemmaplan (Västbanken), så vågade organisationen inte riskera av en kraftmätning med populära Hamas. Skulle Israel bejaka Hamasregimen innan Fattah gör det, så skulle Fattah:s kredibilitet riskera gå upp i rök även på Västbanken.

  Receptet måste vara att först ena Fattah och Hamas och sedan åstadkomma fångutväxling och hävd blockad.

  Att fredsaktivister liksom utrikesminstrar är otåliga och vill skynda på processen är förståeligt. Men man pressar på fel part av gammal vana.

 2. stig2entreprenoren skriver:

  Om man först bildar Famas och Hattah som båda då är demokratiska och fredsaktiva så kan dessa bli populära i både Gaza och Västbanken. Efter valet kan dessa sedan bilda en koalition och en regering med lika många kvinnliga och manliga ledamöter.
  Då¨blir man starka och trovärdiga på alla hemmaplaner och tack vare demokrati och fredssträvan så får man omvärldens stöd och blir en respektabel och stark motpart i förhandlingar med Israel, Egypten och Jordanien. Efter ett tag kan man vinna förtroende genom kloka och gemomtänkta reformer. Människorna ser en ljusning och börjar investera i en framtid, studera och arbeta med vettiga saker.

 3. […] och Frankrike alltså. Minst lika intressant var att den i övrigt erfarne Bildt slentrianmässigt höll med. Det var kanske av ren omtänksamhet med EU:s trovärdighet som nästan ingen nyhetsbyrå i hela […]

 4. […] av gränserna till och från Gaza. Ungefär som mellan Schweiz och Frankrike alltså. Bildt höll slentrianmässigt med. Det var kanske av ren omtänksamhet med EU:s trovärdighet som nästan ingen nyhetsbyrå i hela […]

 5. aliikassim skriver:

  Carl, Det som hände konvojerna på väg till Gaza är helt omoraliskt från Israels sida. Det har talats om att de kommer få skarp kritik, men vart är sanktionerna mot israel? Hur länge ska de få komma undan? Gör din röst hörd i EU och omvärlden Carl. Gång på gång har Israel vunnit pga att ingen ställer sig emot dem. Folk lider, och folk dör. Varför har vi ens FN när det är ett handlingslöst organ som inte gör något?

  Om det var en arabiskstat som attackerade konvojerna skulle de utsättas för sanktioner och bojkottas i flera år framåt men nu är det Israel vi talar om, den staten som är lillebror åt USA.

 6. swedeneurope skriver:

  Carl – du sätter ju som bekant turkiska intressen före svenska. Kan du inte passa på att be Davutoglu ta skattebetalarnas kostnader för din verksamhet, det är ju verkligen det minsta de kan göra.

 7. The Golani Snowman skriver:

  Bildts äckliga kommentar om ”israels sura reaktion” på att världen vill tvinga Israel att inte kunna försvara sig mot de 500.000.000 fientliga muslimerna runt omkring landet – vad vill han egentligen? Har han samma drömmar som Ahmadinejad?

  Tjeckien vågar uppföra sig civiliserat och inte som en bananrepublik, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137860 trots Bildts vilda protester.

%d bloggare gillar detta: