Middag vid Puerta del Sol

MADRID: Efter att ha suttit instängda i en syrefattig konferenslokal större delen av dagen kommer vi nu att ha möjlighet att fortsätta vår dialog vid mer atmosfärrik middag i centrala Madrid.

Men spännande och viktigt har det varit att utbyta perspektiv mellan Europa och Sydostasien.

Ekonomin var ett naturligt viktigt ämne, men också de olika säkerhetsutmaningar vi numera står inför. Afghanistan var ett självklart ämne i den delen, men också gemensamma ansträngningar att hålla globala handelsvägar öppna.

Lite olika var perspektiven på utvecklingen i Burma, där vi från Europa var betydligt tydligare i det språk vi använde, men där vi bägge dock talade om betydelsen av en engagemangspolitik för att försöka påverka landets framtid.

Nu fortsätter vi i former som blir mer angenäma – och sannolikt också mer intressanta.

9 Responses to Middag vid Puerta del Sol

 1. leewanta skriver:

  Låter som en väl vald högtid för lite stå upp komik.

  Afghanistan – tiotusentals amerikanska soldater har letat efter ungefär hundra – reella eller imaginära namn, that´s it! Den sämsta insatsen i militär historia – eller se det för vad det det hela spektaklet de facto är – en geopolitisk nävaro, avsedd att kvarstå amerikanska polleteringar, inte att vinna.

  Project For A New American Century – en think tank som upprättades av Dick Cheney, Wolfowitz med flera, skrev redan under Clinton åren i sitt Rebuilding Americas Defenses om vad man måste göra i det nya milleniet för att säkerställa amerikansk hegemoni genom att förbli den enda supermakten. Tja, gissa själva.

  Allt som därpå följer är en orkestrering av teater krig, vilket de inte alls hymlar med i rapporten. Allt som behövdes var något i stil med ett ”pearl harbour” för att snabba på transformationen. Bingo, 9/11 kom som ett brev på posten inför en värld som inte hade lärt sig hur naturlagar opererar.

  En värld som inte kunde sklja på ett fallande hus av rörelsenergi eller ett kollapsande hus av okänd orsak. Ett byggnadsstål som har en smältpunkt vid över tusen grader och flygplansbränsle som ligger runt 800 grader. En ”building 7” som rasar efter smällen helt utan faktisk orsak till WTC smällarna. Ah..det var i det huset man hade den ekonomiska brottsutredningen kring Enron och WorldCom skandalerna…attans sicken otur!

  Men det gav åtminstone adminstrationen en möjlighet att åka till Irak, som inte hade vare sig WMD´s eller kopplingar till CIA fostret Al Qaida, som tjänade som anledning till invasionen.

  Det är dessa mäns agendor av lögner som Carl Bildt fortfarande tycks tjäna i utrikespolitiken – inte Sveriges intressen. Det är en vilseledd politik

  Spanien – politikerna som skapade kaoset genom pappersprodukten EMU sitter alltså med ett av offerlammen och småpratar bort behovet av real ekonomi? En spansk bank missar målet – alla andra konsolideras. Rena IMF drömmen! Suveräna nationers skulder är det nya subprime problemet, artifciella förståelser för ekonomi på politiskt plan är den effektiva grunden till denna röra på kasinot.

  Den rätta vägen ur detta – om man inte vill hamna i en finansiell polisstat styrd av IMF/Världsbanken i framtiden – är att låta länderna gå i konkurs en efter en – och att de per fiat deklararar andra nationers intressen noll och ingenting. Det slår så där smällen mest behövs, relativt sett. Glöm Euron – en monetär union utan en fiskal/ekonomisk union kommer under inga omständigheter att vara livsdugligt. Det sade de som förstod ekonomi till att börja med, och man hade rätt.

  Och det finns ingen sådan beredskap eller intresse för en federal EU stat ens på väldigt lång sikt i kulturerna.

 2. leewanta skriver:

  En publicering i FT påvisar den skinande transnationella taktiken återigen med klarhet:

  En triljard hjälpen som sattes på bordet har en liten rolig klausul instoppad mellan raderna. Den mest slående klausulen är att om något land ser att de inte kan resa medel under 5pc gränsen som sattes för Grekland, kan landet välja att hoppa av åtagandet och lämna det i resterande länders händer.

  Om detta verkligen skulle ske skapas en enormt destruktiv domino effekt. De andra länderna skulle inte klara en sådan ständigt stigande spiral av bördor. Vid en uppenbar risk för disintegration av Euron kommer man från transnationellt håll försöka att lirka in IMF och SDR i kölvattnet.

  Om Portugal, Spanien och Italien dras under av vigilantes, så faller stötarna tillbaka på USA.

  Oundvikligen finns här flera incitament att ”missa sina mål”, eftersom det föranleder Tyskland och USA att famla vidare i åtaganden att lösa varandra.

  Många har nog funderat på hur vad som ska vara intelligenta människor kan hitta en ”bail out” lösning till Grekland där Grekland själva ska stå för kalaset. Nu kan man se att det var plojen hela tiden.

  Kommer det att alutligen leda till den stora konsolidering som det transnationella väldet strävar efter? Risken är stor om man inte är klar över spelet och var man ska gå. Tro mig, ingen vill leva i en värld styrd av dessa händer.

 3. bildterberg skriver:

  Det blir mer ”stå-upp-komik” om en vecka på
  Hotel Dolce i Sitges:

  http://bilderberg2010.com/bilderberg-group/bilderberg-2010-global-recession-and-other-agenda-items/

  Vi väntar tålmodigt på rapporteringen från det mötet efter den 6 juni. Man kan troligen se fram emot en globaliserad variant av Federal Reserve med sammanslagning av IMF och BIS. Fast det kommer väl vara betydligt mer än ekonomi som kommer att diskuteras och planeras på Dolce.

 4. leewanta skriver:

  ”BILDERBERG STILL HOPES TO CREATE A GLOBAL “TREASURY DEPARTMENT” UNDER THE UNITED NATIONS.”

  Givetvis – det har varit deras agenda i decennier, kaoset hjälper dem att motivera den av-nationalisering. Jag skulle se en medlöpare till deras subversiva verksamhet som en Quisling, eftersom de bakom ridåerna medvetet styr instrumenten i finansvärlden för att skapa det nödvändiga incitamentet genom kaos.

  ”We are on the verge of a global transformation. All we need is the right major crisis and the nations will accept the New World Order” – David Rockefeller, UN Business Council 1994

  Vi får hoppas att Bildt, Reinfeldt eller vem som nu riskerar att fortsätta springa deras oligariska aganda framöver efter dessa möten minns eden gentemot nationen, midsommar-stången – och lagen om högförräderi.

  Ett organ, oavsett vilket det är, som sitter på guldet bestämmer dagsordningen. Den gyllene regeln är enkel: den som äger guldet bestämmer.

  Folken är inte intresserade av detta, diskrepansen är total – det återstår att se om politikerna representerar folken i agendan eller sina egon och den transnationella sfären.

 5. Kachina skriver:

  leewanta

  Du beskriver mycket träffande det världspolitiska rävspel som bedrivs av vuxna kroppar vilka aldrig utvecklats mentalt och känslomässigt från den pre-pubertala tiden då de lärde sig affärsliv genom att spela Monopol.

  De spelar fortfarande Monopol och visst borde länder sättas i konkurs, men är du beredd att ta konsekvenserna?

  Livsmedelsaffärernas varulager ligger ute på vägarna. Industriers lager ligger ute på vägarna. När transporterna stannar av för att det inte finns en valuta att använda när man skall utbyta varor och tjänster, tar maten i affärerna slut inom två dagar och arbetslösheten blir 100%.

  Vi går från högteknologiskt samhälle till grottfolk inom några få dygn. Hitlers och Stalins människoslakt kommer att framstå som en fis i rymden.

  Jag är helt på det klara med USA:s avsikter med sin närvaro i Afghanistan. Men som du själv sagt, nya krig för att finansiera underskottet i föregående krig, har Hitler redan visat att det bara kan sluta i nederlag.

  Fram till dess har vi möjlighet att vinna en delseger genom att via bildning av befolkningen undergräva talibanernas makt. Så, låt USA driva sitt spel. Under tiden kan vi neutralisera och civilisera ett tankemönster som är farligare för människan än alla atombomber tillsammans.

 6. bildterberg skriver:

  Kachina:
  1. Hur vet vi när målet uppnåtts att ”neutralisera och civilisera” ett tankemönster?
  2. Vem bestämmer kriterierna för vad som är ett ”civiliserat tankemönster”?
  3. Hur kan man skilja på vad som är ”talibaner” och vad som är vanliga motståndsmän som inte gillar att deras land invaderats?

 7. Kachina skriver:

  Om man känner ett behov av att täcka över kvinnorna med en filt och neka dem utbildning, har man gått vilse i tankelabyrinten.

  Så enkelt är det.

 8. bildterberg skriver:

  Bra svar Kachina, om än inte på någon av mina 3 frågor.

%d bloggare gillar detta: