Försenad mot Florens

MADRID: Det verkat som om några flygledare i Frankrike har vaknat på fel sida denna dag.

Och en konsekvens av detta är att jag sitter och dricker kaffe, läser papper och kommunicerar via nätet på flygplatsen Barajas utanför Madrid.

Hur länge detta kommer att fortgå äri skrivande stund inte riktigt klarlagt.

Närmaste destination är dock Italien med ett besök i morgon på European University Institute utanför Florens.

Dit har jag varit inbjuden sedan åtskilliga år tillbaka för att tala, men det som nu gjort att ett besök planerats in är frågan om någon form av diplomatakademi för den europeiska utrikestjänsten vi håller på att sätta upp

För denna funktion finns åtskilliga kandidater – Wien och Bruges står också på listan – men Florens är redan en form av EU-institution och det finns därmed särskilda skäl att titta närmare på dess möjligheter.

Gårdagkvällen blev informell och trevlig – det slutade med att bl a Catherine Ashton och jag provade landets vita viner i minglet på vackra Plaza Major.

22 Responses to Försenad mot Florens

 1. mehranmakki skriver:

  Dear Mr Billt,
  I am a member of Moderate Party and also an Iranian
  Living in Sweden,
  I am so sad to hear from such a reputable and respectful Swedish Diplomat to use a wrong term for the Persian Gulf( radio interview) which has thousands of year’s history
  and is the only name recognized by United Nation,
  Please consider that no one on earth can change this name.
  Kind Regards
  Mehran Makki
  Stockholm
  073 514 8417

 2. claudius49 skriver:

  Carl B, jag hörde meningsutbytet i går i SR:s Studio 1 mellan Dig, Urban Ahlin och Hans Linde.

  Med någon svårighet har jag hittat det rödgröna utrikesprogrammet på S websida. Det enda som står om USA:s baser och kärnvapen är: ”En rödgrön regering kommer att kräva att USA avvecklar sina kärnvapen och militärbaser utanför landets gränser.” (sid 20)

  Som ofta i dokument av denna typ har man med avsikt givit texten en oklar innebörd. Menar S att USA ska avveckla ALLA sina kärnvapen OCH ALLA militärbaser utanför USA? Eller menas att det är de kärnvapen och baser som finns utanför USA som ska avvecklas?

  Frågan borde naturligtvis ställas till dem som är ansvariga för dokumentet, men jag tror inte att det skulle löna sig. Vad jag förstod av radioinslaget handlade dispyten just om hur denna mening skulle ”tolkas”.

 3. thesecondopinion skriver:

  EUI ligger på ett ytterst vackert ställe på en kulle av San Domenico de Fiesole och vyn till Florens kommer jag ihåg ännu i dag även om det var länge sedan jag besökte institutet.

  EUs akademi för att utbilda folk till EEAS vore en viktig steg i att åstadkomma staff i EEAS som jobbar framförallt för EU och alla dess medborgare i olika EU-länder, inte t ex främst för Finland och finskar eller Sverige och svenskar.

  Mvh
  Jouni Pulli
  Femkanten i Helsingfors

 4. leewanta skriver:

  Carl Bildt måste omgående svara väljarkåren på dessa frågor:

  1. om han stödjer agendan om en ny världsordning
  2. om han är beredd att avskaffa den suveräna nationen Sverige i det syftet
  3. om han är beredd att gå den vägen utan nationens medgivande, efterfrågan eller intresse

 5. leewanta skriver:

  Förutsägbart nog så påvisar Irland varför åtstramningsåtgärder nu påskyndar skuldsättningen och eliminerar täckningar för ”papper” i den andra änden.

  Bara en politiker kan åstadkomma denna missbildade realitet. Irland var allt för skuldtyngda för att sådana åtgärder ska ha en vits. Istället ser kapitalet att det inte finns någon riktig marknad kvar efter åtgärderna och därmed en ökad risk på sina papper – högre ränta, mer skuld.

  Det primära problemet var destabiliseringen på kasinot, spekulation på värdepapper, spekulativ belåning och de deriverade obligationerna. Det förvärrades av att politiker inte lät allt kollapsa utan sökte skyla missbildningen med att kasta monopol pengar på dem. Vilket förvärrar värdering-grundens soliditet i real ekonomin.

  Endast i en politikers värld, endast i en politikers värld.

  Lösningen som är mest realistisk och därmed mest funktionell är att dessa länder går i konkurs, eller ”omstrukturerar” som det så fint heter. Euron är ändå död, så det finns inget att rädda där. Sluta förstöra mer värden med nonsens paket och nonsens åtgärder. Det sjuka måste dö ut ordentligt.

 6. […] 2, 2, SvD, GP, 2, Dag, Ex, Vg, 2, 3, 4, Tv2, St, Blt, Vlt, S, Db, Gd, Ek, Bo, Ab, 2, Lö, Svt, 2, M, Im, Km, C, Sr, F, […]

 7. trannel skriver:

  En Leewanta har på sistone dykt upp på bloggen. Hans ( eller hennes) ord- resp. ämnesval påminner i hög grad om den Carl Norberg, som portades för en tid sedan. Gissar att flera med mig har dragit samma slutsats.
  Vill Carl Bildt vekligen ha denna domedagsprofet kvar på sin blogg?

 8. leewanta skriver:

  Jag är definitivt ingen ”Carl Norberg” även om övriga påståenden om liknelser vore sanna. Vidare är jag ingen domedagsprofet, att observera data och förmedla ett yttrande på premissen av observation är ingen profetia. En allt för svår kombination för en reaktionär pöbel att adressera, ty då måste de ju faktiskt ta reda på vad data är för något. Det vill de sällan, de föredrar att trycka upp lite enkla slogans istället och försvara dem in absurdum.

 9. lottovinnaren skriver:

  Det är inte bara flygledare som strejkar i Frankrike, utan i stort sett alla offentliganställda protesterar mot att pensionsåldern väntas höjas från nuvarande 60 år.

 10. florimond77 skriver:

  Fim
  Vem skulle annars ta emot dem? Den ännu icke terroriststämplade regeringen i Israel?

 11. Kachina skriver:

  leewanta

  Jag förstår din kritik mot den ekonomiska överklassen och deras plundringar, men,….

  ”Carl Bildt måste omgående svara väljarkåren på dessa frågor:

  1. om han stödjer agendan om en ny världsordning”

  På 60-talet hade vi samma motstånd och rädsla när det gällde agendan om en ny kommunordning. Små kommuner gick upp i storkommuner och människor i de små kommunerna kände sig tappa sin identitet. Idag är Burträskare och Byskebor lika egna i sättet som förut och nästan alla inser att de små kommunerna knappt överlevt, eller levt i misär, om de stått utanför.
  Kämpar du för att vi, likt Nord-Korea skall isolera oss i misär?

  ”2. om han är beredd att avskaffa den suveräna nationen Sverige i det syftet”

  Se föregående stycke.

  ”3. om han är beredd att gå den vägen utan nationens medgivande, efterfrågan eller intresse”

  Vad vet du om nationens intresse? Jag är globalist även om jag kritiserar finansmarknadens plundringar i globaliseringen. Jag är INTE för ”mix-kultur” utan menar att en kultur har sin geografiska brännpunkt och sprider sig utåt, där den sedan flyter in i andra kulturers yttre sfärer. Mångfald av olika raser inom en kultur och blandäktenskap är något att främja, eftersom det på denna planet bara finns en enda ras, den mänskliga rasen.

  Detta säger jag trots att jag är ytterst kritisk mot Sveriges ”arbetskraftsinvandring”, en Chaplin-parodi som kommer att orsaka kaos om den inte kontrolleras.

  Helheten kan skilja sig mycket från detaljerna. Jag menar att vi måste rätta till de felaktiga detaljerna utan att förlora helhetsbilden.

  Isolering eller globalisering? Nord-Korea visar tydligt vad egen vald isolering resulterar i, för folket.

 12. Bo W. Höglund skriver:

  Igen måste jag (tyvärr) medge att Kachina har ett antal tänkvärda synpunkter.

  F.ö. tror jag att en annan debattör har stavat fel på sin signatur – den skall naturligtvis vara Irre lewanta!

 13. kris08 skriver:

  Pinsamt med tystnaden kring Ship to Gaza, trots att den svenska ambassadören kallats till samtal.
  Ska Sverige verkligen bekämpa pirater utanför Somalia men tillåta liknande (dessutom statsstödd!) verksamhet mot svenskar i Medelhavet?

  Det är tydligen tänkt att fartygen med humanitär hjälp för återuppbyggnad ska kapas och fraktas till israelisk hamn, varefter besättningen får välja mellan att skickas hem eller fängslas!

  Skulle världen tillåta att endast den nödvändigaste humanitära hjälpen fick fraktas till Haiti, men att all återuppbyggnad skulle stoppas?

 14. flyktingar skriver:

  kris08:
  Det mest intressanta med nämnda turistiska kryssning på soliga medelhavet, blir att se hur Al Jazeera och TV4 lyckas med beriften att rapportera samtidigt som de och deras filmteam krampaktigt håller fast i sina organ. Det ska bli riktigt skojigt när rapporterna kommer upp på youtube. Hoppas på allt annat än pinsam tystnad. Är Donald med på turen?

 15. claudius49 skriver:

  kris08, Utrikesministern har besvarat en fråga i riksdagen om projektet Ship to Gaza, den 25 juni:

  ”Helén Pettersson har frågat mig om jag avser vidta några åtgärder för att skydda initiativet Ship to Gaza. Låt mig först framhålla att jag delar frågeställarens oro över den allvarliga humanitära situationen i Gaza. Civilbefolkningen har drabbats hårt av den pågående isoleringen. Det är angeläget att humanitära leveranser, inklusive materiel för återuppbyggnad, släpps in. Europeiska unionen och Sverige verkar för att isoleringen av Gaza ska hävas. Vi har konsekvent framfört budskapet att gränserna omedelbart och utan villkor måste öppnas – och hållas öppna – för humanitär hjälp, handelsvaror och personer.

  Jag sympatiserar med det humanitära engagemang som jag förstår ligger bakom den resa som organisationen Ship to Gaza nu genomför. Det är inte regeringens uppgift att ha synpunkter på den metod organisationen valt, sålänge svensk lag respekteras. Samtidigt kan konstateras att UD sedan länge avråder från alla resor till Gaza, med anledning av säkerhets läget. Jag utgår ifrån att seglatsen till Gaza genomförs med fredliga medel och att den bemöts på motsvarande sätt av israeliska myndigheter. Inte heller arbetet för att häva Gazas isolering vinner på att denna situation utvecklas till en konfrontation.”

  (Helén Pettersson representerar Socialdemokraterna.)

  Ännu finns nog ingen offentlig reaktion från UD efter det israeliska utrikesdepartementets framstöt hos Sveriges ambassadör. Kanske har Israel uttryckt motsvarande missnöje hos de övriga länder som deltar i Ship to Gaza. Förmodligen väntar man på vad som ska hända när fartygen når Gaza. Enligt uppgift från Sveriges Radio i morgse pågår muddring mm för att säkerställa att fartygen kan nå kaj.

 16. claudius49 skriver:

  På Riksdagens hemsida kan man se ytterligare svar på skriftliga frågor till Utrikesminister Bildt om Gaza, svar som lämnats under innevarande vecka.

  Svaren präglas av förståelse för palestiniernas svåra situation i Gaza, och kritik mot Israels agerande i frågan.

 17. florimond77 skriver:

  Klart är att ingen kommer att sympatisera med Israel. Om man bara kunde visa det i klarare former. DVS slå näven i bordet. Nu Israel är det slut med ert tyranniska beteende. Nu bojkottar vi er. Inte en krona villkorslöst mer till er från nått håll. Det skulle bli en fruktansvärd skräll därnere så. Kanske rent av farligt för Sverige. Dom har ju kärnvapen.
  Dags att kräva ett kärnvapenfritt Mellanöstern. OCh börja med Israel.
  Vad jag inte förstår är varför man inte tvingar dem att släppa in entreprenörer som bygger upp det dom bomnbat sönder. Israel kommer att bli en skam för eftervärlden. Det är många israeler som börjar inse det. Hoppet är att en fredlig och förståndig lösning kommer från israeler själva. Ett delat Jerusalem och två stater och inte minst en förlåtelseprocess.
  Men det värsta klistret mot detta sitter förutom Nethanjahu i Washington och lobbyn där. Väck dem!

 18. leewanta skriver:

  Du får gärna diskutera vidare med dig självt Kachina, dina propåer och osubtila antaganden om var jag kommer ifån har bara med dina privata fantasier att göra. Frågan är ställd till Carl Bild och inte till djävulens advokat eller vad detta skulle föreställa.

  Jag erkänner ingen ”överklass” till att börja med, men jag erkänner att jag ser asymmeterier i resurs, besluts och makt processer.

 19. bildterberg skriver:

  leewantas 3 frågor är i högsta grad relevanta. Att, som Kachina, försöka polarisera resonemanget genom att framhålla Nordkoreas isolationism som enda alternativ till globalisternas nya världsordning förefaller en aning naivt. Förhoppningsvis får vi i sann öppen och demokratisk anda en utförlig rapport från mötet i Sitges (3-6 juni) när vår utrikesminster återvänder därifrån. Det lutar mot att det, förutom globaliseringen av ekonomin, kommer att handla om hur Iran ska hanteras:

  http://theglobalrealm.com/2010/05/27/what-will-the-bilderbergers-decide-on-iran/

 20. Kachina skriver:

  leewanta

  Jag kan inte erinra mig att jag någonsin spekulerat i var du kommer ifrån.

 21. Kachina skriver:

  För att förtydliga. JAG talar om att det finns krafter som, ur globaliseringen, försöker skapa en liten befallande elit (överklass), som styr över den grå producerande massan. Detta kan ske på två sätt, genom pengar eller genom politik. (Kapitalism eller Kommunism.)

  Detta faktum betyder INTE att globaliseringen skall ”läggas ned”. Det går inte eftersom den, genom Internet, kommer underifrån som en naturlig följd av globalt tankeutbyte och social samvaro bland den stora massan.

  Carl Bildts roll i världspolitiken är att samordna ett redan etablerat faktum inom de olika institutionerna i de länder som är direkt berörda.

  Nationalstaten är på väg mot samma öde som byaråden, stamvälde och isolerade kommuner. Den processen är oundviklig. Det vi skall se upp med är det jag säger i första stycket. De krafterna måste vi identifiera och särskilja. Det gör vi bäst i våra Riksdags- och Kommunval, eftersom det är där vi kommer åt dem.

  Valutaspektaklet har sin grund i både kapitalismens avsikt att skapa en befallande elit och bonus-valpar som tror att ekonomi och samhälle är ett dataspel, ett modernt Monopol-spel. Många politiker tror även att samhälle kan simuleras och byggas av de förprogrammerade samhhällsprogrammen, ofta programmerade av unga ekonomistuderande utan livserfarenhet.

  För många valutor gör att ”mannen på gatan” inte får överblick och tappar kontrollen. Vårt inträde i EMU är inte en ekonomisk fråga, utan en fråga om principer.
  Vi är med i en Union för att ta tillvara de lättnader en samordning innebär. Därför skall vi ha Euro, oavsett nationellt plus eller minus och oavsett det globala valutaspelet där man trycker pengar ur luft.

  Med EN valuta talar vi även med EN röst i det globala valutaspelet.

  Fortfarande är risken för att I-länderna skall explodera inifrån större än utsikterna för högre välfärd och trygghet till alla, men vi kan åtminstone försöka.

 22. claudius49 skriver:

  florimond77: Du skriver att Israel kommer att bli en skam för eftervärlden. Men det ÄR dom ju redan! Igår bekräftades och poängterades detta av ingen mindre än EU:s utrikesansvariga, Catherine Ashton.

  Och då har det ju gått riktigt långt.

  Återstår så närmast att se hur konvojprojektet utvecklas. I detta ärende publicerar idag Svenska Dagbladet en debattartikel av religionsprofessorn Mattias Gardell, Uppsala, ”Blockad mot Gaza måste hävas”. En artikel fri från hymlande, prof Gardell (som själv är engagerad i Ship to Gaza) säger bl a:

  ”Övertygade om att vi har ett gemensamt ansvar för varandra och att alla människor har rätt till ett anständigt liv i frihet har vi bestämt oss för att ta det ansvar våra regeringar försummat och bistå Gazas befolkning med medel till återuppbyggnad av deras krigshärjade samhälle. Det vi kan komma med är naturligtvis endast en droppe i havet, men vi hoppas att vi med vårt exempel kan bidra till att häva blockaden så att professionella biståndsorganisationer inte längre hindras att utföra sitt arbete och så att Gazaborna åter får möjlighet att försörja sig själva och fritt färdas över sitt lands gränser.”

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/blockad-mot-gaza-maste-havas_4784307.svd

%d bloggare gillar detta: